Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najbolje, najpraktičnije i najelegantnije tuš kabine

Tuš kabine su sastavni deo većine kupatila. Možda imate malecko kupatilo pa kada, čak ni ona manjih dimenzija jednostavno ne staje u njega. Ili su mišljenja i ukusi vaših članova domaćinstva ili porodice podeljena pa je najpraktičnije rešenje postaviti i jedan i drugi element, radi mira u kući. Naprosto, preferirate tuširanje. Koji god razlog bio u pitanju, tus kabine su vrlo praktičan momenat kada je održavanje lične higijene u pitanju.
Pre svega, tuš kabine odvajaju suv i vlažan deo kupatila. Veoma je važno da kupatilo bude suvo i sigurno. Mlaz vode je usmeren tako da se zadržava samo u prostoru kabine pa je preostali kupatilski prostor čistiji jer je suv. Suvi podovi se ne kližu i time su bezbedniji za sve ukućane koji se njime koriste.
Blog ilustracija: Tuš kabine Foto: Solomon Rodger, Pixabay
Praktični momenat tuš kabina je u tome da se mogu prilagoditi svakom prostoru. Bilo da su u pitanju oblici ili veličine odnosno dimenzije, tuš kabine su idealno rešenje jer se mogu prilagoditi i najzahtevnijem prostoru ili potrebama vlasnika. Tuš kabine koje se izrađuju po meri su odlično rešenje jer na taj način možete iz ograničenih resursa izvući maksimalnu dobrobit.

Ukoliko ste se odlučili da renovirate svoje kupatilo, imate dotrajale sanitarije koje je potrebno zameniti novima, ili želite novu tuš kabinu iz nekog samo vama poznatog razloga, potrebno je proanalizirati neke bitne stavke kada su tuš kabine u pitanju. Neki stari modeli tuš kabina sa plastičnim ramovima, standardnih dimenzija polako izlaze iz mode i iz upotrebe jer ih zamenjuju kvalitetniji materijali koji se pri izradi koriste ali i estetski moćnija rešenja kojih je sve više na našem tržištu. Ipak, kvalitetan pleksiglas je još uvek među vodećim materijalima po svojoj zastupljenosti jer ga odlikuju odlične osobine. Dovoljno je čvrst, ne puca lako, odlično se čisti i održava Jedno od inovativnijih tehnoloških rešenja je kabina napravljena od kaljenog stakla sa hromiranim okovima. Ili, još efektnije, sa okovima od mesinga ili prohroma koji imaju završnu obradu od poliranog hroma. Ovako izrađene kabine mogu se po meri i zadatim dimenzijama izraditi i montirati kako na tuš kade standardnih dimenzija tako i na podne kupatilske pločice.

Od veličine kupatila zavisi oblik i veličina tuš kabine. Tako one mogu biti kvadratne, pravougaone, polukružne, ugaone, u vidu paravana između zidova, podne, plitke, duboke ili kako vam mogućnosti i mašta dozvoljavaju. Ukoliko imate srednje ili veliko kupatilo, razmislite o kabini koja ima fiksni segment i vrata. Moderni trendovi, vrlo popularni u izboru oblika prostora za tuširanje su oni geometrijskih oblika, trapeza, šestougla i slično. Ipak potrebno je da znate da standardni građevinski kodeks preporučuje da da je potrebno najmanje 45 cm za prolazak između sanitarija pa isplanirajte svoje kupatilo da biste imali dovoljno prostora između tuš kabine i ostalih delova enterijera u svom kupatilu.

Ukoliko ste se odlučili za veoma modernu varijantu panelske kabine koja nema vrata, svom kupatilu daćete dodir elegancije koji može „podići“ i najbezličniji kupatilski prostor. Jednostavni stakleni panel koji stoji na mestu i odvaja prostor za tuširanje od ostatka prostora sprečava prskanje i oticanje vode u preostali prostor, čineći ga čistim, suvim i bezbednim.
Blog ilustracija: Tuš kabine Foto: 3403909, Pixabay
Klasično ali praktično rešenje je klizno otvaranje vrata na tuš kabinama. Vrata klize u stranu po šinama i okovima koji mogu biti četvrtasti ili polukružni pored fiksnih delova kabine. Veoma je popularan ugaoni način otvaranja i zatvaranja vrata. Na samom uglu montiraju se dvoja vrata i u kabinu se ulazi upravo na uglu.

Daleko najzastupljeniji način otvaranja i zatvaranja vrata tuš kabina je takozvano pivot otvaranje koje funkcioniše kao sobna vrata, koja se mogu zatvoriti i otvoriti i prema spolja i prema unutra. Pivot šarke mogu da se montiraju i na zidove ali i na susedna stakla. Ukoliko imate mali ili ograničen prostor pa se vrata tuš kabine mogu samo delimično otvarati, razmislite o vrlo praktičnim harmonika vratima. Mogu biti izrađene od jednog ili dva krila, koja se kreću u stranu vodilicama ili žljebovima.

Plastične ploče se polako povlače iz upotrebe pri proizvodnji tuš kabina a staklo preuzima primat i to ono kaljeno, jer svojim osobinama zadovoljava i najviše standarde higijene, estetskog pristupa i bezbednosti. Kaljeno staklo je mnogo otpornije na promene temperature, pritisak, udarce i ekstremno visoke temperature. Svima nam je važno da možemo svoju tuš kabinu lako i efikasno prati, dezinfikovati i održavati pa je kaljeno staklo i tu osvojilo vodeću poziciju jer sprečava i smanjuje zadržavanje bakterija i na njemu se fleke od vode skoro ne primećuju, ako ih uopšte i ima. Ivice ovog stakla se bruse i završno obrađuju tako da nisu oštre i bezbedne su za montažu i upotrebu. Poseban estetski efekat kupatilima, naročito onim manjih dimenzija pruža providno kaljeno staklo jer prostoru daje utisak dubine, reflektuje svetlost čineći ga svetlijim i nema onih neprijatnih tonova koji se u staklu ponekad javljaju. Kaljeno staklo proizvodi se u nekoliko boja i varijeteta ukoliko vašem ukusu više „leže“ blago zatamnjeni tonovi. Tako možete pronaći smeđe sa crnim prugama, dim sivo, mat, providno sa crnim prugama – linijama ili iskombinovati po svom ukusu stakla na svojoj tuš kabini. Kombinacijom boja u kupatilu možete stvoriti zadivljujući efekat i ne zaboravite – vi ste u svom kupatilu, naročito u svojoj tuš kabini sami sa sobom, sa svojim telom svojim mislima, emocijama i potrebno je da se u njoj zaista dobro osećate. Debljina ovih stakala je od 5 do 8 mm. Ekstrapoliranjem kao završnim postupkom obrade ova stakla dobijaju osobinu da se sa njih voda bolje sliva bez zadržavanja pa se na taj način ne stvaraju mrlje i mnogo lakše ih je oprati i održavati. Možda je nešto skuplje ali vredi razmisliti o staklu koje ima na sebi sloj protiv kamenca. Korist je mnogostruka…

Prednosti tuširanja su brojne. Osim one elementarne potrebe da nam je telo čisto postoje i one druge potrebe – da se odmorimo i opustimo, fizički, mentalno i emotivno. Hidroterapiju ne morate skupo plaćati u specijalizovanim ustanovama. Dovoljno je da podesite toplotu vode na onu temperaturu koja vam najviše odgovara i uživate. Naizmeničan mlaz hladne ili mlake i tople vode podstaći će cirkulaciju. Brzinsko jutarnje tuširanje je efikasnije nego šolja kafe. Topla voda u mlazu koji ne mora biti preterano snažan deluje relaksirajuće na celo telo. Možda bi bilo dobro da razmislite o stolici koja se može ugraditi ili dolazi u sklopu tuš kabine. Sedeti pod tušem nije isto što i stajati i nije važno koliko godina imate. Ovaj položaj vam pruža istinski odmor.
Blog ilustracija: Tuš kabine Foto: Anna Lisa, Pixabay
Tuš kabine sa pripadajućom kadicom su veoma zastupljene na našem tržištu. Kadice se proizvode od keramike ili akrila. Proizvode se u nekoliko dimenzija i visina. Veoma su tražene neklizajuće kadice, sa veoma dobrim razlogom, zar ne? Ako sa vama u domaćinstvu žive starije osobe i/ili imate decu neka vaš izbor budu ili plitke neklizajuće kadice ili tuš kabine ravnog dna. Pod kabine ravnog dna mora biti profesionalno urađen. Potrebno je da je postavljen u laganom nagibu prema odvodu vode ili da ima u svom sklopu kanalice koje odvode vodu. Moraju biti odlično hidroizolovani ali taj deo posla prepustite stručnjacima.

Hidromasažne tuš kabine više nisu novost na našem tržištu. Sve su češće u našim domovima jer zamenjuju odlazak u spa i wellness centre za koje često nemamo vremena ni mogućnosti. Ovo izvanredno rešenje zaslužuje svoj poseban odeljak jer su zdravstveni benefiti korišćenja hidromasažnih kabina izuzetni. Višenamenske hidromasažne tuš kabine pomoći će vam da opustite mišiće. Da se oslobodite stresa nakon napornog dana. Čak i da omršavite! Voda pod pritiskom usmerena iz mlaznica prema vašem telu potpomaže boljoj cirkulaciji krvi, zateže kožu, pomaže u borbi sa celulitom i jača muskulaturu. Svakodnevno izlaganje tela hidromasaži pospešuje i ubrzava metabolizam i postepeno uspostavlja ravnotežu u sagorevanju viška masti u organizmu. Na ovaj način možete podstaći imuni odgovor svog tela na infekcije, ublažiti reumatske tegobe, bolove u leđima i zglobovima, ublažiti glavobolje i delovati na mnogo drugih frontova a u cilju očuvanja i poboljšanja svog zdravlja u celini.

Osim mlaznica koje možete podesiti na koji način želite da usmeravaju mlaz vode i pod kojim pritiskom i pri kojoj temperaturi, ove pametne naprave imaju mogućnost da „zapamte“ sve komande koje ste im zadali. Upravljačka ploča sastoji se od tastera koje koristite pri upotrebi hidromasažnih kada. Pa ipak, mlaznice su osnova ali ni slučajno jedina stvar koju vam ove kabine pružaju. Čitav niz savremen dodatne opreme je prisutan – ekološki način rada će vam omogućiti kontrolu potrošnje vode, kaskadne kupke, parno kupatilo, vodena zavesa samo su neke od opcija. Aromaterapija je u svom usponu pa je i ovde našla svoju primenu. Hromoterapija je takođe zastupljena pri upotrebi ovih kabina pa možete izabrati na koji način će se boje i intenzitet svetlosti smenjivati da bi se postigao željeni efekat. Ove kabine u svom sklopu uglavnom imaju sedišta. Neki tipovi imaju ventilatore, vodootporni radio, senzore povezane sa alarmima koji vas upozoravaju na promenu temperature vode, ili neku drugu moguću opasnost koja može da vam preti.

Pre nego što pođete u kupovinu, uzmite metar, papir i olovku. Prvo što je potrebno da napravite je prostorni plan i raspored svog kupatila i to prvo kako ono sada izgleda i drugo kako biste želeli da izgleda. Šta zadržati? Šta odbaciti? Šta popraviti a šta ne dirati? Šta je ono što želite? Koji stil treba da bude zastupljen? Koliko vremena provodite u kupatilu? Pod tušem? Članovi porodice ili domaćinstva, koliko su stari? Koji su njihovi afiniteti? Posebne potrebe, možda? Mnogo je faktora koje treba da uzmete u obzir pre samog izbora najpogodnije tuš kabine. Kada ste završili sa tim, nimalo lakom poslom, gde pronaći svoju tuš kabinu? Odakle početi?
Blog ilustracija: Tuš kabine Foto: Anna Lisa, Pixabay
Mirandre.com je vaš najbolji prijatelj i savetnik kada je izbor tuš kabina u pitanju. Ovlašteni uvoznici najkvalitetnijih svetskih brendova, distributeri, prodavnice, prodajni i izložbeni saloni, ali samo oni najpouzdaniji koji insistiraju na vrhunskom kvalitetu robe koju prodaju su oni koje možete naći pretragom sajta. I to je tek početak. Na sajtu Mirandre.com lako ćete doći do svih onih potrebnih ali proverenih informacija kao što su adrese, brojevi kontakt telefona, kontakti korisničke podrške koja je tu za vas kao informativna i savetodavna služba pomoći, e-mail adrese, galerije sa obiljem korisnih fotografija modela i tipova tuš kabina sa obaveznim specifikacijama proizvoda pojedinačno. Bilo bi dobro da posebnu pažnju posvetite rokovima garancije datih od strane proizvođača jer se mogu razlikovati a to je nešto veoma potrebno jer tuš kabinu ne kupujete svakog dana. Takođe obratite pažnju na uslove plaćanja. Cene su veoma transparentno postavljene ali iako su prilično ujednačene, od distributera zavise načini i uslovi plaćanja pa je i o tome potrebno povesti računa. Preporuke zadovoljnih klijenata i kupaca je uvek lepo pročitati ali i neophodno!

Do savršene tuš kabine više nije teško doći. Sada, ako tačno znate koju tuš kabinu želite, Mirandre.com vas vodi u jedan poseban svet, pun obilja i čuda savremene tehnologije, raznovrsnog dizajna koji će zadovoljiti i najzahtevnije kriterijume i vrhunskog kvaliteta na koji se možete osloniti jer znate da ćete svoju tuš kabinu moći koristiti još dugo i isto toliko uživati u boravku u njoj.
J. S.
Pročitajte još:
- Čisto čistije najčistije - sanitarije
Back to Top