Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sigurnosna vrata sa elektronskom špijunkom

Kako bismo obezbedili najadekvatniju zaštitu svog stambenog ili poslovnog prostora, pored preduzimanja drugih koraka, odlučujemo se i za kupovinu modela sigurnosnih vrata koji je adekvatan nameni. Na našem tržištu u prodaju mogu se naći sigurnosna vrata raznih proizvođača, a modeli se mogu svrstati u nekoliko cenovnih rangova.

Blog ilustracija Sigurnosna vrata sa elektronskom špijunkom


Foto: Mirandre

Pored podele prema cenama, osnovna podele sigurnosnih vrata mogla bi biti prema sigurnosnom standardu, ali možda pre toga, sigurnosna vrata bi trebalo razvrstati prema nameni i mestu gde se ugrađuju. Sigurnosna vrata za stanove su vrata, tj. modeli vrata koji su pogodni za ugradnju u stambenim zgradama. Kada kažemo stan, to ne mora nužno biti stambeni prostor, to može biti i poslovni prostor. Akcenat je na činjenici da kada se kaže sigurnosna vrata za stanove, da se misli na ulazna vrata koja se ugrađuju u zatvorenom prostoru koji nije direktno izložen spoljašnjim uticajima. Ako se stan nalazi u okviru kuće i ima direktan zaseban ulaz spolja, za takvu namenu nisu pogodna sigurnosna vrata za stanove o kojima je ovde reč, već sigurnosna vrata za kuće , odnosno ona koja odolevaju direktnom uticaju vremenskih prilika i imaju još neke druge, važne karakteristike. U svakom slučaju, kao što smo već više puta istakli u prethodnim člancima, pri izboru modela sigurnosnih vrata treba biti pažljiv i krenuti od odgovora na pitanje gde će se sigurnosna vrata nalaziti: u spoljašnjem ili u unutrašnjem prostoru. Ono što svaka sigurnosna vrata čini posebnim je dodatna oprema, odnosno elementi koji su na njih ugrađeni. Modeli se razlikuju prema tome koliko brava imaju, da li imaju dodatne sigurnosne i praktične elemente kao što je posebna leptir brava sa unutrašnje strane ili elektronska špijunka.

Šta je to elektronska špijunka? Nemaju je svi proizvođači i prodavci ovaj veoma interesantan aksesoar u ponudi, ali, moramo priznati da on privlači pažnju kupcima. Naime, elektronska špijunka je veoma koristan aksesoar, koji pruža dodatni komfor i veću sigurnost.



Kako izgleda elektronska špijunka

Sa spoljašnje strane vrata elektronska špijunka se vizuelno ne razlikuje od obične. Svaki posetilac ili bilo ko drugi ko se nađe ispred Vaših ulaznih vrata ne može da zna da li Vi imate običnu ili elektronsku špijunku. Međutim, ono što je suština ove moderne naprave nalazi se u privatnosti vašeg doma ili kancelarije, sa unutrašnje strane vrata. Tu je umesto rupice kroz koju se gleda kroz običnu špijunku, lociran ekran ili displej koji prikazuje šta kamera vidi spolja. Dimenzije displeja nisu velike i iznose oko 4,3 inča. Slika koju pruža nije u boji i nema visoku rezoluciju, ali je više nego dovoljno jasna i pregledna. Kamera je podešena tako da jasno fokusira na razdaljini na kojoj se nalazi osoba pred vratima. Ugao gledanja je širok tako da se prikazuje šira zona u odnosu na običnu špijunku i iznosi oko 120°.

Koje su prednosti elektronske špijunke

Elektronska špijunka pruža mnoge prednosti u odnosu na običnu. To je bezbednosna elektronska naprava pomoću koje mnogo lakše možete videti šta se nalazi ispred Vaših vrata. Sigurno ste se našli u situaciji da ne želite da otvorite vrata neželjenom gostu i da bi Vam najviše odgovaralo da misli da nikog nema kod kuće. Kada gledate kroz običnu špijunku, koliko god ona bila mala, to spolja može da se vidi i nasluti. Takođe, gledajući kroz klasičnu špijunku, neophodno je da se naslonite na vrata iznutra i može da se desi da kucnete od njih nekim delom garderobe, te da se to spolja čuje. Odali ste se da ste kod kuće. Ako vidite nepoznatu osobu koja Vam deluje sumnjivo i svakako nećete da joj otvorite vrata, čak ni na leptir bravu (ili nekadašnji lanac), svakako ne biste hteli da ona čuje kako rajsferšlusom kuckate iznutra po vratima i da zna da nekog ima kod kuće. Ko god da je u pitanju, Vaš je izbor i pravo da ne budete kod kuće, a za tako nešto elektronska špijunka mnogo je komfornije rešenje. Ako ste niža osoba, možda morate da se penjete na prste kako biste pogledali ko zvoni ili kuca. Sve ovo možete izbeći ako ugradite elektronsku špijunku. Sa bezbedne distance videćete sve šta se ispred Vaših vrata dešava, bez bojazni da bude otkriveno da ste kod kuće. Na ekranu će se pojaviti slika i videćete tačno ko je ispred vrata: dragi gost ili neko za koga „niste tu“.

Elektronska špijunka naročito je pogodna za decu koja su sama kod kuće

Da! Elektronska špijunka je sjajna za decu koja ostaju sama kod kuće. U današnje vreme veliki broj ljudi je prinuđen da ostavi mlađe školsko dete samo kod kuće. Nije normalno ostavljati mlađu i decu predškolskog uzrasta samu nikad, iz gomile razloga. Ali, mlađi školarci, koji nemaju puno časova u školi u nekim situacijama, kada nema boljeg rešenja mogu da dođu kući, zaključaju se i čekaju da roditelji dođu s posla. Isto tako, može da se desi da dete ostavite samo na kratko kako biste obavili kupovinu. Dok je školsko dete samo kod kuće neophodno je da ga pripremite i obučite kako da se ponaša kako bi bilo bezbedno. U okviru toga je i saznanje da nikom ne sme da otvara vrata. Deca ovog uzrasta nisu dovoljno visoka da bi mogla da gledaju kroz običnu špijunku. Penjanje na neke stolice i hoklice veoma je loša zamisao jer dete može da padne i da se povredi. Zato je za ovakve situacije idealna elektronska špijunka. Naša deca rastu u digitalnom dobu i ekrani i monitori su deo njihovog sveta. Pritiskom na dugme uključiće se displej i prokazaće im ko se iza nalazi. Čak i da ste rekli detetu da apsolutno nikome ne otvara vrata, ko god ga kuca ili zvoni, ono može da se uplaši ako čuje kucanje i svakako će mu značiti da bar vidi ko je ispred. Ako je to komšinica ili poštar, strah će splasnuti, a ono će se dalje ponašati u skladu sa Vašim uputstvima. Ili ste mu možda rekli da baš treba da otvori vrata komšinici koja će doći u određeno vreme. Ako neko drugi kuca tada, dete koje ne može da pogleda na špijunku može da otvori vrata pogrešnoj osobi. Tako da, puno je razloga da običnu špijunku zamenite elektronskom ako Vam deca bar i na kratko ostaju sama kod kuće.

Cena elektronske špijunke

Jedan od proizvođača elektronskih špijunki čiji proizvod može da se nađe na našem tržištu je španska firma Ifam. Njihove elektronske špijunke mogu se naći po ceni od oko 90 €. Ovo je svakako i bespogovorno odlična investicija. Inače, što se tiče drugih tehničkih karakteristika koje su značajne za kupca, važno je napomenuti da se elektronske špijunke napajaju na baterije i da veoma malo troše energiju. Za jednu špijunku potrebno je 4 AAA baterije.

Sigurnost na prvom mestu

Ugradnjom elektronske špijunke obezbeđujete veću bezbednost Vas i Vaših ukućana, kao i znatno veći komfor korišćenja špijunke kao sastavnog dela svakih ulaznih vrata. Isplati se investirati u ovu modernu napravu i mi Vam to toplo preporučuje.

M. K.

Back to Top