Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Samo za iskrene ljubitelje - brodski pod

Predmeti načinjeni od drveta nalaze se svuda oko nas. Bilo bi lakše nabrojati šta se ne može naprviti od drveta nego šta je moguće i šta se sve pravi i proizvodi. Okruženi smo drvetom u svim varijetetitima i oblicima. Zašto je to tako? Zato što je drvo jednostavno – nezamenjivo. I to sa svih aspekata ljudske delatnosti i imaginacije. Predmeti izrađeni od drveta imaju onu posebnu draž, toplinu kojom odišu i time dorinose da prostor u kome se nalaze dobije prisniji ton. Ova tvrdnja naročito se odnosi na poseban drveni proizvod – brodski pod. Svima nam je dobro poznato koliko je važno da se u svojoj kući ili stanu, mestu koje zovemo svojim domom osećamo prijatno. To je mesto gde se odmaramo, provodimo najprijatnije i najintimnije momente tokom dana, uživamo i opuštamo se. Neophodno je da i enterijer našeg doma prati i podržava svojim osobinama, kvalitetima ali i dizajnom naš ukus i raspoloženja. Podovi u našem domu veoma su važni i igraju jednu od glavnih uloga kada je enterijer u pitanju ali i njihovo održavanje pa tako i celokupna higijena prostora u kome živimo.
Blog ilustracija: Brodski pod Foto: braetschit, Pixabay
Svojim položajem u našem domu, podovi su izloženi najvećem broju nepovoljnih uticaja bilo da su nastali usled sleganja samog objekta, vlage ili UV zračenja ili izlaganjem mehaničkim oštećenjima ili uticajima raznih hemikalija koje u domaćinstvu koristimo. Šta očekujemo od svog brodskog poda-da dugo traje i ostane zdrav i lep…

Nije potrebno posebno predstavljati brodske podove. Reč je o podovima koji su sačinjeni od dasaka isečenih u više različitih debljina i koje se plažu uzdužno jedna do druge. Najčešće nisu obojene, samo zaštićene sjajnim ili mat lakovima i emulzijama koje čuvaju osobine drveta i garantuju dugotrajnost i estetiku. Osobine drveta su te koje su nas, kao vrstu opredelile da ga koristimo u najrazličitije svrhe pa i za izradu podova. Kao materijal je toliko zahvalno da je postalo najzastupljeniji materijal ikada korišćen. Drveni podovi odnosno podovi izrađeni od dasaka isečenih od stabala drveta su najstariji tip podova koje ljudska vrsta poznaje. Još uvek se traže jer je njihov dekorativni ali i upotrebni efekat zaista jedinstven.

Drvo je otporno na mnoge uticaje. Možda zvuči paradoksalno ali drveni delovi konstrukcija u građevinarstvu otporniji su na uticaj vatre od ekvivalenata izrađenih od čelika. Drveni delovi ogorevaju do 2 cm od svoje prvobitne veličine i tada prestaje da gori.

Pri izradi brodskih podova uzimaju se u obzir higroskopske osobine drveta što znači da treba dobro poznavati tendenciju različitih vrsta drveta da u sebe upijaju vlagu iz okoline u kojoj se nalazi.

Još jedna osobina drveta uzima se u obzir kada su brodski podovi u pitanju. Drvo je porozan materijal pa je stoga nedovoljno dobar provodnik toplote ali je zato dobar toplotni izolator.

Kao sirovina za proizvodnju, drvo je viskozno – elastično i treba uzeti u obzir da se njegove elastomehaničke osobine vremenom menjaju. Potrebno je znati da spoljne sile vremenom utiču na elasticitet drvenih dasaka od kojih se prave brodski podovi i dovode do njihovog krivljena i oštećenja.

Estetski značaj nije ni malo zanemariv i potrebno je obratiti pažnju pri odabiru. Prirodna boja i tekstura drveta izložena dejstvu sunčeve svetlosti sa spektrom zračenja vremenom dovodi izbledelosti ili delimične zatamnjenosti, oštećenja i time ovi prelepi podovi gube na svom kvalitetu.
Blog ilustracija: Brodski pod Foto: Emerson Albuquerque, Pixabay
Brodske podove potrebno je dobro zaštititi od uticaja insekata, gljivica i bakterija. Drvo je biološki materijal i podložno je ovim uticajima više od ostalih materijala koji se koriste u izradi podnih obloga.

Na našem tržištu lako je pronaći nekoliko vrsta drveta već obrađenog i spremnog za postavljanje. Najčešće vrste drveta koje se koriste za brodske podove „seljačke“ podove ili masivne podove kako ih još nazivamo su jasen, orah i hrast. Ukoliko vas ovaj izbor ne zadovoljava, možete potražiti i naći i neke druge vrste drveta koje se uvoze iz drugih krajeva sveta i imaju karakteristične boje ili šare, koje ćete možda lakše uklopiti u svoj enterijer u skladu sa stilom koji preferirate. Najčešće dimenzije ( od kojih i zavisi lepota postavljenog poda ) su od 15 do 20 mm debljine, od 500 do 2000 mm dužine i 90 do 200 mm širine. Najtraženiji je onaj hrastov pod, masivan, sa dodirom klasičnog, relativno taman i pogodan kao osnova svim stilovima, od starinskih, klasičnih do modernističkih. Vrlo je izdržljiv i dugotrajan.

Orahov pod ima onu specifičnu nijansu koju je teško opisati rečima i koju će prepoznati svako ali odabrati samo pravi ljubitelji ovih podova. Ako želite da se poigrate svojim prostorom, želite da ga vizuelno proširite ili mu date onaj mistični koncept dubine vaš izbor će „pasti“ na svetliji, iznijansirani jasenov pod.

Potrebno je znati da se brodski podovi izrađuju u nekoliko kategorija ili klasa i da se one razlikuju od jednog do drugog proizvođača. Ipak, imaju nešto zajedničko – najbolja klasa brodskih podova odnosi se na one čija struktura je teško uočljiva i koji nemaju tragove diskoloracije na sebi. Što je klasa poda „slabija“ prisutnija je prirodna tekstura drveta, koloracija je izraženija i čvorovi drveta su češći i vidljiviji. Treba znati da i ove klase nisu oznaka kvaliteta a često je baš prisustvo prirodne strukture drveta i čvorova ono što daje draž ovim rustičnim atraktivnim podovima. Da bismo u potpunosti bili zadovoljni svojim brodskim podom i svim efektima koje smo njime želeli da postignemo, važno je da je on pravilno i kvalitetno postavljen. Podloga na koju se postavlja mora biti savršeno pripremljena za postavljanje ovog poda. Prvo je potrebno izliti betonsku košuljicu koja mora biti apsolutno ravna, potpuno suva i u skladu sa propisanim standardima da bi se moglo pristupiti sledećoj fazi montaže brodskog poda. Jedan od uslova koje nalaže standard je da temperatura vazduha u prostoriji treba da je između 15 i 20 stepeni po Celzijusu a vlažnost vazduha između 40 i 70 procenata.

Sledeća faza podrazumeva postavljanje sloja daščica koje će podupirati sam pod i to je veoma zahtevan deo posla i samo majstorska ruka će ga odraditi kako treba. Sledi termoizolacija – postavljanje sloja staklene vune ili stiropora koji se koriste kao termoizolatori.
Blog ilustracija: Brodski pod Foto: StockSnap, Pixabay
Sada sledi postavljanje dasaka koje se lepe jedna do druge i preporuka je da se pri tom koriste samo najkvalitetnija dvokomponentna lepila koja će i najveće daske kvalitetno spojiti u celinu. Lajsne ćete postaviti ako želite ili smatrate da su neophodne.

Na našem tržištu možete pronaći već obrađene daske brodskih podova, brušene ili izlakirane. Ukoliko niste pristalica ovog načina ili imate neobrađen, sirov materijal, onog momenta kada je betonska košuljica potpuno suva, kada su letvice zalepljene i kada je postavljena hidroizolacija, sledi hoblovanje ili brušenje dasaka koje će se postaviti na podlogu.

Kada je brodski pod postavljen, izbrušen i očišćen od mehaničke nečistoće, završna obrada je ta koja će mu dati onaj prepoznatljivi izgled kojem ste težili kada ste se opredelili da u svom domu postavite brodski pod. Završna obrada je ta koja štiti podove od mehaničkih uticaja, hemijskih, uticaja svetlosti, vlage ili temperaturnih razlika. Osim lakiranja, čest izbor su i ulja odnosno razne vrste voska koja unekoliko menjaju prvobitni izgled dasaka ali pružaju odličnu zaštitu. Ovo nisu jedini načini kojima se poboljšavaju i unapređuju već postojeće osobine brodskih podova. Neke od tehnika su i dimljenje, odnosno termotretman i na taj način dobija se drvo nešto tamnije boje koja je celim presekom vidljiva pa ističe prirodnu lepotu drveta. Termotretirano drvo pogodno je za kombinovanje sa podnim grejanjem i time zadovoljava još jedan od kriterijuma savremenog načina života.

Brodski podovi ne podnose vlagu. Ne smeju se prati vodom. Lako je pronaći blaga sredstva za čišćenje i poliranje nameštaja odnosno drveta, redovno ih usisavati i polirati suvim i čistim mekim krpama.

Vrlo kvalitetni i zadovoljavajući u svakom pogledu, naročito onom estetskom, brodski podovi su ipak prilično zahtevni kada je njihovo čišćenje i održavanje u pitanju. Morate znati od čega je sastavljen završni sloj na podu, da li je u pitanju poliuretan, uljni premaz ili neka vrsta voska., jer nije svejedno kojim sredstvima ćete najbolje očistiti ali i zasititi svoj brodski pod. Postoji mnogo vrsta već gotovih sredstava specijalne namene za čišćenje ali neka možete napraviti i u kućnoj radinosti. U posudu sa vodom dodajte deo blagog ili Ph neutralnog sapuna u odnosu 1 prema 4. Mekom krpom, briskom ili sličnom operite pod i nakon pranja obavezno je da ga osušite, najbolje krpom od mikrofibera. Još jedan recept dobrih domaćica je da u bocu sipate deo sirćete, deo tečnosti za pranje sudova i veći deo vode, najbolje mlake. Postupak je isti i ne smete zaboraviti da nakon čišćenja osušite pod krpom od mikrofiber vlakana.
Blog ilustracija: Brodski pod Foto: cocoparisienne, Pixabay
Ukoliko ste zaista strastveni ljubitelj ovih podova i opredelili ste se za grubu varijantu istog, onaj neobrađeni, originalni rustikalni pod bez ikakvog premaza, voda, ni najmanja kap ne dolazi u obzir. To ne znači da ga ne treba čistiti. Čeka vas svakodnevno usisavanje i čišćenje prašine kao i odstranjivanje svih, i najmanjih čestica nečistoća ukoliko želite da vaš pod zaista potraje.

Ukoliko dobro održavate svoj brodski pod, on može biti zaista dugovečan i oni koji budu došli posle vas sa jednakom radošću će u njemu moći uživati.

Cene brodskih podova variraju od jednog do drugog proizvođača. Neka vas ne zavaraju pojedine ponude niskih cena – ovo je ipak dugoročno ulaganje jer kada ga jednom postavite, vaš brodski pod može potrajati decenijama, naravno uz pravilno i sa ljubavlju obavljano svakodnevno održavanje.

Svetlo drvo odnosno svetle nijanse podova imaju svoj efekat, čine prostor vizuelno prostranijim i pogodni su za prostore koji su manji ili slabije osvetljeni. Ovaj izbor boja podova doprinosi elegantnom utisku cele kompozicije prostora, senzitivnosti i opštem utisku čistoće. Eklektizam savršeno podražava ovaj izbor podova, čistih linija, jednostavnih boja i nijansi, sa dodirom svežine ponekad toliko potrebnim svakome od nas.

Tamni podovi pridonose onom klasičnom, nekad strogom načinu uređenja s onim posebnim dodirom tradicije, mirisom detinjstva i senkom nostalgije. Velike i svetle prostorije najbolje „podnose“ tamne podove ali nije pravilo. Najvažnija je sama atmosfera koju tamno drvo stvara. Toplina porodičnog doma, ona ušuškana sigurnost, bezvremeni osećaj mira jer smo kod kuće je prevashodan.

Ukoliko ste se odlučili da svoje stare ili izanđale podne obloge zamenite novima, ukoliko ste upravo završili gradnju kuće ili stana pa su konačno podovi došli na red, postavljanje brodskih podova je jedno od najkvalitetnijih rešenja koje sebi možete pružiti. Osmisliti prostor u kome živite i provesti dragoceno vreme u sebi svojstvenom ambijentu, upotpunjeni kvalitetnim drvenim brodskim podom sigurno će vam pružiti upravo ono što vam je potrebno. Uz pomoć Mirandre.com biće vam još lakše da odaberete svoj idealan brodski pod, koji vam naše tržište može ponuditi. Distributivni centri, prodavnice, radionice za izradu, servisi za montažu, i mnogo više od toga pronaći ćete pretragom Mirandre.com. Specifikacije i garancije proizvođača, tehnike i materijali koji se pri montaži koriste, galerije sa obiljem fotografija koje će sigurno pogoditi u suštinu, obavezni cenovnici, reference i preporuke zadovoljnih klijenata...da li vam je potrebno još informacija? Mirandre.com vam pruža i obezbeđuje samo proverene informacije o svemu što vam je potrebno da biste u svom domu imali savršen brodski pod.
J. S.
Back to Top