Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Naočare za vid i naočare za sunce u optikama: elegancija i ekstravagancija

Naočare za vid sa dioptrijom nosi sve više, naročito mladih ljudi. To je potreba, medicinsko pomagalo koje olakšava život i rad, ali isto tako je i deo imidža i važno je kako se uklapaju u Vaš stajling. Naočare za sunce su veoma moćan deo aksesoara koji ima toliku snagu da može da podigne nečiji izgled, ali isto tako da ga spusti i učini smešnim, jeftinim ili neukusnim. Ali, njihova funkcija je pre svega zaštitna, jer štite Vaše oči od jakih sunčevih zraka.

UTVRĐIVANJE DIOPTRIJE

Mnoge opticarske radnje nude i pregled oftalmologa, kao i kompjutersko određivanje dioptrije pre nego što kupite naočare za vid ili kontaktna sočiva. Obično, kupci naočara (ili sočiva) dobijaju pregled očnog lekara besplatno. Oftalmolog postavlja dijagnozu, utvrđuje kakav je vaš vid i da li Vam je potrebno da nosite naočare. Svako je priča za sebe, nekom ima različitu dioptriju na levom i desnom oku, neko ima astigmatizam i potreban mu je cilindar. Dobra dijagnoza je put do zdravlja i put do dobijanja kvalitetnih naočara. Nenošenje naočara za vid, a da imate manju ili veću dioptriju dovodi do simptoma kao što su zamor očiju, glavobolje … Ako radite posao za računarom, ili ako treba dosta da čitate (sa monitora ili papira) dok obavljate posao, dioptrija bez naočara ili sočiva i sve njene nus pojave mogu da budu veoma naporne i mučne. Ako nosite naočare sa pogrešnom dioptrijom, takođe ćete osećati glavobolje, i često ćete piti lekove za njih. Zato je neophodno da se pregled obavi detaljno i da i Vi sami tokom pregleda sarađujete sa lekarom, kako biste dobili tačan recept za naočare koje će Vam doneti olakšanje.

Blog ilustracija Naočare u optikama: elegancija i ekstravagancija
OKVIRI ZA NAOČARE ZA VID

Kada dobijete recept od oftalmologa, bilo da ste pregled obavili u samoj optičarskoj radnji, domu zdravlja ili privatnoj ordinaciji, sledeći korak je izbor okvira za naočare i odluka koji cenovni rang stakala tj. sočiva izabrati. Kao što se i sami možete uveriti kada ih posetite, optike nude veoma veliki izbor ramova za stakla. U ponudi su muški okviri za naočare, ženski, uniseks i dečiji okviri. Dok birate, treba da razmislite o više elemenata. Pre svega, probajte više modela – jer naočare treba da Vam budu udobne. Modeli koji su izloženi na policama optičarskih radnji nemaju prava stakla nego plastiku koja je dosta lagana. Zato se unapred raspitajte o težini stakala, kako bi Vam i sa njima naočare bile udobne, a ne preteške. To su neki praktični momenti, a postoji i priča o dizajnu. U zavisnosti od Vašeg afiniteta izabraćete ono što Vam se najviše dopada. Da li ste osoba koja voli svedene stvari, prefinjenu eleganciju? Možda preferirate da budete neprimetni i smatrate da su naočare samo pomoćno sredstvo, a ne modni detalj. Moguće je da spadate u kategoriju smelih, ekstravagantnih osoba, koje po svaku cenu hoće da se razlikuju i da budu primećene. Hrabri ste da nosite okvire optočene štrasom, cirkonima ili nekim skupljim kamenjem? Budite ono što jeste, a to je danas svakako moguće. Izbor u optikama je takav da za svakog ima više modela – i da itekako možete da birate.

Blog ilustracija Naočare u optikama: elegancija i ekstravagancija 2


A TEK NAOČARE ZA SUNCE

Naočare za sunce su tek priča za sebe. Kupovinom u optičarskoj radnji osiguraćete kvalitet. Ali, kad odete tamo, budite spremni da izdvojite neko vreme na biranje i isprobavanje. Možda ste došli sa idejom šta Vam treba i unapred znate šta tačno hoćete, ali nije redak slučaj da Vam za oko zapadnu neke potpuno drugačije naočare na licu mesta. Budite spremni na veliki izbor. Neko voli jednostavnije, na neki način svevremenske modele i sa njima se oseća ugodno. Kvalitetne brendirane jednostavne ali elegantne naočare za sunce su nešto što će Vam dati sofisticirani izgled, podići će Vaš stajling na jednu višu lestvicu. Takve naočare nose članovi britanske kraljevske porodice. Ako ih nosite i vi, osećaćete se kraljevski. Mala škola stila uči nas da je nekad manje ustvari više. Ali, ukusi su različiti, i tako neko baš želi naočare koje su veoma upadljive. Neko namerno traži modele koje bi se većina plašila da nosi pošto su suviše smele. Dolazimo i do priče o onome šta je trenutno aktuelno i koji su modeli od ove, a koji od prošle godine. neki modeli su toliko specifični, da ako nemate nameru da svake godine kupujete skuplje brendirane naočare za sunce, bolje da ne uzimate njih, jer već sledeće godine mogu da postanu passé ili out. Ako ste osoba koja ne može sebi da priušti svake godine, ili svake dve godine skuplje naočare, izaberite neki model koji Vam pre svega odlično stoji, koji je udoban, ali koji nije usko vezan za neku sezonu, kasičnijeg dizajna koji će duže biti u modi. Budite elegantni a ne ekstravagantni u tim situacijama. Slušajte sebe i to kako se Vi osećate dok nosite neki model, bez obzira šta Vam neko sugeriše. Ako Vam nešto dobro stoji, ne znači da je to model za Vas. osluškujte prvi utisak i tako napravite odabir. Svi znamo onaj osećaj, kad probate nešto, ili konkretno, naočare za sunce i na prvu loptu se oduševite. To je taj model s kojim nećete pogrešiti, bićete zadovoljni kupovinom i rado ćete ih nositi.

IZABERITE PO SVOJOJ MERI

Jedino što je Važno je da se zadovolji preduslov kvaliteta. Optičarske radnje nude jeftinije i skuplje modele naočara za vid i sunce, a razlika je u brendu, jer zvučno brendovi nose veliki deo cene. Tako da, koje god da izaberete nećete pogrešiti što se tiče zaštite očiju i adekvatnih stakala. Što se estetike tiče, poslušajte sebe, probajte više modela i donesite odluku. Čak iako se odlučite za neke skuplje, raspitajte se za kupovinu na rate, ako Vam predstavlja problem da ih odjednom platite.

M. K.
Back to Top