Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Od seta kvačila do štop svetala – auto delovi Opel

Većini vozača ali i onom delu populacije kog obično zovemo pasivnim posmatračima slika je dobro poznata: sedamo za volan svog Opela. Okrećemo ključ u kontakt bravi i – ništa. Ni „klik“. Pokušamo ponovo, začuje se neki tihi zvuk, pa nismo sigurni da li je stigao iz dubine motora ili iz naših, već uznemirenih creva. Ajde još jednom. Zvuk koji je do nas dopreo više liči na kotrljanje kamenja a sigurni smo da ga nismo jeli za doručak. U magnovenju se prisećamo osnovnih lekcija iz vremena sticanja vozačke dozvole, treba li navaliti na papučicu gasa ili možda ipak ne jer ako presauguje, ajoj, ima li to neke veze sa startlajzerom? I dok vam na pamet padaju vrlo prikladne fraze koje se ne koriste u pristojnom razgovoru, motor vašeg tvrdoglavog Opela potpuno prestaje da se oglašava. Oni uporniji izlaze iz kabine i otvaraju haubu iako su bolno svesni da ne znaju u šta treba da gledaju. Da nisu otišle klicklocne? Ma majstor je pominjao i lerbolcne. Negde čusmo da je slaba tačka cincilator…
Agonija može trajati unedogled. Duboko udahnimo. Priznajmo da nemamo pojma kako da sami rešimo problem i pođimo u potragu jer su nam potrebni auto delovi Opel koji našem tipu automobila jedini pasuju.Opel automobili proizvode se od 1898 godine. Početkom dvadesetog veka, već u prvim njegovim decenijama Opel preuzima primat u proizvodnji automobila na svetskom tržištu. Tokom Drugog Svetskog Rata Opelove fabrike su uništene ali se obnavljaju odmah nakon rata i već pedesetih godina Opelovi automobili polako preplavljuju prvo evropske zatim i svetske puteve. Na našim putevima Opelova vozila bila su prisutna i tih, davnih godina a situacija se umnogome promenila današnjih dana. Pre svega svojom pouzdanošću, mnogi Opelovi modeli, stariji ali i najnoviji bezbedno se kreću našim prostorima.
Blog ilustracija: Auto delovi Opel Foto: s555mm, Pixabay

Nabrojaćemo najpoznatije modele Opelovih vozila koji su najbrojniji u potražnji na našem tržištu: Astra, Corsa, Zafira. Meriva, Suza, Kadet, Vectra, Vivaro, Combo, Ascona Rekord, Omega. Opel proizvodi još modela automobila i terenskih vozila, kao na primer Frontera, izuzetno popularno vozilo pre dve-tri decenije. Nabrojana su statistički najzastupljenija na našim ulicama i putevima i za ove modele i njihove tipove vrlo lako možete nabaviti potrebne rezervne ili nedostajuće delove.

Tržište auto delova je zaista neverovatno i vešt trgovac bez problema će vam prodati i rotoklapnu i starkolator, bilo da delovi sa takvim ili sličnim imenom zaista postoje ili su u pitanju iskrivljeni „strukovni“ nazivi koje često ni penzionisani automehaničar sa 50 godina iskustva u struci ne razume.

Naravno da možete pronaći, poručiti i kupiti polovne delove za vaš najdraži Opel bilo kog modela i tipa. Tek to nije nemoguće, naprotiv! Ali, da li je to dobro i pravo rešenje? Pre nego što vas niske cene Opelovih polovnih auto delova odvuku u bezdan, stanite, stavite prst na čelo i dobro razmislite. Polovni delovi su, pa eto, polovni. Već korišteni. I nikada sa sigurnošću ne možete znati koliko su istrošeni. Na polovne delove ne dobijate nikakvu garanciju. I umesto da ste problem rešili iz prve, ajmo ponovo od početka. Dodatna gnjavaža, dodatni, priznaćete nepotrebni troškovi, često nimalo zanemarivi a vaš Opel ni makac. Preporuka je da bez obzira da li vašeg obožavanog Opela čeka takozvani mali ili veliki servis, kada je idealno vreme da se pozabavite zamenom dotrajalih delova kupujete isključivo nove delove, koje izrađuju sigurni, provereni proizvođači. Takvi delovi dolaze u vaše ruke i vaš Opel sa sertifikatom izdatim od strane proizvođača i pripadajućom garancijom kvaliteta i sigurnosti i obavezne ispravnosti. Uz izdati fiskalni račun, uvek možete kupljeni deo zameniti novim ako se ustanovi potencijalni kvar ili greška.
Blog ilustracija: Auto delovi Opel Foto: pasja1000, Pixabay

Uzimajući u obzir činjenicu da su Opelova vozila zaista veoma zastupljena na našim putevima jer se odlikuju vrhunskim performansama koje odgovaraju našim potrebama, očigledna je potreba svih ponosnih vlasnika Opelovih vozila za rezervnim delovima. Naše tržište je svoje potrebe prepoznalo i sa sigurnošću tvrdimo da smo odlično snabdeveni auto delovima za sve modele i tipove Opelovih vozila. Da bismo ovu tvrdnju učinili što istinitijom, pozabavićemo se analizom dostupnih auto delova za Opelova vozila.
Elektro sistemi na svakom vozilu treba da savršeno rade i njih čine akumulatori, alternatori i anlaseri.
Karoserija sa svojim delovima razlikuje se od modela do modela i od tipa do tipa svih Opelovih vozila. Bilo da tražite haubu, branike, krila, potkrila, brave, vrata, maske, retrovizore, rešetke, i niz ostalih sitnijih delova koji su u sastavu karoserije, dostupni su kod ovlaštenih servisa i Opelovih auto kuća ali i u specijalizovanim prodavnicama Opelovih auto delova.

Hladnjaci su nezaobilazni deo ponude auto delova. Hladnjaci za vodu, klima uređaje, termostati, hladnjaci kabine vozila, ventilatori, delovi za klima uređaje kao što je reostat klime, inter kuleri i delovi za najmodernije ili najsavremenije modele Opelovih vozila su vam na raspolaganju.
Blog ilustracija: Auto delovi Opel Foto: Paul Steuber, Pixabay

Odgovarajući brisači vetrobranskog stakla su vam neophodni.

Na svakom vozilu ima više od jednog filtera.

Pre nego što se udobno smestite za volan svog Opela, setite se da proverite nivo ulja i antifriza.

Motor treba poznavati. Nije svejedno tražite li klipove ili karike, semeringe ili dihtunge, vođice ili ventile ili ono bregasto nešto…
Malo o setovima – ukoliko imate vozilo kome treba set lančanika, ima! Setovi zupčastog remena, španeri, roleri...setovi kanalnih remena, sve ih možete pronaći sa lakoćom.

A tek creva, od onih za vodu do drugih za kočnice, pa pumpe za gorivo, sa dodacima ili bez, pumpe za vodu, nemate potrebe da se sekirate.

Pakne ili kočione pločice za sve modele i tipove, doboši odnosno kočioni diskovi, velika ponuda.

Bez kvačila i njegovih delova, korpe i druk lagera ni ne pomišljajte da sedate za volan.

Nosači menjača, nosači motora, zamajci, zglobovi do menjača ili oni do točka, manžetne. Rame, viljuška, kugla stabilizatora pored spone, prateći delovi koji olakšavaju demontažu starih i montažu novih delova, ma čitava paleta proizvoda.

Kada upropastimo amortizere na svom vozilu itekako smo u stanju da to i sami ustanovimo iako nam popravka automobila nije primarna struka. Zato, amortizeri, šolje amortizera, kojekakve opruge...sve se može kupiti i čak nije ni toliko skupo.

Jedan od čestih problema koji se javljaju je šupalj lonac auspuha. Kad vozila oko vas počnu da vam svetlosno ili zvučno signaliziraju a vama se čini da malo preteruju, proverite lonac auspuha na svom vozilu.

Jedan deo obavezne opreme koji morate imati u svakom trenutku a ne možete sebi dozvoliti da trknete i kupiti onda kad „crkne“ su delovi svetlosne kategorije, farovi, sijalice za pokazivače pravca, stop lampe, sijalice za maglu i ostale.
Blog ilustracija: Auto delovi Opel Foto: Goran Horvat, Pixabay

Točkovi, gume spoljne i unutrašnje, felne, ležaj točka čak i za matoru Opel Fronteru jer su malko drugačiji…
Podizači stakala, bobine i svećice za motore sa benzinskim sagorevanjem, pripadajući kablovi, arsenal istovrsnih delova za dizelaše…
Protokomer, različite vrste senzora – za radilice, pritiska goriva i drugi, sve moguće sajle – kočnica, vrata, gasa, kvačila…
Glavni kočioni cilindri, pomoćni zadnji kočioni cilindri, glavni i pomoćni cilindri kvačila…

Posedovati automobil, pa još Opelovo vozilo u današnje vreme više nije luksuz nego potreba. U prilog ovoj tvrdnji ide podatak da se u našoj zemlji svake godine registruje više od 2 300 000 vozila a nismo baš neka mnogoljudna zemlja. Bez obzira na statistiku i lične stavove, imati svoje vozila iziskuje mesečno stanovitu količinu novca – od goriva u rezervoaru, zamene ulja, obaveznih malih i velikih servisa. Redovnim održavanjem vozila zaista možemo sačuvati svoje vozilo, održati ga ispravnim i produžiti mu vek trajanja. Nudimo vam nekoliko saveta – besplatnih – kako možete tokom vožnje maksimalno očuvati svoje vozilo sa svim svojim delovima koji ga sačinjavaju.

Ukoliko ste od onih temperamentnih vozača koji naglo i često menjaju brzine tokom vožnje, budite svesni da time ne činite uslugu motoru svog vozila. Time terate motor da podiže visoke obrtaje. Na taj način delovi unutar motora mnogo brže se habaju, naročito oni koji ga pokreću.
Blog ilustracija: Auto delovi Opel Foto: Dariusz Sankowski, Pixabay

Preporuka – vozite umereno, prilagođenom brzinom kretanja, koja nije slučajno ograničena, već za to postoje jaki razlozi. Nije preporučljivo za zdravlje vašeg motora ni naglo dodavanje gasa. Kada skrećete, skrećite obazrivo. Naglo skretanje ili promena pravca može da šokira više od jednog sistema koji čine vaše vozilo. Kud ste ovakvom vožnjom sačuvali dragocene delove na svom vozilu, kud ste značajno uštedeli na potrošnji goriva!

Povremeno svima nama treba malo oduška. Isto važi za vaše vozilo. Na svakih oko 500 pređenih kilometara „laganice“ malo nagazite po papučici gasa ali ne preterujte! Vozilu je potrebno da povremeno radi u visokom broju obrtaja i na taj način „produva“ ventile i dizne ali i da se otarasi sagorelih naslaga ugljenika i ulja kaja su se nataložila u istima. Imajte na umu da motorno ulje mora biti potpuno zagrejano pre nego što „nagarite“.

Nemojte da preopterećujete svoje vozilo prevoženjem tereta koji nije predviđen da ga se transportuje u neprikladnim vozilima. Naročito ne u putničkim. Dovešćete do brojnih oštećenja kako amortizera koji prvi nagrabuse, kočionog sistema usled značajno povećane potrošnje goriva a o gumama da se i ne priča. Jer 10 do 15% viša potrošnja goriva zaista nije zanemariva i to ne samo na finansijskom planu.

Stigla baba zima. Znamo da su zime našeg podneblja hladne i opake. Da li je vama hladno? Da li je vama potrebno malo vremena da se zagrejete? Nemojte misliti da je vaše vozilo neosetljivo i/ili otporno na naše čuvene minuse i mrazeve. Dajte mu malo vremena, par minuta da se zagreje. Ako pokrećete hladan motor, emisija ugljenika je veća nego što to vozilo može podneti. Kada je motor postigao radnu temperaturu, a većina vozila ima indikator temperature motora u svom sklopu, tada možete da vozite. I opet, nema trenutnog ubrzavanja. Prvih desetak minuta lepo i polako, naročito ako su temperature ispod nule. Pokušajte da se adaptirate na niske temperature zajedno, vaše vozilo i vi. Preporuka – izbegavajte da vozite po ekstremno visokim ili niskim temperaturama, u zajedničkom je interesu.

Savet koji sledi je jedan od onih „Kada bih znao da pomognem sebi, znao bih da pomognem i tebi“. Pa ipak, vredan je da se uputi. Koliko god je to moguće, izbegavajte oštećenja i rupe na kolovozu. Obiđite ili bar maksimalno usporite kada prelazite preko rešetki ili šahti. Činjenica je da je, pri velikoj brzini točak taj koji prima najveći udarac. Guma amortizuje do neke granice ali može se oštetiti ili pući. Amortizeri rade dok mogu. Zamor materijala nakon uporne vožnje po džombastim putevima mnogo pre uzima danak. Karoserija se rasklima, cela potpora i nosači urušavaju se, delovi koji omogućavaju skretanje vozila propadaju mnogo ranije nego pri blažoj vožnji, koju ovim putem od srca savetujemo kao najbolji način da sačuvate svoje vozilo.
Najkvalitetniji auto delovi Opel u Beogradu mogu se naći kod ovih renomiranih i proverenih prodavaca. Važno je da svaki deo za Vaš automobil bude kvalitetan i originalan jer jedino tako ćete biti sigurni u bezbednosti ispravnost vozila.
J. S.
Back to Top