Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Staro, novo i najnovije – tehnički pregled

Tehnički pregled vozila podrazumeva čitav niz postupaka kojima se sa sigurnošću utvrđuje celokupna tehnička sigurnost vozila pre njegovog uključivanja u saobraćaj i a u skladu sa svim propisima koji se odnose na bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Učesnici u saobraćaju niste samo vi za upravljačem svog vozila. Osim nezaobilaznih pešaka kojima nije potreban tehnicki pregled ali su u obavezi da poznaju saobraćajne propise i istih se striktno pridržavaju, važno je da nabrojimo koja su to vozila koja podležu obaveznom tehničkom pregledu.

- bicikli sa motorom
- motocikli
- putnička vozila
- teretna vozila
- vučna vozila
- vozila za specijalne namene
- radna vozila
- pikap vozila, kombi vozila
- minibusevi, autobusi
- lake prikolice, poluprikolice
- traktori i traktorske prikolice
- motokultivatori
- sve vrste radnih mašina

Pravilo da je tehnički pregled obavezan važi za sve vrste vozila. Ukoliko je vozilo imalo saobraćajni udes, obavezno je uraditi vanredni tehnički pregled. Ukoliko vas je zaustavila policija i pronašla bilo koju vrstu nepodudaranja sa saobraćajnim propisima vezanim za bezbednost u saobraćaju, obavezni ste da uradite kontrolni tehnički pregled svog vozila i o tome obavestite nadležne organe.

Ako vam je potreban tehnički pregled vozila, novog ili ne baš „izašlog ispod čekića“ postoji zaista mnogo auto kuća i agencija koja se bave tehničkim pregledima ali i registracijom vozila. Mnoge vam nude razne pogodnosti, olakšice koje ćete rado iskoristiti jer vam štede i vreme i novac ali i živce… Neke od njih nude besplatan tehnički pregled. Neke druge, opet nude usluge obaveznog i kasko osiguranja stakala i samog vozila, mogućnost plaćanja na rate, čekovima građana ili platnim karticama. Takođe, ne morate više čekati u beskonačnim redovima pri odlasku u poštu ili MUP. Nezaobilazne su usluge izdavanja registracionih nalepnica, prenosa vlasništva nad vozilom, izdavanje ovlašćenja za upravljanje motornim vozilom. Važno je da znate da na istom mestu možete dobiti međunarodnu vozačku dozvolu i zeleni karton.
Blog ilustracija: Staro, novo i najnovije – tehnički pregled Foto: Skica911, Pixabay
Ono što vam je potrebno od dokumenata koja treba da pripremite pre nego što pokucate na vrata auto kuće ili agencije za koju ste se opredelili su:

- fizičkim licima potrebna je važeća lična karta

- saobraćajna dozvola

- pravna lica treba da prilože izvod iz APR-a

- zakonski zastupnik dužan je da izda potpisano i pečatirano ovlašćenje na memorandumu ustanove ili firme

- bančina potvrda da je izvršena uplata na ime taksi za produženje registracije

-usluge registracije vozila na lizing ili prenosa vlasništva zahtevaju pripadajuću dokumentaciju i najbolje je da se obratite auto kući ili agenciji koja će vas detaljno obavestiti šta je od dokumentacije potrebno da priložite u vašem slučaju.
Blog ilustracija: Staro, novo i najnovije – tehnički pregled Foto: Ralphs_Fotos, Pixabay
Redovan tehnički pregled u obavezi ste da obaviti jednom godišnje ili dva pute odnosno svakih šest meseci ukoliko je vaše vozilo starije od petnaest godina. Ako imate potpuno novog četvorotočkaša, tehnički pregled vas očekuje nakon dve godine.

Veoma je dobro znati da obavezni tehnički pregled možete izvršiti trideset dana pre podnošenja zahteva za registracijom. Ovih trideset dana daju vam sasvim dovoljno vremena da popravite potencijalne kvarove, i one za koje znate ali i one do kojih je došlo a niste ih svesni. Time što vodite računa o tome kada ćete zakazati tehnički pregled svog vozila i nećete se naći u vremenskom tesnacu, koji vam može umnogome povećati izdatke, omogućićete i serviserima odnosno zaposlenima u auto kućama ili agencijama da lakše i efikasnije rade svoj posao.

Osnovne delatnosti i usluge koje vam nudi vaša auto kuća ili agencija za tehnički pregled vozila su sledeće:
- tahograf – servis i baždarenje istog
- atestiranje vozila
- registracija vozila i izdavanje pripadajuće registracione nalepnice
- osiguranje vozila
- osiguranje od autoodgovornosti
- usluge SPI službe
- izdavanje međunarodnih dozvola i zelenih kartona i mnoge druge usluge koje će vam umnogome sistemi elektro olakšati postupak održavanja vašeg vozila u skladu sa propisima o bezbednosti u saobraćaju.

Tehnički pregled vozila sastoji se od provere ispravnosti sledećih sistema vozila koje se pregleda:
- upravljački sistem vozila
- kočioni sistem vozila, odnosno sistem zaustavljanja
- sistem koji upravlja zvučnim i svetlosnim signalima na vozilu
- sistem za osvetljenje
- sistem kontrole i davanja znakova vozila
- sistem kontrole i odvođenja odnosno regulacije izduvnih gasova
- sistem regulacije i kontrole spajanja priključnog i/ili vučnog vozila
- osnovni pogonski sistem, sistem kretanja i ispravnost osovine vozila
- pregled sistema za prenos snage
- sistemi instalacija i elektrosistemi
- oprema koju svako vozilo mora imati u svom sastavu da bi uopšte smelo da se uključi u saobraćaj
Onog momenta kada je vaše vozilo „prošlo“ tehnički pregled, odnosno kada su vrhunski obučeni serviseri otklonili postojeće greške ili kvarove i proverili svaki detalj koji je neophodno proveriti da biste bili sigurni da vaše vozilo zadovoljava sve kriterijume koje nam zakon o bezbednosti u saobraćaju nalaže, e tada vam auto kuća ili ovlaštena agencija izdaje popunjen i sa njihove strane overen registracioni list. Ukoliko ste se obratili za uslugu agenciji koja se bavi i registracijom vozila, na istom mestu možete kupiti obaveznu polisu auto osiguranja. Na taj način različita osiguravajuća društva snose troškove građansko – pravne odgovornosti od štete učinjene trećem licu.
Blog ilustracija: Staro, novo i najnovije – tehnički pregled Foto: Alex Fox, Pixabay
Više puta je naglašeno da je obavljen tehnički pregled neophodni postupak koji bi trebalo da garantuje sigurno i bezbedno uključivanje u saobraćaj. Samo tehnički ispravno vozilo sme i može da se uključi u saobraćaj. Potrebno je znati da tehnički pregled vozila obavljaju dva lica. Isti su u obavezi da imaju najmanje SSS saobraćajnog ili mašinskog smera drumskog saobraćaja ili da su licencirani automehaničari. Lica koja neposredno vrše tehnički pregled vozila u obavezi su da poznaju propise koji regulišu stanje vozila ali takođe da poznaju rukovanje svom opremom i alatom koji su im u radu potrebni. Po zakonu tehnički pregled treba da traje pola sata. Za to vreme vozač ili vlasnik vozila nalazi se izvan vozila.

Pre nego što se pristupi samom tehničkom pregledu vozilo se najpre vizuelno procenjuje i fotografiše. Pošto je na našim drumovima registruje se svake godine više od dva miliona i tri stotine hiljada vozila, vozilo je neophodno identifikovati i proveriti sve podatke u bazi Agencije za bezbednost saobraćaja. Tek tada se pristupa samom tehničkom delu posla. Na fotografijama automobil treba da se dobro vidi sa svih strana. Fotografije sadrže jasno čitljive registarske tablice vozila, jasno vidljiv brzinomer. Takođe, jedna fotografija se odnosi na lice koje neposredno izvršava sam posao tehničkog pregleda. Predviđeno je da se vozilo i sam tehnički pregled snimaju sa čak četiri kamere i taj standard nije lako ispoštovati ali je jedan od osnovnih uslova da se ispoštuje zakonska procedura. Nije zgoreg da, kada birate stanicu za tehnički pregled, upitate da li je ovaj zakonski uslov zadovoljen i da vam to bude jedno od osnovnih merila pri izboru mesta koje će odraditi tehnički pregled vašeg vozila. Sve fotografije i snimci dostavljaju se nadležnim organima i u arhivi se čuvaju godinu dana. Time je bezbednost u saobraćaju zaista podignuta na mnogo viši nivo nego ranije!

Šta se očekuje ili traži od nas, kao vlasnika vozila, kada svoje vozilo dovozimo u stanicu za tehnički pregled? Pre svega, vozilo mora biti čisto, spolja i iznutra. Dalje, treba da je obojeno, odnosno da, ako oštećenja karoserije ili boje postoje, ne smeju preći dozvoljenih 5% limenih površina. Ukoliko imate na svom vozilu bilo koju vrstu dodatne opreme kao što su kuke, zatamnjena stakla ili led osvetljenje potrebno je da uz pripadajuću dokumentaciju priložite i ateste ili uverenja o njihovom ispitivanju u slučaju da svi ti dodaci nisu fabrički ugrađeni ili predviđeni na vašem tipu vozila. Da se podsetimo, kada smo se obučavali kao budući vozači, naučili smo da pre puštanja u pogon svog vozila proverimo ispravnost istog u našem domenu a što se odnosi na sisteme svetlosne i zvučne signalizacije, stanje guma, osvetljenje, vidljivost registarskih tablica i naravno, svih potencijalnih oštećenja koja se na vozilu mogu zapaziti.
Blog ilustracija: Staro, novo i najnovije – tehnički pregled Foto: donations welcome, Pixabay
Ukoliko vaše vozilo nije ispravno i ne „prođe“ tehnički pregled, imate tri dana vremena da svoje vozilo popravite i time sebi uštedite troškove dvostrukog plaćanja. Usluga besplatnog tehničkog pregleda koju su neke agencije za registraciju vozila ranije pružale više ne postoji.

Postoje mnoge nedoumice oko zakonske odredbe koja se odnosi na tehničke nedostatke vozila a to su ogrebotine ili manja ulegnuća na šasiji, nedostatak bočne lajsne, nedostatak kapica na ventilima pneumatika, naprslina stakla na svetlosnim grupama, nedostatak tečnosti za pranje vetrobrana, različite boje presvlaka za sedišta i slično. Sve ovo uglavnom nisu razlozi zbog kojih bi vaše vozilo trebalo da bude odbijeno kao neispravno pri tehničkom pregledu. Ipak, i na te, naizgled sitne nedostatke obratite pažnju i otklonite ih pre tehničkog pregleda da biste bili sigurni da vam ništa neće oduzeti dragoceno vreme ni dodatni novac.

Poslednjih decenija sve više pažnje obraća se na emisiju izduvnih gasova i kontrola istih je u sve većem porastu. Ali, i propisi se vrlo često menjaju pa procene da ogroman broj automobila neće iz razloga smanjenja zagađenja moći biti registrovan nije razlog da odustanete od registracije svog starog vozila. Stručnjaci koje servisi ili auto kuće ali i agencije zapošljavaju olakšaće vam problem. Pošto su u toku sa promenama zakonskih regulativa, daće vam najbolji savet vezan za emisiju izduvnih gasova na vašem vozilu a u skladu sa važećim ograničenjima. Prepustite stručnjacima da vam pomognu.

Veoma nam je svima važna cena koštanja usluga tehničkog pregleda. Još uvek kod nas nije uveden centralni informacioni sistem, mada se na tome već dugo radi. Tako ni cene nisu usaglašene ali se i ne razlikuju, bar ne drastično. Najbolji način je da se neposredno raspitate, lično ili putem interneta. Sve auto kuće ili agencije koje se ovom delatnošću bave imaju svoje internet stranice sa pripadajućim linkovima a jedan od njih je i onaj za izračunavanje cene usluge/usluga koje su vam potrebne.

Jedna od informacija koja vam može pomoći je da u Srbiji trenutno postoji i radi više od hiljadu i dve stotine pravnih lica koja su ovlaštena da vrše usluge tehničkih pregleda vozila. Na jednoj liniji se u toku jednog dana može pregledati i više od deset vozila. Većina punktova ima više od jedne linije sa više desetina zaposlenih mehaničara i servisera. Kada ovoj informaciji pridružimo onu, već pomenutu informaciju da svako od nas ima trideset dana zakonskog roka pre isteka registracije da izvrši tehnički pregled svog vozila, tvrdnja da se na ovaj način mogu izbeći oogromna čekanja i gužve, često praćene nezadovoljstvom pa i sukobima, nije preterana. Punktovi na kojima se obavljaju tehnički pregledi sa pravom ne prihvataju da se vozila dovezu i ostave na čekanju. Akreditovane kuće imaju svoje utvrđene rasporede koji uključuju redovne tehničke preglede, one prvi put zakazane ali i one koji se rade nakon popravke, tri dana po prvoj registraciji. Ako se raspored tehničkih pregleda ne poštuje, stvaraju se zastoji i gužve koje nisu produktivne ni po vozače a ni po osoblje koje radi na tehničkim pregledima. Ako je naša vlastita bezbednost u pitanju, pokušajmo da stres i presiju umanjimo koliko god je to moguće i najviše što od nas zavisi.

Da bi se kriterijumi pri registraciji uskladili sa svetskim i evropskim standardima, propisi se menjaju. Auto kuće i svi oni koji se neposredno bave tehničkom bezbednošću vozila i njihovom registracijom prate promene naložene od strane zakonodavca i primenjuju ih u svom svakodnevnom radu. Znači, model, tip, godina proizvodnje, broj pređenih kilometara, garažiranost, stanje u kome se vozilo nalazi i brojni drugi faktori su ti koji će opredeliti da li ste podobni da svoje vozilo uključite u saobraćaj, a sve u skladu sa važećim propisima. I ne dvoumite se, svaku pomoć i najkorisnije savete daće vam oni koji se time neposredno bave.
J. S.
Back to Top