Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Prijatna temperatura u kolima - auto klime

Da bismo lakše razumeli svrhu i namenu auto klima uređaja, potrebno je da znamo šta je klimatizacija, sama po sebi. To je proces uz pomoć kojeg se obrađuje vazduh u određenom prostoru, u našem slučaju unutar kabine vozila, koji ima za cilj da se stvore i omoguće uslovi za boravak ljudi i /ili biljaka i životinja a koji zavise od nekoliko faktora koji moraju biti zadovoljeni da bi boravak živih bića unutar prostora bio ne samo moguć nego i odgovarajuć. Uslovi koje treba zadovoljiti u nekom opštem smislu odnose se na sve oblike grejanja odnosno hlađenja, održavanja odgovarajuće temperature pogodne za ugodan boravak unutar kabine ili prostora u vozilu, ventilacije, dezinfekcije, dezinsekcije, stepena vlažnosti, čistoće vazduha, strujanje, nivo buke i slično.

Kao tehnička grana, klimatizacija se bavi svim onim rešenjima i postupcima koji osiguravaju da svi parametri kada je vazduh u pitanju budu zadovoljeni u najboljoj mogućoj meri. Klima uređeniji pa tako i auto klime podrazumevaju i dovod svežeg vazduha u prostor koji klimatizuju, odnosno ventiliraju vazduh na više tehničkih načina po kojima se i klima uređaji međusobno razlikuju.
Blog ilustracija: Auto klime Foto: Mikes-Photography, Pixabay
Klimatiziranje prostora podrazumeva grejanje, hlađenje, prečišćavanje vazduha, ventilaciju i kontrolu stepena vlažnosti. Uz pomoć klima uređaja precizno možemo kontrolisati temperaturu prostora, odnosno kabine vozila. Tokom vrelih letnjih dana, auto klime omogućuju prijatan boravak tokom vožnje jer je moguće idealno ohladiti vazduh u unutrašnjosti kabine. Svež vazduh nikad nije ni preterano suv a ni vrlo vlažan. Našem organizmu najviše odgovara 40 d0 60 procenata vlage u vazduhu koji nas okružuje. U slučajevima da smo alergični, klima u automobilu nam je neophodna jer sprečava širenje plesni i ostalih alergena. Pročišćavanje vazduha od hemijskih i mehaničkih nečistoća je obavezna funkcija svakog klima uređaja pa tako i auto klima. Izduvni gasovi, prašina, polen, dim su samo neki od štetnih uticaja sa kojima se auto klime svakodnevno suočavaju.

Da li znamo kako pravilno da koristimo klima uređaj u svom automobiu? Verovatno je odgovor na ovo pitanje „DA“ ali da se podsetimo. Neefikasna upotreba klime ili čak upotreba koja može ugroziti naše zdravlje je nešto što je potrebno najstriktnije izbegavati.

Pre svega, s obzirom da svi uređaji rade kako treba pod uslovom da se redovno proveravaju i održavaju, ovo pravilo važi i za auto klime. Zamena filtera, redovno čišćenje sistema i redovno proveravane količine gasa koji se u sistemu nalazi su osnovni koraci koje treba preduzimati – što češće to bolje. Samo ona auto klima koja je ispravna i redovno održavana može nam pružiti sve ono što od nje sa pravom očekujemo.
Blog ilustracija: Auto klime Foto: Karolina Grabowska, Pixabay
Letnji meseci nam donose visoke temperature koje i oni najizdržljiviji od nas ponekad teško podnose. Pošto je potrebno da tokom vožnje ne ugrožavamo ni sebe, ni svoje saputnike a ni ostale učesnike u saobraćaju, treba da se pre svega dobro osećamo, da nam znoj ne kaplje u oči, da nam se ne vrti u glavi od vrućine i da nam ne smeta čitav niz propratnih pojava. Zato je prvi savet da svoj automobil parkiramo u hladovini ako je to moguće. Ukoliko to ipak nije moguće, postoje oni zaštitni prekrivači za automobile, aluminijumski reflektujući suncobrani, folije koje se mogu postaviti preko celog automobila ili bar preko stakala. Tako ćemo preduprediti ono preterano zagrevanje unutrašnjosti automobila, kabinskog prostora i pomoći auto klimi da lakše i funkcionalnije obavlja svoj posao, da brže i lakše ohladi vazduh oko nas i omogući nam udobnu i mnogo bezbedniju vožnju.

Da se podsetimo šta je to što je potrebno da urdimo kada uđemo u svoj automobil. Prvo, čim startujemo motor svog automobila treba da uključimo klimu. Zatim treba da otvorimo sve prozore. Nakon toga sledi podešavanje usisavanja spoljašnjeg vazduha i podešavanje temperature na minimum. Ventilator treba da podesimo tako da duva „punom parom“, na najvećoj brzini. Protok vazduha treba da je usmeren tako da duva najsnažnije ka otvorima na tabli sa instrumentima koji su postavljeni najbliže prozorima. Na ovaj način ćemo se osloboditi vrelog vazduha koji se skupio u unutrašnjosti kabine tokom vremena dok je automobil stajao parkiran. Ovo je instant rešenje za rashlađivanje vazduha u kabini. Sada je vreme da krenemo!

Prozori se zatvaraju. Nije potrebno a ni logično držati otvorene prozore i uključenu auto klimu istovremeno. Sledeći korak je podešavanje recirkulacije vazduha. Naravno da svaki klima uređaj pa i auto klima mnogo lakše može da rashladi delimično prohlađen vazduh nego vreli spoljašnji. Zatim treba da smanjimo brzinu kojom radi ventilator. Sledi podešavanje temperature koju želimo da postignemo u kabini. Preporuka je da temperatura nije drastično niža nego spoljašnja, ne zbog toga što klima to nije u stanju da postigne nego zbog mogućnosti temperaturnog šoka koji sebi nikako ne želimo!

Sada da malo sebi ugodimo – usmerićemo tok vazduha onako kako nam najviše odgovara. Ipak, savetuje se da hladan vazduh struji prema prednjem staklu automobila ili ka nogama. Udari hladnog vazduha u lice nisu preporučljivi, naročito ne tokom vožnje!

Kada smo se već približili odredištu, na koliko minuta pre nego što se parkiramo treba da isključimo auto klimu ali obavezno je da ostavimo uključen ventilacioni sistem. Dva su veoma važna razloga zašto je ovo potrebno uraditi.
Blog ilustracija: Auto klime Foto: J W, Pixabay
Prvi je taj što ćemo na taj način sprečiti razvoj bakterija. Bakterijama izuzetno prija toplo i vlažno okruženje i počinju naprosto da bujaju. Bakterije u auto klimama nastaju na delu koji se zove isparivač. Osim neprijatnih mirisa koji su nusprodukti delovanja bakterija i koji nisu ni prijatni isto tako škode našem zdravlju. Onog momenta kada isključimo auto klimu a ostavimo uključenu ventilaciju isparivač će se osušiti i mogućnost nastanka bakterija će se dovesti do minimuma.

Drugi ali ne manje važan razlog je tj što će se temperatura u kabini podići i mi ćemo biti spremni da je napustimo. Temperatura u kabini će početi postepeno da se podiže, što je veoma važno. Nije preporučljivo da se naglo izlažemo velikim razlikama u temperaturi, jer to može dovesti do šoka za naš organizam, koji nije ni malo bezazlen, naprotiv, može biti veoma opasan po naše zdravlje. Zato, samo postepeno izlaganje razlikama u temperaturi je jedini dobar način kako možemo pomoći sebi i svom zdravlju na jednostavan i ugodan način.

Kada se vozimo po naseljenim mestima, naravno da se krećemo manjim brzinama. Mnogo je ekonomičnije da u tim prilikama jednostavno otvorimo prozore na automobilu. Ipak, kad se vozimo po otvorenim putevima, najekonomičnije rešenje je uključiti auto klimu. Otvoreni prozori utiču na aerodinamički momenat, dolazi do većeg otpora kretanju što i potrošnju čini znatno većom.

Auto klimama moguće je rukovati – upravljati manuelno i automatski. Manuelno podrazumeva da sami upravljamo – kontrolišemo i određujemo količinu komfora koji želimo. Automatsko upravljanje je prepušteno računaru koji upravlja parametrima i određuje idealne uslove u kabini vozila.

Šta ako nismo sigurni da li auto klima u našem automobilu ne radi dovoljno dobro? Ona možda naizgled funkcioniše ali ne pravilno. Što znači da ni nakon nekog, često dužeg vremena auto klima nije u stanju da rashladi vazduh u kabini vozila. Šta tada treba da uradimo?

Pre svega, parkiramo svoj automobil u „debeli hlad“. Zatvorimo sve prozore i vrata. Potrebno je da otvorimo centralni ventilacioni otvor. Tada startujemo motor, i neka stoji u leru nekoliko minuta. Ne uključivati klimu! Sačekajmo 2-3 minuta i tek tada je potrebno da podesimo auto klimu. Temperatura treba da je postavljena na najhladnije. Usmeriti ventilacioni otvor tako da duva u lice putnika. Ventilator treba da je na maksimalnoj brzini. Podesimo cirkulaciju vazduha tako da je otvorena, da je omogućeno uvlačenje vazduha spolja. Tada je potrebno da proverimo temperaturu vazduha koji struji iz centralnog ventilacionog otvora. Idealno bi bilo da je temperatura između 5 stepeni u odnosu na temperaturu vazduha u kabini. Sve ostale razlike u temperaturi su signal za uzbunu – auto klima ne funkcioniše kako treba i potrebno ju je servisirati. Primera radi – ako je temperatura u kabini 20 stepeni, iz centralnog ventilacionog otvora treba da izlazi vazduh temperature između 6 i 10 stepeni.
Blog ilustracija: Auto klime Foto: Mikes-Photography, Pixabay
Pošto su auto klime sofisticirani uređaji, osima ako nismo stručno edukovani najbolje je da servisiranje auto klima prepustimo stručnjacima. Bilo da se radi o zameni filtera, utvrđivanju postojanja mikro pukotina na cevima i spojevima, da li je kompresor u svom dobrom radnom elementu, da li je auto klimi potrebna dezinfekcija, sve ovo ipak treba da utvrde oni koji su stručno osposobljeni da prepoznaju kao problem.

Ukoliko primetimo bilo kakvu nepravilnost u radu svoje auto klime treba da odmah reagujemo dok mali problem nije porastao u veliki i potencijalno nerešiv. Čudni zvuci, neprijatni mirisi, nedovoljno hlađenje, barica vode ispod parkirnog automobila višak vlage u kabini, ako klima uopšte ne hladi ili previše hladi, sve su ovo znaci za uzbunu i potrebno je istog momenta delati.

Ukoliko naša auto klima radi dobro ipak je potrebno da se njen rd i stanje periodično proveravaju i servisiraju. Proleće je savršeno vreme kada je potrebno da se uverimo da je stanje auto klime u našem automobilu u dobrom stanju. Stručnjaci će proveriti nivo rashladnog sredstva, pritisak u samom rashladnom sistemu, očistiti isparivač, proveriti stanje u kojima se nalaze cevi i zaptivci, zameniti isparivač ukoliko je to potrebno, proveriti kondenzator i zameniti filter. To su oni osnovni zadaci koji se obavljaju kada je servisiranje auto klime u pitanju koje je potrebno uraditi najmanje jednom godišnje a po potrebi i češće.

Auto klime su samo jedno od sredstava koje nam omogućuju lagodno vožnju ali samo pod uslovom da ih racionalno koristimo. Njihova preterana upotreba nije preporučljiva kao ni uzdržavanje od upotrebe. Najvažnije je da budemo sigurni da naša auto klima radi kako treba čineći naš boravak u kabini automobila ugodnim i rasterećujućim. Auto klima nam pomaže ne samo tokom vožnje u vrelim letnjim mesecima i danima već i tokom zime. Zahvaljujući auto klimama stakla u automobilima se ne smrzavaju i ne magle pa je preglednost puta zadovoljavajuća i još jedan faktor bezbednosti tokom vožnje je zadovoljen. Poznata je činjenica da sunčeva svetlost podiže temperaturu u kabini vozila i do 15 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu pa usled tako ekstremno visokih temperatura mozak prima mnogo manje kiseonika, koncentracija opada, javlja se pospanost, razdražljivost a reakcije usporavaju i kasne. Svi preduslovi za potencijalnu nezgodu su tu! A dovoljno je uključiti auto klimu i rešiti veoma nezgodan problem.

Ukoliko nismo sigurni koje su to prave ustanove kojima treba da se obratimi kada su u pitanju naše auto klime, njihov servis, nabavka delova ili osposobljavanje bilo koje vrste, Mirandre.com je tu za nas. Sve neophodne informacije sada su nam dostupne, na jednom mestu. Ne treba da čekamo pojavu prvih simptoma kvara na auto klimama, redovno ih kontrolišimo, servisiranje nam je na dohvat ruke pa Mirandre.com nudi obilje dragocenih, samo onih proverenih informacija koje su vezane za auto klime. Ukoliko je vožnja automobila postala, a većini nas je to već odavno, svakodnevna aktivnost, nije preporučljivo zapustiti i zanemariti važnost auto klime. Jednom godišnje, najbolje u proleće i obavezno pred neko malo duže putovanje pretražimo Mirandre.com da nam pomogne u vezi sa svim što se odnosi na auto klime.
J. S.
Pročitajte još:
- Ugodnu vožnju pruža vam vaša auto klima
Back to Top