Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Povrede meniskusa i fizikalna terapija

Građa kolena je veoma kompleksna. Kada ona ne bi bila takva na bi nam bilo omogućeno da se sa lakoćom krećemo. Stoga je zdravlje svih sastavnih delova kolena, veoma važno, kao što je i bitno da se povrede saniraju stručno i pravovremeno.

Povrede meniskusa kolena su veoma česte s tim što fizikalna terapija pored ostalih metoda lečenja, može da pomogne. Da bismo se upoznali sa procesom, trebalo bi prvo da bolje sagledamo anatomiju kolena i uočimo njenu složenost. Capsula articularis genus je latinski naziv za kapsularni ligament ili za zglobnu čahuru kolena. Zašto je ona važna? Naime, njena građa je takva da omogućava pokretljivost i savitljivost zgloba kolena. Sadrži čašicu kolena, koja se na latinskom naziva patela. Tu su takođe i meniskus, ligamenti i bursa. Kada se priča o povredama kolena, one se mogu odnositi na bilo koji od sastavnih delova ovog koplikovanog zgloba u ljudskom telu. Neometano i pravilno funkcionisanje zgloba kolena od esencijalnog je značaja jer omogućava pokretljivost donjih ekstremiteta. Tek kada nastupi povreda, osoba postaje svesna u kolikoj meri su kolena važna. Zglob kolena se sastoji od unutrašnje membrane, koja se naziva sinovijalna. Ova membrana oblaže unutrašnjost kolena i formira recesuse. Tu je, takođe, spoljna membrana. Ona je zadužena za to da stvara vezu sa bursama.

Blog ilustracija: Povrede meniskusa i fizikalna terapija


Foto: Pixabay

Što se tiče klasifikacije povreda meniskusa ona je jasna. Odnosi se na način na koje je došlo do povrede, kao i na mesto, tj. tip povrede koji je nastupio. Treba uzeti u obzir i vremenski interval kada se ruptura ili lezija nastupila. Neke povrede su sveže i javile su se usled izvesne traume. Ima onih koje su nastale kao posledica nedovoljnog zalečenja, odnosno one koje su nastale dok još tkivo nije bilo potpuno zdravo, te je tada bilo podložnije nastanku sekundarne povrede.

Povrede meniskusa najčešće se javljaju u sportu. Međutim, to ne mora biti tako. Osoba ne mora biti profesionalni ili rekreativni sportista da bi došlo do povrede, tj. rascepa meniskusa. Dešava se da do nje dolazi usled naglog pokreta abdukcije mišiće ili rotacija potkolenice na spoljašnju stranu. Do ove povrede može doći u raznim sportovima, ali i prilikom kretanja koje nije vezano sa sport.

Degenerativne promene odnosne se na trošenje hrskavice. To utiče na meniskus i povećava opterećenje koje on trpi. Usled toga može doći do horizontalnih ruptura, tj. rascepa. Bilo da je reč o povredi nastaloj u sportu, ili onoj koja se javila usled degenerativnih promena koje su uzrokovale morfološke promene, opet, posledica zvana povreda meniskusa mora se adekvatno sanirati i tretirati.

Meniskus ima oblik slova „C“ i svako koleno ima po dva meniskusa, sa spoljašnje i unutrašnje strane. Kada nastupi povreda, ona se najlakše prepoznaje po opštepoznatim simptomima, a to su: otok, bol, nestabilnost pri pokretu ili zaključano koleno, tj. blokada.

Kako se leči povreda meniskusa? Stigli smo do najvažnije tačke, a to je lečenje povrede meniskusa. Ono se vrši na dva načina. Jedan je operativnim ili hirurškim putem, a drugi je neoperativnim putem, tj. uz pomoć fizikalne terapije. Ukoliko je povreda nastala naglo, prvi korak je da se spreči povećanje otoka. To se postiže upotrebom leda i podizanjem noga na visinu, kako se krv dodatno ne bi slivala i kako ne bi otok postao preveli. Bilo kakvo grejanje kolena, takođe je kontraproduktivno. Cilj je da se povređeno koleno rashladi, kako bi došlo do smanjenja otoka. Isti tako je važno da se noga podigne jer se tako značajno utiče na smanjenje otoka. Zaključano, tj. blokirano koleno se sanira metodama repozicije. Inače, za lečenje povreda meniskusa, koriste se skoro sve metode fizikalne terapije.

Konkretno, veoma je važno da se otkloni bol. Pored analgetskih medikamenata, primenjuje se laseroterapija, čiji je cilj da se smanji bol. Kako je reč o složenom lečenju, upotrebljava se i elektroterapija. Jedna od najsavremenijih metoda koje se primenjuju u najboljim ordinacijama fizikalne medicine jeste tretman visokofrekventnim strujama. U određenim fazama lečenja povreda meniskusa, u ordinacijama fizikalne medicine i terapije, sprovodi se i kinezi terapija, ultrazvučna terapija, kao i magnetoterapija.

Inače, što se tiče učestalosti sprovođenja neoperativnog i operativnog načina lečenje, ovaj odnos prevagnuo je u korist nehirurškog lečenja povreda meniskusa. Fizikalna medicina je daleko uznapredovala, te je njena primena toliko široka da može da uspešno leči razna stanja. Povrede meniskusa koje se leče hirurški su one koje su ozbiljnije i koje prouzrokuju mnoge dugotrajne tegobe pacijentima. One se odnose na bol i blokadu kolena. Jednom povređen meniskus treba pravilno izlečiti da bi se smanjila mogućnost sekundarnih povreda. Sprovođenje fizikalne terapije u ordinaciji fizikalne medicine, od početka do kraja je veoma važno.

Pacijenti tokom lečenja treba da zaštite povređeno koleno. Dobijaju posebne ortoze za koleno koje se nose dogod lekar to naloži.

Ukoliko dođe do povrede, najvažnija je brza reakcija. Obavezno treba otići kod lekara kako bi se što pre pristupilo lečenju na adekvatan način. Pravi put je da se zakaže pregled u ordinaciji fizikalne medicine i terapije. Kada opišete povredu, verovatno će vas primiti kao hitan slučaj. Ali, na prvom mestu, sami sebi pružate prvu pomoć. Treba ležeći na krevet ili kauč i povređenu nogu podići, tako da ona bude u višem položaju u odnosu na telo. Najbolje je podmetnuti neki veći mekani jastuk. Na povređeno koleno treba odmah staviti led. Ukoliko nemate leda u kući, uzmite nešto hladno iz zamrzivača. Idealna je kesa zamrznutog graška ili šnicla. Šta god da ste odabrali iz friza, dobro je da je to nešto što može svojim oblikom da prati zakrivljenje kolena, tj. noge. Tako se zglob rashlađuje i sa strane, a ne samo u jednoj tački.

Nakon lekarskog pregleda, pristupa se terapiji. U skladu sa preporukom počinje se i sa fizikalnom terapijom i to u trenutku kada je lekar to savetovao. Tretmane fizikalne terapije vodi fizioterapeut, koji je tu da u svakom trenutku nadgleda proces i pomaže pacijentu da se povreda što pre sanira i koleno izleči.

Pročitajte još:

- Sportski rekviziti i fizikalna terapija

M. K.
Back to Top