Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sve o Toyota hibridima

Uz ime prestižnog japanskog brenda Toyota, često možemo čuti sufiks hibrid ili hibridi. Šta su suštinski hibridna vozila i zašto je u svetu, a i kod nas sve veće interesovanje za njih? U nastavku upoznajemo šta predstavlja ovaj koncept i otkriva šta on predstavlja.

Kada se kaže hibrid, neko još uvek nije siguran o čemu se tačno radi. Svima je jasno da je reč o naprednoj tehnologiji koja predstavlja budućnost u automobilskoj industriji, ali treba znati i da ona predstavlja sadašnjost. Vodeći japanski proizvođač automobila – Toyota, prednjači u ovom segmentu na našem tržištu. Ako odete u toyota servis i upitate automehaničare i druge poznavaoce ovih omiljenih japanskih vozila da li se kod nas voze automobili na hibridni pogon, reći će Vam da su oni sve popularniji i da upravo kod njih dolaze na redovno servisiranje i održavanje. Nekim kupcima reč hibrid zvuči nedovoljno jasno, a ima onih koji misle da su to automobili na električni pogon koji zahteva posebna mesta gde će se napuniti baterija. Ali, da li je to zaista tako?

Blog ilustracija: Sve o Toyota hibridima


Foto: Pixabay
Šta su hibridni automobili

Sama reč hibrid označava da je reč o kombinaciji dva pokretača motora. Tačnije, reč je o benzinskom i elektromotoru. Oni su kod Toyotinih hibrida povezani. Ovo genijalno rešenje dalo je rezultat koji ustvari predstavlja jednu za vozača neprimetnu simbiozu koja ima višestruke prednosti. Naime, pri manjim brzinama automobil se kreće na samopunjivi električni pogon, a kada su brzine veće neprimetno se prelazi na benzinski pogon. Hibrid je spoj dva pogonska izvora, koji daje odlične performanse i nudi puno benefita.

Koje su prednosti Toyotinih hibrida

Pre svega kombinovani električni i benzinski pogon nudi prednost manje potrošnje goriva. Pri niskim brzinama hibridni automobil se kreće na električni pogon. U Toyota servisu su nam rekli da vlasnici ovih vozila svedoče da im je to veoma isplativo i da itekako imaju uvid u to da im se uloženi novac isplatio. Štednja benzina ne znači samo štednja novca, već ima još jednu ogromnu prednost, a to je znatno smanjena emisija CO2 u atmosferu. Imajući u vidu značaj za zaštitu planete i životne sredine, ekološki aspekt trebalo bi da uvek bude u fokusu.

Pristup izletištima i parkovima prirode po nižim cenama

Ako vozite automobil na hibridni pogon, onda ćete duplo manje platiti ulaz kolima na Adu Ciganliju. To je samo jedan od primera, a ima ih puno. Razlog upravo leži u ekologiji i činjenici da je znatno manja emisija ugljen dioksida u atmosferu i samim tim manje zagađenje vazduha. U današnje vreme kada se o zagađenju naveliko priča, svaka ušteda je važna.

Elektromotor u Toyotinim hibridima je samopunjivi

Šta znači da se elektromotor u Toyota hibridnim vozilima sam od sebe puni. To znači da za punjenje baterije nije potrebno neko posebno postrojenje ili odlazak na neku specijalnu pumpu. Jednostavno, kao što se akumulator u običnim automobilima sam puni tokom vožnje, i baterija se kod hibrida sama dopunjava. Znači da nije potrebno da se priključuje na struju kako bi se napunila. Inače, najviše zabluda vlada upravo u vezi sa tim da treba dopunjavati bateriju kod hibridnih vozila i to može nekome da deluje komplikovano, nepraktično ili skupo. Naročito, imajući u vidu da kod nas ne postoje na svakom ćošku stanice za dopunjavanje baterija na električnim automobilima. Takođe, iz toga proizilaze i pitanja o trajanju baterije kad se napuni, odnosno koliko je kilometara moguće preći sa jednim punjenjem ili koliko se baterija brzo troši ako se auto ne vozi. Ali, ako što je već napomenuto, sa Toyotinim hibridima baterija elektromotora se sama puni i ne treba da se priključuje na struju, tako da sve ove zablude automatski padaju u vodu. Nije li to sjajno! Toyotini hibridi su zapravo na neki način savršena vozila. Iako laicima ova tehnologija možda deluje suviše dobro da bi bila istinita, ona je već godinama prisutna i daje odlične rezultate u praksi. Sledeće pitanje koje se postavlja je da li hibridna vozila imaju obezbeđen servis i da li mreža toyotinih servisa ima kapacitete i stručnost da održava i popravlja modele iz ove kategorije. Odgovor glasi da sva hibridna vozila imaju obezbeđen kompletan servis i što se tiče redovnog održavanja i što se tiče popravki. Omogućena je zamena i ugradnja originalnih rezervnih delova, a popravku vrši osoblje koje je obučeno za servisiranje ove vrste vozila. Ako je to bila Vaša nedoumica u vezi sa hibridima, onda treba da znate da ako se odlučite da kupite neki od ovih automobila, servis će biti obezbeđen.

Kako se hibridi ponašaju na otvorenom putu

Svima je jasno da kada je reč o gradskoj vožnji gde su manje brzine u pitanju, hibridni pogon nosi sa sobom puno prednosti. Jedna od njih, koju do sad nismo pomenuli je tiha i komforna vožnja. Dok vozimo auto po gradu, retko imamo potrebu za dodatnom snagom i startnošću prilikom preticanja, na primer. Ali , kada smo na otvorenom putu, veoma nam je važno kako će auto reagovati kada želimo da nekog obiđemo i kako se hibridni pogon nosi sa momentima kada je potrebna dodatna snaga i ubrzanje. Treba napomenuti da su Toyotini hibridi tako osmišljeni da i na otvorenom putu pružaju svu potrebnu snagu prilikom ubrzanja, tako da nema razlike između njih i vozila sa klasičnim benzinskim pogonom i ručnim menjačem. Toyotini stručnjaci su mislili i o komforu, ali pre svega o svim segmentima bezbednosti. Tako da nova hibridna vozila poseduju poseban sistem aktivne zaštite tokom vožnje koja predstavlja najmodernije dostignuće na polju sigurne vožnje.

Ako planirate da kupite automobil i niste do sada razmišljali o hibridima, savetujemo Vam da ih ubacite u uži izbor. Toyotini modeli nude mnoge, već opisane prednosti, a važno je još jednom istaći da se njihovim održavanjem uspešno bave u toyota servisima. Bilo da je reč o novim ili polovnim vozilima, znajte da ovaj japanski brend nudi vrhunski kvalitet.

Pročitajte još:

- Auto koji se retko kvari - priča iz Toyota servisa

M. K.
Back to Top