Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta dečije igraonice ne treba da rade da bi bile uspešne

Kako dečije igraonice opstaju? Ključ je u kvalitetu. Ali, pošto je ovo dosta uopšteno izjava, najjednostavnije je poći od toga šta je to šta ne treba nikad raditi da se ne bi ugrozio rad same dečije igraonice.

Reputacija koju decije igraonice imaju gradi se dugo, a lako se može urušiti. Ugled i dobar glas su sve u poslu. Na koji način ga održati? Evo nekih primera koji pokazuju šta je loše u ovom poslu i šta nikako ne treba raditi. Ali, pre svega, treba podsetiti da se i dobar glas daleko čuje, a svi oni koji dovode decu u dečiju igraonicu na igranje ili slave rođendane u njoj svakako će dati neki svoj sudi i izneti ocenu nakon svakog boravka. Za početak, osnovno pravilo svakog biznisa, a koje se naravno odnosi i na dečije igraonice jeste da treba poštovati i ceniti svoje klijente. Stavite se na njihovo mesto pre nego što povučete bilo kakav potez. Ako bi trebalo da sve što će ovde biti napisano i navedeno kroz primere sumiramo tako da bude sažeto u jednoj poruci – ona bi bila poštovanje. To znači da poštujete tuđu inteligenciju, vreme, novac i da se prema svojim klijentima odnosite isto onako kako biste voleli da vas neko tretira. Svako ko misli da nekog može da prevari ili da drugi neće primetiti laž, grdno se vara.

Blog ilustracija: Ideje za originalnu dečiju igraonicu 8


Foto: Pixabay

Dakle, pravilo broj jedan je iskrenost. Treba nastupati na iskren način. Konkretno, nikad ne treba predstavljati i nuditi neku uslugu koju igraonica ustvari nema. Na primer, ako neki oblik animacije ili neka igra nisu u funkciji trenutno, nikako ne treba roditeljima pre zakazivanja rođendana pokazivati to kao deo animacije. Na primer, roditelji su se požalili na to da je u jednoj dečijoj igraonici bilo predstavljeno kako imaju igračku za pravljenje velikih balona od sapunice kroz koje deca prolaze. Da stvar bude još gora, mašinu su pokazali detetu koje u toj igraonici uskoro treba da slavi rođendan. Ona nije bila uključena, tako da nije demonstrirano kako ona ustvari radi. Dete je bilo veoma zaintirgirano i zainteresovano za ovu igru i sa radošću je iščekivalo rođendan da je isproba. Međutim, kada je došao dan proslave i kada je žurka počela, slavljenik je doživeo razočarenje pošto mašina uopšte nije bila u funkciji. Znamo, uvek može da se desi da se neka sprava, mašina ili uređaj pokvare. Ali to ovde nije bio slučaj. Naime, ispostavili se da ova mašina nije radila mesecima i da nije ni bila u planu da se popravi. Ovo je prosto rečeno „navlačenje“ mušterija pomoću obične laži. Najgore u celoj priči je razočarenje deteta. To je prilika da vidi kako u svetu ima loših ljudi koji se služe lažima i prevarama. Ova dečija igraonica nikada više nije dolazila u obzir za proslavu rođendana, a i roditelji su se pobrinuli da se loš glas daleko čuje, pošto ovo nije jedini propust i problem u vezi sa ovom igraonicom.

Drugi loš primer odnosi se na kontrolu osoblja. Naime, pošto se dečiji rođendani organizuju tako da se pića nikad ne donose sa strane već se troše isključivo iz šanka dečije igraonice, može da se desi da neko od osoblja nakarika nepostojeće iznose na račun. Negde se ovo rešava tako što je monitor sa trenutnim stanjem i naručenim pićima okrenut tako da domaćini rođendana mogu uvek da ga vide. To je dobra praksa, ali nekom smeta da gosti to vide. Rešenje je da monitor ne bude okrenut direktno ka gostima već nekako sa strane, tako da domaćin može da priđe i proveri trenutni presek. Čak i da monitora nema, treba znati, da ako račun na kraju bude manji nego što su domaćini očekivali, oni će se sigurno vraćati i ponovo slaviti tu, znajući da je osoblje pošteno ih tu niko ne vara. U suprotnom, ako je račun daleko veći od projekcije, ne samo što ti roditelji iz principa nikad više neće slaviti rođendan u dotičnoj dečijoj igraonici, već će rastrubiti svima kako su ih tu pokrali i kako su nepošteni. Niko nije ni lud ni blesav. Zna se otprilike koliko pića i kafa mogu da popiju gosti u odnosu na to koliko ih je prisutno. Domaćini znaju i cide šta otprilike ko pije. Neko uzme samo kafu, neko i kafu i sok, a neko samo vodu. Čak i da se služi alkohol, ne piju ga svi, a ako ga neko i konzumira, to se vidi ko je. Poenta je da jedna osoba ne može da popije 5 kafa i ko zna koliko sokova. I poenta je da ne piju svi gosti najskuplji viski. Bezobrazluk tipa dopisivanja pića se lako primeti, a ovakve dečije igraonice nemaju svetlu budućnost. Ako se prevarama bavi osoblje, na vlasnicima je da to eliminišu, a ako su svi u to uključeni, onda neće dugo moći tako jer će se loš glas brzo i daleko preneti.

Pored proslave rođendana, i tokom dnevnog igranja bilo kakve prevare što se cena i plaćanja tiče, nikad neće proći nezapaženo. Svako će ih primetiti

Još jedan veoma loš primer odnosi se na nekvalitetnu animaciju. Bilo da je igranje tokom dana u pitanju ili dečiji rođendan, dečija igraonica nije mesto gde su rasprostrti pareni sunđeri, tobogani i lavirinti pored koji sedi poluzaiteresovana gospođe koja „čuva decu“. Animacija dece podrazumeva da se ozbiljno vreme i pažnja uloži u osmišljavanje i sastavljanje igara za razne uzraste. Pored toga, stalno menjanje i usavršavanje je neophodno. Ako ista deca dolaze na više rođendana, dosadiće im stalno iste igre. Sama će reći roditeljima da neće više tu da idu. Kvalitet je uočljiv isto kao što se i ošljarenje primeti. Tako da, svako ko misli da je dovoljno da tu neko sedi i „ponekad pripazi na decu“, bolje ni da ne pomišlja da otvori dečiju igraonicu.

Dalje, bilo kakvi propusti što se tiče čistoće i higijene apsolutno su nedopustivi. Dečije igraonice imaju i posebne toalete za klince. Ako oni nisu u svakom mentu perfektno čisti, roditelji će to primetiti i tu je kraj. Naravno, ne misli se na to ako je neki ubrus pao na pod i ako je na ogledalu vidljiva poneka kap vode ili sapuna, misli se na primetnu aljkavštinu za koju se vidi da se nije generisala u proteklih sat ili dva već da je tako ko zna otkad. Jednostavno, svako ko hoće da ima uspešnu dečiju igraonicu mora da uloži u higijenu na visokom nivou. To znači više osoblja koje se time bavi, kao i stroga pravila kada i kako se čisti.

Sve u svemu dobar stav prema poslu, poštovanje mušterija, iskrenost i poštenje bili bi sublimacija svega i zvezde vodilje ka uspehu. Sve što se s tim kosi nije dobro i zasigurno će biti primećeno i kažnjeno.

Pročitajte još:

- Prednosti i mane rođendana u dečijoj igraonici

M. K.
Back to Top