Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Snimanje zuba – ortopan ili ortopantomogram

Da li je snimanje zuba štetno za zdravlje i kako izgleda ova procedura? Snimanje zuba je dijagnostička metoda koja pomaže stomatologu u tačnom utvrđivanju stanja zuba i vilice i otkriva važne pojedinosti koje se na drugi način ne mogu otkriti. U praksi je primećeno da se kod mnogih pacijenata javlja bojazan kada se pomene snimanje zuba i stoga je često postavljano pitanje da li je snimanje zuba štetno za zdravlje. Pre svega, treba se upoznati sa samom procedurom snimanja zuba i šta ona podrazumeva. Ortopan, rendgensko snimanje zuba je dijagnostička, ali može biti i preventivna metoda pošto mogu pomoći stomatologu da utvrdi potencijalne buduće probleme i time predupredi njihovu eskalaciju ili komplikacije.

Ortopan ili ortopantomogram i cefalogram su vrste rendgenskog snimanja zuba, tj. snimanja zuba i vilice korišćenjem rendgenskih x-zraka. Ortopan je dvodimenzionalni snimak zuba koji prikazuje panoramsku sliku vilice u jednoj ravni, dok trodimenzionalni 3D/CBCT (engl. Dental cone beam computed tomography) daje trodimenzionalni kompjuterski generisan presek na kom se jasno i precizno vidi na jednom snimku snimak zuba, okolnog mekog tkiva, nervnih završetaka i kosti vilice. 3D snimak zuba se pravi kad 2D snimak nije dovoljan. To je procedura koja ne zahteva posebnu pripremu. Nemojte nositi nakit i obucite komotnu odeću, pošto je moguće da će vas tehničar zamoliti da obučete zaštitnu kecelju. Ukoliko ste trudni, ili postoji mogućnost da jeste, neophodno je da to naglasite svom doktoru.

Da li je snimanje zuba štetno za zdravlje?

Rendgenski ili X zraci predstavljaju oblik energije, koja je slična svetlosti i radio talasima. X-zraci se takođe nazivaju radijacija. Za razliku od svetlosnih talasa, rendgenski tj. X zraci imaju dovoljno energije da prođu kroz ljudsko telo. Dok se radijacija kreće kroz telo ona na drugačiji način prolazi kroz kosti, tkiva i organe što omogućava da se pomoću ove tehnologije formira snimak. Radiolozi su lekari specijalisti koji opisuju rendgenske snimke. Na osnovu snimaka postavlja se dijagnoza.
Kao što je slučaj i sa drugim medicinskim procedurama, snimanje zuba je bezbedno kad se pažljivo obavlja. Da li treba da nas brinu nus-pojave snimanja zuba? Nekada je na snazi bilo stanovište da ne postoji bezbedna doza radijacije, ali po novijim shvatanjima postoji granični nivo radijacije i sve dok se taj nivo ne dostigne, rentgensko snimanje je bezbedno.
Na svu sreću, za snimanje zuba koriste se male doze zračenja u poređenju sa ostalim rendgenskim snimanjima. Najčešće postavljano pitanje od strane pacijenata je upravo da li se tokom snimanja zuba prima velika doza zračenja. Odgovor je ne. Doza zračenja koju organizam primi prilikom snimanja zuba jednaka je količini zračenja tokom dva sata boravka na suncu ili jednog sata u avionu. A danas, sa upotrebom digitalnih mašina, postigli smo da da je količina radijacije za trećinu manja nego kod konvencionalnih filmova. Kada su pacijenti deca, doza zračenja se umanjuje za dodatnih 65% do 70%. Samo snimanje je, naravno, potpuno bezbolno. Trajanje snimanja nije duže od pet do 10 minuta. Kada vas stomatolog uputi na snimanje zuba, dobro bi bilo da imate pisani uput. To naravno nije neophodno kada je u pitanju snimanje zuba privatno, ali je svakako korisno. Na taj način tehničari u ortopan centrima imaju uvid u preciznu sliku šta treba predstaviti i koje zube treba snimiti kako bi stomatolog mogao da nastavi lečenje. Isto tako na uputu može biti naznačeno u kojoj formi bi bilo poželjno da se doktoru dostavi snimak, da li da se pošalje na e-mail, postavi na klaud-server, dostavi film ili CD.

Zašto je neophodno rentgensko snimanje zuba - ortopantomogram?

Kada napravimo snimak zuba, tražimo probleme na mestima koje inače ne možemo da vidimo. Lekari stomatolozi ne mogu da vide šta se nalazi između vaših zuba. Često ne mogu da vide da li je započeo proces propadanja između zuba dok ne bude suviše kasno. Snimanje zuba je deo prevencije jer stomatolozima ukazuje na problem koji u korenu mogu da saseku pre nego što suviše uznapreduje.

Koja je razlika između rendgenskog snimka i ortopantomograma?

OPG je ortopantomogram ili skraćeno ortopan. To je vrsta rendgenskog snimka i odnosi se na snimanje zuba i vilice. Snimak pokazuje da li su zubi oštećeni ispod desni. Tu se mogu videti nervi umnjaka, unutrašnji nervi zuba i sinusi. OPG je odlična metoda koja nam pruža uvid u opšte stomatološke probleme.
OPG prikazuje obe vilice na jednom snimku i koristan jer ukazuje na mnoge stvari kao što su zubi koji rastu, umnjaci, zubne bolesti.
OPG je dvodimenzionalni snimak, ali kao što je već napomenuto postoji i metoda koja daje trodimenzionalnu sliku, kada 2D prikaz nije dovoljan. Trodimenzionalni prikaz koji daje 3D/CBCT metoda sa sobom nosi i veću dozu zračenja, ali je ova doza i dalje manja od većine konvencionalnih rendgenskih zračenja prilikom drugih vrsta snimanja. To je zato što se slika formira za kratko vreme, a i sama površina koja je zahvaćena snimkom je mala. Svakako 3D snimak nije neophodan svakome, tako da se on zahteva samo u slučajevima kad 2D snimak ne daje dovoljno odgovora.
Cene snimanja zuba zavise od tehnologije koja se koristi, odnosno od vrste snimka koji je naznačen u uputu stomatologa. Ortopan centri imaju istaknute cenovnike za sve vrste usluga. Trenutne cene kreću se orijentaciono od 400 dinara do preko 5500 dinara (za neka 3D snimanja). U većini ordinacija za snimanje zuba nije neophodno zakazivanje unapred. Svakako je najbolje da ih prethodno kontaktirate i raspitate se za termin koji vas zanima kako biste izbegli eventualno čekanje ili gužvu.
Ako ste do sad imali bojazni i sumnje u vezi sa snimanjem zuba i ukoliko ste strahovali od štetnih posledica po zdravlje koje može imati ova dijagnostička metoda – svakako treba da odahnete. Prema rečima stručnjaka, doze zračenja koje telo apsorbuje prilikom snimanja zuba su male i njihova količina poredi se sa količinom radijacije koju u svakodnevnom životu možemo primiti prilikom aktivnosti koje čine njegov sastavni deo. U prilog tome idu i vreme koje je potrebno da se generiše slika i mala površina tela koja je izložena zračenju. Tokom lečenja zuba dešava se da se snimanje mora ponoviti, odnosno, da vas vaš stomatolog uputi da uradite kontrolni snimak kako bi imao uvid u progres lečenja. I u takvim situacijama treba da budete spokojni zbog svih, već, gore navedenih činjenica. Što se tiče roka trajanja ortopan snimka, generalno se smatra da je to šest meseci, kao i za bilo koje drugo rendgensko snimanje, osim ako doktor iz nekog razloga ustanovi da je to neki drugi rok.

D. K.
Back to Top