Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Proces ugradnje PVC stolarije

PVC stolarija ima veoma jednostavan proces postavljanja i ugradnje. Proizvođači i prodavci kvalitetne PVC stolarije u svojoj izvedbi rade i montažu. U nastavku ćemo se upoznati sa procedurom.

PVC prozori i vrata veoma su fleksibilni, ali ne u bukvalnom smislu, već u smislu da se lako njihove dimenzije mogu menjati u proizvodnji kako bi se napravili baš onakvi po posebnoj porudžbini. U fabrici se seku profili od PVC-a koji se nakon toga ubrajaju i lepe da bi se dobio prozor ili terasna vrata, na primer. Ovo je samo početak. Kvalitetna PVC stolarija poseduje i dodatne elemente i ojačanja. Svaki sastavni deo urađen je precizno i napravljen od materijala koji su najadekvatniji za tu primenu. Proces proizvodnje PVC stolarije detaljno je opisan, a on podrazumeva da iz postrojenja za određeno, kraće vreme izađe gotovo proizvod koji je napravljen u skladu sa narudžbinom. Neki modeli se proizvode serijski, a to su oni koji imaju dimenzije koje se uklapaju u mnogim slučajevima, te za njih postoji dovoljno interesovanje. Serijska proizvodnja diktira i nižu cenu, ali ne drastično. Generalno, PVC stolarija ima veoma povoljnu cenu, tako da ne postoji dramatična razlika u njenoj visini kada je reč o već gotovim modelima i onim koji se rade po porudžbini. Veća razlika može da nastane samo ukoliko se, na primer, prozor nekih dimenzija nagomila na lageru, u magacinu, pa prodavci hoće da raščiste zalihe i odlučuju se da daju veće popuste.

Blog ilustracija: Proces ugradnje PVC stolarije


Foto: Mirandre

Ali, da se vratimo na temu ugradnje PVC stolarije. Prozori i vrat od PVC ugrađuju se brzo i jednostavno. Najvažnije je da budu naručeni u skladu sa dimenzijama, a posle sve ide kao od šale. Stručni tim majstora koji su zaduženi za ugradnju na terenu, pobrinuće se da sve legne na svoje mesto. Kvalitetan prozor od PVC-a ne može da vrši svoju funkciju ako se ugradi nestručno. Priprema terena je važna. Prozori i vrata od PVC-a ugrađuju js u novogradnje ili na mesta gde su dotad bili stari prozori i vrata. Da uzmemo za primer ugradnju PVC prozora i vrata u stanu. Ako se vlasnik odluči da zameni svu stolariju, onda će se prvo uzeti mere svih prozora i terasnih vrata, kako bi se mogli naručiti. Neki od njih možda već stoje na lageru, a za neke možda treba da se sačeka da dođu iz proizvodnje ili da se naprave po posebnim merama. Bilo kako bilo, kada sve bude gotov i spremno, radi se isporuka i montaža. Kompanije koje proizvode PVC stolariju, preferiraju da one same budu zadužene i za samo postavljanje. Razlog je jednostavan. Kako je već naglašeno, važno je da se ugradnja uradi kako treba. Ako se nešto tu previdi ili se uradi ofrlje, dešava se da kupci imaju reklamacije i budu nezadovoljni. Zamislite prozor koji sa strane ima rupe kroz koje vuče cug. Njegova funkcija odličnog toplotnog izolatora, samim tim se u potpunosti gubi. Naravno, ne mislimo na prave rupe, ali ako se zid ne pripremi na pravi način, onda je narušena izolaciona moć, a mogu i da se java poteškoće pri korišćenju prozora i vrata jer bi se oni lako posle kraćeg vremena mogli oštetiti zato što nemaju dovoljnu stabilnost. Svako ko posmatra vešte majstore dok obavljaju ovaj posao i pomisli da je to lako i da bi mogao to sam da uradi, nek se ne zavarava. Neophodna je stručna obuka, ali i iskustvo kako bi se vremenom ovladalo ovim zanatom. Proizvođači PVC stolarije to odlično znaju. Obezbedili su obuku za svoje montere i strogo vode računa o tome da to budu samo provereno dobri majstori.

Dakle, kako se radi montaža na terenu? Da uzmemo za primer već pomenuti stan u kome treba zameniti stare drvene prozore PVC prozorima. Prvo se ispod starih prozora postavi kartonska zaštita kako se ne bi oštetio pod prilikom demontaži montaže. Potom se pristupa skidanju stare stolarije, odnosno, demontiranju prozora. Ovo je fizički posao za koji je potrebna veština i malo snage. Od alata koristi se bilo šta što je neophodno da bi se bezbedno i sa što manje nereda skinuli stari prozori od drveta, koji idu i istoriju. Verovatno su decenijama služili svojoj svrsi. Demontaža je zahtevan deo posla. Koriste se testere, čekići, alat za otkivanje, brusilice. Proizvodi se buka, tako da ovaj posao mora da se radi danju i kad nije vreme odmora po kućnom redu, kako se ne bi uznemiravao komšiluk. Najkulturnije je da se komšije u zgradi obaveste i da im se najavi kada će se izvoditi ovi radovi. Demontaža ne traje dugo, ali uviđavno bi bilo da se okolina upozori na radove koji će proizvesti izvestan nivo buke.

Čim se izvadi stari prozor u rupu se postavlja nov od PVC-a. Njegov položaj obezbeđuje se drvenim kočićima. Prozori se ušrafljuju u zid i fiksiraju. Nakon što je postavljen ram, postavljaju se i prozorska okna. Majstori kontrolišu funkcionalnost prozora. Proveravaju da li se prozor otvara i zatvara sa lakoćom. Kontrolišu i da li dobro radi otvaranje na kiper, tj. na leptir. Potom se rupe sa strane ispunjavaju pur penom. Posle toga, pur pena se poravnava špahlom kako bi sve bilo jednako i ravno. Kada se ovaj deo posla završi, pristupa se malterisanju. Sa spoljašnje strane potrebno je postaviti sifon koji je skinut zajedno sa starim prozorom. Naravno, postavlja se novi sifon. Ako je prozor beo i sifon će biti. Novi PVC prozor već sija u punom sjaju! Sa unutrašnje strane se preko maltera postavlja štok od prozora, isto u beloj boji. Malterom se spolja ispravljaju sve okolne neravnine kako bi sve bilo savršeno. Isto se rad i sa unutrašnje strane. Ali, tu nije kraj. Kada se malter osuši treba ga prekrečiti belom farbom. Kada se i to uradi, tek tada se pristupa skidanju zaštitnih samolepljivih traka sa samog prozora. One su vršile ulogu zaštite od prljanja tokom montaže. Tako da, na kraju prozor od PVC-a sija u svoj svojoj belini. Ivice se oblažu silikonom, tj. silikonskim trakama. To je zaštita od vlage. Na kraju se radi podmazivanje posebnim sprejom kako bi sve lakše klizilo, kada su metalni delovi u pitanju. I malo, po malo, posao je gotov!

Rezultat je melem za oči vlasnika i svih onih koji budu u prilici da svedoče jednostavnoj, ali velikoj promeni. Ne samo što stan izgleda neuporedivo lepše sa novim prozorima i stolarijom od PVC-a, već je ušteda energije veoma velika i značajna.

Pročitajte još:

- Bezbroj mogućnosti uz PVC stolariju

M. K.
Back to Top