Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta bi bilo kada bi svi imali sigurnosna vrata

Kako bi ovaj svet izgledao kada bi svi imali sigurnosna vrata? Zamislite samo da svaka kuća, svaki stan i bilo koji poslovni objekat budu obezbeđeni u meri u kakvoj bi trebalo. Šta bi nam to donelo?

Dokazano je da su sigurnosna vrata veoma pouzdana barijera u odbrani imovine. O tome se mnogo priča i piše. Zna se, takođe, da se iz godine u godinu prodaje sve veći broj sigurnosnih vrata, kao i to da potražnja za njima uopšte ne jenjava. U godinama kada su se tek pojavila, nije tako bilo. Javnost i većina nije uviđala njihov značaj. Mnogima je to bio nepotreban luksuz i bacanje para. Ali, kad smo već kod para, većina nije imala dovoljno da ih priušti sebi ili nije bila spremna da tako velike iznose izdvaja za nešto što već ima, a to su ulazna vrata. Tada su ih kupovali samo bogati, a i sama sigurnosna vrata su aludirala na to da se iza njih čuva nešto jako skupo i vredno. U tim vremenima mogla su biti i kontraproduktivna. Iako ih niko nije mogao razvaliti, ona su privlačila poglede onih koji spadaju u uljeze i govorila su im da se iza krije veliki plen, samo ako bi našli način da ih zaobiđu. Sigurnosna vrata bila su skupa potreba onih koji su stekli mnogo, a trebalo je to negde u stanu ili kući skloniti. Ali, dobro znamo da su ta vremena daleko za nama. Niti su sigurnosna vrata više skupa, niti ih imaju samo imućni. Naprotiv, trenutno ih svako može priuštiti. Ovo kažemo bez preterivanja. Cena im je u tolikoj meri pala, da se sada mogu kupiti sigurnosna vrata za desetinu nekadašnje cene. Naravno da nije isti ili sličan model u pitanju, već da smo tu pomešali luksuznu visoku klasu sa najjeftinijom ili takozvanom ekonomičnom, ali poenta je jasna. Sigurnosna vrata su sigurnosna vrata, bila ona najjeftinija ili najskuplja. To Vam je lično kao sa kolima. Enorman raspon cena je evidentan, ali svaka od njih Vas prevoze od tačke A do tačke B. Tako je i kod sigurnosnih vrata. Ima svega, od jeftinih do skupih, a između su nijanse.
Neko ko nije još ugradio sigurnosna vrata, to možda nije učinio zbog nedostatka para ili vremena. Ima osoba koje su malo lenje i nisu baš ažurne u svojim idejama i planovima. Neko nije svestan toga da bi moglo skupo da ga košta to silno odlaganje u nedogled. Ima i onih koji to ne smatraju mnogo važnim. Ali, sigurnosna vrata jesu važna. Priča je već sto puta ispričana, ali vredi je ponoviti dok svi ne čuju. Sigurnosna vrata osujećuju i sprečavaju pokušaje provala jer ih je jako teško razvaliti, tj. nemoguće bez puno uloženog vremena i preglasnog struganja testerom ili nekom teškom mašinerijom. Ko zna kako, verovatno nikako. Da bi se neko usudio da to pokuša, to znači da se iza njih krije nešto toliko vredno, tako reći neprocenjivo. Ali pošto živimo u stvarnom svetu, a ne u akcionom filmu, verujte nam na reč da se to neće desiti.

Blog ilustracija: Šta bi bilo kada bi svi imali sigurnosna vrata


Foto: Pixabay

Kako bi onda ovaj svet izgledao kada bi svako imao sigurnosna vrata? Pre svega, osiguravajuće kuće bi zadovoljno trljale ruke jer bi provala bilo neuporedivo manje. Ali, da ne gledamo te iz te prizme, već iz prizme da bi se stopa kriminala drastično smanjila. Kome ovo ne bi išlo na ruku? Pa onima koji se bave ovim nedozvoljenim aktivnostima. Sada je situacija pola-pola. Otprilike, polovina stanova i kuća ima neki vid sigurnosnih vrata, dok ostali i dalje imaju stara vrata, mahom drvena. I ta prva polovina nema baš uvek prava sigurnosna vrata, već neke varijante njihovih preteča. Mada, sve se iz godine u godinu poboljšava, što je i logično. Cena je niska, a niko neće zameniti sigurnosna vrata običnim, već je uvek obrnuto. Svako ko nešto gradi ili renovira, kada dođe momenat da bira vrata, neće kupiti obična ulazna vrata. Ustvari, ne znamo ni da li ona negde mogu da se kupe, osim da se prave po meri. Ali čemu to, kad su ova koja treba kupiti bolja, pouzdanija i jeftinija, ako treba.

Sigurnije mesto za život bi postao svaki grad čiji stanovnici bi zamenili stara vrata novim sigurnosnim. Na najvećim mukama bili bi lopovi, a svaki pošten čovek mogao bi mirno da spava.

Ne samo da bi svako mesto postalo bezbednije, već bi bilo i lepše. U novim zgradama ugrađena su ista ulazna sigurnosna vrata. Milina Vam je kad uđete u te hodnike, a tamo sve u harmoniji. Još ako se čistoća u zgradi redovno održava i ako na hodnicima ima i poneka saksija sa cvećem, onda joj i vrednost skače. Svako ko trguje nekretninama, na osnovu ovakvih detalja može malo i cenu da podigne. Ali, ne samo stanovi u zgradama, već i kuće bi bile lepše spolja za gledanje. Izbor sigurnosnih vrata za kuće i vikendice veoma je velik, a to su oni modeli koji su otporni na ekstremne vremenske uslove, tj. na bilo šta što nose atmosferske promene: kiša, vetar, magla, grad, sneg, oluja…

Čega još ne bi bilo kada bi svi imali sigurnosna vrata? Znamo čega bi bilo. Mnogo više privatnosti. Zna se da su sigurnosna vrata odlična zvučna barijera. Neće Vam više biti neprijatno kad prolazeći kroz hodnik zgrade čujete razgovore komšija iza vrata, a na to sve kad pomislite da i Vas tako neko može da sluša. Privatnost i intima svima su važni. Pored toga manje buke dolaziće spolja, jer no Vi u stanu ili kući ne morate da slušate šta se sve priča ili zbiva pred vratima.

Daleko smo još od toga da svi imaju sigurnosna vrata. To malo zvuči utopijski. Ali, na dobro smo putu da ih većina ugradi. Time će se poboljšati kvalitet života, i naravno, ono što je najvažnije, a to je bezbednost.

Pročitajte još:

- Kako za kuću odabrati sigurnosna vrata po meri


M. K.

Back to Top