Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Rok trajanja PVC stolarije

Koliki je životni vek PVC stolarije? Ako ste je već ugradili u svoj stan, kuću, vikendicu ili poslovni prostor, sigurno se ovo isto pitate. Isto tako, ukoliko planirate da u skorije vreme zamenite stare prozore i vrata na terasi odgovor na ovo pitanje vas itekako interesuje.

Kvalitetna PVC stolarija ima mnogo duži rok u odnosu na onu koja toliko dobra i koja nije urađena po savremenim merilima i standardima. Rok trajanja PVC stolarije od neplastificiranog PVC-a je nekoliko decenija. S druge strane, životni vek stolarije koja je izrađena od neplastificiranog PVC-a je svega 10 do 15 godina. Kako onda da znate koji je koji i kako da se ne pređete i ne kupite ovaj manje kvalitetan? Naime, odgovor je jednostavniji nego što pretpostavljate. Plastificirani PVC se ne koristi više za izradu vrata i prozora, već se koristi za pravljenje nekih drugih proizvoda. U građevinarstvu, njegova primena nije toliko više zastupljena jer je reč o materijalu koji ima posebne aditive koji ga čine znatno elastičnijim. PVC sam po sebi je krut i kada se koristi za izradu profila od kojih će se praviti prozori i vrata onda nema svrhe da on bude savitljiv. Zato je on odavno izbačen iz ove upotrebe. Kod nas se proizvode prozori i vrata od PVC-a koji nije plastificiran. Na engleskom jeziku on ima oznaku uPVC jer je prefiks u došao od reči unplasticised koja znači da PVC nisu dodati aditivi u vidu plastifikatora koji redukuju njegove izvorne osobine. Zato je on krut i postojan, te se ne može lako lomiti i trpeti deformacije. Kod nas proizvođači isključivo koriste ovu kvalitetnu vrstu PVC-a jer drugačije i da hoće ne bi mogli da opstanu na tržištu. Kako je konkurencija veoma jaka, svaki domaći proizvođač takmiči se sa svojim konkurentima i u vremenu isporuke i u kvalitetu. Detalj može da prevagne i da se zbog toga neki građevinski investitor odluči drugi put za drugog proizvođača. Bitno je sve. Gleda se pre svega kako izgleda konačni proizvod, ali i gleda se na to koliko je vremena od naručivanja proteklo do ugradnje. Zato je osova uvek ista – kvalitetan materijal, tj. sirovina. Kada toga ne bi bilo o ostalom ne bi vredelo ni polemisati.

Blog ilustracija: Rok trajanja PVC stolarije


Foto: Mirandre

Ako smo došli do toga da konstatujemo da je rok trajanja prozora i vrata od PVC-a toliko da se proteže na više decenija, tu bi trebalo malo biti precizniji. Realno, rok je 50 godina, ali može biti i više. Što se tiče same garancije ona se proteže na period od dvadesetak godina. To je zato što je takva odluka proizvođača. Znamo da je vek trajanja određen kvalitetom, ali i drugim okolnostima. Te okolnosti odnose se na način upotrebe, održavanje, ali i na spoljašnje faktore koji imaju vezu sa klimom i atmosferskim prilikama. U nekim podnebljima klima je takva da ima puno toplih u sunčanih dana. PVC se u tim oblastima modifikuje tako da bude prilagođen klimi. Jako sunce utiče na to se površine mnogo više zagrevaju. Ako postoji veće razlike između temperatura tokom dana i noći ili tokom različitih godišnjih doba, veću temperaturni raspon utiče na to da se materijal stalno skuplja i širi. Ako PVC nije prilagođen ovim vremenskim uslovima, lakše dolazi do oštećenja i pucanja. Skraćuje je se mogući rok trajanja. Zato se u raznim regijama i zonama PVC-u dodaju primese koje su adekvatne za to podneblje i za klimu koja u njemu vlada. Ako se one ne bi dodavale i ako se ne bi proizvodio poseban PVC koji je više otporan na uslove okoline, rok trajanja ugrađene PVC stolarije skratio bi se i za više od pola od onoga što bi bilo moguće. U fabrikama u Africi gde je klima suva i veoma topla, a gde imamo u nekim zonama ekstremne razlike između dana i noći, pravi se posebna mešavina PVC-a od koje se seku paneli koji se koriste u proizvodnji vrata i prozora. Dodaci čine da PVC postane otporniji na skupljanje i širenje usled naglih temperaturnih promena. Znamo da se u skladu sa zakonima fizike, tela na toploti šire, a na hladnoći skupljaju te se zato materijali koji su izloženi promenama temperature isto tako ponašaju. Neki su manje, a neki više izdržljivi. Elastičnost je važna u ovim uslovima jer ako bi se neki predmet nebrojeno puta skupljao i širio, kada ne bi bilo elastičnosti, vremenom bi došlo do trajnog oštećenja materijala, što bi dovelo do deformacija i lomljenja. U uslovima gde temperaturne razlike tokom dana i noći ili različitih doba u godini nisu toliko izražene, ali je zato zona u kojoj duže vremena vlada hladno i oštro vreme, PVC mora biti prilagođen niskim temperaturama koje su često i ispod nule. Nije samo važno da je sama sirovina izmenjena tako da odgovara ovim uslovima, već se o njima misli i tokom projektovanja proizvoda tako da svi njegovi sastavni delovi budu otporni na ekstremnu hladnoću. Guma koja se koristi za zaptivanje ne sme biti od one vrste koja nije otporna na smrzavanje. Tehnika varenja i spajanja delova, kao svaki pojedinačni element koji čini na kraju proizvod koji se zove prozor od PVC-a ili vrata od PVC-a čine skup koji zajedno mora odgovarati standardima i time biti pogodan za ugradnju u dotičnoj klimatskoj regiji.

Rukovanje prozorima i vratima od PVC-a utiče na to da li ćete ih imati duže ili kraće. Kada se pokvare treba pozvati servisera. Neki kvarovi su mehaničke prirode i odnose se na mehanizme zatvaranje. Oni se mogu otkloniti tako što se neki dotrajali deo zameni ili tako što se postojeći popravi.

Ako se pažljivo rukuje stolarijom od PVC-a ona može služiti i preko 50 godina. Kada se materijal ishaba i istroši, dođe vreme da se prozori i vrata zamene novim. Ipak, ova jeftina varijanta stolarije koja je uz to veoma kvalitetna i postojana, te predstavlja odlično rešenje i za stambeni i za poslovni prostor.

Pročitajte još:

- Kako se proizvodi PVC stolarija

M. K.
Back to Top