Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Starački dom - Društvo za treće doba

Šta je razlog zbog koga se neke starije osobe samostalno odlučuju da se presele u neki od domova za smeštaj starijih lica , čak iako su u stanju da se samostalno staraju o sebi?

Blog ilustracija Starački dom - Društvo za treće doba 1

Foto - ilustracija:Photo by Edu Carvalho from Pexels

Mišljenja i stavovi koje ljudi imaju kada su u pitanju starački domovi oduvek su bila i biće podeljena. Međutim, postoje neke starije osobe insistiraju na tome da se presele u dom za stare. Bez obzira što možda njihova deca ili unuci nemaju izgrađen pozitivan stav o tome, oni su doneli takvu odluku, a motivi mogu biti različiti. Želja da se ne bude sam, da ste konstantno u društvu osoba koje su Vam po godinama bliske može biti dovoljan razlog. Dosta mladih porodica odselilo se u inostranstvo tokom proteklih decenija. Znamo da se stopa emigracije ne smanjuje, čak naprotiv. Neretko se dešava da kod kuće ostaju najstariji članovi porodice. Dok su još njih dvoje, lakše je na neki način, međutim ako baka ili deka ostanu sami, onda je situacija drugačija. prijateljica mi je ispričala da je njena baka, nakon dekine smrti, sama tražila da se preseli u dom. Osećala se veoma usamljeno, i koliko god često da su je deca i unuci posećivali, ipak u mnogim trenucima nedostajalo joj je društvo. U početku su mlađi članovi porodice protivili, ipak, poštujući njenu zajedno su izabrali najbolji dom za stare i tamo joj našli adekvatan smeštaj.

Blog ilustracija Starački dom - Društvo za treće doba 2

Foto: ilustracija - Photo by Edu Carvalho from Pexels

Baka je inače veoma vedrog duha i ubrzo je u domu stekla nova prijateljstva. Kaže da ima osećaj da vreme brzo prolazi i da joj nikad nije dosadno. Izbegava druženje sa negativnim i depresivnim osobama. Svojom energijom ona privlači osobe slične njoj – nasmejane, vedre i duhovite. Kaže da je zadovoljna uslovima u domu. Obroci se pripremaju u sopstvenoj kuhinji i veoma su ukusni. Buni se malo kada joj ne daju slanik, ali to je za njeno dobro.
Izabrala je da bude u dvokrevetnoj sobi, iako je porodica mogla i d ajoj priušti i skuplju jednokrevetnu sobu ili apartman. Međutim, ona je tu došla da ne bi bila sama, nikad. Tako sad ima cimerku i kaže da je to podseća na vreme kad je bilja đak.
U staračkom somu u kom ona stanuje, svakog petka organizuje se zabava, odnosno igranka, kako ona kaže. Ponekad čak i dolaze muzičari da uživo sviraju i pevaju i da ispune po neku muzičku želju. Baka je dosta vitalna i zato se raduje prilici da pokaže svoje plesno umeće.
Ipak, najviše voli da ide na organizovane izlete sa domom. Skoro su išli u obilazak manastira po Srbiji. Sa tog putovanja donela je lepe uspomene i kaže da, iako je na nekim od tih mesta bila već više puta, sada ih doživljava ne neki poseban, nov način, a uvek sazna neki novi zanimljiv istorijski detalj. Baka je uvek volela putovanja i posebno se raduje predstojećem putu na Zlatibor. Šali se sa svojima kako ide na rekreativnu nastavu, a ne na ekskurziju, pošto će sa svojom grupom iz doma za stare tamo provesti nedelju dana.

Kada je porodica birala dom, imala je dilemu da li da bude u centru ili izmešten iz grada. Baka je zahtevala da bude okružen zelenilom i da je u mirnom kraju. Naravno, njena želja je na prvom mestu, a sva sreća izbor je velik. Zajedno su našli idealan dom za nju, koji je dobro povezan putnim pravcima i do koga se lako stiže, a pri tom je izmešten od gradske vreve i predstavlja pravu oazu mira.
Koliko god da smo svi mi društvena bića, ipak, normalno je da ponekad imamo potrebu da se osamimo u tišini. Za te trenutke idealan je boravak u prirodi. Dom za smeštaj starih lica u kome baka stanuje, okružen je pravom šumom. Po ceo dan čuje se cvrkut ptica. Vazduh je čist. Svako godišnje doba nosi neku svoju magiju. Baka uživa u šetnjama ili sedenju na klupici na obodu šume. To je opušta i kaže da je svaki trenutak proveden u prirodi prava hrana za dušu. Veoma se obradovala kada su joj rekli da će uskori u domu organizovati školu slikanja. Odmah je predložila da štafelaj i boje iznesu napolje i uče da slikaju pejzaže.

Blog ilustracija Starački dom - Društvo za treće doba 3

Foto: ilustracija - Pexels

Inače, baka, od kad je u domu za smeštaj i negu starijih lica (ona ne voli ove eufemizme, nego uvek kaže starački dom), stalno se hvali kako joj je bogat društveni život. Oduvek je volela da igra društvene igre i imala je izražen takmičarski duh. Šteta što se nije profesionalno bavila nekim sportom, jer ta količina entuzijazma i želje za pobedom retko se viđa. Sreda je veče za bingo, ali ne onaj televizijski nego pravi zabavni, domaći bingo. Baka voli da igra karte i često se sa svojim prijateljima zabavlja tako što organizuju turnire u remiju ili nekoj drugoj igri.
Prijateljica mi kaže da od kada je baka u domu za stare da im je lakše jer je pod stalnim medicinskim nadzorom. Kaže da je osoblje ljubazno, da imaju periodične lekarske kontrole, a da ljubazne sestre i tehničari brinu da baka redovno uzima terapiju za pritisak.

Bakin dan je uvek ispunjen. Sigurno joj je tako lakše da plovi kroz staračke dane i da u njima nalazi zrake sunca i poneki osmeh. Od kada deke nema, praznina koju oseća i tuga koja tinja u duši, bar malo se mogu ublažiti prijateljskom rečju i ponekom šalom.
Rekla sam prijateljici da je puno pozdravi i da joj kaže da jedva čekam da vidim njeno prvo ulje na platnu.

Vaša,

Jagoda

Back to Top