Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Preporuka za najbolji branč u restoranima

Obrok koji nije ni doručak ni ručak. Neki ga zovu kasni doručak, a neki rani ručak. Ustvari, to je prilika za predah i druženje. Može biti i u poslovne svrhe. Bilo kako bilo, trebalo bi da se sastoji od laganih jela, kako biste se osvežili i dobili energiju za nastavak dana.

Neko voli da preskoči doručak. Nije taj tip. Jutarnje rutine svode se na kafu i još kafe. Neko bez doručka ne može. Ako želite da budete produktivni u toku dana i ako vam je gro obaveza raspoređen u toku radnog vremena, i sami ste primetili da vam više prija laganija hrana. Najbolji restorani nude mnogo toga što spada u ovu kategoriju, koja je kod gostiju sve traženija. Razlog je jednostavan. Teška hrana, obroci koji su suviše obilni i koje većim delom čini meso, usporiće vas i uspavati. Treba vam nešto što će vam dati energiju za rad, a ne nešto posle čega biste najradije dremnuli. Umesto da maštate o tome kako da se opružite na nekom udobnom kauču, treba da se posvetite poslu i produktivnosti. Praznici i vikendi su vreme kada u sred bela dana možete da se najedete roštilja i sve to zalijete pivom, ili vinom. Posle toga, mučno je i razmišljati o bilo čemu drugom osim o popodnevnoj dremki.

Blog ilustracija: Preporuka za najbolji branč u restoranima
Foto: Pixabay
Međutim, više je dana tokom godina kada vam je neophodna produktivnost, energija, žustrina i kreativnost. Bistrina uma se postiže konzumiranjem dovoljno vode i laganije hrane. Nema veze da li je reč o doručku, ručku ili večeri. Ali, u poslovnom svetu branč je postao sve popularniji. Nije stvar pomodarstva, već veoma praktičan izum. Naime, mnogi zaposleni i poslovni ljudi nemaju vremena ujutru za doručak. Mnogi nisu ni gladni čim otvore oči i žude samo za kafom, čajem ili osvežavajućim sokom od ceđenog voća. Ako ste prešli na zdravu stranu, možda dan započinjete zelenim smutijem. Bilo kako bilo, jelo ne treba suviše odlagati. Nećete se osećati dobro, a dugo je da čekate ručak. Obavili ste najhitnije jutarnje obaveze i sad je red došao na predah, koji zamenjuje i doručak i ručak, a ime mu je branč. U restoranima imaju već spremne menije za sve one koji se namere da svrate u to neko vreme, kasnije prepodne ili podne, jer to je formalno – branč. Ovaj obrok veoma je inspirativan i za kuvare i sve one šefove koji kreiraju ponude restorana i menije.

U zavisnosti od toga o kojoj vrsti restorana je reč, kreira se i jelovnik. Restorani nacionalne i internacionalne kuhinje ostaju verni sebi i nude nešto što ne izlazi iz okvira teme. Međutim, jela koja su prigodna za serviranje oko podneva imaju neki specifičan karakter, koji ne mora usko da bude vezan za temu restorana. Večere i ručkovi su nešto drugo. Tu su meniji dosledniji, ali kada su lagana jela u pitanju, odstupanja idu u raznim smerovima.

Koja jela su najtraženija kada je u pitanju serviranje branča? Na prvom mestu su razne salate. Po definiciji, to su najlaganiji obroci, koji obavezno moraju sadržati povrće. Da li tu ima mesa ili ne zavisi od vrste salate. Jedna od najpopularnijih je cezar salata. Priprema se na nekoliko načina. Restorani imaju svoje varijacije na temu. Ako čujete da negde kažu da je njihova cezar salata po originalnom receptu, dok drugi greše zato što tu neki sastojak ide ili ne ide, ne morate mnogo obraćati pažnju. Cezar neće da se ljuti, a suština je u tome da vi nađete onu varijantu recepta koja se vama najviše dopada. Verovatno je već imate jer tako se služi u vašem omiljenom restoranu. A probajte i druge, što da ne, malo za promenu. Tako da, ako idete na branč sa prijateljima i kolegama i niste sigurni šta da naručite, dobra stara cezar salata uvek je dobar izbor.

Sledeći, veoma interesantan predlog su brusketi. Iako su specifični za italijanske restorane, sve više se nude i kod drugih. Svi su već naučili šta su brusketi, ali za one koji ne znaju, dajemo kratko objašnjenje. Prave se od hleba koji se premaže marinadom (uglavnom od maslinovog ulja, belog luka i svežih začina) i tako se zapeče u rerni. Idealno je koristiti domaći hrskavi hleb sa debljom korom. Treba izbegavati tost ili klasičan beli hleb jer oni nemaju rustičan izgled, a ukus i tekstura su suviše ujednačeni i neutralni. Najbolji je hleb od integralnog ili bilo kog tamnog brašna, koji izgleda kao da je ručno umešen i ispečen u rerni. Šta se stavlja na hleb? Varijante su razne. Jedna od najpopularnijih, kojoj niko ne može odoleti jeste sveži paradajz ili pelat ili sos od paradajza. Uz njega se kombinuje svež bosiljak, peršun, mirođija, ruzmarin itd. Takođe, posebno sveže varijante imaju dodatu zelenu salatu, isečenu na žilijen. Dekorativnije je, a samim tim i ukusnije, ako se koristi šarena zelena salata. Prijatan kolorit utiče na utisak, a samim tim i na ukus. Uz bruskete lepo ide mocarela sir ili neka lagana sveža salata. Međutim, brusketi mogu biti prava poslastica. Osim pomenutih nadeva, u opticaju su razne veoma ukusne varijante, koje kad jednom probate, maštate o njima kasnije i rado se vraćate u isti restoran kako biste ih okusili ponovo. To su pravi mali super ukusni zalogaji. Jedan od apsolutnih favorita, koji se servira na dasci tako da deluje rustično, jesu brusketi sa slaninom i karamelizovanim crnim lukom. Zaista su izvrsni i treba ih probati. Karamelizovani luk ima slatkast ukus, a hrskava sočna slanina puna prošarana šunkom upotpunjava gastronomski doživljaj. Lepo se slažu uz belo vino, ali pošto je ovde reč o branču i radnom vremenu, uzmite gaziranu mineralnu vodu ili običnu vodu sa dodatkom limuna, krastavca ili nane, zavisi šta preferirate. Ako se pitate kakva je to voda, iseckajte nekoliko većih komada krastavca u običnu vodu i videćete kako će ona dobiti lep i osvežavajući ukus.

Treći predlog za branč jeste bilo šta sa menija pod stavkom hladnih predjela. Ako ste ljubitelj ribe i plodova mora, predlažemo tanjir na kome je mešana zakuska u vidu salate od plodova mora. Paste i rižota takođe spadaju u laganije obroke, tako da je to još jedna sigurna varijanta, ako volite sastojke koji su na meniju. Predlog je da izbegavate teška jela, obimne porcije, stekove, roštilj i slično. Koliko god da ste gurman, neka branč bude laganiji obrok, sa što manje mesa, jer ono se dugo vari i čini vas pospanim.

Uživajte u branču s vremena na vreme. Isprobajte ponudu više restorana. Prijatno!

Pročitajte još:

- Japanska kuhinja u restoranima

M. K.
Back to Top