Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Prirodna ventilacija u kupatilu sa prozorom od pvc-a

Uz pomoć kvalitetne pvc stolarije može se postići puno toga. Jedna od veoma važnih stavki je dobra ventilacija prostora, naročito kada je reč o prostorijama u kojima ima dosta vlage, kao što su kupatila.

Kada se tuširate, za vama ostaje oblak vodene pare, koja se kondenzuje na staklima i na ogledalu. Naročito ako volite da se dugo tuširate vrućom vodom, sve dok ne ispraznite bojler, onda se stvori toliko vodene pare da se sve zamagli i skoro se prst pred okom ne vidi. Kapi vode se slivaju po ogledalu. Kako obezbediti da sav taj višak vode izađe napolje? Prirodno provetravanje je najbolje rešenje. Ono se najbolje postiže ako se postavi nova pvc stolarija, odnosno prozori od pvc-a. Ako vaše kupatilo nema prirodnu svetlost i ako umesto prozora ima samo ventilator, onda treba da vidite da li je moguće da to promenite. U stanovima, koji već imaju predefinisan raspored, to je teško izvodljivo. Kupatilo ima svoje mesto i nije ni malo jednostavno menjati raspored prostorija do te mere da se od neke druge napravi kupatilo. Istina je da su i to ljudi radili, tako da su poštovali kuda idu mokri čvorovi. Na primer, mogao bi se zameniti raspored kupatila i kuhinje, ili bi se eventualno moglo proširiti kupatilo. Većini nije cilj da obezbedi prirodno svetlo i postavljanje prozora u kupatilu, već su motivi najčešće da se bolje iskoristi kvadratura stana i da se dobije što više korisnog stambenog prostora. Ali, ako su se stekli uslovi da se postavi prozor od pvc-a na kupatilo, onda to, svakako, treba sprovesti u delo. Pvc stolarija ne samo da pruža odličnu ventilaciju, već je pravi zvučni i toplotni izolator, a kad asu prostorije kao što su kupatila, u pitanju, značajna je i mnogo veća količina svetlosti koja prodire unutra.

U kućama je nešto drugačija situacija nego u stanovima, premda ne mora da bude tako. Ko sam gradi kuću, trebalo bi da razmišlja o tome da ostavi prozor na toaletu i kupatilu, a ne da se oslanja na veštačku ventilaciju. Prirodna je mnogo efikasnija. Proizvođači pvc stolarije nude prozore u mnogo različitih dimenzija. Čak i naji prozori mogu da budu sasvim dovoljni ako se postave na pravo mesto. Oni će obezbediti da viška vodene pare izađe u atmosferu, a ne da se skuplja po ćoškovima u vidu vlage koja je savršena podloga za razvoj buđi. Kada se buđ jednom pojavi, zna da bude jako uporna. Tada je treba sistemski uništavati posebnim sredstvima koja se kupuju u farbarama. Međutim, uvek treba otkloniti uzrok. Najbolje je to postići tako što će se kupatilo redovnije i efikasnije provetravati. Kada prozora nema, mnogi pribegavaju tome da drže vrata wc-a stalno otvorenim. Nekom je to normalno, ali ima onih kojima to smeta. Naročito ako se ponekad oseti kanalizacije, u zavisnosti kakav je vazdušni pritisak. Niko ne voli da mu neprijatni mirisi iz toaleta dopiru do drugih soba i da se šire. Čak i provetravanje preko otvorenih vrata može da bude nedovoljno, jer onda se ta vlaga štiti po drugim prostorijama. Uz pvc stolariju, tj. uz pvc prozor od kupatila, omogućava se da se on širom otvori i da sva para izađe. Čak i zimi kad je hladno, provetreno kupatilo će se lako potom zagrejati.

Blog ilustracija: Prirodna ventilacija u kupatilu sa prozorom od pvc-a


Foto: Mirandre

Pojava vlage u kupatilu nije ni malo naivna. Ova česta pojava, pojačava se zimi, kad su razlike u temperaturi spolja i unutra velike. Prozori od pvc-a lako se ugrađuju. Mere se uzimaju na licu mesta. Ako treba otvori u kojima su bili stari prozori se delimično smanjuju ili povećavaju.

Prozori koji nisu od pvc-a uopšte nisu praktični za kupatila. Drvo ne voli vlagu. Usled tople vodene pare, drvo se mnogo više širi. Kada vlaga prodre u njegove pore, one nabrekne i prozor škripi i teško se otvara i zatvara. Pvc se mnogo bolje ponaša u ovim uslovima. Apsolutno je otporan na vodu i vlagu. Prozori od pvc-a ne farbaju se nikad. Za razliku od njih drveni se moraju stalno farbati, naročito oni u kupatilu jer oni najbrže propadaju. Prozori u kupatilima veoma često se nalaze iznad kade ili tik uz tuš kabinu. Nije retka pojava da se oni stalno kvase i prskaju tokom tuširanja. Drvo rapidno propada i počinje da truli. Farba se guli, voda prodire u srž i stvaraju se nabrekline i naprsline. Ni stalno farbanje i lakiranje zaštitinim sredstvima nema puno smisla. Za razliku od toga, pvc je sasvim suprotna priča. Ramovi pvc prozora su otporni i na direktan uticaj vode. Spojnice i zaptivke su takve da ovim prozorima uopšte ne smeta kada ih svakodnevno prskate dok se tuširate.

Pvc prozori su jeftini, lako ih možete zameniti ako treba. Ali, što je najinteresantnije, to nema potrebe. Dugotrajni su i izdržljivi. Pored toga, kao što je već rečeno, nema farbanja i lakiranja. Ako treba, lako se otvaraju na gore, tj. na kiper ili lufter. Kada se kupate i primetite da ima suviše vodene pare, možete na kratko otvoriti prozor na luftiranje na leptir. Ako je napolju hladno, hladnoća neće direktno ići ka vama, a para će moći da izađe napolje. Isto je i kad niste u kupatilu. Praktično, prozor može biti duže vreme otvoren na kip, tako da je provetravanje stalno.

Ako živite u kući i niste otvorili prozor u kupatilu, razmislite da to ipak uradite. Ako je raspored takva da je kupatilo u središtu, razmislite, da li možete da ga promenite. Mada, to verovatno nije tako, jer većina kuća ima kupatila sa strane. Stanovi u zgradama su ti koji imaju kupatila u sredini jer je to jedna od retkih prostorija koja na papiru ne mora da ima prozor, a u velikim zgradama nešto mora da bude u sredini. Kuće su takve da su uglavnom stepeništa i hodnici u sredini, tako da sve prostorije imaju mogućnost da imaju prozore. U kupatilima treba postaviti one manjih dimenzija, jer su sasvim dovoljni za provetravanje, ali i za prodor prirodnog svetla. Veći prozori su neefikasni jer oni suviše prikazuju unutrašnjost, kad ase gleda spolja. Postoje neka moderna luksuzna kupatila sa velikim prozorskim oknima, a smeštena su u nekim izdvojenim vilama i sličnim objektima. Ali, kupatilo može biti luksuzno i veoma prijatno i bez toga. Poenta malih pvc prozora je odlično provetravanje i sprečavanje pojave kondenzacije i vlage po uglovima.

Pročitajte još:

- Moć dobrog stakla kod kvalitetne pvc stolarije

M. K.
Back to Top