Mirandre

Registruj se
Prijavi se

OVAJ NAPITAK ČINI ČUDA ZA ZDRAVLJE VAŠIH ZUBA I USTA

Napitak koji sadrži sastojke koji imaju antiimflamatorno i antibakterijsko dejstvo, odnosno pomažu u lečenju zapaljenskih procesa i u borbi protiv bakterijskih infekcija je zeleni čaj. Takođe, opšte je poznato da je on bogat antioksidansima koji blagotvorno utiču na zdravlje čitavog organizma i usporavaju starenje ćelija.
Kada je reč konkretno o oralnom zdravlju, kako na njega utiče ovaj popularni napitak? Ovde vam nudimo šest razloga zašto redovno konzumiranje zelenog čaja povoljno utiče na zdravlje zuba, desni i usne duplje.

Štiti zdravlje desni

Pokazalo se da antiimflamatorna (protivzapaljenska) svojstva zelenog čaja utiču na suzbijanje bolesti desni - paradontopatiju ili paradentozu. Studija koja je sprovedena u Kini na dve hiljade ispitanika, otkrila je da osobe koje redovno piju zeleni čaj imaju zdravije desni u odnosu na one koje ga ne piju. Slične pozitivne rezultate dala je studija sprovedena kasnije u Engleskoj, gde su ispitanici zamoljeni da uzimaju posebne žvakaće gume koje sadrže ekstrakte zelenog čaja.

Zaštita od karijesa

Statistički gledano, karijes je najčešće oboljenje zuba zbog koga posećujemo stomatoloske ordinacije radi lečenja. Zanemarivanje ovog problema nosi sa sobom mnoge negativne posledice. Zlatno pravilo da je „bolje sprečiti nego lečiti“ i ovde je na snazi, te se stoga puno govori o prevenciji. Zeleni čaj kontroliše razvoj bakterija, snižava kiselost usne duplje i utiče na umanjenje količine zubnog plaka. Naučnim istraživanjem, koje je nedavno sprovedeno na Univerzitetu u Berlinu, otkriveno je kakve promene u usnoj duplji izaziva petominutno ispiranje zelenim čajem. Rezultati analize su pokazali da je nakon ovakvog tretmana količina bakterija i kiseline u ustima znatno manja, kao i da je smanjeno krvarenje desni. Druga studija je dokazala da redovno konzumiranje zelenog čaja povoljno utiče na prevenciju karijesa.

Prevencija gubitka zuba

Kao logičan zaključak javlja se konstatacija da nam napitak, koji povoljno deluje na zaštitu desni i prevenciju karijesa, pomaže da što duže zadržimo naše prirodne zube. Istraživanje američkih naučnika dokazalo je da osobe koje piju jednu do tri šoljice zelenog čaja na dan imaju znatno povećane šanse da zadrže svoje prirodne zube.

Eliminacija lošeg zadaha

Zeleni čaj je moćno sredstvo za eliminaciju lošeg zadaha. Razlog je što njegovi sastojci ubijaju mikrobe u ustima, koji su inače zaslužni za stvaranje neprijatnog mirisa. Naravno, naučnici sa zapada želeli su da i ovu pretpostavku dokažu putem istraživanja. Stomatološki fakultet Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji izmerili su nivo sastojaka koji su u ustima zaslužni za neprijatan miris nakon što su grupama ispitanika na testu davali dehidrirani zeleni čaj u prahu i druge supstance za koje je opšte poznato da povoljno utiču na eliminaciju lošeg zadaha. Rezultat je pokazao da je zeleni čaj nadmašio sve ostale: mentol bombone, žvake, zrna kafe, i list peršuna.

Prevencija raka

Antioksidansi u zelenom čaju, kao i drugi njegovi sastojci, štite od oštećenja ćelija i rasta zloćudnih tumora. U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Hjustonu, ekstrakti zelenog čaja davani su pacijentima sa prekanceroznim lezijama u ustima što je učinilo da se uspori njihova progresija ka oralnom kanceru. Studije provedene na životinjama, takođe su dokazale da sastojci zelenog čaja mogu sprečiti rast kancerogenih ćelija.

Antiseptičko dejstvo

Baktericidne komponente zelenog čaja čine da se njegovom pravilnom i redovnom konzumacijom održava čistoća usne duplje tokom dana. Ovo utiče povoljno ne samo na oralno zdravlje, već se reflektuje na čitav organizam. Poznato je da bolesti usta i usne duplje koje su izazvane bakterijama mogu imati za posledicu oboljenja drugih, čak vitalnih organa.

Veoma je važan način na koji pripremamo zeleni čaj. Nemojte ga kuvati na klasičan način kao što kuvate čaj od nane ili kamilice. Zeleni čaj ne sme da se „sprži“. Prokuvanu vodu sipajte u šoljicu i ostavite pet minuta da se ohladi. Potom dodajte kašičicu zelenog čaja ili ubacite filter kesicu i ostavite poklopljeno još pet minuta. Koliko god da je zdrav, ipak budite oprezni da ne preterate u količini koju dnevno konzumirate. Nikako ne bi trebalo piti više od tri šolje zelenog čaja na dan. Zeleni čaj sadrži kofein i preteran unos može izazvati nesanicu. Umerenost je važna i da bi se sprečila pojava tahikardije (lupanja srca) i nervoze.
Kao i svaki lek treba ga uzimati u tačnoj dozi. Blagotvorna svojstva tada preuzimaju primat. Ako ne volite ukus ovog čaja, suviše vam je gorak ili čudan, možete dodati limun. Mislite o svim dobrim aspektima za Vaše celokupno zdravlje i o razlozima koje smo Vam ovde nabrojali, i sigurni smo da će zeleni čaj sve češće biti Vaš izbor, a najbolje bi bilo da postane Vaša svakodnevna navika. Krenite postepeno, od jedne šoljice dnevno i pratite kako se osećate. Ono što se dešava u pozadini i što vi ne možete da vidite je svakako dobro za Vaš organizam. Znajte da ste napravili dobar izbor kad god sebi spremite šoljicu mlakog zelenog čaja.

Naravno, ovde se govori o preventivi. Kad je oboljenje zuba ili usne duplje već nastupilo nemojte odlagati pregled i lečenje kod izabranog stomatologa. Deo preventive podrazumevaju i kontrolni pregledi čak i kad ne osećate nikakve simptome.

M. K.

Foto: ilustracija: Pixabay
Back to Top