Mirandre

Registruj se
Prijavi se

PRIVATNI VRTIĆI – SARADNJA SA RODITELJIMA

Koliko je uloga roditelja bitna za održavanje i poboljšanje kvaliteta usluga koju pružaju privatni vrtići. Možda niste svesni, ali Vi kao roditelj možete puno da doprinesete!

Kada se pomenu privatni vrtici i polazak deteta, mnogima je prva asocijacija kakve uslove nude i po čemu bi neki vrtić mogao da ima prednost u odnosu na neki drugi. Međutim, šta je to čime sami roditelji mogu da doprinesu da boravak deteta u vrtiću bude što kvalitetniji i da se vaspitnoobrazovni rad uspešno sprovodi?

Blog ilustracija Saradnja sa roditeljima


IZAZOVI

Dete dobar deo dana provodi u predškolskoj ustanovi. Stručno osoblje pomno prati njegov psihofizički razvoj i moguće je da čak i pre roditelja primeti nešto na šta bi možda trebalo obratiti posebnu pažnju. Naravno, tu ne mislimo na nešto što mora biti negativno. Svaka razvojna faza zahteva posebnu pažnju i suočavanje sa njenim pratećim pojavama, kako bi se pravovremeno otklonile neke eventualne poteškoće. Jedan od čestih primera su manje ili veće poteškoće u govoru. Razvoj govora i pravilan izgovor glasova je postepen proces koji se kod neke dece ranije završi, dok je drugoj potrebna asistencija logopeda. U ovaj proces su naravno od početka uključeni roditelji. Način na koji oni u startu prihvataju situaciju i sa kakav stav prema njoj zauzimaju je od ključne važnosti za uspešno njeno uspešno rešavanje. Mada, to i nije adekvatan izraz, zato što u konkretnom primeru govora, veoma je česta potreba za dodatnim vežbama kako bi se savladali određeni glasovi, i to je nešto na šta roditelji ne treba da gledaju negativno, nego kao na sastavni deo odrastanja. Ovo je samo jedan od primera, ali suština je da ukoliko se primeti bilo šta na šta bi trebalo obratiti pažnju, da roditelji to prihvate i reaguju kako bi trebalo.

OTKRIVANJE TALENATA

Veoma često je vrtić mesto gde se prvo uočavaju specifični talenti i afiniteti. Neko dete već u najranijem uzrastu pokazuje umetničke sklonosti kao što su na primer, talenat za muziku ili crtanje i slikanje. Roditelji koji su aktivno uključeni u proces mogu zahvaljujući ovim zapažanjima preduzeti konkretne korake u daljem detetovom obrazovanju. Mogu ga, na primer upisati u muzičko zabavište i kasnije u muzičku školu, ili u neku posebnu školicu crtanja i slikanja. Na taj način, ne samo što se neguje talenat, nego se i kod deteta usađuje dodatna ljubav prema tome. Bez obzira na talente, ipak, najvažnije je da dete uživa u tome, da mu ništa nije nametnuto, jer to bi moglo samo da ima negativne efekte. Privatni vrtići si poznati po tome da imaju niz aktivnosti koje su uključene u redovan, svakodnevni rad, tako da je često, čak i kontraproduktivno upisivati dete na dodatne vannastavne sadržaje. O ovome se detaljno raspitajte kod stručnog tima koje vodi vrtić, kako dete ne bi bilo previše opterećeno. Slobodno vreme u kom dete može da se igra kako ono želi veoma je važno i zato ga nikad ne smete pretrpavati obavezama.

UČIMO OD RODITELJA

Deca vole kada njihovi roditelju u okviru neke aktivnosti dođu da ih posete u vrtiću. Štaviše, ponosni su i uživaju u tome. Zato, ako dobijete poziv da posetite vrtić i da pričate na primer, o svom zanimanju, nemojte ga odbijati. Ovakve zahteve naročito dobijaju roditelji koji se bave nekim posebnim zanimanjima, koja su deci tog uzrasta naročito zanimljiva, kao što su: policajci, vatrogasci, stjuardese, piloti … Međutim, čak iako Vaše zanimanje nije tako uzbudljivo, nemojte misliti da deci neće biti zanimljivo da sluša o tome. Mali radoznale glavice žele svašta da znaju. Možda će Vas pitati kako se postaje lekar ili advokat. Iznenadićete se koliko je druženje sa decom zabavno i koliko Vas može ispuniti pozitivnom energijom. Vaš mališan će sigurno biti presrećan i ponosan. To će Vam biti dovoljna motivacija da odvojite neko vreme i dogovorite se sa vaspitačima kada da dođete i održite mali čas. Čak ne mora tema da bude Vaša profesija. To može biti i neki hobi, ili nešto što vi volite i o čemu biste mogli da ispričate priču koja bi deci bila zanimljiva. Ako ste bili na nekom neobičnom putovanju, možete napraviti malu prezentaciju, doneti neke suvenire. Mališanima će biti beskrajno zanimljivo da upoznaju nove kulture i običaje. Samo, upozoravamo Vas da se dobro pripremite na mnoštvo dečijih pitanja. Najbolje znate po svom detetu koliko su predškolci radoznali. Možda bi bilo korisno da ponesete enciklopediju sa sobom.

Blog ilustracija Saradnja sa roditeljima 2


RADIONICE U KOJIMA UČESTVUJU RODITELJI

Privatni vrtići često imaju običaj da organizuju razne kreativne, najčešće umetničke radionice u kojima učestvuju roditelji. takva okupljanja podrazumevaju neki povod. To može biti Nova godina, 8.mart, početak proleća, jeseni, farbanje uskršnjih jaja i slično … Obično se tad donosi neki materijal koji će se koristiti za izradu čestitki i raznih ukrasnih predmeta itd. Deca stvaraju kreacije uz pomoć roditelja. Kada se ovako nešto organizuje, gledajte na sve načine da to ne propustite. Ukoliko imate neodložne poslovne obaveze, zamolite vaspitače i ostale roditelje da se termin pomeri ako to svima odgovara. Zašto? Zato što to Vašem detetu mnogo znači. Ono želi da Vi budete pored njega, to mu je primarno. Nije mu čak toliko važno kakva će ispasti ta Vaša umetnička kreacija, nego samo da ste tu prisutni. Ovakav odnos ima višestruke pozitivne efekte i uliva detetu osećaj sigurnosti i jača njegovo samopouzdanje. Ako nekad ne možete da prisustvujete, gledajte da Vas neko zameni. Ukoliko i to nije moguće, neka se to ređe dešava. Objasnite detetu razlog zašto ne možete da dođete i budite sigurni da je ono to razumelo i prihvatilo. Uživajte u svakom trenutku provedenom u ovakvim aktivnostima i budite opušteni. Uronite u bezbrižni dečiji svet i zaboravite na svakodnevne brige. Prijaće Vam! Tako stvarate neprocenjive uspomene koje Vi i Vaše dete nosite u srcu.

M. K.
Back to Top