Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Nema gde ih nema - Renault

Nema gde ih nema - Renault Jednom davno živela su tri složna brata. Živeli su u Francuskoj u devetnaestom veku. Zvali su se Luj, Marsel i Ferdinand. Prezivali su se Renault. I koliko god ova priča imala bajkovit početak, nije sve bilo baš tako.

Današnja asocijacija na reč Renault je elegancija, snaga, moć, lepota i nadasve udobna vožnja. U savremenom svetu, gde je kvalitet i dopadljiv dizajn apsolutni imperativ auto delovi Renault veoma su traženi, upravo iz razloga što ova marka vozila uživa veliku popularnost na svim meridijanima. Kako je sve počelo? Braća Renault svoje prve poslovne korake napravila su u tekstilnoj fabrici svog oca. Davne 1899. godine osnovali su svoju korporaciju. Luj je bio inženjer, vrlo ambiciozan, koji je i pre osnivanja kompanije dizajnirao i napravio nekoliko vlastitih modela automobila. Dizajniranje i proizvodnja bile su u Lujevim rukama dok su se Marsel i Ferdinand bavili rukovođenjem i upravljanjem kompanijom.

Renault Voitrete 1CV je prvi automobil koji je proizveden u Renoovoj kompaniji. Oduševljeni klijent, inače prijatelj oca porodice kupio je mali i izdržljivi automobil, hvaleći ga i time doprineo ranom plasmanu mlade kompanije.
Blog ilustracija: Auto delovi Renault Foto: AutoPhotography, Pixabay
Veoma brzo Renault je stekao popularnost na tržištu. Pasionirani vozači, Luj i Marsel Reno su sa svojim vozilima učestvovali u prvim Grand Pri trkama i bili veoma uspešni. Zahvaljujući tim uspesima, kompanija se vrlo brzo razvijala i širila.

1903. godine Marsel Reno poginuo je vozeći trku Pariz – Madrid. Luj više nije vozio trke ali je kompanija u svom sastavu uvek imala vrhunske vozače koji su vozili Renoova vozila na svim većim svetskim trkama. 1906. godine Ferdinand Reno povlači se iz poslovnog sveta iz zdravstvenih razloga i Luj preuzima potpunu kontrolu nad kompanijom.

Renoovi automobili su bili cenom pristupačni u odnosu na luksuzne automobile nekih drugih tadašnjih auto kompanija. Reno je svoj proizvodni asortiman proširio pa su se predratnih godina proizvodila taksi vozila, autobusi kao i komercijalna dostavna i teretna vozila.

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, preduzetan kakv je bio, Luj Reno prepoznaje potrebe tržišta i proizvodi poljoprivredne i industrijske mašine. Godine između dva rata bile su godine hiperprodukcije u automobilskoj industriji pa je i Reno morao da iznalazi nove i bolje načine distribucije svojih proizvoda i nova tržišta. Takođe je morao da neke svoje starije modele modifikuje prema potrebama stranih tržišta gde je izvozio svoja vozila. Promene su bile neminovne i dovele su do smanjenja prodajnih cena vozila radi lakše dostupnosti vozila na novim tržištima.
Blog ilustracija: Auto delovi Renault Foto: wydawca, Pixabay
Posle smrti Luja Renoa njegova fabrika je trajno nacionalizovana od strane francuske vlade.

Pedesete i šezdesete godine obeležene su Renaultovi naporima da razvije svoj brend na svetskom tržištu. Rane sedamdesete donose ogromne uspehe kompaniji lansiranjem Renoa 5, kompaktnog i ekonomičnog vozila pristupačne cene. Ubrzano se na svetskom tržištu pojavljuju novi Renoovi modeli, 5, 6, 12 sa četvoro vrata, 15, 16 i 17, koji su utrli put prepoznatljivom Renoovom standardu u proizvodnji putničkih automobila. Za ovim modelima uskoro slede i Renault 18 i Renault 20.

Tih godina Reno je uspostavio veoma stabilan partnerski odnos sa Nash Motors, američkom motornom korporacijom (skraćenica je AMK). Reno do tada nije proizvodio luksuzna ni velika vozila ali zajedničkim naporima osmišljavaju se alternativni modeli putničkih vozila, hibridna vozila. Uspešna saradnja dvaju korporacija vodila je i novim projektima kao što je razvoj rotacionih motora na primer.

Ovaj vremenski period pokazao se kao vrlo plodonosan po pitanju uspostavljanja saradnje ali i širenja kompanije Reno. Neke od filijala kao što su Dačija u Rumuniji ili Industrial Kajzer u Argentini, Južna Amerika aktivno nastavljaju da rade i do današnjih dana. Uspostavlja se saradnja sa Volvom i Pežoom na razvoju i usavršavanju PRV motora i V6 motora koji su se koristili u proizvodnji Renoa 30, Pežoa 604 i Volvoa 260.

Renault se nikada nije odrekao svoje značajne uloge u razvoju auto i moto sporta i svog aktivnog učešća u istima. Tehnološki napredni izumi našli su svoje mesto u Renoovim trkačkim automobilima Formule jedan, kao što je turbo punjač, jedan od prvih korišćenih do tada.

Osamdesete godine obeležene su revolucionarnim pomakom u dizajnu ali i performansama Renoovih vozila. Reno Senik je bio jedan od prvih proizvedenih minivan automobila i dobitnik je nagrade za Evropski automobil godine. Ubrzo nakon senika na scenu je stupio Reno Espejs koji je važio kao prvo evropsko višenamensko vozilo.

Nakon finansijske krize koja je pogodila kompaniju krajem osamdesetih godina, devedesete su donele oporavak i revitalizaciju korporacije u svim njenim segmentima. Još jedna važna odluka desila se tih godina – dotadašnji numerički sistem označavanja modela automobila zamenjen je i predstavljen je i pušten u prodaju jedan od najpopularnijih renoovih modela do danas, Reno Klio. Sledila je druga generacija već veoma traženog Espejsa. Inovativna rešenja koja su ugrađena u Reno Tvingo pokazala su se odličnim i još jedan model je osvojio srca ljubitelja Renoovih vozila i ne samo njih. Nekadašnji model Reno 19 nasledio je osavremenjeni Reno Megan koji je pobrao mnoštvo nagrada na više svetskih manifestacija. Reno Laguna je bio prvi evropski automobil koji je posedovao bezkontaktno otvaranje i zatvaranje i paljenje, znači prostim pritiskom dugmeta na ključu. Laguna je dugo bilo jedno od najviše rangiranih vozila u svojoj kategoriji.

Potrebno je posvetiti pažnju modelima Renoovih vozila koja su trenutno u proizvodnji i dostupna na tržištima širom sveta pa tako i na našem.

- Klio treće generacije -Espejs četvrte generacije, poznat i kao Grand Espejs – Fluens – Kango druge generacije – Koleos – Laguna treće generacijw – Latitud – Megan druge i treće generacije – Modus, poznat i kao Grand Modus - Safran druge generacije – Skala – Senik druge generacije poznat i kao Grand Senik – Simbol, u suštini je ovo limuzina sa četvoro vrata čiji dizajn je baziran na osnovu dizajna Klija druge generacije, negde se prodaje kao Reno Talija – Talisman – Tvingo druge generacije – Vind

Dačijini modeli koji se na pojedinim tržištima prodaju pod markom Renoa su Daster, Logan i Sandero.

Kango Ekspres, Master i Trafik su Renoova laka komercijalna ili dostavna vozila.

Iz Renoovih proizvodnih pogona već skoro dve decenije izlaze novi modeli koncept automobila. Potpuno električni modeli automobila više nisu novina kao ni hibridni automobili koje Renoova kompanija uveliko proizvodi.

Prepoznatljivi Renoov logo oblika dijamanta koristi se od 1925. godine. Tokom svoje upotrebe doživeo je nekolio izmena ali i dalje ponosno krasi sva Renoova vozila.

Mnogi se iznenade kada prvi put sednu u kabinu ovih automobila. Kabina koja spolja ne odaje baš utisak prostranog, nije toliko mala kao što se čini pravilnim rasporedom i odličnim dizajnom samog kabinskog prostora. Odličan ergonomski dizajn je još jedna od osobina Renoovih vozila. Obratite pažnju kako se podešava volan, jer je često da se podešava po visini. Neki modeli imaju volane podesive i po visini i po dubini. Na primer, Reno Megan 2 ima volan koji možete pomerati uzdužno, što niste imali priliku da vidite ni na jednom automobilu pre njega.
Blog ilustracija: Auto delovi Renault Foto: Diego Bircher, Pixabay
Mekano vešanje odnosno mekana suspenzija je jedna od glavnih karakteristika ovih vozila i omogućava odličnu apsorpciju kada su u pitanju neravnine ili rupe na putu. Iskustva vozača pokazuju da se Renoova vozila odlikuju i odličnom upravljivošću. Pri kretanju uokukama ovi automobili su se odlično pokazali. Sama šasija nije preteška pa je i na taj način upravljivost olakšana. Struktura karoserije je u svojoj osnovi izrađena od čelika koji ima visok stepen čvrstine.

Tvrdnja da Renoova vozila svojim vozačima pružaju osećaj sigurnosti i pouzdanosti tokom vožnje nimalo nije preterana. Vozači koji godinama voze automobile ovog francuskog proizvođača tvrde da su njihovi četvorotočkaši kvalitetni i dugotrajni. Generalno gledano, svi motori koji pokreću Renoova vozila su zaista dobri. Potrošnja goriva nije velika. Bilo da motor vašeg automobila pokreće benzin ili dizel gorivo, budite sigurni da su to pouzdani motori koji se ne kvare tako lako.

Kao jedan od vodećih svetskih proizvođača automobila na globalnom nivou, kompanija Reno se iz dana u dan stara da u svoja vozila ugrađuje najsavremenije uređaje i sisteme zaštite vozača i putnika tokom vožnje. Podrazumevajući su uređaji koji vam pomažu tokom vožnje – oni koji vas podsećaju da treba da budete odgovorni kao što su ograničavači brzine, vizuelni i zvučni signali ukoliko niste zakopčali svoj sigurnosni pojas. Ovi sistemi vas upozoravaju da li su gume automobila snabdevene sa dovoljno vazduha, kontrolišu električne sklopove i rad sijalica, ispravljaju potencijalne pogreške u vožnji – sistem protiv blokiranja točkova, kočenja u nužnim situacijama, stabilnosti samog vozila, sistem koji sprečava proklizavanje pogonskih točkova i varijabilni servo upravljač.

Renoova vozila najnovije generacije opremljena su i nekim zaista praktičnim pomagalima. Tu je sistem koji vam pomaže pri parkiranju, sistem koji automatski smanjuje brzinu i koči ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, sistem za upozorenje na prekoračenu brzinu sa prepoznavanjem saobraćajnih znakova, sistem koji nadzire mrtvi ugao, sistem koji vas tokom vožnje opominje da ste nenamerno prošli u drugu saobraćajnu traku, sistem koji automatski podešava upotrebu dugih i kratkih svetala i još neki sve potrebniji sistemi. Ne treba zaboraviti vazdušne jastuke koji su već sastavni deo sigurnosne opreme ovih automobila.
Blog ilustracija: Auto delovi Renault Foto: wydawca, Pixabay
Već decenijama se na našim ulicama i putevima svakodnevno viđaju razni modeli Renoovih vozila. Ova praktična mini vozila imaju sve prednosti kada je gradska vožnja u pitanju. Reno je prepoznao potrebe svojih kupaca i zastupljenost ovih svojih vozila na tržištu i konstantno proizvodi nove modele istih. Na primer, trenutno je aktuelna peta generacija Reno Klio modela. Ovaj super mini automobil je već godinama jedan od najprodavanijih automobila širom Evrope. Naravno, nije jedini. Većina modela Renoovih vozila ravnopravno učestvuje u saobraćaju širom naše zemlje. Kompanija Reno je veoma prijateljski nastrojena prema svojim kupcima i vrlo jednostavno je dopreti do svih službi koje se bave prodajom, distribucijom i odnosima sa korisnicima. Slušajući potrebe svojih klijenata, čelnici se trude da osavremenjavaju svaki segment svog poslovanja. Razgranata prodajna mreža je još jedna od odlika dobrog Renoovog poslovanja. I ne podrazumeva samo prostu prodaju. Kao potencijalnom kupcu, kompanija vam pruža uvid u sve ono što vas interesuje kada je u pitanju vaš budući izbor. Ukoliko se vaš izbor odnosi na najsavremenije modele postoji mogućnost obuke koja se organizuje od strane kompanije u vožnji najnovijih Renoovih modela.

Na našem tržištu postoje Renoova predstavništva, akreditovane prodavnice, auto saloni i servisi, distributivni centri koji mogu zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih klijenata. Mirandre.com je sajt koji će vam olakšati zamorno traženje. Ovo je sajt koji vam pruža samo prave, proverene informacije. Posvetite nešto više svog dragocenog vremena pretrazi Mirandre.com i pronaći ćete sve potrebno – adrese renomiranih predstavništava kompanije, akreditovanih salona i prodavnica vozila, mogućnost snabdevanja rezervnim delovima… pripadajući brojevi telefona, mape „kako nas pronaći“ u cilju lakšeg snalaženja, e-mail adrese, sve je na jednom mestu. I to još nije sve, ni blizu! Korisnički servisi i službe za pomoć klijentima su vam 24 sata dnevno na raspolaganju, od one informativnog karaktera do vrlo praktične pomoći kao što su vučne službe na primer.

Nije uvek lako odlučiti se za dizajn, model, boju, performanse novog automobila. Budite u toku novih modela, galerije sa obiljem fotografija i iscrpnim informacijama su prateći deo svih ponuda. Preporuke su bitan deo kome je potrebno posvetiti pažnju. Svaki model vozila ima svoje specifičnosti sa kojima treba da se upoznate pre nego što sednete za volan. Što ste bolje upoznati sa njima, lakše ćete prebroditi period navikavanja koji je ponekad zahtevan. Reno je kompanija avangardnog duha pa su i njihovi dizajni i tehnologije vrlo inovativni. Ukoliko ste spremni za novi izazov u vidu nekog od savremenih Renoovih modela, Mirandre.com je pravi put do istog.
J. S.

Pročitajte još:

- Uvek i svuda – Peugeot
Back to Top