Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najkvalitetnija garažna vrata nekad i sad

Kakva su garažna vrata bila nekad, a kakva su danas? Razlika je očigledna na prvi pogled, ali osim izgleda, mnogo toga se promenilo. Savremeni metod proizvodnje, kao i novi standardni nametnuli su potpuno novu vrstu proizvoda koji ima mnogo prednosti na svoje preteče.

U građevinarstvu se neki stvari sporije menjaju kako protiče vreme, dok su druge doživele pravu revoluciju. Kvalitet mnogih proizvoda podignut je na znatno viši nivo. Jedan od njih su garazna vrata koja danas imaju mnoštvo inovacija u odnosu na to kako su bila koncipirana pre više decenija. Kada uporedimo sa drugim elementima koji su neophodni u građevinarstvu, možemo primetiti da svugde postoji napredak i da je jasan uticaj najnovijih tehnoloških dostignuća. Na primer, prozori se prave od modernijih materijala, kao što je pvc, koji se znatno lakše održava i ima druge, mnogobrojne prednosti. Materijali koji se koriste u gradnji se godinama unapređuju. Kada su vrata u pitanju i kod njih je evidentna pomak, tako da su ulazna vrata znatno bezbednija, a unutrašnja raznovrsnija i kvalitetnija. Ali, šta je sa onim što nas trenutno najviše zanima, a to su garažna vrata? Naime, ako pogledate modele koji su u ponudi kod najboljih proizvođača garažnih vrata prvo što ćete primetiti da su sva ona veoma modernog dizajna. Nije samo reč o dizajnerskom napretku i osavremenjavanju izgleda, već se mnogo toga promenilo.

Blog ilustracija: Garažna vrata


Foto: Pixabay

Pre svega materijali od kojih se izrađuju moderna garažna vrata danas su drugačiji. Nekada su se vrata od garaža u stambenim ili industrijskim objektima mahom bila metalna. Imala su jedno ili dva krila od čega je zavisio način na koji se zatvaraju i otvaraju. Za izradu se koristio teži metal koji nije mekan i samim tim je postojan, izdržljiv i dovoljno jak da pruži adekvatnu zaštitu. Poštu su šarke, kvake i brave bile takođe metalne, može se reći da su cela garažna vrata, praktično bila od metala. Savremeni modeli su potpuno drugačiji. Prave se od drveta i pločastih materijala na bazi drveta, ali i od drugih modernih materijala u građevinarstvu, kao što je pvc. Samim tim, njihov izgled je iz korena promenjen.

Što se tiče mehanizama kačenja, otvaranja i zatvaranja sve je unapređeno i bolje. Ako bismo uzeli za primer garažna vrata kakva su nekad bila ugrađivana u stambenim zgradama, ona su bila metalna jednokrilna i imala su tegove pomoću kojih su se otvarala i zatvarala tako što su klizila po nosećim šinama koje stoje na plafonu. Mana ovakvog mehanizma je prevelika težina koja dovodi do toga da se garažna vrata vremenom izvitopere i iskrive. Tada se otežano zatvaraju ili otvaraju. Popravka ovakvih „kvarova“ nije baš jednostavna jer su sama garažna vrata sa pratećim mehanizmom veoma masivna. Nije lako skinuti ih i ispravljati na mestima gde je došlo do deformacija. Većina vlasnika ovakvih garaža u starijim stambenim zgradama odlučila se za to da ova jednokrilna vrata pretvori u dvokrilna, da im doda šarke i kvaku sa bravom, te da se otvaraju i zatvaraju kao i svaka druga obična vrata. Ovo je unapredilo postojeće modele jer se nova vrata od garaže nisu tako lako zaglavljivala. Ali, došlo je do novih izazova. Naime, sama krila garažnih vrata i dalje su bila masivna jer je reč o metalu. Vremenom bi šarke popustile i krila pala. Ako nisu uzdignuta od tla, mogla su se zaglavljivati pri otvaranju. Tada ih je trebalo podizati, što nije ni malo lak posao. Takođe ovakva postavka zauzimala je više prostora u odnosu na pređašnju. Inače, sama ideja garažnih vrata koja se otvaraju na gore i klize po šinama koje su na plafonu, potiče od toga de se prostor uštedi. Ako se vrata klasično otvaraju ispred same garaže treba da ima dovoljno mesta da se ona otvore i da stane automobil koji treba garažirati. Negde se to lako postiće. Međutim neke garaže su malo ukopane i ispred njih je nizbrdica na kojoj nema mesta za otvaranje širokih krila starih metalnih garažnih vrata, tako da u ovakvim slučajevima jednokrilna vrata ne mogu ni da se podele na dva segmenta.

Čini se da se nijedan proizvod koji se koristi u građevinarstvu nije toliko promenio tokom proteklih decenija kao što je to slučaj sa garažnim vratima. Pa da vidimo šta je to što nude renomirani proizvođači garažnih vrata na domaćem tržištu?

Pre svega, bilo da su u pitanju stambeni objekti, tj. privatne garaže, ili poslovne i industrijske garaže, vrata koja se na njih ugrađuju sada nisu isključivo od metala. Za garaže u kućama koristi se mahom drvo i drveni pločasti materijali. To su segmentna vrata koja se prave tako da budu dovoljno jaka i čvrsta, a s druge strane da budu laka. Mehanizmi zatvaranja i otvaranja takođe su znatno unapređeni. Koriste se klizni sistemi po šinama na plafonu, samo što su sada sama garažna vrata znatno manje masivna. Kvarovi i zaglavljivanja usled deformacija nastalih od prevelike težine, znatno su ređi, praktično ih nema.

Izbor kvalitetnog mehanizma važan je i za besprekorno funkcionisanje garažnih vrata tokom dužeg niza godina. To je u fokusu proizvođača koji nastoje da kupce koje pridobiju i zadrže i da se dobar glas o njihovim proizvodima daleko čuje. Zato najbolji proizvođači daju i garancije nas voja garažna vrata. Čak i ako postoji neka reklamacija, proizvođač je u garantnom roku otklanja o svom trošku.

Pored segmentnih, tu su i rolo vrata od pvc-a. Veoma su popularna jer se za njihovu izradu koristi ultimativna tehnologija koja omogućava da se dobije precizno složen i ukrojen proizvod koji besprekorno funkcioniše. Rolo garažna vrata imaju malu masu, ali su veoma izdržljiva i dugotrajna.

Savremena garažna vrata ne samo da se prave od daleko praktičnijih i lakših materijala već ona koriste i pogodnosti koje nam nudi internet. Oslanjajući se na bežične veze, moguće je ugraditi razne mehanizme daljinske i onlajn kontrole otvaranja, zatvaranja i zaključavanja. Veoma praktično u današnje vreme.
Back to Top