Mirandre

Registruj se
Prijavi se

San svakog vozača kamiona - Iveco

Od svojih početaka čovek ima potrebu za transportom – hrane, ogrevnog materijala, građevinskih i svih ostalih potrepština koje je trebalo prebaciti od tačke A do tačke B. Razvojem civilizacije i transportna sredstva su osavremenjavana a taj proces traje kontinuirano do današnjih dana. Onog momenta kada se čovek dosetio da konjsku zapregu zameni konjskom snagom – mernom jedinicom snage motora, revolucionarni uspon proizvodnje teretnih vozila naglo počinje da raste. Počinju da se proizvode sve jača vozila koja su mogla da ponesu ili povuku sve teži teret, sve veće gabarite, da se kreću sve većim razdaljinama, da podnose sve teže vremenske uslove, da se kreću po bespućima ako je potrebno…

Većina svetski poznatih brendova je odavno počela sa proizvodnjom komercijalnih i dostavnih vozila. Sad već davne 1975. godine nekoliko nemačkih, italijanskih i francuskih brendova integrisali su svoje poslovanje i proizvodnju i sedište novoosnovane kompanije smestili u Torino, u Italiji. Tada se pojavilo i ime IVECO što je u stvari akronim za Industrial Vehicles Corporation. Sada je to multinacionalna kompanija. Primarno dizajniraju i proizvode laka, srednja i teška komercijalna vozila. s tim što su zadržani originalni, već postojeći brendovi. Do početka osamdesetih godina asortiman Iveca je sadržavao preko 200 osnovnih modela i preko 600 varijacija od 2,7 tona ukupne težine za laka vozila pa sve do preko 40 tona za teška vozila uključujući u asortiman i autobuse i motore. Danas su u svetu auto delovi Iveco veoma traženi zbog veoma velike zastupljenosti ovog brenda vozila. Proizvodni pogoni kompanije Iveco nalaze se u Evropi, Aziji, Africi, Okeaniji i Južnoj Americi. Veliki je broj njihovih servisnih i prodajnih objekata – oko 4.500 smeštenih u skoro 200 zemalja širom sveta. Ključ uspeha Iveco kompanije leži u korišćenju postojećih resursa kao prednosti u načinu poslovanja. Pošto je integracija uspešno obavljena, počeo je proces racionalizacije proizvodnog asortimana, pogona za proizvodnju i prodajnih lanaca i mreže

Do tada proizvođen OM Lupetto zamenjen je tih godina serijom Iveco Zeta lake do srednje težine. Počeo je intenzivan razvoj povećanja produktivnosti i istraživački i eksperimentalni a ubrzo i proizvodni rad na motorima. Pojavljuje se i tržištu nudi prva serija lakih vozila Iveco Daili.
Blog ilustracija: Auto delovi Iveco Foto: 후상 이, Pixabay
Početkom osamdesetih godina prošlog veka Iveco je lansirao svoj prvi turbo dizel motor predviđen za teška industrijska vozila. Usledile su dve nove divizije, autobuski dizel motori i vatrogasna vozila.

Polovinom tih revolucionarnih osamdesetih Iveco je lansirao sa velikim uspehom teškaša – teško drumsko vozilo Turbo Star. Ova grdosija je postala jedno od najprodavanijih vozila u Italiji ali i u Evropi.

Još jedno revolucionarno rešenje je ubrzo usledilo - dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem.

U drugoj polovini osamdesetih godina slede nove integracije i kompanija se širi i u proizvodnji ali i na tržištu. Astra, kompanija koja je proizvodila dampere i vozila namenske upotrebe za gradilišta i kamenolome pripojena je Ivecu.

Kasnih osamdesetih Iveco proizvodi prvi dizel motor sa EGR-om u cilju smanjenja emisije i zagađenja od strane izduvnih gasova. A koji je bio kompatibilan sa komercijalnim vozilima. Ovim motorom bio je opremljen i novi Daili koji je kompanija lansirala u isto vreme.

Devedesete godine unele su novine ali potrebu za preuređenjem asortimana Ivecovih modela. Ovaj pokušaj očituje se u modelima EuroCargo, EuroTech, EuroTracker i EuroStar. Neki od ovih modela su proglašeni za „Kamion godine“, prestižno priznanje čak dva puta, godinu za godinom. Uspešan poslovni poduhvat bio je otkupljivanje engleske kompanije Seddon Atkinson koja je svoje znanje i iskustvo u proizvodnji specijalnih građevinskih mašina i vozila, industrijskih vozila i vozila za sakupljanje otpada implementirala u rad i asortiman Iveca.

Krajem devedesetih godina Iveco je lansirao najnovije vozilo Cursor 8 a ubrzo i Cursor 10, koji je imao prvi dizel motor sa turbinom promenjive geometrije i prvi common-rail dizel motor za teška industrijska vozila.

Laka do srednje teška vozila čine C i Z serija Daili vozila u svojim varijetetima od 2,8 do 6 tona i sa 4x4 pogonom.

Ponuda srednje teških vozila podrazumeva EuroCargo vozila sa 6.5 do 18 tona i 4x2 ili 4x4 pogonom.

Kao teška vozila tu su na raspolaganju Strapis i Tracker u varijetetima od 19 do 72 tone, imaju dve tri ili četiri osovine i 4x2 ili 4x4 pogonom.

Da bi opstala na tržištu, kompanija Iveco je odavno počela sa istraživačkim radom na alternativnim pogonima i gorivima, razvoju motora koji prate svetske standarde i poštuju ih. Motori asortimana Cursor i Tector striktno poštuju Euro VI standarde primenjujući tehnologije koje optimalizuju proces sagorevanja izduvnih gasova i naknadnog tretmana, na taj način smanjujući potrošnju i postižući veću efikasnost u konverziji emisije gasova.

Sada već davnih godina, krajem osamdesetih Iveco je dizajnirao i proizveo prvi Daili sa električnim pogonom. Kasnije se ovaj asortiman proširio i na kamione i gradske autobuse. Inovativni Iveco predstavlja novi Daili sa električnim pogonom, nultom emisijom izduvnih gasova, sa sistemom baterija koje napajaju električni trofazni asinhroni motor, uz pomoć invertora a koji pokreće vozilo dok se energija obnavlja kada vozilo koči. Dve do četiri baterije napajaju motor vozila čija brzina je elektronski ograničena na 70 km na sat, domet ovog vozila je 90 do 130 km sa potpuno napunjenim akumulatorom, što zavisi od misije i broja baterija.

Inženjeri Iveco kompanije osmislili su i proizveli atraktivno rešenje paralelnog dizel – električnog hibridnog pogona što znači da su dizel i električni motor ravnopravno zastupljeni, mogu se koristiti pojedinačno ali i istovremeno što omogućava fleksibilniji rad i olakšava vozilu vožnju u gradskim ali i vangradskim uslovima. Ova dizel – električna hibridna tehnologija usavršena je i primenjuje se i na autobusima na gradskim i prigradskim linijama.

Već decenijama Iveco istražuje, eksperimentiše, atestira i proizvodi motore pokretanim alternativnim gorivima kao što su komprimirani prirodni gas, tečni prirodni gas, dvogorivne motore koje pokreću dizel gorivo i etanol i još neka.

Voziti ova čuda od tehnike nije ni malo lako. To njihovi vozači odlično znaju a mi koji smo se sa njima susretali samo kada nam voze u susret ili dobijemo napad panike kada treba da ih obiđemo, e, mi ni ne slutimo koliko je ova profesija zahtevna i teška. Ipak, Ivecovi dizajneri svakodnevno se trude da svojim vozačima pruže što bolje uslove života i rada u ovim drumskim krstaricama.

Ivecova vozila, bilo da spadaju u kategoriju lakih, srednjih ili teških, specijalnih, dostavnih, komercijalnih, industrijskih imaju integrisane sisteme koji pomažu i štite i vozača ali i teret koji prevoze. Vazdušni jastuk za volan je sada već sastavni deo standardne opreme sistema za pomoć u vožnji.
Blog ilustracija: Auto delovi Iveco Foto: GREGOR, Pixabay
Sistem koji vozača upozorava na prelazak u drugu kolovoznu traku radi uz pomoć kamere koja je instalirana na vetrobransko staklo koja prepoznaje oznake na putu i zvučno i svetlosno signalizira vozaču ako se tako nešto dogodi. Svim vozilima a naročito teškim i opterećenim vozilima neophodan je sistem i to onaj napredni koji koči i zaustavlja vozilo u slučaju nužnih situacija. Sistem meri rastojanje koje postoji do vozila ispred i izračunava vreme mogućeg sudara i pravovremeno o tome obaveštava svog vozača. Sistem koji se zove sistem dvostrukog upozorenja aktivira se pre nego što se kočnice počnu aktivirati.

Prilagodljivi tempomat kao sistem podešava brzinu tako što održava bezbednu razdaljinu do vozila koje se nalazi spreda. Uz pomoć radara koji ima opseg od 150 metara automatski će intervenisati prvo tako što će smanjiti obrtni momenat zatim aktivacijom kočnice motora i na kraju aktivacijom servisne kočnice. Ovo su osnovni ali nisu ni slučajno jedini savremeni sistemi koje Iveco već uveliko integriše kao sastavne sisteme svojih vozila. Svakodnevno se svi ovi ali i neki noviji i bolji sistemi testiraju i ugrađuju u cilju što bezbednije vožnje i učešća u saobraćaju uopšte.

Potrebno je naglasiti da su Ivecova vozila najsavremenijim elektronskim sistemima i uređajima koji omogućuju kontakt, praćenje i navođenje vozila. Internet je deo naše svakodnevice sa svim svojim mogućnostima koje nam pruža i bez njega se vožnja, naročito one duge i internacionalno pokrivene više ne mogu zamisliti.

Jedan od najnaprednijih sistema današnjice koji je počeo da se ugrađuje od strane kompanije Iveco je asistent vozaču takozvani govorni asistent. Ovaj sistem omogućuje vozaču da glasovno upravlja svojim kamionom. Tako može upravljati rutom, njenim planiranjem, proverava stanje svog vozila, da zatraži savete vezane za samu vožnju. Govorni asistent u stanju je da upravlja komandama u kabini čime omogućuje vozaču punu koncentraciju na put pred sobom.

Nije moguće isplanirati dug put do najsitnijeg detalja a nije moguće ni predvideti sve probleme koji se mogu isprečiti pri dugim vožnjama. Ako i nismo lično doživeli, bar smo imali prilike da vidimo u filmovima ili serijama čuvene scene – mrkli mrak, vreme se urotilo protiv vozača i njegovog kamiona negde usred nedođije i svi prateći problemi koje ni zamisliti ne možemo...Ne može se predvideti kada i gde će vozilo morati da se zaustavi i parkira, ako ni iz jednog drugog razloga, a ono da bi se vozač odmorio. Savremene kabine su pre svega odlično snabdevene signalizacijom i ergonomskim sedištima. Klimatizacijski uređaji po propisima moraju besprekorno raditi. A i vozačima nije dovoljna kafa. Potreban im je san da bi mogli bezbedno da nastave vožnju. Kabine za odmor i spavanje više nisu drvene klupe poslagane u dnu kamiona. Moderne kabine za spavanje su prave oaze mira na putu. Dovoljno su prostrane da se vozači u njima mogu udobno smestiti, čak i oni koji spadaju u vrlo visoke ili krupne. Anatomski prilagođeni ležaji im pružaju sav moguć komfor. Pametno raspoređen i iskorišten prostor za odlaganje čini ove prostorije moderno uređenima. Osvetljenje je odlično, prosto takvo mora biti, po standardima. Neki od najsavremenijih teških kamiona imaju i mini kupatilo sa svim neophodnim elementima. Sve ovo govori u prilog tvrdnji da se Iveco kompanija zaista trudi da svojim vozačima pruži sve što može da bi im vožnja bila što sigurnija i udobnija..
Blog ilustracija: Auto delovi Iveco Foto: Mike Ljung, Pixabay
Da li ste vozač kamiona koji želi da se osamostali? Imate li vozni park kome je potrebno još vozila? Otvarate li svoj mali, srednji ili veliki biznis u kome komercijalna vozila igraju glavnu ulogu? Ili imate neke svoje razloge? Odlučili ste se za Iveco? Česitke! Izbor je jednostavno – pravi!

Na našim putevima kreće se mnogo Ivecovih vozila jer su i naši vozači prepoznali kvalitet proizvodnje ali i sigurnost koju ova vozila pružaju uz udobnost koja se retko nalazi kada su ova vozila u pitanju. Kako doći do jednog Iveco kamiona? Ili više njih? Jednostavno. Mirandre.com je tu za vas. Pretragom sajta uverićete se da su sve, samo proverene informacije sada na jednom mestu . Uvoznici, distributeri, prodavnice, auto kuće i saloni ovlašteni od strane Iveco kompanije čekaju da ih pozovete. Pronaći ćete adrese, „kako do nas“ mape, brojeve telefona, e-mail adrese. I to je tek početak. Posebnu pažnju obratite na galerije sa fotografijama jer svaka sadrži prateće podatke – specifikacije svakog modela i tipa vozila što vam može pomoći suziti izbor. Podaci o performansama, nosivosti i svim onim relevantnim tehničkim pojedinostima a bez kojih ne možete su sada na jednom mestu. Neophodno vam je da znate gde možete pronaći ovlaštene servise i radionice koje se bave servisiranjem i popravkom samo Iveco vozila. Takođe je potrebno da znate na kojim mestima možete nabaviti originalne rezervne delove jer ništa drugo ne bi trebalo da dođe u obzir.Mirandre.com vam kao pravi prijatelj nudi pomoć u izboru vozila kojim ćete biti i više nego zadovoljni.
J. S.

Pročitajte još:

- Uporan i snažan - Volvo
Back to Top