Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Prednosti i mane rođendana u dečijoj igraonici

Dečija igraonica savršeno mesto za dečiju rođendansku žurku. Da li je to tako? Koje su prednosti, a koje su mane ovih proslava. Na osnovu iskustava roditelja saznali smo šta je što ih čini omiljenim, a šta im zameraju kada slave ovaj važan dan. Pre svega, treba da se naglasi da je mnogo više prednosti nego mana kada su u pitanju decije igraonice kao mesto na kom dete slavi rođendan. Sagledano iz više uglova, one su i dalje nezamenjive, ali pored svih prednosti, roditelju su našli i neke mane. Ako imate dečiju igraonicu pročitajte ovaj tekst kako biste znali na šta treba da obratite pažnju. Možda nađete nešto što su roditelji dece primetili, a niko vam dosad iskreno nije rekao da je to nešto što mu smeta. Ako planirate da pokrenete dečiju igraonicu, ovde ćete naći dosta saveta šta treba da izbegnete i čega da se čuvate. I na kraju, ako ste roditelj koji je nov u organizovanju rođendanskih proslava, neka vam ovo bude mali vodič i podsetnik na šta treba da obratite pažnju kada birate mesto gde će dete da slavi rođendan sledeći put.

Da krenemo od prednosti. Mnoge od njih su veoma očigledne. Jedna od njih odnosi se na to da ima dovoljno prostora i za veliku žurku. Mana rođendana kakvi su nekad bili dok dečije igraonice nisu ni postojale, bila je najviše što niko skoro nije mogao da pozove sve goste koje je hteo ili prema kojima je osećao obavezu. Tako da su se ti rođendani svodili na prijatelje i rođake, a ne na decu. Deci se slavi rođendan zbog njih samih da bi uživali u društvu svojih vršnjaka i da bi se lepo proveli. Njima ne smetaju stariji gosti, ali ona žele da tu budu i njihovi prijatelji iz vrtića, škole ili iz kraja. Ako je dete mlađe onda se podrazumeva da i roditelji drugara treba da budu prisutni. Slavlje u kući, tj. u stanu to nije dozvoljavalo jer stvarno retko ko bi imao dovoljno mesta da pozove celu grupu od dvadesetak dece ili više i da računa na to da svako dete prati jedan roditelj, a negde i oba. To je moguće, ali samo u dečijoj igraonici.

Blog ilustracija: Prednosti i mane rođendana u dečijoj igraonici


Foto: Pixabay

Naredna prednost dečije igraonice je ta da nema nereda ni pre ne posle žurke. Kada se slavi u stanu, treba ga spremati i pre, a naročito posle. Delija igraonica je uvek spremna za slavlje.

Posle žurke, osim spremanja stana, treba prati tanjire, čaše i ostale sudove. U dečijoj igraonici toga nema. Slavljenikovi roditelji ne moraju o tome da misle. Isto tako, kada se žurka završi, porodica može da se odmori i na miru kod kuće otvara poklone.

U dečijoj igraonici organizovana je animacija dece na rođendanima. Toga kod kuće nema. Kada su deca malo starija ona još i umeju nekako sama da se zabave i organizuju igru. Ali, mala deca to ne mogu i treba neko da ih zabavlja. U stanovima i kućama za to može biti uslova samo ako se plati da dođe animator ili grupa animatora. To sve košta, a slavlje u dečijoj igraonici podrazumeva da je u cenu uračunata i animacija dece. To podrazumeva razne igre, ali i crtanje po licu koje deca obožavaju. Ova vrsta umetnuti postala je zaštitni znak žurki u dečijim igraonicama.

Naredna prednost odnosi se na to da roditelji mogu samo da se pojave na žurci, a da svo posluženje prepuste drugima. Svakako osoblje u igraonici poslužuje goste, a može da se ugovori i da kompletna meni bude pripremljen, tako da mame koje nemaju vremena da spremaju poslastice ili to ne umeju da rade, mogu da odahnu.

Ovo su neke od prednosti dečijih igraonica. Ima ih još, ali ovde su navedene one najosnovnije. Malo po malo i došli smo do mana. One same po sebi ne postoje u obliku u kom postoje prednosti. Mane se uočavaju samo ponegde. To su ustvari zamke u koje ne treba da pada jedna dečija igraonica. Prva od njih je cena proslave rođendana. Ako je ona previsoka, to može odbiti roditelje. Cena mora biti razumna, a isto tako predvidljiva. Kada se ugovori neki od paketa koji uključuje posluženje gostiju u stilu all inclusive, cena je donekle predvidljivija. Ali, mnogi roditelji nisu spremni na velika iznenađenje. Dečija igraonica bi trebalo unapred da predvidi troškove i da upozori roditelje da ako su u ponudi sva pića, čak i ona najskuplja i ako se pojavi veći broj starijih gostiju, to može da napravi veliki ceh. Ako se pitate zašto bi neko upozoravao goste ako je to njegova zarada, odgovor je upravo zato da bi se dobile njihove simpatije i poverenje. U suprotnom moguće je dobiti samo negativnu reklamu. na primer, roditelji bi se svojim prijateljima i poznanicima žalili na previsok račun u dečijoj igraonici, što bi ovi mogli da protumače kao da je ta dečija igraonica ustvari preskupa. Poenta je da svako posle proslave bude zadovoljan jer tako će se i dobar glas daleko čuti. Dečijoj igraonici se daleko više isplati da unapred prodiskutuje sa roditeljima slavljenika i o tome koliko se odraslih gostiju očekuje i koliki račun bi mogli da očekuju. Ako roditelji kažu da imaju problema sa budžetom, može im se izaći u susret tako što se neće nuditi skupa alkoholna pića, ili da se alkohol izbaci u potpunosti, eventualno da se ostavi pivo. Na ovaj način, račun za piće je manji. Isto tako, mogu se izbaciti iz ponude skupi frapei i šejkovi i mogu se ostaviti kafe, gazirani i negazirani sokovi, kao i mineralna voda. Niko neće 10 kafa i sokova i tako će se sve držati pod kontrolom. Možda sve ovo zvuči kao manjak gostoljubivosti, ali to uopšte nije to, već je samo mudra organizaciju u skladu sa mogućnostima.

Još jedna od mana na koju treba obratiti pažnju su ponuda, obećanja i očekivanja. Evo i primera. Roditelji su bili razočarani zato što im je pre rođendana bilo pokazano par oblika animacije koje za vreme slavlja nisu bilu u funkciji. Naime, jedna od njih je džinovski balon od sapunice kroz koji deca prolaze. To je bilo prikazano da će biti deo programa. Ali, na samom rođendanu im je rečeno da to već duže vreme ne funkcioniše, iako je rođendan bio zakazan tek pre neki dan. Ovakva razočarenja neće pokvariti žurku, ali će sigurno doneti lošu reputaciju toj dečijoj igraonici. Bespredmetno je govoriti o tome šta znači nekog lagati u lice. Mimo toga, svako ko ima dečiju igraonicu treba da vodi računa o tome šta predstavlja kao deo ponude i da li je sve to ono što može da isporuči, jer niko neće da ga bilo ko pravi blesavim.

Međutim, većina dečijih igraonica su zaista kvalitetne, a one koje to nisu nemaju šanse da opstanu. Sve u svemu, dobre dečije igraonice svakako imaju mnogo prednosti kada je u pitanju proslava dečijeg rođendana, a sve one treba da rade na tome da budu sve bolje.

Pročitajte još:

- Jedna od tajni mudrih roditelja – dečija igraonica

M. K.
Back to Top