Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Starački domovi - o čemu treba voditi računa prilikom izbora

O čemu treba voditi računa prilikom izbora doma za stare? Kako doneti pravilnu odluku? Domovi za smeštaj i negu starih lica poslednjih godina doživeli su ekspanziju. Statistički podaci govore o tome da postajemo nacija starih zbog konstantnog smanjenja stope prirodnog priraštaja i sve veće emigracije stanovništva u razvijene zapadne zemlje. Upravo iseljenje iz zemlje je jedan od najčešćih razloga za odluku da neko od bližnjih kome je potrebna nega i društvo, bude smeštan u staracki dom. Nemogućnost pružanja adekvatne pažnje, konstantnog medicinskog nadzora takođe može biti povod za donošenje ovakve odluke.
Poslednjih godina otvoreno je više novih staračkih domova. Ima i onih koji postoje već godinama i decenijama. Lokacije domova za stare su raznovrsne, ima ih u svim delovima grada. Neki su se opredelili za mirnija mesta, izvan grada, zarad većeg prostranstva i mogućnosti izgradnje većih smeštanih kapaciteta. Domovi za stare koji se nalaze u prigradskim naseljima uglavnom su okruženi prostranim zelenim površinama i omogućavaju bližu vezu sa prirodom, koja sama po sebi nosi dozu spokoja i mira koji prija starijim osobama.

Postoji više faktora koji utiču na to za koji starački dom će se neko odlučiti. U najočiglednije spadaju: lokacija, cena, izgled doma, opremljenost, struktura smeštajnog kapaciteta – da li postoje i jednokrevetne sobe i sobe koje mogu da se dele, kakvo je okruženje i kraj u kom se dom nalazi, da li postoji dvorište, da li je dom ima neophodnu zdravstvenu negu za određenu osobu, kakva su iskustva drugih stanovnika doma za stare…
Ovo je samo deo priče u vezi sa izborom adekvatnog staračkog doma, a ako malo pogledamo ispod površine tu se mogu javiti još mnoga pitanja. Odluka nije jednostavna jer ona podrazumeva mesto gde blizak član porodice treba da provede ostatak svog života. Postoje slučajevi u kojima su medicinski razlozi upravo oni koji nose primat u odlučivanju i izboru, pošto neki štićenici zahtevaju posebnu medicinsku pažnju i konstantan nadzor, a to ne mogu svi domovi za negu starih lica da im obezbede. Jedan od primera toga je palijativna nega koju samo izvesni starački domovi mogu da obezbede.

Što se tiče opšte zdravstvene nege i zaštite svi starački domovi je imaju u izvesnoj meri. U domovima su zaposleni lekari i medicinske sestre koje svakodnevno vode računa o terapiji štićenika doma. Gerontološki centri podrazumevaju da je zdravstvena zaštita na prvom mestu, jer većina štićenika ima izvesne zdravstvene tegobe o kojima treba voditi računa. Svakako svim štićenicima su zbog godina neophodni bar preventivni pregledi i kontrole lekara.

Stanovnici staračkog doma se međusobno druže i sami organizuju svoje vreme. Postoje i redovne aktivnosti koje dom organizuje u cilju zabave i kvalitetnog ispunjavanja slobodnog vremena. Raspored i učestalost tih aktivnosti zavisi od doma do doma. To su uglavnom sadržaji koji su primamljivi starijoj generaciji i koji čine da se oni osećaju zadovoljno. Domovi organizuju društvene igre, igranke, zabave … Ponekad se mladi ljudi koji žele da se bave humanitarnim radom, dobrovoljno organizuju i posećuju domove za stare i izvesno vreme provode u druženju sa štićenicima. To su nekad mladi umetnici koji predstavljaju svoj rad (muzičari organizuju koncerte, glumci predstave…), a nekad je cilj samo razgovor, topla reč i društvo koje štićenicima dosta znači.

Pri izboru staračkog doma pre svega treba da budu ispunjeni osnovni uslovi. To podrazumeva da dom može da pruži adekvatnu negu štićeniku u odnosu na zdravstveno stanje. Ako ovaj uslov nije ispunjen, treba tražiti dalje. Zatim treba poštovati želje samog štićenika: da li da ima svoju sobu ili više voli da stalno bude u društvu, koji mu se od domova koji su ušli u uži izbor najviše sviđa … Lokacija je isto tako faktor koji može da utiče na izbor i opredeljenje, ali ona često nije presudna. Lokacija je značajna samo ako porodica stanuje u gradu i stoga iz praktičnih razloga bi trebalo da dom bude što bliže kako bi se lakše i brže stiglo u posetu. U drugim slučajevima, kada na primer, deca štićenika žive u inostranstvu, sama lokacija i blizina nekom određenom mestu nije toliko bitna. Tada nije važno da li je dom u centru grada ili je ušuškan u prirodi dalje od gradske vreve.
Cena takođe utiče na odluku. Tu se vrši poređenje odnosa cene i kvaliteta. Važno je i unapred se raspitati šta sve cena podrazumeva: koliko obroka je uključeno u cenu, da li se nešto posebno doplaćuje i generalno, šta je sve to što štićenik dobija za određenu cenu koja se plaća na mesečnom nivou. Cene u beogradskim domovima za smeštaj starih lica se kreću od 330 € na više. Uglavnom su u cenu uključeni smeštaj i ishrana, a za sve ostalo detaljno se raspitajte u samom domu.
Saznajte i ko vodi dom za stare i kakva su iskustva porodica drugih štićenika, koliko su oni zadovoljni uslugom. Upoznajte se sa njima, popričajte o svim detaljima. Sigurno ćete dobiti puno korisnih informacija o mnogim pojedinostima koje na drugom mestu niste mogli da saznate. Raspitajte se i o ishrani, saznajte da li je to što je u ponudi upravo ono što vama dogovara.

Mnogi ne znaju da postoji i svojevrsno zabavište za starija lica. To je mesto gde starije osobe provode dan ali se uveče vraćaju svojim porodicama kući na spavanje. Ovo je veoma praktično za porodice u kojima mlađi članovi ceo dan odsustvuju od kuće zbog posla, a stariji ostaju sami i nema ko o njima da brine, niti da se sa njima druži. Ako vam ova opcija odgovara, raspitajte se koji domovi to nude. Prevoz je najčešće uključen u uslugu.

Najbolji savet pri izboru domu za stare ostavili smo za kraj. On glasi ovako – Treba izabrati onaj dom u kome su štićenici radosni i nasmejani. To znači više stvari, a jedna od njih je da se sa njima postupa s puno ljubavi, brige i poštovanja, kao i da u domu imaju adekvatnu zdravstvenu brigu i negu. Kada su štićenici suviše tihi i mirni (da izuzmemo zdravstvene razloge), to nije dobar znak. Sve u svemu, kada dom ispunjava osnovne zahteve bez kojih ne možete, neka upravo ovaj poslednji savet bude tas na vagi.

Đ. Č.

Foto: ilustracija: Mirandre.com
Back to Top