Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Selite se? Treba vam pomoć oko selidbe

U našem narodu uvrežena je izreka da, ako ti neko nije drag poželi mu da se preseli. Zaista, selidba je često komplikovan, fizički i emotivno zahtevan posao. Većina nas vezuje se za uspomene. Tokom selidbe nam je važno da sve uspomene očuvamo i prenesemo na novu lokaciju. Pa tako, svi poznajemo nekoga ko puni svoje cvetne gredice kamenjem koje je zajedno sa sentimentalnim ljubiteljem cveća doputovalo iz raznih krajeva sveta. Suveniri, uspomene sa putovanja, mesta koje smo ili mi ili naši bližnji posetili i ne želimo da ih zaboravimo, samo su mali deo našeg životnog „tovara“. Sentimentalnu vrednost za nas može da predstavlja bilo šta – babin stoljnjak kojeg su moljci uveliko načeli, stare, odavno prevaziđene naočari koje su izašle iz mode, ako su to sunčane naočari ili one kojima dioptrija već dugo nije prilagođena našim očima ali eto, ko zna kada mogu zatrebati, dopola pune ili prazne, već kako ih ko vidi bočice prastarih parfema, kolekcije sitnica koje smo nekada davno skupljali i jasno je da je taj momenat sentimentalnog vrlo ličan i zavisi od svakog od nas. Emocije koje određeni predmeti izazivaju u nama opredeliće nas da li datog predmeta želimo na neki način da se lišimo ili ćemo ga čuvati po svaku cenu. Volite da pišete dnevnik. Pišete ga od vremena kada ste naučili da pišete. Sada ste u zrelim godinama. Šta uraditi sa svim tim kutijama punim rukopisa, dostojnih proširenog enciklopedijskog izdanja? Sentimentalnost većine nas najočiglednija je u roditeljstvu. Čuvati fotografije, porodične, fotografije svoje dece iz svih uzrasnih faza, puniti kutije starim igračkama, vrlo često polomljenim, raznežiti se nad prvom portiklicom svoje bebe koju nije više moguće oprati jer je godinama, pa i decenijama ranije „zaradila“ fleke od prvih kašica koje smo sa toliko ljubavi pripremali...stari udžbenici, sveske ispisane neveštim malim ručicama, svečana garderoba koja je služila za proslave rođendana ili svečane prilike sa pripadajućom obućom, kostimi i sportska oprema, školske torbe i rančevi...spisak bi bio nepotrebno dug jer nema roditelja koji ne bi bio u stanju da ga dopuni bar jednom stavkom iz svog „arsenala“ uspomena.

Posebno poglavlje zaslužuju predmeti tipa „da se nađe“, „zlu ne trebalo“ i „ možda zatreba“ . Kuhinja je pravi raj i često deponija rasparenih, napuklih i oštećenih čaša, šoljica za kafu, šolja za mleko, tanjira, činija napravljenih od keramike, porcelana, stakla i raznoraznih materijala. Olupane šerpe i lonci, ogoreli tiganji, hvataljke bez zaštitne drške, poklopci koji ne pokrivaju ni jednu kuhinjsku posudu, ima li potrebe više nabrajati? I ako nismo spremni da se takvih stvari odreknemo, pronaći ćemo neverovatne izgovore ne bismo li ih zadržali. I napravili sebi u najmanju ruku noćnu moru pri samu pomisao na selidbu.
Blog ilustracija: Selite se? Treba vam pomoć oko selidbe Foto: congerdesign, Pixabay
Potreba da se dopadamo sami sebi nije svojstvena samo ženama. Svaki muškarac koji drži do sebe potrudiće se da u svom garderoberu ima manje ili više prikladnu garderobu za mnoge prilike, od svečanih, sportskih pa do izbora radnih odela, u zavisnosti od profesije kojom se bavi. Ženski deo populacije je već malo zahtevniji po tom pitanju. I nije ovde reč o onim damama koje nikada nemaju šta da obuku...Šta uraditi sa viškovima obuće ili odeće? Šta uraditi sa onim komadima koji se mogu redizajnirati, kada dođu na red? Sa odećom koja ima manja ili veća oštećenja na sebi ali nam je srcu prirasla i ni slučajno ne želimo da se od nje rastanemo? Sa kesom punom rasparenih sokni i čarapa? Kupaćim kostimima koji već godinama čekaju da skinemo višak kilograma? Posteljinom u „još jednom“ stilu koja više nije ni da se od nje naprave krpe za brisanje prašine? Peškirima koji su odavno „progledali“ od silne upotrebe ali nam je nekako teško oko srca na pomisao da ih bacimo?

Ako smo problem grejanja tokom zime rešili na malo elegantniji, savremeniji način, znači nemamo više peći ili šporete na čvrsto gorivo, šta uraditi sa višegodišnjom najčešće, ogromnom količinom starih novina i papira, koji sada više ne služi za potpalu vatre u peći? Možda je tvrdnja smela ali nema kuće ili stana bez bar nekoliko knjiga. Do nekoliko redova u regalu, nekoliko polica kojim bi se ponosila bolje opremljena biblioteka. Ako ste se već selili, znate da je sa jednog mesta na drugo najteže prenositi-knjige.

Nameštaj i kućni aparati takođe zaslužuju da se njima posebno pozabavimo. Razumljivo je , samo po sebi da neispravnu belu tehniku, a pod tim se misli na sitne kuhinjske aparate kao što su mlinovi, mikseri, tzv. blenderi, čoperi, popularni štapni mikseri, kućne mini-pekare, cirkulari ili salamoreznice, pekači za vafle, mafine isl. nije uvek moguće popraviti i time joj bar donekle produžiti vek trajanja. Kućni nameštaj zaostao iz vremena kada su u modi bili most-regali do plafona, ali izjedna izrađivani, plakari od zida do zida, a prosečan zid ima oko 30 metara kvadratnih, garderobni ormari od punog drveta, ceo zamislivi asortiman polica za svašta, komodi i nahtkasni...Tegliti ili ne?

Nije svako domaćinstvo svelo svoj ukus i svoje potrebe na minimalistički stil života pa im je dovoljan sklopivi krevet, kuhinju skoro i ne koriste a većina krpica se mesečno menja. Ni prosečnom studentu nije svejedno kada treba da se iseli iz svoje sobe, male i prenatrpane. Da nam selidba ne bi bila košmar od kog bežimo i odlažemo ga dok god možemo, evo nekoliko praktičnih saveta koji olakšavaju život a naročito selidbu.

Kada je selidba već izvesna i znate kada i kuda selite, dajte sebi malo vremena. Uzmite svesku i olovku. Ne list papira, on vam neće biti dovoljan. Zatim, na prvi list stavite naslov Garderoba. Na drugi Obuća. I tako redom, dok ne obuhvatite sve kategorije stvari koje posedujete u svom domaćinstvu. Svaki list podelite na dva dela ali uzduž. Na jednu stranu napišite plus, na drugu minus. Sada sledi pravi posao. Ako za neku stvar niste sigurni da li vam je potrebna ili ne, da li ste radi da je se odreknete ili ne, napišite njene pozitivne i negativne strane. I sami ćete uvideti rešenje. To je divan i praktično primenjiv način koji će vam uštedeti mnogo vremena, truda ali i izliva emocija, što može dovesti do toga da vam selidba bude teža nego što je potrebno.
Blog ilustracija: Selite se? Treba vam pomoć oko selidbe Foto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
Neophodno je da znate koliki je prostor u koji selite. Morate znati raspored prostorija, od ulaznih vrata do špajza, ako imate sreće pa ova prostorija postoji u vašem novom stanu ili kući. I opet, najbolje je da nacrtate plan svake pojedinačne prostorije i, ni slučajno nemojte zaboraviti na koju stranu se vrata otvaraju i zatvaraju. Zatim u ruke metar i izmerite i isplanirajte koji delovi vašeg postojećeg nameštaja mogu da se uklope u prostor i ne zaboravite na koju stranu se otvaraju vrata. Verujte, važno je! Na taj način biće vam očigledno da li imate višak nameštaja, bilo da se radi o kuhinjskom, kupatilskom nameštaju ili onom za dnevne, spavaće ili dečije sobe.

Sledi pakovanje. Svako ko se selio zna male trikove koji olakšavaju posao kao na primer, obuću napunite čarapama koje ste predhodno smotali u loptice. Red posteljine, red knjiga, red peškira, red knjiga...starim novinama obmotajte svaki lomljivi deo, staklariju, porcelan, keramiku i drugo. Stavite novinski papir u slojeve između tanjira. Kuhinjskim krpama i peškirima zaštitite šerpe i lonce. Sitnim komadima veša i garderobe popunite prazan prostor koji se pojavio u kutijama. Smanjićete broj kutija a ih značajno otežati. Uključite sve članove svog domaćinstva u proces. Ne samo da će olakšati samo pakovanje i selidbu, jer je svaki dodatni par ruku itekako dobrodošao, već će preuzeti odgovornost za kvalitet urađenog.
Blog ilustracija: Selite se? Treba vam pomoć oko selidbe Foto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
Ako ste zaključili da imate viškove, odlučite šta je za bacanje. Gradska čistoća u našim gradovima nudi uslugu jednodnevnog zakupa kontejnera i ta usluga zaista nije skupa. Postoje u svim gradovima kontejneri za reciklažno odlaganje otpada, stakla , papira i plastike. Takođe, postoje kontejneri za skupljanje garderobe i obuće. Svaki Crveni krst prikuplja vama nepotrebnu odeću, obuću, udžbenike, torbe, ćebad, jorgane i posteljinu. Postoje otpadi koja otkupljuju stari nameštaj i rashodovanu belu tehniku. Osim što ste se rešili svega nepotrebnog, možda vaš višak nekome može mnogo da pomogne.

Naredna faza u selidbi je transport. Ako ste „sam svoj majstor“ onda znate da vas čeka fizički najzahtevniji deo procesa. Bilo da imate svoj transport bilo da unajmite vozilo, dobra procena i precizno slaganje od većeg ka manjem omogućuju da nije potrebno prevoziti nekoliko „tura“. Naravno da treba voditi računa i o finansijskoj strani ove priče, ali o tome će još biti reči.

Bez obzira koje prevozno sredstvo da odaberete, vaše domaćinstvo se neće samo uspentrati, spremno da krene. Često je prenošenje najteži deo posla ali i najpipaviji, pa stoga pazite koga ste zamolili za pomoć ili angažovali pa mu uslugu platili. Pažnjom i usredsređenošću, ali i dobro organizovanim „lancem komande“ mogu se izbeći kvarovi, lomovi i oštećenja vašeg dragocenog poseda. Ova faza odnosi se i na unošenje i na iznošenje pripremljenog, slaganje i postavljanje na unapred isplanirano mesto čime se umnogome smanjuje nivo stresa svima koji uzimaju učešća u selidbi.
Blog ilustracija: Selite se? Treba vam pomoć oko selidbe Foto: siala, Pixabay
Postoje agencije koje su se specijalizovale upravo za selidbe i do njih uopšte nije teško doći. Neke agencije nude samo usluge transporta. Takve agencije najčešće imaju više transportnih vozila i u skladu sa količinom i gabaritima predviđenog, savetovaće vam da li preporučuju selidbu kombijem ili manjim ili većim kamionom, predvideti koliko puta je potrebno prevoziti i u skladu sa tim vam ispostaviti svoju cenu. Neke druge vam obezbeđuju radnu snagu ukoliko je to ono što vam je potrebno, sa ili bez transporta. Postoje i agencije koje rade selidbe od A do Š, znači sve vezano za selidbu, od pakovanja, transporta do postavljanja svega što ste odlučili da preselite na novu lokaciju ili popularno rečeno selidbe od vrata do vrata. Takve specijalizovane agencije nude i usluge odvoženja starog nameštaja i takođe obezbeđuju potrebne kutije kao i zaštitni materijal. Kutije moraju biti dovoljno čvrste da bi se njihov sadržaj sačuvao. Takođe, kutije treba da su prilagođene svojim dimenzijama veličini predviđenog za pakovanje. Prevelike kutije nisu dobre jer mogu da se pokidaju prilikom transporta. Veliki delovi, kabasti nameštaj zato je potrebno zaštiti nekim drugim materijalom. Zaštitni materijal podrazumeva zaštitne folije, najčešće su to streč – folije, elastične i čvrste, koje štite od habanja i grebanja pri transportu. Tu su i takozvane pucketave folije, koje su izrađene od PVC folije ali tako da se sastoje od dva sloja, koji između sebe imaju vazdušne jastučiće i na taj način štite lomljivi sadržaj. Većina agencija je spremna da vas preseli i u inostranstvo, ukoliko za to postoji potreba.

Sada, kada ste upoznati sa najvažnijim momentima koji su vezani za selidbu, izbor je na vama. Razdaljina, količina svega nečega što želite da ponesete sa sobom u novo domaćinstvo, koja je cena na koju pristajete u pregovorima oko buduće selidbe, agencija sa manjim ili većim asortimanom usluga ili prvi komšija sa kamionom i kum sa dva – tri rođaka, bilo koji izbor koji će vam svesti stres oko selidbe na minimum biće vaš pravi izbor. Ipak, u današnje vreme, kada postoje ekipe profesionalaca koji će vam uštedeti vreme i snagu a konačno i novac, nije zgoreg da razmislimo o stručnoj i visokoprofesionalnoj usluzi, koja je dostupna i relativno pristupačna svakome od nas.
J. S.
Back to Top