Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta uraditi ako se sigurnosna vrata zaglave

Da li sigurnosna vrata mogu da se zaglave? Ovo pitanje kupci često postavljaju. Neke brine šta da rade u takvim situacijama, ako je to moguće da se desi. Evo odgovora na njihova pitanja koja su nam dali naši najbolji prodavci sigurnosnih vrata.

Pre svega, treba napomenuti da svaki proizvod iz nekog razloga može da ima mehanički kvar koji može nastati iz raznih razloga. Ni sigurnosna vrata nisu izuzetak. Ali, još važnije je objasniti kako do kvarova može doći, koliko su u praksi oni učestali i kako reagovati u takvim situacijama. Sigurnosna vrata su pre više godina osvojila naše tržište. Danas ih gotovo svi mogu sebi priuštiti i preporuka je da ukoliko ih dosad niste ugradili, svakako to treba što pre da uradite. Postoji više cenovnih klasa, a mogu se kupiti i na rate.

Blog ilustracija: Šta uraditi ako se sigurnosna vrata zaglave


Foto: Mirandre

Sigurnosna vrata su prepoznatljiva po tome što imaju veći broj tačaka u kojima metalne šipke ulaze u odgovarajuće otvore u zidovima. Debela su i masivna što nam daje osećaj još veće sigurnosti. Neki modeli imaju jednu bravu, neki drugi dve, a po stoje i modeli sa raznim varijantama leptir brave, koja zamenjuje lance na starim modelima običnih ulaznih vrata. To je samo ono što se golim okom vidi. Kupci ne mogu da vide šta se unutra nalazi, osim ako u prodavnici ne postoji izložen model poprečnog preseka vrata. U tom slučaju primetiće da se u unutrašnjosti nalazi metalni lim, kao i razne vrste ispuna koje služe da bi se obezbedila što bolja zvučna i toplotna izolacija. Međutim, neke kupce plaši pomisao da bi se ta masivna vrata mogla zaglaviti. O zaglavljivanju običnih vrata, sa starinskim bravama, malo ko razmišlja. Ona su lagana i ako bi se to desilo, svako bi pozvao bravara da oglavi bravu. U krajnjoj nuždi vrata mogu da se obiju. Ali, sigurnosna vrata sa svim tim šipkama ne deluju kao nešto što bi se lako moglo otvoriti ako bi se brava zaglavila. Zato se i zovu sigurnosna. Odatle i zabrinutost šta bi se desilo da se zaglave i da ne mogu da se otvore.

Opusti se. Pre svega, sigurnosna vrata, naročito ona srednjeg i višeg cenovnog ranga, koja su proizveli domaći proizvođači veoma retko, odnosno, skoro nikad se ne zaglavljuju. Ustvari, sva vrata koja nude naši najbolji prodavci imaju proveren i pouzdan kvalitet, tako da su se reklamacije ili kvarovi retko dešavaju. Čak i ako bi se desilo da nešto nije u redu sa bravom ili cilindrom i da vrata ne rade glatko, uvek postoji servis. Inače, svi domaći proizvođači imaju i obezbeđen servis sigurnosnih vrata. Bave se popravkama i servisiranjem i svojih proizvoda, ali i onih iz uvoza. Za to je potrebna i tehnologija i znanje. I jedno i drugo imaju jer su sami proizvođači. U svojim radionicama poseduju sav neophodan alat koji je potreban da bi se mehanizmi popravili i da bi se svi kvarovi otklonili. Pošto su sigurnosna vrata mehanički proizvod, uvek je teoretski moguće da se neki deo nađe van svog ležišta, ili da se usled neadekvatne upotrebe nešto pohaba ili polomi. Premda, delovi od kojih se prave sigurnosna vrata su mahom veoma čvrsti, jaki i otporni na lomljenje.

Još jedna velika prednost je što domaći serviseri sigurnosnih vrata nude i opcije hitnih intervencija i izlazaka na teren u svako doba. Oni vrlo dobro znaju da kvarovi ne biraju vreme i da mogu da se dese u sred noći ili tokom vikenda i praznika. Zato su izdvojili posebne brojeve mobilnih telefona koji su namenjeni hitnim intervencijama od 00 do 24 h. Iako su retko u upotrebi, ovi brojevi se daju kupcima prilikom kupovine kako bi im bili pri ruci, ako se desi da zatreba.

Šta proizvođači savetuju kako ne bi došlo do kvarova i zaglavljivanja brava na sigurnosnim vratima? Pre svega, oni Vam preporučuju da nakon montaže, budete uvek pažljivi dok rukujete svojim novim ulaznim vratima. To ne znači da treba da budete nešto specijalno opterećeni, već, jednostavno da ih čuvate, kako bi Vam duže trajala. Ne treba lupati vratima ili ih previše grubo zatvarati. Takođe, ne treba pritiskati kvaku punom težinom jer za tako nešto nema potrebe. Iako su vrata debela i masivna, ona lako klize i lako se otvaraju i zatvaraju. Uvek treba biti pažljiv i tokom čišćenja i brisanja, kako se ne bi oštetio furnir. Ovaj savet ne odnosi se na kvar vrata, ali se odnosi na to da ih treba čuvati i pažljivo održavati kako bi duže bila lepša i izgledala kao nova. Sigurnosna vrata su ipak proizvod koji se ne kupuje svaki dan.

Kako biste bili zadovoljni svojim novim vratima, važno je i gde i od koga ste ih kupili. Naši renomirani proizvođači i prodavci imaju već više godina ili čak decenija iskustva iza sebe i uspeha u poslu. Oni su svoj zanat savladali. Ujedno, oni vrlo dobro znaju koje brave su najbolje i najpouzdanije, tako da samo sa tim proizvođačima sarađuju. U svoja vrata neće ugrađivati bilo kakve brave, ili neke sumnjivog porekla i kvaliteta. Bez obzira na cenu. Time bi samo sebi učinili lošu uslugu. Ako bi se brava zaglavila, niko ne bi upirao prstom u neku tamo stranu firmu koja je bravu proizvela, već bi mu odgovoran bio prodavac sigurnosnih vrata. Zato oni o tome pomno brinu i svojim kupcima nude samo ono u šta su sigurni da sutra neće zadavati glavobolju. Zbog toga su u poziciji da svojim kupcima pruže i garanciju.

Ali, svakako uvek treba biti spreman i znati šta treba da se radi u razim situacijama. Dakle, šta bi trebalo uraditi ako se ipak nađemo u situaciji da se ključ ili brava zaglave, pa ne možemo da uđemo u svoj stan ili da iz njega izađemo? Moguće i da su nam kuća ili stan ostali zaključani i da ne možemo da uđemo. Odjednom je ključ zakazao. Kao što je već na pomenuto, za sve postoji rešenje i ne treba paničiti. Trebalo bi pozvati dežurna broj servisa, odnosno prodavnice gde ste kupili vrata. Ako ga nemate memorisanog, potražite ga na sajtu. Kada objasnite ekipi o čemu se radi, ona će u najkraćem roku doći da Vam pomogne. Iako su sigurnosna vrata veoma robusna, ne berite brigu, majstori i stručnjaci znaju kako treba da ih poprave i odglave.

Pročitajte još:
- Ugradnja sigurnosnih vrata

M. K.
Back to Top