Mirandre

Registruj se
Prijavi se

OPTIČARSKE RADNJE: ZAŠTITE OČI OD SUNCA

LEKARI UPOZORAVAJU NA OPASNOST!

Letnja sezona i više sunčanih sati nas sve podsete da su nam potrebne naočare za sunce. Ali, o adekvatnoj zaštiti očiju treba brinuti tokom čitave godine, a ne samo leti. Lekari upozoravaju da ovo ne bismo smeli zanemarivati …

Blog ilustracija OPTIČARSKE RADNJE: ZAŠTITE OČI OD SUNCA
Naočare za sunce su odličan modni detalj, ali i mnogo više od toga. Ponuda koju imaju opticarske radnje veoma je raznovrsna. Pre svega, one postoje da bi naše oči zaštitile od štetnog UV zračenja. Pružaju zaštitu od jake svetlosti koja nas može ometati tokom svakodnevnih aktivnosti. Ipak, većina ljudi se rukovodi vremenskom prognozom kada razmišlja o tome da li treba da nose naočare za sunce tog dana, kada izlaze iz kuće. Ali, to ne bi trebalo da bude baš tako. Iako im ime kaže da su namenjene za zaštitu od sunca, ima puno dana kada je oblačno, sunce se ne vidi na nebu, ali ipak index UV zračenja je visok ili umereno visok. Vrlo dobro nam je poznato da napolju može biti jako svetlo čak i kad je dan oblačan. Ako ste jedna od osoba koja ne može da zamisli da izađe napolje bez ovog aksesoara, onda Vam se bar jednom dogodilo da Vas neko pita gde ste videli sunce, ili šta će Vam naočare. Moguće ja da ste osetljivi na jaču svetlost, ali bez obzira na sve, niste pogrešili. Indeks štetnog UV zračenja može biti izražen i kad dan nije sunčan, tako da se i tad savetuje nošenje adekvatne zaštite.

KAD IDEMO NAPOLJE …

Sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama. One su često u manjoj ili većoj meri mračne. Čak iako su dobro osvetljene prirodnom svetlošću, pošto dosta vremena provodimo radeći (uglavnom na računaru), dešava se da delimično zamračujemo prostoriju kako nas svetlost spolja ne bi ometala. Time nesvesno navikavamo svoje oči na manju količinu svetlosti i zenice su nam često raširene. Ako naglo izađemo napolje, primetićemo da nam sunčeva svetlost smeta i posegnućemo za naočarima. Tako refleksno štitimo oči tokom vožnje ili šetnje po gradu. Ova navika nije loša jer samim tim našim očima adekvatnu zaštitu od štetnih zraka i ukoliko nosimo kvalitetne naočare za sunce.

OPTIKE NUDE NAOČARE ZA SUNCE

U optičarskim radnjama u ponudi je mnogo modela naočara za sunce. Asortiman se stalno menja u skladu sa sezonom i novim trendovima. Svaka optika će nastojati da svojim kupcima ponudi najtraženije modele, najnovije kolekcije poznatih svetskih dizajnera i da isprati sve aktuelnosti sa modne scene kada je ovaj deo aksesoara u pitanju. Pored tzv. brendiranih modela, u ponudi su i naočare za sunce koje proizvode neke manje poznate modne kuće. Takođe, moguće da neki brend koji je mnogo poznatiji u evropskim zemljama ili u Americi, nego kod nas postoji u ponudi u našim optikama. Da li je neko ime Vama poznatije ili ne, nije reper u odlučivanju koje naočare da kupite. Kada odete u bilo koju optičarsku radnju, pre svega treba da isprobate više tipova modela, kako biste znali šta želite. Moguće je da ste došli imajući jednu zamisao, ali da ste se usput predomislili i otišli u potpuno suprotnom smeru. Možda set krenuli da kupite neki klasičan svevremenski model, a onda su Vam za oko zapale neke ekstravagantnije sunčane naočare. Cene su raznolike u optičarskim radnjama i ukoliko se opredelite za neki skuplji model, kod mnogih je moguće i plaćanje sa nekim povoljnostima, kao što su rate, čekovima kreditne kartice. Ako biste da sebe počastite modelom koji je skuplji, i koji možda ne možete često da priuštite, budite sigurni u svoj izbor. Trebalo bi da Vam te naočare dobro stoje, ali trebalo bi i da se vi prijatno osećate dok ih nosite. Izbegavajte impulsivne kupovine! Može da se desi da dosta novca date za neki model koji je malo smeliji i spada u poslednji modni krik, a da se onda, vrlo brzo pokajete, jer ste shvatili da je suviše ekstravagantan za Vas. Čak do te mere da ćete se stideti da ga nosite, i onda ste uzalud bacili novac. Isto tako, vodite računa kada u prodavnici probate naočare, da li Vam je prijatno da ih nosite. Ne bi smelo nigde ništa da Vas žulja i steže. Budite sigurni i da je veličina adekvatna u odnosu na Vaše lice, osim kada su u pitanju modeli koji su sami po sebi preveliki jer to je takav fazon.

NAOČARE ZA SUNCE SA DIOPTRIJOM – U OPTIČARSKIM RADNJAMA

Osobe koje nose naočare za vid sa dioptrijom imaju problem da nađu adekvatne naočare za sunce. Ako je u pitanju neka manja dioptrija, one često nose obične sunčane naočare, ali za nekog ko ima veću dioptriju to nije prihvatljivo. Ako i Vi imate problema sa vidom, odgovarajuće naočare za sunce možete nabaviti u optičarskoj radnji. Sjajna vest je da sada postoje i posebni tamni filteri koji se pomoću magneta zakače za obične dioptrijske naočare i mogu se skinuti kad god Vi to hoćete. Ovo je veoma praktično jer ne morate nositi dvoje naočare sa sobom, a zatamnjeni filter se vrlo lako postavlja i skida po potrebi. Naročito ukoliko imate različitu dioptriju na oba oka, ili uz to imate i astigmatizam, jasno Vam je koliko je korisno imati „dva u jedan“ naočare.

NIKUD BEZ NAOČARA

Ovom prilikom nismo hteli da ulazimo u detalje kakve sve opasnosti postoje i koje su negativne posledice po Vaše oči ukoliko se ne pridržavate saveta očnih lekara i ne nosite zaštitne naočare za sunce. Samo ćemo nabrojati oboljenja oka koja se mogu javiti usled oštećenja izazvanog UV zračenjem. To su: upala rožnjače, snežno slepilo, katarakta i neki oblici tumora oka! Mislimo da Vam je i bez latinskih naziva i detalja vezanih za ova oboljenja, za početak ovo dovoljna opomena da vodite računa kakve naočare za sunce kupujete i da li ih nosite uvek kad je to potrebno. U optičarsko j radnji proverite da li zaštita od UV zraka adekvatna na naočarima koje želite da kupite. Verujemo da će ona uvek biti adekvatna jer se o posebno kvalitetu vodi računa.

M. K.
Back to Top