Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najvažnije je zdravlje - veterinarska ambulanta

Imate li jednog ili više kućnih ljubimaca onda znate da je briga o njihovom zdravlju na prvom mestu. Nije dovoljno životinje samo nahraniti i napojiti. Potrebno je provoditi vreme sa njima i to kvalitetno vreme u igri, šetnji, maženju, razvijati sve vidove komunikacije sa svojim ljubimcima jer je i emotivno i mentalno zdravlje jednako važno kao fizičko. Nisu svi vlasnici kućnih ljubimaca „šaptači“ nekoj od životinjskih vrsta. Bez obzira da li jeste ili niste taj neki „šaptač“, vaša životinja osetiće vaše raspoloženje i instiktivno se vezati za vas na sebi svojstven način. Nakon određenog vremena bićete u stanju da prepoznate sve osobine svog ljubimca. Na neke ćete moći uticati, na neke druge nećete uspeti da utičete i sa tim se pomirite. Ipak, najvažnije je da budete sugurni da je vaš ljubimac, jedan ili više njih, zdrav. Ukoliko sumnjate, tu je za vas veterinarska ambulanta . Bolje je upitati za savet nego se posle kajati što to niste uradili. Koja su to najčešća stanja prilikom kojih je neophodno obratiti se najbližoj veterinarskoj ambulanti?

Proliv i povraćanje su veoma česti problemi kod pasa. Ovi simptomi su najčešće privremene probavne smetnje, uglavnom vezane za želudac i njegove funkcije, koje se uglavnom spontano povlače u roku od 24 sata. Istina, mogu biti pokazatelji nekih ozbiljnijih bolesti pa ako sumnjate na nešto takvo, ne čekajte da prođu tih 24 sata, naročito ako se kod psa pojave znaci letargije i slabosti, ako imate snažan utisak da je pas u bolovima i ukoliko se u izmetu ili sadržaju koji je pas povratio pojavi krv. Ako znate da vaš pas boluje od neke hronične bolesti kao što je dijabetes, nemate šta da čekate, ni minuta ukoliko počne da povraća.
Blog ilustracija: Veterinarska ambulanta Foto: Amaya Eguizábal, Pixabay
I mačkama se dešava da povraćaju. Takođe im se dešavaju i prolivi. Potrebno je da obratite pažnju koliko puta je maca povratila. Zvono za uzbunu počinje da zvoni nakon drugog puta. Proverite da li povraća pošto je pila vodu. Proverite ispovraćani sadržaj ili sadržaj stolice – ukoliko ima krvi ili sadrži neki neobičan sadržaj. Ukoliko posumnjate ili utvrdite da je maca pojela nešto što nipošto nije smela, sve ovo bi trebalo da vas uputi veterinaru – hitno!

Veterinarske ambulante su opremljene da intervenišu u skladu sa trenutnim potrebama svojih pacijenata, bilo da se radi o stanju koje zahteva dugotrajno lečenje, hitnim intervencijama ili preventivnim tretmanima koji su neophodni da biste sačuvali zdravlje svog ljubimca. Na žalost, nije lak posao sačuvati nestašnog kucu ili radoznalu macu od raznih vrsta trauma koje su vrlo česte. Traume su posledice saobraćajnih nesreća, ugriza, padova ili rana. Sa traumama se ne rizikuje. Ukoliko niste veterinar, ne uzimajte na sebe procenu stanja i težinu same ozlede. Ponekad se desi da se znaci mnogo teže ozlede vide tek kasnije iako se na prvi pogled ne vide kao što je to unutrašnje krvarenje ili mnogo dublja rana nego što se čini. Ova stanja su izuzetno bolna i mogućnost da se razvije infekcija je velika i zahtevaju hitnu veterinarsku pomoć.

Stanje kada vaše mezimče padne i nije u stanju da ustane zove se kolaps. Kolaps je izuzetno opasno stanje koje može biti a vrlo često i jeste opasno po život. Izaziva ga čitav niz uzroka ili oboljenja kao što su bolesti srca i krvotoka, krvarenje – akutno a koje može biti spoljašnje ili unutrašnje, uznapredovala anemija, bolesti respiratornog sistema, nervnog sistema, koštanog i mišićnog sistema, jaka alergijska reakcija, trovanje ili posledica uzimanja lekova koje životinja ne podnosi ili velikih količina lekova. Samo u veterinarskim ambulantama lekari veterinarske medicine biće u stanju da dijagnostifikuju uzroke kolapsa i sprovedu ili prepišu odgovarajući tretman prilagođen vrsti, rasi, uzrastu, težini, polu, potencijalnom graviditetu i istorijatu oboljenja koja postoje.
Blog ilustracija: Veterinarska ambulanta Foto: Anna, Pixabay
Promene u disanju ćete moći vrlo lako i brzo i sami da uočite. Gušenje, hroptanje, slabo i promuklo disanje, plitko disanje, dahtanje i kašalj ukazuju na disajne poteškoće. Ako imate mačku koja diše sa otvorenim ustima vreme je da se zabrinete jer to nije dobar znak. Čak i ako sumnjate na strano telo u disajnim organima, ne vadite ga sami! Alergijske reakcije, astma, srčana oboljenja, bolesti pluća su praćene ovim simptomima i potrudite se da potražite pravovremenu pomoć u nekoj od veterinarskih ambulanti.

Urinarni trakt je jedan od najosetljivijih sistema i potrebno je da obraćate pažnju da li vaši ljubimci imaju problema pri mokrenju. Ovi problemi se očituju naprezanjem pri mokrenju, učestalim mokrenjem, odsustvom mokrenja, krvlju u mokraći i mogu biti simptomi opstrukcije mokraćnih puteva ili kamenaca u bešici. Ovo stanje je osim što je neprijatno praćeno velikim bolovima i ne dozvolite da vaš ljubimac pati.

Ukoliko utvrdite ili samo posumnjate da su vaš pas ili mačka pojeli nešto što ni slučajno nije dobro po njihovo zdravlje, ne čekajte. Hitno ih odvedite u najbližu veterinarsku ambulantu jer trovanje može biti smrtonosno ukoliko se potencijalno otrovan sadržaj svari i apsorbuje u organizam. Svaki iole odgovoran vlasnik dobro će se informisati koja hrana nije prilagođena, čemu njegov ljubimac ne sme ni da „primiriše“, paziće na to da lekovi nisu na dohvat šapa ljubimaca, skloniće otrovno cveće iz kuće, otrovi i hemikalije će biti zaključani u pretincu koji životinja ne može otvoriti koliko god uporna da jeste.

Potrebno je znati možda samo malo više o veoma čestom oboljenju koje nije traumatsko ali je veoma ozbiljno i javlja se kod pasa, najčešće kod velikih pasmina, širokog i dubokog grudnog koša. Radi se o proširenju i uvrnuću želuca – eng. Gastric dilatation and volvulus ili skraćeno GDV. Kod ovog stanja dešava se da se želudac preokrene. Posle velikog obroka pas postaje nemiran, počinje neuspešno da povraća. Vremenom stomak psa se nadima i raste. Pas je u bolovima i to jasno pokazuje. I dalje pokušava da povrati ali ne uspeva. Povremeno se pojavljuje pena na ustima. Slina počinje obilno da se luči i srce sve brže kuca. Ovo stanje zahteva hitnu intervenciju i još jedno je od onih neodložnih kada što pre treba da svog psa odvedete u veterinarsku ambulantu.

U neodložne veterinarske intervencije spadaju i one kada vaša ženka ima problema sa donošenjem mladunaca na svet. Kada vaša kerušica ni posle dva sata od početka porođaja nije porodila svoje kuče, ukoliko se cedi zelena plodna voda, ukoliko je jako krvarenje, ukoliko prođe više od sata između poroda dva šteneta, ukoliko je malecki zapeo u porođajnom kanalu, ukoliko su kontrakcije snažne a do porođaja nije došlo, ukoliko je mama premala za veliku bebu, ukoliko je nastupila letargija i telesna temperatura raste krajnje je vreme da porođaju prisustvuje lekar specijalista veterinarske medicine – opstetričar.
Blog ilustracija: Veterinarska ambulanta Foto: Mirko Sajkov, Pixabay
Kada vaša maca – lepotica treba da se omaci pa porođaj baš ne ide kako bi trebalo, situacija je unekoliko slična kao sa mama kucama. Ne oklevajte da je odvedete veterinaru!

Može se desiti da vaš pas ili mačka dobiju neku vrstu napada – telo se nekontrolisano trza, dolazi do gubitka svesti, nekontrolisanog kretanja udova uz mogućost gubitka kontrole nad mokrenjem ili pražnjenjem creva. Najčešće su ovakvi napadi izazvani epilepsijom i morate biti u stanju pomoći svom ljubimcu da se oporavi od njega. Kako? U svakoj veterinarskoj ambulanti dobićete, uz dijagnozu i terapiju i odgovarajuće savete kako pristupiti i kada je potrebno obratiti se veterinaru za pomoć.

Zdrave životinje su uglavnom vesele, sklone kontaktima, i u zavisnosti od rase manje ili više druželjubive. Letargija i slabost, bezvoljnost, odbijanje hrane i vode, kontakta su samo neki d znakova koji mogu upućivati na neki od mnogih neuroloških stanja. Možete posumnjati na neki neurološki problem ukoliko se pojavi dezorijentacija, nekoordinisanost, kretanje ukrug ili bilo koji drugi znak poremećaja svesti, razdražljivost ili čak agresivnost u ponašanju. Ove simptome ne treba zanemarivati ili pokušati disciplinirati jer nemaju veze sa disciplinom. Gubitak ravnoteže, nemogućnost ili otežana sposobnost pokretanja stražnjih ekstremiteta zahtevaju odlazak u veterinarsku ambulantu i što raniji moguć početak lečenja. Naši ljubimci često imaju problema sa očima. Primetite li crvenilo očne jabučice ili kapaka, iscedak iz oka, ukoliko oči pojačano suze, kapci otiču, kada vidite da vaše čupavo škilji, neprestano zatvara jedno ili oba oka i napreže se, ne čačkajte im po očima. Ne znate da li se radi o infekciji, stranom telu ili ozledi rožnjače i nemojte pogoršati stanje jer to može dovesti do slepila ili gubitka oka. Tokom letnjih meseci kada i sami volimo da izađemo, prošetamo ili trčimo u prirodi moramo se potruditi da svoje ljubimce zaštitimo od uboda, ugriza i alergijskih reakcija. Istina, ove mere treba sprovoditi cele godine a pojačati ih sezonski. Oticanje lica, osip koji je najčešći po stomačiću su prvi simptomi. Nemir, oticanje celog tela, otežano disanje, proliv i šok su sledeće faze do kojih ne bi trebalo da dođe jer se retko koje ljubimče oporavi od ovih poslednjih faza. Kao što sebe čuvamo od opekotina, treba da se potrudimo da naši miljenici budu van domašaja izvora toplote. Toplotni udari su takođe nešto čemu su naše kućne životinje veoma sklone pa je neophodno prilagoditi temperaturu prostora u kome one borave potrebama, ne samo svojim. Nikada ne ostavljajte ljubimce u zatvorenom automobilu! Takođe, čuvajte ih od hipotermije. Ne treba da se smrznu. Posledice mogu biti vrlo teške na većinu funkcionalnih sistema celog tela i izazvati mnogo više poteškoća nego što mislite.
Blog ilustracija: Veterinarska ambulanta Foto: Vantage Point Graphics, Pixabay
Koža i njena nega zahtevaju možda malo više vremena ali samo zdrava koža vaših miljenika je dokaz vaše ljubavi. Kožne bolesti su veoma česte. Mogu biti izazvane brojnim uzročnicima. To su uglavnom parazitska oboljenja, gljivična oboljenja alergije, bakterijska oboljenja i slična. Buve, šugarci, komarci, krpelji, pseće vaši, grinje i mnogobrojni paraziti i insekti lako se mogu eliminisati i njihovo štetno delovanje poništiti ako se striktno pridržavate svih uputstava rukujućih veterinara i ispoštujete celokupnu terapiju – do kraja. Ovo se odnosi i na crevne parazite pa je neophodno pratiti svaku promenu i na nju pravovremeno reagovati.

Kao i lekari humane medicine i lekari veterinarske medicine imaju svoja uže stručna područja specijalizacije. Svaka bolja veterinarska ambulanta zapošljava veterinare specijaliste pojedinih područja. Takođe u svojoj ponudi usluga koje vam pružaju imaju ceo spektar delovanja u okviru koga obuhvataju celokupan zdravstveni status životinje.

Hitna veterina odnosi se na hitnu veterinarsku pomoć, bilo da ćete vi biti taj ko će dovesti životinju na hitan pregled ili će veterinari doći na vašu adresu. Ove ambulante rade 24 sata na dan.

Preventivno delovanje je pola zdravlja i to svi veoma dobro znamo. Prevencija u veterinarskoj praksi zaslužuje veoma važno mesto i preporuka je da se što bolje informišete o svim vidovima preventivnog delovanja ne biste li izbegli neko ozbiljno lečenje.

Savremene dijagnostičke metode i aparati zastupljeni su u svakoj boljoj veterinarskoj ambulanti. Interna veterinarska medicina, oftalmologija, hirurgija snabdevena savremenim metodama i opremom, kardiologija, opstetricija i akušerstvo, stomatologija, dermatologija, endokrinologija, ortopedija, neurologija, sva ova područja medicine a koja se sprovode u veterinarskoj medicini dostupna su i prisutna u svakodnevnoj veterinarskoj praksi pa nema razloga za brigu. Svi saveti vezani za zdravlje vaših životinja, njihovu negu , ishranu i kondiciju uopšte sada su vam na raspolaganju bliže nego ikada.

Mirandre.com je sajt koji će vam pomoći da pronađete baš onu veterinarsku ambulantu koja će zadovoljiti svaki vaš zahtev ili potrebu. Pretražite Mirandre.com koji vam nudi samo proverene informacije koje će vam omogućiti da sačuvate zdravlje – pre svega!
J. S.
Pročitajte još:
- Za sve ljubitelje kućnih ljubimaca - pet shop
Back to Top