Mirandre

Registruj se
Prijavi se

OPTIČARSKE RADNJE: Izaberite najbolji okvir za Vas

Saveti kako da u optičarskoj radnji izaberete okvir za naočare za vid koji najbolje pristaje Vašem obliku lica i uklapa se u Vaš stil. Pošto je izbor veoma velik, tu smo da Vas uputimo i pomognemo nekim savetima…

Blog ilustracija OPTIČARSKE RADNJE: Izaberite najbolji okvir za Vas 1


Primetili ste da u poslednje vreme imate poteškoća sa vidom. Slika se muti, ne možete jasno da pročitate sitna slova, naprežete se i boli Vas glava. Možda ne vidite jasno na daljinu, ili pak na blizinu dok čitate, udaljavate papir od sebe. Sve su ovo znaci da ste možda dobili dioptriju. Pošto internet nije mesto gde sami sebi treba da postavljate dijagnozu, odlučili ste da što pre zakažete pregled kod oftalmologa. Bilo da ste otišli u dom zdravlja na pregled, neku privatnu ordinaciju ili ste se uputili pravo u optičarsku radnju – jer, ako niste znali, mnoge opticarske radnje imaju svoje lekare oftalmologe koji besplatno vrše preglede ako postanete njihov kupac. Na pregledu je utvrđeno da imate dioptriju i da treba da nosite naočare ili kontaktna sočiva. Recimo da ste se za početak odlučili za naočare.

Danas naočare za vid nisu što su nekada bile. Zbog konstantnog gledanja u ekran računara, mobinog telefona ili tableta, oči se mnogo više zamaraju i sve više ljudi ima potrebu da nosi naočare za vid. Sada je to postalo na neki način „in“. Dok su nekad, naročito dame, hitale u optike da naočare zamene sočivima, kako im okolina ne bi nadenula neki pogrdan nadimak, danas su one postale aksesoar zahvaljujući kom delujete inteligentno i zavodljivo.

NAOČARE ZA ČITANJE

Dobili ste recept za naočare koji je prepisao Vaš očni lekar i uputili ste se u optiku. Moguće je čak, što nije redak slučaj, da imate različitu dioptriju na levom i desnom oku. U optičarskoj radnji napraviće Vam naočare tačno onako kako je propisano u receptu, tako da, što se toga tiče, budite bez brige. Ako u izveštaju lekara piše da imate plus dioptriju, znači da ste dalekovidi (dalekovidost - hypermetropia) i da su Vam potrebne naočare za blizinu, ili kako se još često nazivaju - naočare za čitanje. Ovo su naočare koje se ne nose po ceo dan, već kada čitate neki tekst ili kada radite za kompjuterom. Kroz ova stakla se ne gleda na daljinu, nego samo na blizinu. Zato je moguće da ćete ih često stavljati i skidati, sve zavisi kojom vrstom posla se bavite. Naš savet je da zbog toga izaberete naočare koje imaju manja stakla, jer tako ih ne morate čak ni skidati kad hoćete da pogledate na daljinu, već ih samo malo spustiti na vrh nosa kako biste iznad njih pogledali u daljinu. Takođe, savetujemo Vam da za njih uzmete lančić ili kanap, kako bi mogle bezbedno da vise oko vrata kad ih ne koristite, jer ako ih stalno budete skidali i stavljali negde, može da se desi da ih ponekad zagubite, pa da potrošite silno vreme na njihovo traženje. Isto tako, ne valja ni da ih nosite na glavi, jer mogu da padnu i da se razbiju, ili može da se desi da morate često da brišete staklo. Ako se brinete da će Vam naočare biti teške, treba da znate da one nisu što su nekad bile. Od materijala se za izradu sočiva koriste posebna plastika koja je znatno lakša od stakla, tako da su moderne naočare za čitanje lake kao pero.

Blog ilustracija OPTIČARSKE RADNJE: Izaberite najbolji okvir za Vas 2


NAOČARE ZA DALJINU

Ako je Vaša dioptrija minus, znači da ste kratkovidi (kratkovidost - myopia). Moguće da ako Vam je dioptrija mala, lekar kaže da ne morate da nosite naočare stalno, nego po potrebi, kad osetite da Vam se oči zamaraju i muti vid. Bilo kako bilo, kao što smo već naglasili, moderne naočare (i sočiva i okviri) prave se od novih materijala i zato su lake, pa svakako se neće dogoditi da Vam se od težine useku u kožu na nosu i da Vam to predstavlja opterećenje. Kada odete u optičarsku radnju, videćete da postoji veliki broj modela. Možete ih na licu mesta probati. Tu su razne boje i dezeni, čak možete posebno izabrati jednu boju okvira, a drugu boju za drške i optičar će ih složiti kao slagalicu, a vi ćete dobiti originalne naočare po Vašoj želji. Ako su Vam to prve naočare za vid koje ćete nositi, znači da ste dosad navikli samo na naočare za sunce. Verovatno već imate neki omiljeni oblik sunčanih naočara i verovatno već dobro znate koje naočare za sunce Vam dobro stoje, a koje ne pristaju uz Vaš oblik lica. Međutim, kada prvi put budete probali naočare za vid, biće Vam malo neobično. Možda će Vam se činiti da Vam ne stoje dobro kao one za sunce, zato bi bilo dobro da isprobate što više modela. Povedite i nekog iskrenog arbitra sa sobom kako bi Vam sugerisao kako izgledate i pomogao u donošenju odluke. Kada su naočare za daljinu u pitanju, one mogu biti i veće, jer kad budete nosili, sigurno ih nećete non-stop skidati i stavljati.

BOJA OKVIRA NAOČARA

Izbor boja veoma je velik. Bolje da kažemo da je izbor dezena veoma velik, pošto okviri mogu biti u više boja ili imati neki poseban dezen. Osim ako ne planirate da kupite više pari, kao biste mogli da ih menjate u skladu sa garderobom i stilom, naš je savet da se odlučite za nešto neutralnije što bi lako moglo da se uklopi i uz sportske i uz elegantnije odevne kombinacije, a ujedno da se dobro uklopi sa bilo kojom bojom.

DIZAJNERSKI OKVIRI

Primetićete da cene okvira za naočare dosta variraju u optičarskoj radnji. Možda ćete pitati da li to znači da su skuplji okviri kvalitetniji od jeftinijih. U principu to nije odraz kvalitet, nego dizajna, odnosno potpisa koje okvir nosi. Optičarske radnje odlično su snabdevene, tako da u svom asortimanu imaju i ramove za naočare najpoznatijih svetskih dizajnerskih kuća. Njihova cena je znatno više od manje poznatih proizvođača. To ne znači da su ovi jeftiniji okviri manje kvalitetni, čak naprotiv, oni mogu potpuno parirati po kvalitetu skupljim okvirima. Međutim, razlog zašto je neka čuvena modna kuća postala to što jeste upravo je stil i nepogrešivi dizajn iza koga stoje najpoznatija svetska imena iz sveta mode. Sa njihovim naočarima delovaćete moćno, sofisticirano i prefinjeno. Tu nema greške.

Posetite optičarske radnje gde će Vam ljubazno osoblje omogućiti da isprobate onoliko modela okvira koliko želite, a i pomoći će Vam savetima, preporukama i odgovorima na sva Vaša pitanja. Sigurni smo da ćete na kraju biti zadovoljni svojim izborom.

M. K.
Back to Top