Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Rođendan otvorenog ili zatvorenog tipa u dečijoj igraonici

Da li je bolje slaviti rođendan u dečijoj igraonici otvorenog ili zatvorenog tipa? Šta kažu iskustva i u kolikoj meri to utiče na sam tok rođendana?

Manje decije igraonice gotovo zasigurno će Vam ponuditi da rođendanska proslava za dete koju one organizuju uvek bude zatvorenog tipa. To je sasvim logično i očekivano. Ako je igraonica mala, sasvim je dovoljno da se ona napuni zvanicama sa jednog rođendana. Još ako je i prostor koji je namenjen za roditelje takav da nema velik kapacitet, nego taman da se svi smeste i da da ima dovoljno mesta da se servira posluženje, onda je jasni zašto su ovo rođendani zatvorenog tipa.

Nasuprot tome, velike dečije igraonice imaju različitu koncepciju. One mogu nuditi rođendanske proslave na kojima će biti samo zvanice, tj. privatne proslave zatvorenog tipa, ali i one druge, koje podrazumevaju da neko ko nije gost na rođendanu može istovremeno da boravi u igraonici. U veoma velikim igraonicama koje imaju kapacitet da ugoste veći broj dece istovremeno, rođendani su uglavnom otvorenog tipa. Deo gde se slave, odnosno gde su gosti izdvojen je od ostatka dečije igraonice, tako da ne dolazi do mešanja gostiju. I za decu postoji poseban deo gde se organizuje njihov program.

Blog ilustracija: Rođendan otvorenog ili zatvorenog tipa u dečijoj igraonici


Foto: Pixabay

Neki roditelji zabrinuti su iz aspekta bezbednosti kada se slavi rođendan otvorenog tipa. Razmišljaju o tome kao da su na mestu gde svako može da dođe i umeša se među decu. Ali, to nije tako. Deca koja su na rođendanu imaju svoj prostor i pod budnim su okom animatorskog tima koji vodi proslavu. Oni imaju organizovan program koji se sastoji od niza igara. Animatori koji su sa njima ne ostavljaju ih da se samostalno igraju. Najveće dečije igraonice imaju tolike kapacitete da mogu da odvoje određeni deo prostora u kom će biti samo deca koja slave rođendan. Nekada su one toliko velike da se simultano mogu organizovati dva zasebna rođendana i da ne dolazi do mešanja dece i gostiju.

Druga zabrinutost roditelja u vezi sa rođendanima otvorenog tipa je ta da svako ko dovede dete na igranje može da se umeša među goste i služi se jelom i pićem besplatno. Isto tako, ovo je nemoguće. Osoblje u igraonici dočekuje goste i usmerava ih u deo prostora gde su odrasli. Pošto se svo piće u dečijim igraonicama po pravilu služi iz sopstvenog šanka, konobar će prilaziti gostima i pitati ih šta će da popiju. Konobari neće prilaziti gostima dečije igraonice koji nisu zvanice slavljenika i njegove porodice.

Otvoreni i zatvoreni tip rođendana nisu nešto za šta se može reći da je jedan bolji od drugog i da se to uzme kao univerzalna istina. Na rođendana na kojima nema mnogo zvanica, sama dečija igraonica može delovati praznjikavo ako nema druge dece da se tu igraju. Isto tako, na osoblju igraonice je da povede računa da ne bude prevelika gužva.

Teoretski to je moguće kada se slave rođendani otvorenog tipa. Ako se desi da je napolju loše vreme, a da se rođendan slavi unutra, može se zbiti da istovremeno više dece sa roditeljima pohrli na dnevno igranje baš u toj igraonici. Tako se može napraviti velika gužva. Dečija igraonica mora da ima posebna pravila koja će ograničiti broj osoba koje su istovremeno unutra. Tako, na primer, može u jednom trenutku zabraniti ulazak novih pridošlica osima ako nisu gosti na rođendanu koji kasne, da ulaze unutra, tako što će jednostavno na vratima staviti znak da je u toku privatna rođendanska proslava.

Rođendani se uglavnom slave tokom vikenda. To je dodatna otežavajuća okolnost jer i deca koja bi došla na dnevno igranje najviše dolaze vikendom kada su roditelji slobodni kada hoće da ih dovedu da se zabave, a oni malo odmora uz novine i kafu. Ako se potrefi da se baš tad slavi rođendan. Što je najverovatnije slučaj, može da se desi da ne mogu da uđu u njihovu omiljenu dečiju igraonicu.

Predlog je da se prostor proširi ako je to moguće i da se napravi izdvojena celina koja će služiti samo za rođendane. Na taj način i sama igraonica neće morati da vraća goste s vrata i više će zaraditi. Isto tako, svako ko voli tu da dolazi neće promeniti mišljenje. Ako nekog jednom vratite s vrata postoji mogućnost da taj više ni ne dolazi već da se odluči da dete odvede odmah na neko drugo mesto na igranje misleći sledeći put da je igraonica verovatno ponovo zauzeta jer se slavi rođendan. S druge strane gosti koji znaju da za njih i njihovu decu uvek ima mesta slavio se tu rođendan tad ili ne, rado će se vraćati. Mana malih dečijih igraonica je nemogućnost izbora da li da rođendani budu otvorenog ili zatvorenog tipa. Oni se moraju ograničiti na privatne rođendanske proslave, hteli to ili ne. Na taj način imaju i manju zaradu. Isto tako, okolina će biti naviknuta na ovu koncepciju i vikendom neće ni pokušavati da dođu na dnevno igranje jer će pretpostaviti da je dečija igraonica već zauzeta rođendanskom proslavom. Može da se desi da neki termin i tokom vikenda bude prazan. Štaviše, moguće je i da ceo dan bude prazan i da nema rođendana. Sama dečija igraonica tako gubi novac, jer nema ni proslave u tom danu a nema ni dece koja su došla na obično dnevno igranje.

Radnim danima situacija je drugačija, jer tada obično nema slavljenike i njihovih žurki. Tada roditelji mogu da biraju gde će da odu na kafu a dete na igranje. Ali, radnim danima je manje ovih koji za to imaju vremena, jer većina, kada se vrati s posla hoće da provede vreme sa porodicom i da zajedno ima prvi pristojan zajednički obrok u toku dana.

Svakako, kada birate mesto naredne proslave rođendana svom detetu, raspitajte se da li će biti otvorenog ili zatvorenog tipa. I jedno i drugo je dobro, a Vi izaberite prema sopstvenim preferencijama. Znajte da je najvažnije da izaberete dobru dečiju igraonicu gde je svo osoblje od poverenja, a usluga kvalitetna.

Pročitajte još:

- Programi animacije u dečijim igraonicama

M. K.
Back to Top