Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Uporan i snažan - Volvo

Automobili nisu prvo na šta pomislimo kada čujemo ili pročitamo reč „Volvo“. I ne grešimo, osim automobila ova moćna švedska korporacija proizvodi nadaleko poznate autobuse, kamione i metalne konstrukcije sveprisutnih namena.

SFK brika za proizvodnju kugličnih ležaja svoj proizvodni asortiman je 1926. godine proširila i osnovala svoju podružnicu Volvo, čije sedište je još uvek u Geteborgu a koji je 1935. godine stekao svoju samostalnost. Od tada samostalno deluje i kontinuirano je prisutna na svetskom tržištu kako automobila tako i kamiona, dostavnih i transportnih vozila, komercijalnih i autobusa.

Na početku svog rada Volvo je samo sklapao kamione i automobile od delova koje su proizvodili drugi proizvođači. Vremenom se poslovna politika promenila, ulozi koji su stavljani u proizvodnju su se povećavali i kompanija je počela da samostalno proizvodi vozila uopšteno govoreći. Svoje dobavljače je vremenom otkupio i na taj način objedinio proizvodni program te oformio svoj prepoznatljivi brend koji je na svetskom tržištu bio ali i ostao vrlo popularan i tražen, iz veoma opravdanih razloga. U modernim vremenima Volvo je prepoznat kao jedan od brendova koji najviše brine o bezbednosti putnika što ga je stavilo na vrh mnogih lista želja dok su auto delovi Volvo naveliko poznati po svojoj pouzdanosti, dugotrajnosti i kvalitetu. U sferi proizvodnje automobila Volvo se oprobao u proizvodnji različitih modela, od kompaktnih, malih gradskih modela do velikih, porodičnih ali superbrzih sportskih modela. Ni jednog momenta nije zapostavljen osnovni postulat kompanije da njihova vozila moraju biti sigurna i osigurati komfor svojim putnicima. 1999. američka kompanija Ford je otkupila Volvo diviziju koja proizvodi automobile.
Blog ilustracija: Auto delovi Volvo Foto: Robert Karkowski, Pixabay
Teški, izdržljivi kamioni velikih nosivosti koji su u stanju da savladaju i najzahtevnije vremenske uslove i prepreke na dugim putovanjima kojima su izloženi vrlo brzo su postali na neki način zaštitni znak Volvoa, koji je kamione počeo da proizvodi 1928. godine. Veoma brzo je Volvo postao jedan od vodećih proizvođača kamiona u Evropi. Nekoliko godina kasnije, tačnije rečeno 1931. godine kompanija Volvo počinje sa proizvodnjom autobusa, takođe vrlo uspešno jer su kvalitetom, udobnošću i izdržljivošću brzo prevazišli konkurentske proizvode.

Razvojem tehnologije, konkurencija je jačala i Volvo je u želji da očuva i učvrsti svoju vodeću poziciju proizvođača kamiona odlučio da otkupi nekoliko kompanija koje su se takođe bavile istom proizvodnom delatnosti. Početkom 21. veka Volvo kupuje proizvodnu diviziju kamiona kompanije Renault. Do kraja prve decenije dvadeset prvog veka Volvo je otkupio nekoliko proizvodnih divizija, pa je među njima i japanski Nissan Diesel.

Volvo kao korporacija ima više polja delatnosti i nije se usko specijalizovao samo na jednu proizvodnu sferu. Danas Volvo proizvodi i traktore, brodske motore, avionske motore, specijalne motore za rakete, industrijske motore i postrojenja. Veoma je atraktivan program za proizvodnju kamperskih vozila i opreme, vrlo popularan kako u matičnoj zemlji Švedskoj, tako i širom Evrope. Volvo ima svog udela u metalnoj industriji, proizvodnji metalnih konstrukcija višestrukih namena i upotrebe ali i u trgovini i eksploataciji nafte.

Kompanija Volvo je sada već davnih dvadesetih godina prošlog veka počela da proizvodi automobile jer je rukovodstvo jednoglasno zaključilo da ostali automobili na tržištu ili nisu dovoljno jaki ili nisu dovoljno bezbedni za onovremene švedske puteve. Tako je počela proizvodnja prvih modela OV4 – prvi automobil Volvo kompanije, PV444 ili „mali Volvo“ kako su ga tada popularno zvali čija prodaja je obezbedila nagli rast kompanije, PV651, TR671-9, preko prvih sportskih modela kao što je onaj iz 1956. godine Sport P 1900, popularnih Amazon i Duet modela, karavana iz ranih šezdesetih godina, porodičnih automobila i limuzina proizvođenih sedamdesetih i osamdesetih godina, pa do Sedan i Estate modela koji još uvek voze širom sveta.

1953. godine Volvo je plasirao na tržište Duet model, još jedan od traženijih modela, „dva automobila u jednom“ kako su ga zvali u to vreme. Ovaj model je bio prvi u dugom nizu karavana koji su kompaniji Volvo doneli svetsku popularnost i sa kojima je Volvo postao sinonim za ovaj tip automobila, praktičnog u svim svojim upotrebnim aspektima.

Razvojem proizvodnje i potreba za razvojem i proširivanjem tržišta nametala je potrebu za izvozom i pronalaženjem novih svetskih tržišnih segmenata. Tako je Volvo 1955. godine svoja vozila počeo da izvozi u SAD. Vrlo brzo Volvo zauzima važnu poziciju i snažno drži svoje mesto na američkom tržištu.
Blog ilustracija: Auto delovi Volvo Foto: carlos4916, Pixabay
Interesantan je podatak da je upravo Volvo uveo 1959. godine sigurnosni pojas u tri tačke u serijsku proizvodnju svog automobila PV544. Kompanija se odrekla patentnih prava jer su smatrali da je ovo dostignuće nešto što može da spašava živote ljudi i od koga bi svi imali koristi. I bili su u pravu.

Još jedan interesantan podatak koji mnogo govori o visokom standardu kompanije je taj da je američka vlada 1976. godine kupila 24 automobila modela Volvo 240 i na njima izvršila opsežno istraživanje, testiranje vozila na sudare. Kao rezultat tog testiranja, Volvo je počeo da važi kao merilo bezbednosnog standarda koji je postavljan za sve nove tipove automobila. Reputacija jednog od najbezbednijih automobila svih vremena je potvrđena.

1991. godine predstavljen je od strane korporacije najnoviji model Volvo 850. Imao je četiri inovativne karakteristike, prve u svetu - prva je poprečni petocilindrični motor. Druga je sistem za zaštitu od bočnih udara. Treća su samopodešavajući kaiši za prednje sedište. Četvrta je Delta-link sa zadnjim vešanjem. Ovaj model je bio prvi Volvoov model od onih većih sa pogonom na prednjim točkovima.

SUV vozila nije potrebno posebno predstavljati. Ni Volvo nije ostao imun na sve prednosti koje pružaju ova izvanredna vozila i njihovi inženjeri dali su svoj ogromni doprinos razvoju performansi ali i dizajnu. 2002. godine Volvo je lansirao KSC90, koji je osvojio srca vozača i ljubitelja ovih vozila širom sveta skoro trenutno. U samo nekoliko godina ovaj automobil postao je najvažniji izvozni proizvod Švedske. Redefinisao je segment velikih SUV vozila na svetskom nivou i postavio standarde u proizvodnji istih na mnogo viši nivo. Pisac ovih redova sa radošću se seća svog prvog susreta sa ovim vozilom, tada retkim na našim putevima. Gabaritno a elegantno, diskretno metalik, pragovi i volan od mahagoni drveta, umesto sedišta kožne fotelje...nije potrebno više nabrajati…

Visoki standardi u proizvodnji, odlične performanse i stepen bezbednosti doveli su do širenja proizvodnje na druge kontinente. 2013. godine u Kini je pokrenut kompletan proizvodni Volvo pogon van evropskog prostora.

S obzirom na planetarnu popularnost koju je model KSC90 za nekoliko godina od svoje prve generacije stekao, Volvo 2015. godine plasira na svetsko tržište drugu generaciju ovog modela. Na ovaj način je otvoreno novo poglavlje u istoriji postojanja Volvoa. Ovaj najnoviji model je u sebi obuhvatio sasvim novi dizajn, najmodernija tehnološka dostignuća i potpuno novu SPA platformu.
Blog ilustracija: Auto delovi Volvo Foto: Jabra, Pixabay
Inženjeri Volvo korporacije nisu se zaustavili na uspehu svoje druge generacije KSC vozila. 2017. godine počinju sa proizvodnjom KSC40 modela čija proizvodnja je zasnovana na kompaktnoj modularnoj arhitekturi vozila. Uspostavljeni su novi standardi vezani za dizajn, povezivanje i bezbednost putnika. Takođe, ovo je bio prvi model kome su kupci mogli da pristupe preko mesečne paušalne pretplatničke usluge Care by Volvo.

Korporacija Volvo nastavlja da se širi na svetskom tržištu. Osim proizvodnih pogona u Evropi i Aziji, 2018 godine otvara se pogon u Severnoj Americi i na taj način Volvo dobija status globalnog proizvođača automobila.

Ni tu nije kraj tehnološkom razvoju i osavremenjavanju u skladu sa potrebama tržišta od strane korporacije Volvo. 2019. godine proizveden je prvi potpuno električni SUV automobil. To je bio KSC40 Recharge P8 model, zasnovan na istinski najprodavanijem modelu KSC40 i prvi Volvo model koji je bio opremljen najnovijim infotainment sistemom koji pokreće Android.

Bezbednost vozača, putnika i svih učesnika u saobraćaju je osnovna briga i kamen temeljac većine aktivnosti, istraživačkih, inovativnih i svih ostalih kada je Volvo u pitanju. Počevši od uvođenja sigurnosnih pojasa u tri tačke, sedišta za decu okrenutih unazad, jastuka za pojačanje, prvih na svetu integrisanih jastuka koji omogućuju dodatnu udobnost i bezbednost, preko sistema koji štiti od bočnog udara i u skladu sa njim vazdušnih jastuka za zaštitu od bočnih udaraca, sistema za zaštitu od trzaja, zavese na naduvavanje, pa do nekih drugih savremenih sistema, stručnjaci korporacije Volvo ubedljivo prednjače na ovom polju. Sistem zaštite od prevrtanja sada je sastavni deo svakog proizvedenog SUV vozila. Tu su i neki drugi bezbedonosni sistemi koji su sada već sastavni deo Volvo vozila – informacioni sistem mrtve tačke koji zvučno i svetlosno signalizira potencijalnu opasnost, sistem hitnog kočenja u slučaju potrebe koji koristi lasersku tehnologiju detekcije u svom mehanizmu. Veoma je važan sistem koji detektuje pešake putem radarske tehnologije i kamera koji detektuje pešake i upozorava vozače na njih i automatski koči ako to vozač već nije uradio.
Blog ilustracija: Auto delovi Volvo Foto: koshelev, Pixabay
Osim što su vozači izloženi vrlo često dugotrajnoj vožnji i umoru, Volvoovi stručnjaci su se postarali za njihovu sigurnost. Ali, tu su i loši uslovi na samom putu pa sistem povezane bezbednosti koji prepoznaje saobraćajnu signalizaciju upozorava vozače na teške i zahtevne deonice ili potencijalnu opasnost na putevima. Čelnici Volvo korporacije su vrlo rano prepoznali i prihvatili održivost kao fundamentalnu vrednost u svom poslovanju. Od četrdesetih godina prošlog veka posvećenost Volvoa očuvanju životne sredine traje do današnjih dana i jača je nogo ikada.

Osim proizvodnje novih delova, Volvo ima svoje pogone za preradu starih i postojećih delova koje koristi u montaži ili zameni delova. Volvo je prvi u svetu artikulisao svoju ekološku deklaraciju koje se pridržava u svom radu. Trosmerni katalitički pretvarač sa Lambda senzorom je revolucionarni iskorak u sprečavanju emisije izduvnih gasova i do danas je ostao neizostavni deo svih savremenih benzinskim motorima pokretanih automobila.

Klimatizacijski sistemi većine vozila koristila su ranije CFC ( hlorofluorougljenici ) za koje se dokazalo da oštećuju ozonski omotač. Volvo je plasirao svoja vozila koja ne koriste CFC i eliminisali su ovaj štetni uticaj iz svoje proizvodnje. I to nisu jedine hemikalije čija upotreba je isključena ili minimalizovana u proizvodnji Volvo vozila.

U Evropi se proizvodni pogoni korporacije Volvo oslanjaju isključivo na hidroenergiju.

Volvo je osmislio i 2016. godine plasirao prvi na svetu dizel plug-in hibridni automobil model V60.

Na svetu postoji samo nekoliko klimatski neutralnih fabrika automobila. Jedna od njih je Volvoova fabrika u švedskom gradu Skovde.

Čisto električni SUV Volvo KSC40 Recharge je jedan od najbezbednijih automobila na svetu. Prelazi više od 400 km sa samo jednim punjenjem a za samo 40 minuta baterija se puni do 80% kapaciteta. Poslednjih godina Volvo radi na tome da elektrifikuje potpuno ili delimično sva svoja vozila u daljoj proizvodnji. Volvo je prvi veliki brend premijum automobila koji nudi plug-in hibridni pogon svih svojih modela.

Cilj kompanije Volvo je apsolutna klimatska neutralnost.

Želite Volvo? Odličan izbor! Mirandre.com pruža vam samo proverene informacije i to one „zlata vredne“. Nije lako odlučiti se među tolikim modelima i tipovima kvalitetnih automobila. Sve tržišne informacije vezane za uvoz i distribuciju, dostupnost modela, distributivni centri, prodavnice, auto kuće i saloni, lanci distribucije rezervnih delova, akreditovani servisi, sve je na Mirandre.com. I više od toga! Posvetite se pretrazi ovog jedinstvenog i najsveobuhvatnijeg sajta i upoznajte Volvo porodicu najsavremenijih tehnoloških dostignuća na četiri točka. Galerije sa fotografijama su tu da vam podstaknu maštu. Palete dostupnih boja, performanse, specifikacije svih modela, sistemi, prateća ili dodatna oprema, sve u skladu sa vašim željama ili prohtevima. Naravo da su tu i cenovnici. Važno je da uporedite cene ali je još važnije da se informišete o načinima plaćanja koji se razlikuju od jednog do drugog prodajnog mesta. Uživanje u vožnji je sada na dohvat ruke!
J. S.

Pročitajte još:

- Jak među jakima - Volkswagen
Back to Top