Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sportski rekviziti i fizikalna terapija

Upotreba sportskih rekvizita u fizikalnoj terapiji široko je rasprostranjena. Prisutni su u salama za vežbanje do te mere, da se one ne razlikuju od fitnes studija, pa čak i donekle od teretana. Šta nam to govori i da li je fizikalna terapija vid fizičke aktivnosti ili je i odlazak u teretanu ili fitnes klub, ustvari oblik fizikalne terapije?

Pojam fizikalna terapija podrazumeva mnogo toga, i daleko je širi od kineziterapije tj. programa vežbi koje se sprovode. Opšte je poznato da se u fizikalnoj medicini koriste razni vidovi energije koja se usmerava s ciljam da se povoljno deluje na jačanje skeletno-mišićnog sistema, ili na isceljenje i ozdravljenje povređenog ili oštećenog tkiva. Pored vežbi, tu je električna struja, magneti, laseri, energija vode itd. razni oblici energije koja se usmerava onako kako mi to želimo, služe nam da postignemo cilj. Jedan od tih oblika je energija pokreta. To je kineziterapija i njeno sprovođenje je naširoko prihvaćeno. Vežbe koje se rade mogu se izvoditi samostalno ili uz nadzor i pomoć fizioterapeuta. Kada neko krene sa fizikalnom terapijom, obično prvo treba da prođe nekoliko ciklusa sa fizioterapeutom, a potom sam može da radi iste te vežbe jer će ih dotad dovoljno dobro savladati i pravilno primenjivati. Jednostavniji pokreti i vežbe mogu se samo demonstrirati u ordinaciji s tim što pacijent treba da ih ponavlja više puta u toku dana, samostalno, kod svoje kuće. Teže i komplikovanije vežbe, za koje je potrebna pomoć terapeuta, rade se u sali za vežbanje pri samoj ordinaciji. One se mogu preneti i u kućnu atmosferu, tek onda kad je pacijent sposoban i dovoljno jak da ih samostalno radi. I tako to ide. Ali, vraćamo se na pitanje e s početka. Kakva je ustvari sličnost između fitnes klubova i sala za vežbe u ordinacijama fizikalne medicine. Naime, sličnost je u tome što su i jedne i druge opremljene raznim sportskim rekvizitima. Oni se koriste sa sličnim ciljem. On je obično jačanje muskulature, istezanje mišića, ili poboljšanje izdržljivosti. Razlika je u tome što vežbe u ordinaciji fizikalne medicine vodi fizioterapeut, a u fitnes centru to je profesionalni trener. I jedan i drugi se bave naukama koje se prepliću i stručni su u svojim oblastima. Rekviziti koji se koriste, tu su da poboljšaju rezultat vežbanja. Ali, suštinska razlika je u tome što u fitnes klub idemo kada smo zdravi, s ciljem da poboljšamo svoju formu, doteramo liniju i povećamo nivo energije koji imamo, dok kod fizioterapeuta idemo kako bismo izlečili neku povredu, oporavili se od neke bolesti ili nakon operacije. Sličnost je i u tome što bilo koje od vežbi ne smemo obavljati tako da sebi nanesemo štetu. Potrebno nam je stručno vođstvo i u jednom i u drugom slučaju. Kada nešto radimo na svoju ruku, možemo da se povredimo, ako se dovoljno ne informišemo o tome. Razloga zašto idemo na vežbe fizikalne terapije u ordinaciju ili zašto idemo u fitnes klub jesu i rekviziti koje tamo imamo, a možda ih nemamo kod kuće. Čak i da ih imamo kod kuće, nekad nismo dovoljno disciplinovani da ih redovno koristimo.

Blog ilustracija: Sportski rekviziti i fizikalna terapija


Foto: Pixabay

Tegovi su verovatno prva stvar koja nam padne na pamet kada pomislimo na vežbe. U fizikalnoj terapiji koriste se manji tegovi, odnosno oni koji imaju manju masu. Mogu biti tegovi koji se drže u ruci ili oni koji se obavijaju oko zglobova ruke ili skočnog zgloba. Za jačanje gluteusa postoje i posebni tegovi koji izgledaju kao kugla sa drškom. Za jačanje bicepsa i tricepsa rade se vežbe sa tegovima manje težine, npr. od 0,5 kg do 5 kg. U teretanama su ovakvi tegovi deklarisani kao fitnes ili ženski tegovi, ali u fizikalnoj terapiji, kada je cilj postepeno jačanje slabe muskulature, ovo su standardni tegovi. Ne treba zaboraviti da je fizikalna namenjena osobama koje su imale neku povredu ili oboljenje, te im je iz tog razloga organizam ispao iz balansa. Ovakve osobe ne bi smele da se opterećuju napornim vežbama, niti podizanjem većeg tereta. Stoga se u ordinacijama za fizikalnu terapiju ne viđaju teški tegovi.

Još jedan rekvizit koji je u fizikalnoj terapiji verovatno najvažniji je strunjača ili podloga. U salama za vežbe viđaju se razne vrste strunjača. Tu su one deblje sunđeraste, ali i one tanje penaste podloge za jogu. Sve zavisi kakve vežbe treba raditi na njima. Ukoliko je reč o rehabilitaciji kod koje se rade blaže vežbe u prvoj fazi, onda se više upotrebljava mekša podloga u vidu sunđeraste strunjače. Vežbe za leđa, jačanje nogu, abdomena, gluteusa u kasnijim fazama oporavka, mogu se raditi na parteru i ti na podlozi za jogu. Inače, ovakve podloge postale su veoma tražene i popularne jer se lako pakuju i nose svuda sa sobom. Možete ih poneti negde u prirodu, raširiti i vežbati na svežem vazduhu. Ovo je veoma korisno, bilo da se vežbanjem bavite radi rekreacije ili u terapeutske svrhe. Podloga je neophodna uvek kada se rade vežbe na podu. Ako je nemate kod kuće, možete improvizovati sa nekim starim ćebetom ili jorganom. Ali, nikad nemojte raditi vežbe tako što ležite direktno na tvrdoj podlozi poput pločica ili parketa. Tkao možete da se nažuljate ili povredite leđa. Amortizacija pritiska je neophodna, pa makar ona bila minimalna, kao što se postiže s tankom penastom podlogom.

Sve popularniji rekvizit u fizikalnoj terapiji, ali i u fitnesu jesu elastične trake. Gotovo da nema onlajn programa za vežbe koji ih ne koristi. Prodaju se razvrstane po nivoima jačine i elastičnosti, od one za početnike do one najjače za profesionalce. Međutim, ako nemate traku za vežbe i niste u mogućnosti da je nabavite, to ne sme da vas spreči u vašoj odluci da vežbate. Čak iako u Sali za vežbanje gde idete na fizikalnu terapiju, postoje elastične trake i vi ih tamo koristite, ne znači da kod kuće ne treba da radite iste te vežbe samo bez traka. Uloga elastičnih traka je da daju dodatno opterećenje zbog savladavanja otpora i time potpomažu da vežba bude još efikasnija za jačanje muskulature. One se koriste u krajnjim fazama rehabilitacije, kada je pacijent praktično zdrav. Bez njih, vežbe se takođe veoma učinkovite i ako ih nemate, nemojte komplikovati, već radite vežbe koje vam he zadao fizioterapeut.

Sportski rekviziti su u fizikalnoj terapiji prisuti i korisni. Međutim, i bez njih vežbe su delotvorne i učinkovite. Tako da, imali ih ili nemali, najvažnije je da budete disciplinovani i da redovno vežbate kako bi vaša fizikalna terapija dala rezultata.

Pročitajte još:

- Rehabilitacija i fizikalna terapija nakon ugradnje veštačkog kuka

M. K.
Back to Top