Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Servis Toyota hibridnih vozila

Japanski proizvođač koji može da se pohvali najvećim brojem prodatih vozila je Toyota. U ponudi je velikih broj modela koji ovog proizvođača čine konkurentnim kada je prodaja svih klasa automobila u pitanju.

Od kada su se hibridna vozila pojavila na tržištu krajem devedesetih, Toyota Prius nametnuo se kao najpopularniji model koji je stekao svetsku slavu. Još od prve generacije hibridnih motora, Toyota je ponudila vrhunski kvalitet. Danas se ponuda hibrida proteže na sve klase automobila – od malih gradskih do velikih terenskih SUV vozila. U vezi sa njima, budući vlasnici postavljaju mnoga pitanja. Jedno od njih odnosi se na to da li je održavanje vozila na hibridni pogon skupo i komplikovano. Dobra vest za kupce novih i polovnih vozila na hibridni pogon jeste da svaki dobar toyota servis ima sve potrebne uređaje i opremu za njihovo održavanje i popravku. Tu postoji sve što je neophodno za rad sa ovim naprednim mašnama: alat, rad sa specijalnim softverom i stručno obučeni serviseri. Osim hibrida, u toyota servisima popravljaju se i vozila na klasičan pogon.

Blog ilustracija: Sve o Toyota hibridima


Foto: Pixabay

Što se tiče vozila na hibridni pogon, ona sve više osvajaju tržišta mnogih zemalja. Kupcima se nude razne, veoma primamljive, povlastice koje zavise od zemlje do zemlje, a negde se razlikuju na nivou gradova. Čine ih razni podsticaji kojima je cilj da kupce opredele u smeru kupovine hibridnih i električnih vozila. Negde se one odnose na besplatan parking, besplatan ulaz u određene zone grada ili nacionalnog parka, smanjene dažbine prilikom registracije, punktove za besplatno punjenje baterije, pa čak i na vožnju žutom trakom. Povlastice zavise od mesta do mesta, ali i one su promenjive prirode. Negde se ukidaju stare i uvode nove. U svakom slučaju, težnja da se jača podsticaj kupaca da se opredele na ekološki prihvatljivija vozila, svakako postoji. To je još jedan vid načina borbe protiv zagađenja vazduha. Osim beneficija koje će u raznim zemljama dobiti, kupce zanima i isplativost kupovine hibrida, kada se sve uzme u obzir.

Što se tiče potrošnje goriva, ona se smanjuje u gradu jer je upravo gradska vožnja ta u kojoj se prelazi na električni pogon. Kompjuter proračunava kada treba preći na benzinski ili dizel pogon. Odluka zavisi od načina vožnje, siline dodavanja gasa, ali i toga koliko je baterija puna. Kupce brine da li su hibridi dovoljno snažni na otvorenom putu. Noviji modeli imaju snažne benzinske motore zahvaljujući kojima poseduju odlične performanse i u vožnji van grada. Snažni su i izdržljivi, a naročito je zanimljiv segment hibridnih SUV vozila koja su namenjena i vožnji u prirodi, van asfalta. S druge strane, u gradu, gde se vozi sporije, vlasnik hibridnog vozila koje ima veći kapacitet baterije može da se „provuče“ bez goriva, jer sa umerenim načinom vožnje i sa punom baterijom ne mora ni da se prelazi na benzinski pogon.

Što se tiče menjača, on je kod većine hibrida automatski. To olakšava vožnju, dok svi oni vozači koji su navikli na manuelni menjač, svedoče da su se veoma lako i brzo preorijentisali na automatski.

Prilikom kupovine polovnih toyota hibrida, trebalo bi proveriti stanje njegove baterije. To se može uraditi u nekom od bolji toyota servisa. Naravno da treba uraditi pregled svih ostalih delova automobila, ali baterija je ta zbog koje kupujete toyota hibrid.

Inače, kada je o toyota hibridnim vozilima reč, postoje modeli koji imaju mogućnost potpunog prelaska na električni pogon ili benzinski, dok postoje i oni kod kojih električni motor služi kao pomoć benzinskom i ne može se koristiti samostalno. Još jedno od pitanja koje se postavlja jeste da li su hibridi sporiji od klasičnih automobila. Što se ovog pitanja tiče, odgovor je nedvosmislen. Hibridi su se godinama razvijali i napredovali, tako da sada imamo modela sa veoma moćnim električnim motorima. Rezultat toga su odlične performanse koje podrazumevaju snažna međuubrzanja i ubrzanja. S tim u vezi je i nosivost hibrida, koji suprotno nekim predrasudama, mogu da vuku i prikolice.

Koliko se isplati kupiti hibridno vozilo? Gledano iz aspekta potrošnje i održavanja, hibridi su isplativi, zato što se uz određeni stil vožnje potrošnja goriva u gradu može svesti na minimum. Dobra servisna mreža omogućava kvalitetno održavanje, s tim što treba biti obazriv prilikom kupovine polovnih vozila i proveriti u kakvom su stanju njihove baterije. Svet ide ka tome da se sve više koriste motori na električni pogon kako bismo povoljno uticali na čistoću vazduha. Uzmite u obzir činjenicu da baterija zauzima prostor koji umanjuje kapacitet prtljažnika, ali i to da u raznim zemljama imate mnoge povlastice i beneficije kada vozite automobil na hibridni pogon. Sve u svemu, odluka da se pređe na vozilo koje je ekološki čistije svakako je dobra odluka, naročito kada se ima u vidu dostupnost kvalitetnog servisa i originalnih rezervnih delova.

Pročitajte još:

- Sve o Toyota hibridima

M. K.
Back to Top