Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Praktična strana i prednosti kartonskih kutija

Osvrnite se oko sebe, šta se sve pakuje u kartonske kutije? Spisak je dugačak i nikad nije konačan. Zašto je to tako, razloga je puno i nije dovoljno samo da kažemo koliko su one praktične.

Ako malo razmislimo o tome, uviđamo da su kartonske kutije neophodne u svakodnevnom životu u mnogim situacijama. Koriste se za pakovanje u prehrambenoj industriji i ugostiteljstvu, ali to je tek početak. Gotovo da ne možete zamisliti proizvod koji kada je gotov i spreman za transport iz fabričkog postrojenja, nije spakovan u određenoj količini upravo u kartonsku kutiju. Hemikalije, tj. proizvodi hemijske industrije drže se uglavnom u plastičnim ili metalnim pakovanjima, ali se tako pojedinačno upakovani transportuju i distribuiraju u kartonskim kutijama. Ovo je samo jedan mali primer, a jasno je i da je on primenjiv i u drugim granama industrije. Sve što se nalazi u rafovima prodavnica, tj. maloprodajnih objekata bilo koje vrste stiglo je dotle iz magacina gde je otpremljeno, pogađate, u kutijama od kartona. Zašto su kartonske kutije tako tražena i popularna roba koja je već decenijama nezamenjiva i ima veoma široku primenu?

Blog ilustracija: Praktična strana i prednosti kartonskih kutija


Foto: Pixabay

Prvi razlog je što su kartonske kutije jeftine, tj. cena njihove izrade je pristupačna, te ona ne utiče na povećanje konačne cene proizvoda koji se u njih pakuju, kada je reč o kartonskim kutijama kao ambalaži. Cena kao faktor ne bi bila presudna ako se ne bi zadovoljili drugi uslovi koji su učinili da primena bude tako raznovrsna. Zanimljivo je da bez obzira na tehnološki napredak i nova dostignuća, nije pronađeno ništa što bi bilo tako dobro i praktično kao karton kada je u pitanju pakovanje robe za transport i distribuciju.

Naime, kartonske kutije se lako proizvode, a jednostavnost prate i drugi benefiti. Njihova dimenzija, kao i oblik mogu biti proizvoljni. Od najmanjih preko srednjih do onih koje imaju veće dimenzije, kartonske kutije su sveprisutne. Ne postoje strogi standardi koji diktiraju njihove tačne dimenzije, jer one se kroje po meri i prave tako da savršeno pristaju svakom proizvodu. Kompanije koje se bave proizvodnjom kartonskih kutija objedinile su setove dimenzija i ponudile ih svojim kupcima u skladu sa najvećom potražnjom. Međutim, pored ovih, standardnih ili, bolje rečeno, predefinisanih modela, postoje uvek i mogućnost da se za neki posao ugovori izrada određene količine kartonskih kutija u dimenzijama po želji kupca. Ova fleksibilnost još jedan je od razloga zašto su u tolikoj meri zastupljene i zašto se njihova upotreba podrazumeva.

Karton je lagan materijal te je njegova upotreba za pakovanje učinila da je razlika u bruto i neto težini neznatna. Kutije od kartona imaju malu masu u odnosu na njihovu nosivost i izdržljivost. Kada se uzme u obzir da se one koriste mahom za transport robe i proizvoda, a znajući da se cena transporta gotovo uvek računa u odnosu na masu, onda je sveukupno gledano, to veoma velika ušteda u svakom smislu. Zanimljiva bi bila računica koliko se novca uštedi na globalnom nivou zahvaljujući kartonskim kutijama, tj. činjenici da imaju manju masu u odnosu na kutije od drugih materijala.

Kutije od kartona su izdržljive i ne mogu da se polome. One nisu otporne na vlagu ili na cepanje ako se preopterete, ali pravilnom kalkulacijom, to se neće desiti. Pošto ne štite od vlage, mesta na kojima se one ređaju moraju biti izolovani od potencijalnih izvora vlage, ali to je nešto što se podrazumeva. Još jedna od prednosti kartonskih kutija je što one štite lomljivu robu od udaraca ili oštećenja tokom transporta. Na kartonu se lako štampaju prepoznatljive standardizovane etikete koje nas upozoravaju kako treba da rukujemo robom koja je unutra. Tako, na primer, pomoću posebnih strelica se označava koja strana nekog pakovanja treba da ide gore. Ovo je naročito važno kada su neki vredni i lomljivi predmeti u pitanju, koji bi se inače mogli oštetiti ako bi se transportovali ili spuštali negde naopačke. Isto važi i za pakovanje elektronskih uređaja ili bele tehnike.

Do sada je bilo reči o kartonskim kutijama koje se mogu svrstati u kategoriju transportnih kutija. One se ne koriste samo za transport proizvoda, već je za njima tragao svako ko se nekad selio i imao potrebu da upakuje više stvari u isto vreme. Međutim, pored ovih, kutije od kartona su nešto što svakodnevno upotrebljavamo kada pakujemo hranu. Recimo, danas je veoma čest slučaj da torta u poslastičarnici ili kolači koji su proizvedeni s namenom da se prodaju u nekom od trgovinskih lanaca budu spakovani u posebne kartonske kutije za torte i kolače. One imaju praktične drške, zahvaljujući kojima se lako nose. Naravno, da postoje i plastična pakovanja i ona su u upotrebi, kao i kartonska.

Kada je već o omiljenim poslasticama i hrani reč, onda treba posetiti na još jednu primenu kartonskih kutija, koja nema alternativu u današnjem svetu, a to su kutije za picu. Bilo da je reč o velikim kutijama u kojima se isporučuju pice za dostavu, a koje su dizajnirane tako da čuvaju toplotu što duže, ili da se radi o malim kartonskim kutijama za mini pice ili onim podmetačima za jedno parče, jasno je da je kartone nezamenjiv. Uz dobar i prepoznatljiv dizajn i proveren ukus – dobijate brend koji je pažljivo upakovan. Kutije se lako i brzo proizvode u većim količinama, a na njima se štampa sve što tu treba da stoji, te su i one same deo reklame i brenda koji pokušavate da nametnete na tržištu. Kada sledeći put budete poručivali picu, pogledajte kutiju u kojoj se ona nalazi i primetite koliko je samo umetničkog truda i zalaganja u nju uloženo, a takođe obratite pažnju da li je pakovanje praktično, tj. da li se dobro zatvara i da li se lako otvara. Ako ste sami vlasnik picerije, posmatrajte svoj proizvod u kutiji i testirajte ga kao da ste kupac koji je kod Vas došao po prvi put. Ako primetite da Vam tu nešto smeta, na primer, da se kutija lako otvara ili deformiše prilikom nošenja iz razloga što je karton previše tanak, obavezno uložite u unapređenje pakovanja jer će to sigurno Vaši kupci primetiti. Ako ništa drugo, ne želite nekog da odbijete ovakvom manom koja se lako koriguje. Takođe, obratite pažnju na dizajn logoa i svega ostalog što piše na kutiji. Nemojte škrtariti i raditi pripremu teksta samostalno, već angažujte profesionalnog dizajnera čije oštro oko ume da izabere i font i boje, te da učini da Vaš proizvod bude primamljiviji oku i dopadljiviji i dok je upakovan.

Još jedna prednost kartonskih kutija u koje se pakuje hrana, kao što su na primer sendviči ili roštilj, ili bilo koje druge namirnice kojima se u njima dostavljaju, na primer iz restorana, je što se kutije od kartona mogu unutra obložiti slojem aluminijumske folije čija je uloga toplotna izolacija, tj. čuvanje toplote hrane.

Dakle, ako ste u poziciji da su Vam potrebna kartonske kutije za pakovanje sopstvenih proizvoda, uvek birajte kvalitet i dobar dizajn jer to je način da se najbolje predstavite na tržištu. Tako ujedno čuvate i kvalitet svoje robe i omogućavate da kao takva dođe do krajnjih potrošača.
M. K.
Back to Top