Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Potencijal pvc stolarije

Šetam se Novim Beogradom i posmatram mnogobrojne prozore i balkone. Šarolikost i raznolikost potiče od činjenice da su negde prozori i vrata stari i pomalo dotrajali, dok su drugi novi i blistavi. Jasno je da je svako ko je u mogućnosti već ugradio novu pvc stolariju ili planira da to što pre uradi. Koliki je zaista potencijal, i da li i dalje ima dosta prozora i vrata po gradu, koje treba zameniti?

Gusto naseljeni delovi Beograda najbolji su pokazatelj na koji način se stanovnici grada trude da poboljšaju svoj kvalitet življenja. Ima tu i oronulih fasada, krovova i liftova koje treba opravljati, ali ako krenemo od svog doma, nova pvc stolarija je osnova unapređenja kvaliteta stanovanja u urbanim sredinama. Katkad stanarima nije lako da se dogovore oko renoviranja i krečenja fasade. Što se zajedničkih investicija tiče, novac se prikuplja uvek za ono što je neophodno, a to je popravka lifta, ili krova koji prokišnjava. Međutim, svako u svom stanu može dosta toga da uradi što će podići njegov kvalitet. Ne morate čekati da se skupština stanara saglasi da biste okrečili sopstveni dom, kao što to morate činiti kada je zajednički hodnik u pitanju. Ipak, ništa ne može brzo i efikasno upotpuniti komfor stanovanja kao nova stolarija. I to ne bilo kakva, već kvalitetna pvc stolarija. Već je bilo dosta reči o tome zašto baš pvc. Nije nikakva novost da je najefikasnija u uštedi energije i ekonomična. Sa njom su manji računi za struju, jer nema potrebe za dogrevanjem. Čak i u zgradama gde je centralno grejanje lošije, a stanari posebno osetljivi na zimu, potreba za dodatnim uključivanjem grejalica je minimalna, a sigurno mnogo manja nego dok su umesto nove pvc stolarije na njenom mestu bili stari drveni prozori i vrata. Jasno je da je ovo samo prva od mnogih u nizu prednosti pvc stolarije.

Blog ilustracija: Potencijal pvc stolarije


Foto: Mirandre

Kada se renovira stan, misli se o tome kako ga učiniti lepšim i komfornijim. Novi prozori i vrata od terasa postali su standard, i neizostavni deo temeljnog renoviranja. I vrapci na grani znaju koliko je bolje imati novu stolariju, ne samo zbog štednje novca, već i zato što lepše izgleda, ne farba se i lako se pere i čisti. Tako da, svako ko dosad još to nije uradio ili planira ili želi da ugradi nove prozore i terasna vrata do pvc-a.

Koliko je takvih pojedinaca, tj. stanova. Ako pogledate oko sebe, najbolje ćete uočiti odnos u naseljima sa višespratnicama, koja su najgušće naseljena. Tu se na fasadama vidi šarenilo starih i novih prozora. Novi pvc prozori su najčešće bele boje, te se jasno vide iz daljine. Malo štrče, ako su okruženi starim komšijskim. Idealno bi bilo kada bi cela zgrada zamenila prozore i vrata od terasa, i ugradila nove od pvc-a. Na taj način, ne samo da bi bolje izgledala fasada spolja, već bi svi bili zadovoljniji. Još ako bi prozore i vrata zajednički nabavili od istog proizvođača pvc stolarije, pogodili bi se i za bolju cenu. Ali, ovakvi radovi se najviše preduzimaju pojedinačno, jer svako ima svoju računicu u vreme koje mu najviše pogoduje za ugradnju novih prozora i vrata.

Procenat zamenjene stolarije u jednom soliteru ili većoj stambenoj zgradi zavisi i od dela grada. Neke krajeve naseljavaju stanovnici koji su veći investitori i češće ulažu u renoviranje prostora, dok je u drugim struktura takva da je ipak, više skromnijeg sveta koji nije toliko spreman za ulaganja. Mada, ovakve razlike su ipak manje uočljive, te se svugde mogu videti prošarani stanovi koji su sveže renovirani i oni koji čekaju da se prodaju ili su još uvek u, takozvanom, izvornom stanju. Svako ima svoju matematiku, ali svakako stan u kome se živi daleko je komforniji od trenutka od kad se ugradi pvc stolarija.

Odnos nije još uvek pola, jer i dalje prednjače stari drveni prozori i vrata. To je veliki potencijal za proizvođače i prodavce pvc stolarije. Ona se veoma mnogo traži, te na tržištu ima dosta posla za više dobrih proizvođača. Što se tiče ugradnje, svako ima svoj stručni tim. Konkurencija je velika, tako da su i cene novih prozora i vrata od pvc-a niske. Sve se gleda i meri na kantar. Znači i dobra preporuka komšija, ali većina traži svoje nove prozore i vrata na internetu. Tu se mogu uporediti cene, rokovi isporuke, kao i sve što prati sklapanje uspešnog posla. Za prodavce pvc stolarije nema zime, iako zima nije njihova sezona. Mada, ni to nije tačno. Zime su sve blaže, tako da gradnja ne staje. Novim objektima potrebni su dobri i kvalitetni prozori, vrata, roletne i komarnici. Pvc se najviše traži. Odnos cene i kvaliteta je nestvaran. Za malo novca dobijate trajnu, postojanu i pouzdanu stolariju koja se lako održava i štedi vam novac. Pa gde to ima! Zato kažemo da za proizvođače pvc stolarije još uvek ima puno posla. I to, ne samo u gusto naseljenim gradskim opštinama, već i u ruralnim sredinama, kao i u prigradskim naseljima gde je gustina naseljenosti znatno manja. I tu se primećuje da na manjim zgradama ima stanova koji su potpuno renovirani, a da su tik uz njih oni koji i dalje imaju stare drvene roletne iza kojih se kriju izguljeni drveni prozori koji su već odslužili svoje.

Ako ste mislili da veoma stare zgrade u gradskom jezgru zaostaju za onim novijom što se tiče nove stolarije, to nije tačno. Bez obzira na godinu gradnje i najstrožem centru, možete videti veoma stara zdanja u koja su se savršeno uklopili razni modeli nove pvc stolarije. To je još jedna njena prednost. Veoma lako se uklapa u razne stilove i graditeljske epohe. Za razliku od metala, pvc deluje dosta meko i lako prilagodljivo i na nešto što nije nov i moderan stil gradnje. Niko ne voli futurističke prozore na starom zdanju, to ne ide. Ali, pvc stolarija može biti do te mere neutralna, da izgleda podjednako dobro i na najmodernijim novim zgradama, kao i na onim koje su stare više od jednog veka.

Pročitajte još:

- Da li su pale cene pvc stolarije

M. K.
Back to Top