Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Otvaranje zidova pvc stolarijom

Velike površine u staklu, ogromni prozori nisu više rezervisani samo za luksuzne nekretnine. Koncept je postao pristupačan i izvodljiv i u uslovima kada se teži da se uštedi ili kada budžet nije mnogo velik. U građevinarstvu to se postiže uz pomoć pvc stolarije.

Sve je veća uloga koju pvc stolarija ima u procesu renoviranja ili izgradnje novih objekata. Praktično, prozori i vrata od pvc-a postali su deo standarda i zajedno su u opticaju sa drugim kvalitetnim tipovima stolarije. Pored svih prednosti koje pvc kao materijal pruža, javlja se jedna koja nije toliko vezana za karakteristike samog proizvoda koje se najviše odnose na to da pruža savršenu toplotnu i zvučnu izolaciju. Reč je o tome da su dimenzije prozora od pvc-a postale slobodne, lako prilagodljive i promenljive. Korisno za sve prilike kada treba zatvoriti nestandardne otvore na zidovima. Mali, široki i uzani prozori na ostavama ili u toaletima nisu više nikakav problem. Lako će se naći kod proizvođača kvalitetne pvc stolarije. Ako nemaju baš to što vam treba trenutno u ponudi, bez po muke iskrojiće prozor po novim zacrtanim dimenzijama. Tako je i sa suprotnom pričom. Ogromni prozori su postali daleko pristupačniji. To su praktično zidovi u staklu. Časopisi i veb-sajtovi za uređenje doma bude našu maštu kroz inspirativne fotografije elegantno uređenih soba ili kancelarija, kroz čije ogromne prozore, ili zidove od stakla, se pruža fantastičan pogled. Pomislimo kako bi bilo da u svom domu imamo tako nešto?

Nekad nas je od ovakvih ideja odvraćala činjenica da smo imali predstavu da su ovakvi prozori veoma skupi. Sa pvc stolarijom to više nije slučaj. Jedino što nekog može odvratiti od ovakve zamisli jeste briga o bezbednosti ili bojazan da će u prostoriji biti hladno i da će se teže zagrevati, ako ima tako velike prozore.

Što se tiče prve stavke, ona se može tumačiti u skladu sa tim kakvo je okruženje. Naime, sve zavisi i od izbora stakla, jer postoje ona deblja koja se ne lome tako lako. Takođe, postoje posebni paneli, koji su veoma izdržljivi. Mada, kada je reč o klasičnoj pvc stolariji, ogromni prozori uglavnom su vezani za prizemlje u kućama. Odatle se pruža pogled na dvorište u kome ima zelenila i drugih detalja prijatnih za oko. Tako, da zbog bezbednosti, ideja otvaranja zidova i postavljanja staklenih zidova ili ogromnih pvc prozora vezana je za renoviranje ili izgradnju kuće.

Blog ilustracija: Otvaranje zidova pvc stolarijom


Foto: Mirandre

Pozicija ovakvog zida bira se prema spoljašnjem okruženju. Nije logično da ogroman prozor gleda ka ulici ili ka zidu pored kuće. Prirodno je da bude okrenut ka onoj strani koja ima najlepši i najdalji pogled, ali da pri tom to nije strana koja se vidi spolja, sa ulice, kako ne biste unutra bili kao u izlogu. Neke kuće imaju velike ograde i kapije, tako da se sa ulice ne vidi puno. U njima je skoro svejedno gde će se postaviti ogroman prozor.

Postavljanje staklenog zida od pvc-a ili prozora koji seže skoro od poda do plafona, nije nužno ograničeno samo na prizemlje. Štaviše, veoma lepo izgleda i na gornjem spratu, ako ta prostorija ima terasu. To onda više nije prozor već su pvc vrata, iako se ne otvaraju celom širinom. Terasa je barijera koja pruža bezbednost, tako da stakleni zid nije otvoren ka spolja na način koji bi mogao da bude opasan.

U prizemlju kuće, veliki pvc prozori postavljaju se tamo gde se najviše boravi. To su dnevni boravci i trpezarije. Međutim, to može biti i spavaća soba, tako da se iz nje pruža širok pogled. Ovo je naročito interesantno za kuće koje su na obali mora ili jezera. Pogled koji se pruža daleku i omogućava nam da uživamo u lepotama prirode, nešto je zaista neprocenjivo. Vikendice su veoma interesente za ovaj koncept. Uz pvc prozore velikih dimenzija postavljaju se i odgovarajuće roletne ili rolo rešetke koje obezbeđuju objekat kada u njemu niko ne boravi. Turistička naselja i apartmani na popularnim destinacijama takođe dobijaju na vrednosti kada imaju ogromne prozore kroz koje puca pogled. Značaj pogleda koji se iz neke prostorije pruža veoma je velik. Razmislite samo koliko puta ste imali priliku da vidite predivno uređen stan ili savršeno opremljenu kuću, a da ipak nešto nedostaje. To je pogled. Mala dvorišta, ružno okruženje, nešto je što se ne može promeniti. Koliko god da ulažete u renoviranje i sređivanje, ipak okruženje ostaje isto. Dok ste u kući, vi primećujete sve lepe stvari koje imate unutra. Uživate u lepo dekorisanim prostorijama i novom nameštaju. Ali, vi ustvari stalno gledate kroz prozore i primećujete sve stvari: pogled i količinu svetlosti. Kuće koje su mračne ili imaju lošu poziciju u odnosu na strane sveta ili nešto blokira da dovoljno svetlosti uđe unutra. To mogu biti okolni objekti ili rastinje, a može biti i činjenica da nema dovoljno prozora ili da su previše malih dimenzija. Zato, ako ste u prilici da birate nekretninu, tj. da kupujete kuću, budite svesni okoline koju ne možete da menjate. Vodite računa o tome da na nekoj čistini ispred ili sa strane može da nikne novi objekat o čijem izgledu i dimenzijama se nećete pitati vi. Ako je okolina zadovoljavajuća, ne zaboravite da uz kvalitetnu pvc stolariju vi možete da transformišete svoju kuću u pravu luksuznu vilu i to za male pare.

Što se tiče toplote, ona se ne gubi ako ugradite ogromne pvc prozore. Pvc prozori pružaju odličnu termoizolaciju. Nema bojazni da će zimi biti hladno, a leti pretoplo. Tako da, možete da odahnete. Odaberite prostorije koje biste voleli da otvorite. Ne samo da ćete dobiti lepši pogled, već ćete i više sunca pustiti unutra. Soba će izgledati mnogo veće nego što jeste, praktično kao da nema granica. Stopiće se sa dvorištem i imaćete utisak da ste deo prirode. Ako ovi veliki pvc prozori imaju i klizni mehanizam otvaranja, tek tada ćete imati džek pot. Pretvorićete trpezariju ili dnevnu sobu u multifunkcionalni prostor koji je leti otvoren, poput terase, a zimi ušuškan. Sedite u toplom, pijete čaj ili kafu i kroz ogromna stakla posmatrate magične pahulje snega koje polako promiču pred vašim očima. Prava zimska bajka!

Pročitajte još:

- Klizni i kombinovani sistemi kod pvc stolarije

M. K.
Back to Top