Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta sve nude škole stranih jezika

Ponuda škola stranih jezika nikad nije bila bogatija. Najveće interesovanje uvek je za kursevima engleskog jezika, ali i drugih najzastupljenijih svetskih jezika. Međutim i jezici koji su se nekada smatrali egzotičnijim, sve više se traže. Šta sve čini aktuelnu ponudu škola stranih jezika?

Tokom cele godine postoji interesovanje za kurseve koje nude skole stranih jezika dok se tokom jeseni i perioda kada se deca vraćaju u školske klupe, potražnja još više povećava. Kada sagledavamo ponudu škola stranih jezika, prvo uočavamo za koje su se jezike opredelile da ih imaju u ponudi. Tokom vremena, ponuda se menja u skladu sa trendovima. Tako, imamo strane jezike koji su uvek aktuelni i koji se uče u svim školama, ali s vremena na vreme one ubace poneki za kojim se iznenada javilo veće interesovanje. Što se tiče stalnih činilaca ili neizostavnih elemenata, tu je engleski jezik, koji se uči u svim privatnim školama jezika. Podela nivoa kurseva je prema uzrastu i nivou predznanja. Mada, to nije baš tako jednostavno. Osim osnovnih tečajeva engleskog jezika, u ponudi su sve više posebni kursevi koji za cilj imaju da detaljnije pokriju određenu oblast proučavanja. To su stručni kursevi koji su usmereni ka nekoj naučnoj disciplini ili, što je još češće – poslovni kursevi jezika. Ako je nekom potrebni upoznavanje jezika sa usmerenjem ka nekoj uskostručnoj grani ili oblasti, onda je praktičnije da se opredeli za individualnu nastavu. Međutim, grupni časovi, tj. kursevi jezika kao što je na primer, kurs poslovnog engleskog jezika, korisni su svima, jer na njima se uči i poslovna korespondencija, kao i terminologija koja nije usko vezana za neku naučnu oblast, već je opšte primenjiva.

Blog ilustracija: Šta sve nude škole stranih jezika


Foto: Pixabay

U najboljim školama stranih jezika praksa je da se kursevi kreiraju tako da budu interesantni, a da s druge strane budu fleksibilni kako bi privukli što veći broj polaznika. Kurs poslovnog engleskog jezika je dobar primer tečaja koji bi svi mogli i trebalo da pohađaju, ne vezano od činjenice kojim se poslom bave. Ovo je samo jedan od primera, a u praksi postoji veći broj tečajeva koji imaju posebnu namenu, a zanimljivi su za veće skupine ljudi. Na primer, konverzacijski tečaj zanimljiv je svima koji su osvojili određeni nivo znanja jezika. To je nivo na kom im je potrebno da stečeno znanje primene u praksi. Idealna prilika je putovanje u zemlju iz tog govornog područja, ali ako to nije trenutno ostvarivo, onda je konverzacijski tečaj prilika da se vežba izgovor, primena gramatičkih znanja, snalaženje u praktičnim situacijama i oslobađanje od blokade „da počnem da pričam“ koju mnogi imaju pre nego što se nađu u situaciji da aktivno koriste jezik.

Na primer, i sami studenti stranih jezika, ako to nije engleski jezik ili neko drugi kao što je nemački ili francuski, koji su prethodno godinama učili u školi, imaju izvesnu blokadu pre nego što počnu da komuniciraju tečno na jeziku koji studiraju jer nemaju dovoljno prakse i prilika iz svakodnevnog života. Oni najčešće odlaze na letnje kurseve stranih jezika u zemlje iz tog govornog područja i svedoče da su tamo progovorili. Slično tome, konverzacijski kurs je prilika koja je dovoljno slična putovanju u tu stanu zemlju, te je moramo svrstati u dobre investicije. Nekom je važno da progovori zbog posla. Prilike i šanse da se nađe dobar posao povećavaju se drastično, ako osoba tečno govori neki strani jezik i ako je vešta u pisanju. S druge strane, neka stručna lica imaju manu ako ne znaju dovoljno dobro jezik, jer čak iako ih strana firma angažuje za neki posao, nedovoljno poznavanje engleskog ili nekog drugog stranog jezika, utiče na njihove performanse i sputava ih u poslu.

Kada dođe jesen, u velikoj meri misli se i na decu. Ona, ne samo da treba da isprate svoje školske obaveze što se učenja stranih jezika tiče, već treba i da se ulaže u njihovo obrazovanje, a privatno učenje jezika je jedan od najčešćih i najisplativijih varijanti. Neka deca i pre polaska u školu kreću u privatne škole stranih jezika, a neku roditelji upisuju kasnije. Svakako, u kom god trenutku da se odlučite da upišete dete na kurs stranog jezika, nećete pogrešiti. Nekoj deci potrebna je pomoć pri učenju jezika u školi. Za njih su napravljeni individualni programi. To je praktično nastava u kojoj učestvuju samo dete i profesor, ali ona se odvija u prostorijama škole stranih jezika. Na taj način, dete prelazi gradivo sa profesorima stranih jezika koji će na najbolji način objasniti jezičke celine. Pored toga, na privatnim časovima u školi jezika, deca uče gradivo koje prevazilazi ono zadato u pkoli koju pohađaju, bilo da je osnovna ili srednja škola. Isto tako, ako roditelji preferiraju da dete uči jezik na kursu kako bi proširivalo svoja znanja nevezano od škole u koju idu, onda se ona upisiuju na kurseve jezika koji su prilagođeni uzrastu i nivou predznanja.

Svaka škola stranih jezika svojim polaznicima na početku daje inicijalni test. To je metod kojim se utvrđuje koliki je nivo predznanja. Na osnovu rezultata kandidat se svrstava u određenu grupu. Na taj način može da prati nastavu neometano i da ima najveće koristi od nje. Ako neko krene u grupu koja je ispod njegovog nivoa, postaje demotivisan jer mu je suviše lako, a s druge strane ako neko krene u grupu koja je suviše napredna za njegov nivo predznanja, onda teškoća praćenja nastave utiče na to da osoba odustaje jer joj je suviše teško.

Što se tiče ponude kurseva, pored standardnih svetskih jezika za kojima uvek postoji potražnja, uvek se pojavi poneki koji u datom trenutku postaje popularan. Tako, na primer, pre nekoliko godina porasla potražnja za učenjem skandinavskih jezika. Takođe, interesantno je da je sve veća potražnja za učenjem turskog jezika. Za to su zaslužne mnogobrojne serije koje se emituju na raznim TV kanalima. Mlađe osobe žele da nauče ovaj jezik, a mnoge od njih su zainteresovane i da ga studiraju. U svakom slučaju u ponudi ima za svakog ponešto, a investicija u sopstveno znanje i u znanje svoje dece uvek se isplati.
M. K.
Back to Top