Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Naprosto nezaobilazan BMW

Još jedna od multinacionalnih kompanija koje proizvode sportske automobile, luksuzne automobile i motocikle je svetski čuvena BMW kompanija. Ovu kompaniju sigurno ne treba posebno predstavljati ali o njoj je uvek interesantno reći koju reč.

Za početak, BMW je skraćenica – inicijalima od Bayerishe Motoren Werke. Ova kompanija osnovana je 1916. godine. Njeno sedište nalazi se u Minhenu, Bavarska, Nemačka. BMW proizvodi svoja vozila ne samo u Nemačkoj i Evropi već i u mnogim zemljama širom sveta ali o tome će još biti reči u nastavku ovog teksta. Kvalitetni, originalni auto delovi Bmw oduvek su bili važni za pravilno održavanje vozila ovog renomiranog brenda. Zaštitni znak kompanije BMW, koji se nalazi na svim njihovim vozilima je kružni plavo beli takozvani roundel. Kombinacija plave i bele boje je takođe kombinacija boja na zastavi Bavarske.

Do 1945 BMW kompanija je proizvodila i avionske motore, što je potrebno istaći. Takođe treba naglasiti da ova kompanija ima svoje nezaobilazno mesto u istoriji motosportova, autotrka, sportskih trka, Formulle 1 i trke Isle of Man TT.
Blog ilustracija: Naprosto nezaobilazan BMW Foto: Andreas Riedelmeier, Pixabay
Prateći istorijski prikaz kompanije od svojih početaka do danas, vidi se da je prvi BMW-ov proizvod bio avionski motor, poznat po dobroj odnosno ekonomičnoj potrošnji goriva i performansu na velikim visinama Nemačka vojska je koristila ovaj motor i time je BMW kompanija postala poznata i van granica matične zemlje. S obzirom da je ekonomska situacija u to vreme na svetskom nivou bila teška, razumljivo je da je kompanija BMW morala da nastavi sa radom. U to vreme je proizvodila pokućstvo, opremu za farme i opremu za železnice, kočnice i drugo. Pod svoje okrilje matična kompanija počinje da uzima neke propale u ratu, kompanije i da pod svojim brendom proizvodi motore za autobuse, poljoprivrednu opremu, kamione, pumpe i drugo. 1923 godine, kada su sankcije Versajskog mirovnog sporazuma počele da popuštaju, BMW je počeo da proizvodi motocikle. Pripajanjem nekih fabrika automobila, 1928 godine BMW počinje sa intenzivnom proizvodnjom automobila.

Preduzetni kakvi jesu, BMW stručnjaci okrenuli su se praktičnom delu života, proizvodeći lonce i drugo kuhinjsko posuđe od ostataka spasenog materijala. Tada je počela i proizvodnja bicikala. 1947 godine BMW je dobio dozvolu da nastavi sa proizvodnjom motocikala. 1952 godine kompanija BMW nastavila je sa proizvodnjom automobila. Posle mnogobrojnih uspona i padova pa čak i bankrota u jednom momentu, uspeh svojoj kompaniji donose inovativna rešenja i svakodnevno osavremenjivanje automobila iz serije u seriju.

Kompanija BMW svakodnevno ulaže napore i sredstva da unapredi i podrži sve vidove umetnosti i ne samo na polju dizajniranja motornih vozila koja proizvodi. Marketinške kampanje i promovisanje brenda samo je jedna u nizu aktivnosti kojima BMW može da se pohvali.

Umetnički automobili oslikani su rukama i četkicama poznatih svetskih umetnika. Zgrade u kojima se nalaze sedište kompanije u Minhenu, BMW muzej, prostor za izložbe, centralna zgrada BMW u Lajpcigu, sve su to remek – dela savremene arhitekture. Snimaju se filmovi sa vožnjom BMW vozila kao centralnom tematikom. Kompanija BMW veoma često sponzoriše umetničke izložbe, performanse, izložbene postavke i mnoga druga javna događanja na evropskom i svetskom nivou.
Blog ilustracija: Naprosto nezaobilazan BMW Foto: Pexels, Pixabay
Proizvodno – prodajne pogone BMW ima širom sveta. Brazil, Kina, Kanada, Egipat, Indija, Japan, Meksiko, Južna Afrika, Sjedinjene američke države, Mađarska samo su neke od zemalja kojima je BMW ukazao poverenje i sa kojima blisko sarađuje.

Ni naše tržište BMW vozila nisu obišla. Već decenijama na našim putevima mogu se sresti i videti različiti tipovi BMW vozila. Sretna okolnost je što imamo Mađarsku u komšiluku pa ni distribucija vozila ali i originalnih delova više nije tako zahtevna.

BMW vozila čuvena su po mnogo čemu. Važe kao bezbedna i izdržljiva vozila koja mogu da odole i najvećim izazovima vremena i uslovima na putu, koliko god loši oni bili. I tako iz godine u godinu. Koliko god vaše vozilo bilo izdržljivo i važilo kao dugotrajno, vi ste, kao vlasnik i kao vozač odgovorni za zdravlje i stanje u kome se vaše vozilo nalazi. Podsetimo se da je redovno servisiranje osnova dobrog rada vozila. Redovnim pregledom i eventualnim zamenama sitnijih delova predupređuju se veći kvarovi. Do zamora materijala kad – tad će doći i biće potrebno da menjate na svom BMW vozilu manje ili više delova. Pa ipak, servisi sa ovlaštenim i obučenim stručnjacima mnogo vam mogu olakšati potragu za odgovarajućim delovima. Pre nego što se uputite u potragu za delovima, potrebno je da znate broj šasije svog automobila. Na osnovu njega stručnjaci u auto servisima lako će pronaći upravo onaj deo koji je vašem vozilu neophodan. Neki servisi i online prodavnice auto delova nude vam listu modela vozila. Kada pronađete model svog vozila, i tada je lako naručiti rezervni deo koji vam je potreban. Neke online prodavnice nisu samo to, nego više od samo prodavnice. Imaju u svom sklopu i lagere na kojima su delovi dostupni i na osnovu kataloga prodaje možete brzo i efikasno dođu u posed delova koji odgovaraju upravo vašem tipu vozila.

Ne zaboravimo da živimo u eri interneta. Kupci rezervnih delova su ti koji biraju šta, gde i od koga će kupiti. Preporuka je da odaberete na osnovu jasne, precizne i javne ponude, gde ćete dobiti potpune informacije o delovima koje kupujete. Na internetu su dostupni BMW programi pomoću kojih možete identifikovati deo koji vam je potreban ali i dobiti pouzdane informacije o proizvođaču, ceni i sve druge koje su vam neophodne. Ukoliko pak nemate mogućnost pretraživanja specijalnim BMW programima ili niste pronašli deo koji vam je potreban, uvek se možete obratiti call centrima pojedinih ovlaštenih servisera i distributera, koji nude korisničku podršku kao deo paketa svojih usluga.

Pojedini distributeri BMW auto delova nude vam preko 20.000 delova za BMW vozila. Osim originalnih BMW delova, na tržištu možete pronaći delove proizvedene u preko 50 evropskih fabrika a koji apsolutno odgovaraju delovima fabričke BMW ugradnje.
Blog ilustracija: Naprosto nezaobilazan BMW Foto: Daniel Holan, Pixabay
Niti je realno niti je moguće očekivati da troškovi održavanja BMW vozila budu isti ili manji u odnosu na troškove održavanja vozila koja svojim performansama zaostaju za BMW vozilima. Ako ste pomislili da je ta razlika posledica činjenice da je jedan BMW prestižni brend pa svakako zato i njegovo održavanje mora više da košta, e tu grešite. Delovi za BMW vozila su naprosto kompleksniji, veći i teži od delova za manje modele automobila koji, logično imaju manje motore, manje gume, manje rezervoare i sve ostalo.

Pre kupovine delova, podrobno se raspitajte o proizvođaču dela ili delova koji su vam potrebni. Ako ste spremni da kupite originalne delove, a to je preporuka, na taj način ste rizik sveli na minimum . Neophodno je da uz kupljene artikle dobijete i račun i fakturu. Oba su vam neophodna u slučaju gubljenja poručenog ili reklamacije.

Potrudite se da izaberete smo one delove na koje dobijate pisanu garanciju. Uz originalne delove, koji ponekad cenom koštanja mogu premašiti platežnu moć kupca, naše tržište nudi uz originalne delove i alternativna rešenja, marke i brendovi koji kvalitetom ne zaostaju za originalnim BMW delovima a cenom su pristupačniji našim platežnim mogućnostima. Ipak, potrebno je znati da je neke delove nemoguće replicirati i kao takvi, kupuju se samo originalni. Ako to sami ne znate, opet je preporuka – obratite se akreditovanim servisima, a ne priučenim pojedincima.

BMW kompanija i na polju emisije izduvnih gasova pokazala se kao vodeća u svetu. Ukoliko je izduvni sistem taj kojeg treba da obnovite ili popravljate, originalni delovi omogućiće motoru bolje performanse i smanjiće potrošnju goriva. Emisija izduvnih gasova smanjuje se za neverovatnih 90%!

Da li ste znali da je originalno kvačilo BMW vozila dizajnirano na taj način da služi tokom vožnje od 120.000km? Još jedna od prednosti je što ne zahteva održavanje jer ima hidraulični mehanizam na osnovu kog funkcioniše. Budući da je veoma precizno proizveden, ovaj originalni deo BMW vozila lako izdržava temperaturu i do 150 stepeni Celzijusa.

Dizajneri u kompaniji BMW svakodnevno se staraju da poboljšaju svoja vozila i sve boljim kočnicama. Svaki model ima sebi svojstvene kočnice. Da bi se to postiglo uzima se u obzir motor, karoserija, šasija, aerodinamika vozila, ABS, a specijalni kompozitni materijali od kojih se kočnice izrađuju dozvoljavaju maksimalno kočenje uz minimalno habanje materijala.

Amortizeri BMW vozila zaista zaslužuju svoje mesto i o njima treba reći par reči. Prilikom njihove proizvodnje koristi se gasni sofisticirani dizajn sa duplim cevima. Amortizeri se savršeno uklapaju sa motorom i time poboljšavaju samu vožnju, čineći je udobnijom ali i neuporedivo manje bučnom. Čak i pri ekstremnim uslovima, funkcionalna stabilnost je sveprisutna. Njihova mogućnost podnošenja temperature varira od -40 do +100 stepeni Celzijusa.
Blog ilustracija: Naprosto nezaobilazan BMW Foto: Mikes-Photography, Pixabay
Ni vetrobransko staklo nije ni malo zanemarivo kada je bezbednost u vožnji u pitanju. Originalno vetrobransko staklo BMW vozila je savršeno oblikovano da ne propušta ni vazduh ni vodu. Specijalno dizajnirana zakrivljenost maksimalno omogućuje da se staklo savršeno očisti. Samo savršena stakla omogućuju da svi tehnički elementi integrisani u vetrobranska stakla - senzori za kišu, BMW head up ekran i svi ostali ostanu potpuno funkcionalni.

Još je jedna mogućnost koju vam, kao kupcima tržište nudi a to je BMW razmena delova. U osnovi ovog koncepta je proces reprocesiranja. Da i ste znali da se do 60% razmenjenih delova mogu ponovo iskoristiti? Svaki razmenjeni deo je podložan istim standardima u pogledu kvaliteta kao i novi BMW delovi i ako se za ovu varijantu odlučite, bespogovorno tražite garanciju na iste u trajanju od 24 meseca.

Jedan od veoma često razmenjivanih originalnih BMW delova je generator. Neverovatno snažan ali lagan i malih dimenzija, izdržava vibracije sa silom ubrzanja i do 80 puta većom od sile gravitacije, stabilan je do 350 volti voltaže, što ga uz čvrstu konstrukciju čini idealnim delu za razmenu.

Još jedan deo kojeg osobine čine idealnim za razmenu je starter. Predviđen je za 50.000 startovanja bez održavanja, u cilju smanjenja potrošnje goriva namenski je dizajniran za svaki tip BMW vozila ponaosob, idealan je za vožnju u ekstremnim uslovima. U istu kategoriju sa punim pravom ulaze još i pumpa za vodu i sistem automatske transmisije. Naravno ovi delovi nisu jedini koji podležu razmeni. Kada budete u situaciji da vam je potreban neki od ovih delova za vaše BMW vozilo, razmislite i o ovoj varijanti razmene delova.

Redovno servisiranje od strane akreditovanog servisa i vama će dati dodatnu dozu sigurnosti kada je vaše BMW vozilo u pitanju. Preporuka je da se za savet ili pomoć uvek obraćate onima koji su stručno osposobljeni i profesionalno edukovani kada su u pitanju BMW vozila i delovi za njih.
J. S.

Pročitajte još:

- Njegovo veličanstvo Audi
Back to Top