Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Rana jesen u vrtiću

Divna, topla, blaga, stidljiva – jesen kakvu svi volimo. Beogradska je često ovakva, barem na početku. Čarobne boje i mirise koje sa sobom nosi sve nas omađijaju bar na kratko. Poželimo da vreme uvek bude ovakvo. Nit previše toplo, nit hladno. Taman.

Deca su krenula u vrtiće, đaci u škole. Priča se o plodovima koje priroda donosi. Crta se, boji se stvara se, a najviše se troše crvena, žuta i narandžasta bojica. I privatni vrtici program usmeravaju ka učenju o jeseni kroz razne aspekte: sa tačke gledišta nauke i sveta oko nas – deca zapažaju i proučavaju promene u prirodi, uče koje plodove nam jesen donosi… Ali, upravo zahvaljujući čaroliji koju ona nosi ni umetnicima nije ništa manje inspirativna.

Ako je ovo prva godina od kako je Vaš mališan krenuo u vrtić, verovatno sada prolazite period adaptacije. Nadamo se da ste odabrali jedan od naših najboljih privatnih vrtića, odnosno predškolskih ustanova sa preporukom. Isto tako, nadamo se da ste se lepo smestili i da sve ide glatko kao po loju. Nadamo ste da ste se pripremili dobro, ali ni sad nije kasni da ovde pročitate tekst u kome su saveti za što lakšu adaptaciju na vrtić. Sigurno ćete tu naći nešto što još niste znali i što će Vam biti od koristi u prvim vrtićkim danima.

Ako ste već džomba za vrtić i Vaša dika i ponos uspešno pohađa privatnu predškolsku ustanovu već godinu ili dve, onda Vas verovatno zanima kakve novine ova jesen nosi i šta je to što okupira dan Vašeg deteta dok boravi u vrtiću. Vaćno pitanje je i kako biste Vi mogli da se uključite.

Naime, vreme je sada idealno za mnoge aktivnosti i treba ga maksimalno iskoristi. Kako vremenska prognoza kaže, biće ovako lepo još neko vreme. Ako ste vaspitač ili ste osoba koja je u privatnom vrtiću zadužena za kreiranje progrma i aktivnosti, imajte ivu činjenicu u vidu i ako treba napravite i neke male izmene u poslednjem momentu kako biste isokristili benefite ovog divnog blagog jesenjeg sunca kome se svi radujemo. Obično se ljudi stalno žale na vreme, te im hladno, te im toplo, te kiša, te duv, te sneg… međutim, ovih dana je retka prilika da češće čujete: „Kad bi uvek ovako bilo“, umesto onog dobro poznatog: „Jao, ovo vreme!“

Odvedite decu u ZOO vrt. Jednostavan predlog koji će zasigurno većina roditelja oduševljeno prihvatiti. Bilo da ste vaspitač ili roditelj, predložite ovo upravi vrtića. Deca bi trebalo što više vremena da provedu na vazduhu, naročito pošto će im to verovatno kasnije kada jesen zagazi u kišne vode, biti donekle uskraćeno. Poseta ZOO vrtu radnim danima je luksuz koji većina roditelja koji su zaposleni ne mogu sebi i deci da priušte. Vikendom je veća gužva. Organizovane posete dece iz privatnih vrtića mogu da se sprovode i u toku radnog vremena vrtića uz saglasnost roditelja. Na taj način, izbećićete gužvu. Deca će zasigurno uživati. Ako ste vaspitač koji ih vodi, pripremite se dobro, kao biste mogli da im održite korisnu lekciju iz prirode. Saznajte zanimljivosti o raznim vrstama životinja. Unapred dogovorite sve pojedinosti posete u vezi sa putanjom i eventualnom užinom. Uskladite se sa kolegama, kako bi optimalan broj Vas krenuo u odnosu na broj dece.

Iako je jesen vreme kada počinje sezona u pozorištima, naš je predlog da to malko odložite i sačekate hladnije dane. Miholjsko leto je pravo blago u kome Beograđani često imaju priliku da uživaju. Stoga sve planove i ideje usmerite ka aktivnostima napolju. Umesto pozorišta i bioskopa, izaberite neki od gradskih muzeja na otvorenom. Šetnja Kalemegdanom koju će pratiti interesantna priča i lekcija iz istorije prilagođena uzrastu, deci će biti višestruko korisna i interesenata. Tu je i vojni muzej, sa eksponatima pod vedrim nebom. Deca u predškolskom uzrastu su znatiželjna. Vole da posećuju muzeje. Njihovu želju za saznavanjem i otkrivanjem novih stvari treba neovati i pružiti im maksimalno. Na taj način, nešto će zapamtiti, nešto zaboraviti, ali razvijaće ljubav prema učenju i upoznavanju sveta oko nas. Odlazak u muzej je poseban događaj, poput premijere i iskače iz koloseka svakodnevice. Zato se pamti i prepričava. Potrudite se da im obezbedite vodiča koji zna kako treba sa decom. Ona su u uzrastu kad ih, pre svega, treba zabaviti – kako bi se pobudilo njihovo interesovanje. Ne treba ih zamarati nabacanim činjenicama, biće im dosadno. Treba znati kako im prići. Napravite korak više i ako nema druge osobe, sami naučite nešto što im na interesantan način možete preneti.

Aktivnosti u samom vrtiću trebalo bi da se sprovode u dvorištu dogod nam vreme ovako ide na ruku. Preselite i čas engleskog i muzičkog napolje. Profesori engleskog koji drže nastavu deci u privatnim vrtićima mogu da iskoriste neku od bezbroj ideja koje podrazumevaju da se na času igraju nekih igara kroz koje savladavaju strani jezik. Gotovo sve igre mogu se izvoditi i na otvorenom. Štaviše, dvorište ili parkić pružaju još veće mogućnosti, te se deca mogu igrati i nekih igara koje nisu za unutra. Najjednostavniji primer je dobacivanje loptom i svako do koga lopta stigne treba da kaže neku reč na stranom jeziku. Ko ne zna, ispada. Unutra često nema uslova za loptanje, tako da pravac dvorište! Osim časova stranog jezika, svet oko nas je „predmet“ koji je najzanimljivije izučavati na licu mesta – napolju. U zavisnosti od lokacije vrtića, vaspitači decu mogu odvesti u park ili gradsku šumu gde zajedno mogu sakupljati plodove jeseni i pričati o promenama u prirodi koje zapažaju. Promene zahtevaju objašnjenja – zašto i kako se nešto dešava. Zašto je na nekom drveću lišće požutelo, a na nekom nije, niti će kasnije? Sakupljeni žirovi, kestenovi i listovi kasnije mogu da posluže na likovnom za stvaranje pravih remek dela. Najbolje je napraviti neko centralno mesto gde će sve doneto iz prirode biti skladišteno. Neka sačeka kišne dane kada se neće toliko ići napolje. A kad ovi dani nastupe, raznobojno žuto, zeleno i crveno lišće može da posluži za pravljenje kolaža. Skulpture od šišarki, žireva i kestenova krasiće vrtić kad ih vešte ručice sklope. Listovi mogu biti iskorišćeni i za pravljenje herbarijuma. Potrebno je razvrstati ih, zapisati imena biljaka i o svakoj po nešto naučiti. Nema deteta koje ne uživa u ovim aktivnostima. Sakupljanje plodova jeseni je kao lov na blago, prava mala avantura. Ako Vam se rasplamsa mašta u ovu višestruko korisnu aktivnost možete bukvalno ubaciti pravi mali lov na izgubljeno blago. Napravite mape sa tragovima, podelite ih deci. Možete organizovati takmičenje, ili još bolje timski rad gde sva deca zajedno odgonetaju mapu i traže blago. Blago migu biti plodovi jeseni ili po neka sakrivena igračka. Sedite, smislite i razradite plan. Uživaćete i Vi i deca.

Ovo su ideje i predlozi za vaspitače i kreatore programa u privatnim vrtićima kako da iskoriste lepo vreme u prvim jesenjim danima. Čak i roditelji sami mogu da daju ovakve predloge. Vaspitači će ih sigurno sa oduševljenjem prihvatiti jer svaka korisna nova ideja uvek je dobrodošla.

M. K.

Back to Top