Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Programi animacije u dečijim igraonicama

Kvalitet programa animacije u dečijim igraonicama direktno utiče na kvalitet usluge koju igraonica pruža svojim gostima. Od toga ko su animatori i kakva je njihov program često zavisi i izbor mesta proslave sledećeg rođendana.

Animacioni timovi koje imaju decije igraonice osmišljavaju programe koji se sprovode prilikom žurki, proslavi rođendana, novogodišnjih priredbi i slično. Ovi kreativni programi nisu predviđeni za svakodnevno igranje u dečijim igraonicama. Za njihovo sprovođenje potreban je veći broj mališana kako bi se mogle igrati razne igre i kvizovi. Ponekad su klinici i klinceze podeljeni u grupe kako bi se gajio takmičarski duh, ali i i osećaj pripadnosti timu. Svačiji doprinos pobedi je važan, tako da je ona na kraju slađa kad se deli.

Animatori su mladi kreativni ljudi koji su formirali više programa animacije za razne uzraste. Na rođendanima u dečijim igraonicama uglavnom su mali gosti približnog ili istog godišta kao slavljenik. Prilikom zakazivanja proslave rođendana roditelju su uvek u dečijim igraonicama upitani koliko godina imaju deca koja dolaze u goste. Nekad je slavljenik mlađi od njih, ali najčešće su to drugari iz vrtića ili škole, tako da su svi istog uzrasta. Na osnovu toga animatori smišljaju koji program da koriste. Oni ga mogu korigovati i u odnosu na to koliko je očekivano gostiju. Na nekim rođendanima bude malo dece, a na nekima se pojava skoro svi drugari iz grupe ili odeljenja, a pored njih tu su deca kumova, rođaka i komšije. Tako da, ima rođendana na kojima treba obuzdati i zabaviti gomilu dece. Kako drugačije nego kvalitetnim programom animacije.

Blog ilustracija: Programi animacije u dečijim igraonicama


Foto: Pixabay

Najmlađima je najzabavnija sportska animacija. Suviše su mali da bi učestvovali u kvizovima znanja, ali zato vole da jure, trče, skaču. Takmičenja u brzini obavljanja nekog sportskog zadatka sa preprekama veoma su popularna među decom. Uvek su podeljeni u timovima. Nekad se ljute kad izgube, ali veština animatora je takva da oni amortizuju tu ljutnju i odmah idu dalje sa igrama. Najmlađima je interesantno i da slušaju priče i da im se priređuju male predstave. Dobro poznate bajke u izvedbi kostimiranih animatora nešto je što je među najtraženijim oblicima animacije na rođendanskim proslavama. Ali, pored toga, razne igra koje su uglavnom tako osmišljene da poboljšavaju koordinaciju pokreta, a da su pri tom deci veoma zabavne igraju se na ovim malim žurkama. Baloni i igre sa njima gotovo da su neizostavan deo. Njima se raduju sva deca od najmlađih do najstarijih.

Ne treba zaboraviti ples i igru. Uz deci omiljenu muziku, skoro svi uzrasti vole kada se organizuje takmičenje u plesu. On može biti u parovima ili pojedinačno. Nekad može uključivati i brzinu reagovanja, na primer kada deca plešu dok ne stane muzika, a onda moraju brzo da sednu na stolicu. Uvek ima jedna stolica manje nego što je broj učesnika, tako da neko može da ispadne. Ova, nadaleko poznata, igra zove se muzičke stolice. Igre u kojima ima ispadanja veoma su zanimljive, ali nisu uvek praktične. Zato je njihov broj u programu animacije ograničen. Razlog je jednostavan. Kad neko dete ispadne ono ne učestvuje u igri dogod se ona ne završi. Toj deci ili je dosadno ili nekontrolisano jure po igraonici. Kako bi se to sprečilo drugi deo tima animatora uključuje ih u neku novu igru dok im se i ostali ne priključe. Inače, ako ovoga ne bi bilo, onda bi igre sa ispadanjem bile dobre samo za decu koja su dovoljno velika da mogu sama neko vreme da se zabave u lavirintima i na toboganima koje sve igraonice imaju.

Mađioničarski trikovi nisu deo animatorskog programa kod većine timova. Za njih se angažuju posebno, pravi profesionalni mađioničari. Oni dolaze po pozivu i izvode svoj program koji traje oko pola sata do 45 minuta. To je deci sasvim dovoljno da bi se zabavila gledanjem trikova. Takođe to je optimalno vreme koje ako bi bilo duže, deca bi izgubila koncentraciju i interesovanje. Sve je dozirano u pravoj meri. Mađioničari imaju razne programe za decu raznih uzrasta, ali više ih angažuju roditelji malo starije dece. Najmlađi još uvek ne mogu da razumeju na pravi način ovu vrstu animacije.

Neke dečije igraonice imaju i svoje bazene koji se koriste u letnjim mesecima. Bolje rečeno, imaju bazen. Nema ih puno. Veoma su interesantne jer se u njima može sprovoditi i sportska animacija u vodi. Razne igre sa loptom veoma su popularne. Animacija na bazenu podrazumeva igranje igara poput vaterpola i vođene su od strane studenata DIF-a. Ipak, animacija na bazenima više je vezna za letovanja u velikim inostranim hotelima, a manje za dečije igraonice. Dečije igraonice koje imaju i diskoteke za decu nude i animaciju u vidu karaoke žurki. Ovakav vid zabave naročito je zanimljiv starijoj školskoj dec i tinejdžerima. Ovo je razdoblje kada oni prerastu klasičnu dečiju igraonicu i kada traže pogodna mesta za organizaciju rođendanske proslave. Diskoteke za decu su bezbedna i zabavna mesta gde se oni uvek lepo provedu. Animatori tada preuzimaju ulogu di-džejeva. Isto tako, program je uvek upotpunjen karaokama u kojima deca posebno uživaju. Može se organizovati i takmičenje u pevanju, ali naravno i u plesu. Od kada su dečije igraonice proširile ponudu i ubacile diskoteke, i mlađi u njima uživaju, osećajući se posebno što deo svog rođendanskog slavlja mogu da provedu poput starije dece. Programi animacije uvek treba da budu dinamični i nikako ne smeju biti jednolični. To se postiže kombinacijom. Deo programa odvija se tako što se deca slobodno igraju u dečijoj igraonici. Penju se po penjalicama i lavirintima, spuštaju toboganima i skaču na trambolinama, drugi deo programa uključuje kvizove, igre bez granica, kao i sportsku, plesnu i muzičku animaciju, a treći deo rezervisan je za dečiju diskoteku. Sve tako, malo po malo dok na red ne dođe torta.

Kada je o programu animacije reč, akcenat je stavljen na dečije rođendane, mada se ona sprovodi i kada je u igraonici organizovana novogodišnja žurka i dolazak Deda Mraza. Bilo kako bilo, naše najbolje dečije igraonice imaju svoje veoma tražene timove animatora koji kreiraju najzabavnije programe za razne uzraste.

Pročitajte još:

- Kako boravak u dečijoj igraonici utiče na razvoj deteta

M. K.
Back to Top