Mirandre

Registruj se
Prijavi se

STOMATOLOŠKE ORDINACIJE – fasete, viniri ili veniri – čemu služe i kad se ugrađuju

Čuli ste za zubne fasete ili vinire? Zanima Vas čemu oni služe i koje stomatološke probleme rešavaju? Ove ćemo Vam dati odgovore na ova pitanja i otkrićemo zašto su sve traženiji i popularniji u stomatološkim ordinacijama.

Keramičke fasete ili viniri se koriste za lečenje estetskih nedostataka zuba. Njihova popularnost je porasla poslednjih godina zbog izuzetnih osobina, trajnosti i načina na koji se ugrađuju koji je minimalno invazivan.

FASETE, VINIRI ILI VENIRI – ČEMU SLUŽE I KAD SE UGRAĐUJU


U POTRAZI ZA BLISTAVIM OSMEHOM

Lep osmeh i zubi se pre svega postižu redovnom i kvalitetnom brigom o zdravlju zuba. Savršen, holivudski osmeh je nešto čemu svi težimo. Postoje razna rešenja koja stomatoloske ordinacije nude da bi se postigao ovaj željeni cilj. Beli, blistavi zubi, koji imaju savršen raspored (ili gotovo savršen), oblik i veličinu – govore mnogo toga o Vama. Blistavi osmeh Vam daje mnogo više samopouzdanja u komunikaciji sa ljudima, što Vam može biti od velike pomoći u poslu. Ostavljaćete znatno bolji prvi utisak na osobe s kojim dolazite u susret. Nasuprot tome, svaki nedostatak u vidu promenjene boje zuba ili zuba koji imaju nepravilan oblik i veličinu, svakako negativno utiče na to kako Vas okolina doživljava. A svi znamo koliko je prvi utisak važan.

KOME STOMATOLOZI PREPORUČUJU VINIRE

Fasete su namenjeni svima onima koji žele da poboljšaju izgled jednog ili više zuba. Njihovom ugradnjom može se korigovati boja, oblik i delimično raspored zuba. Keramicke zubne fasete su tanke „ljuspice“ napravljene od keramike. Debljina im je svega 1 milimetar. One se postavljaju tako što se na pripremljen zub lepe posebnom tehnikom. Doktor iz Vaše odabrane stomatološke ordinacije će proceniti da li ste VI kandidat za ugradnju faseta, pošto neki nedostaci se njima mogu rešiti, a neki ne.

ŠTA SE LEČI UGRADNJOM KERAMIČKIH FASETA ILI VINIRA

Ukoliko ste nezadovoljni izgledom, naročito prednjih zuba, moguće je da Vaš problem mogu da reše fasete. Ako su Vaši zubi tamnije boje nego što želite, uži su ili kraći, ili pak imate dijastemu (razmak među zubima), ugradnjom keramičkih faseta mogli biste da dobijete savršen osmeh. Zašto baš fasete i zašto su one toliko popularne i sve traženije u stomatološkim ordinacijama? Ugradnja keramičkih faseta je najmanje invazivna metoda, jer prilikom njihove ugradnje zubi se minimalno bruše, dok se kod ugradnje krunica, zubi znatno više bruše, tako da od njih ostaju praktično, samo kočići. Ako je Vaš problem sa izgledom zuba rešiv fasetama ili vinirima, onda bi trebalo za njih da se odlučite jer na taj način u najvećoj mogućoj meri čuvate integritet zdravih zuba. Uvek napoiminjemo da je zdravlje zuba na prvom mestu i da se trudite da što duže očuvate svoje prirodne zube. To ćete postići pravilnom higijenom i zdravim načinom života. Nijedan veštački zub ne može da zameni zdrav prirodni zub. Zato postoje keramičke fasete. Ukoliko to uslovi dozvoljavaju, mogu se čak i ugraditi non prep fasete. Za njih nije potrebno da se zdrav zubi prethodno brusi i one se prego njega direktno zacementiraju. Ako je prirodni zub preširok ili prevelik, neophodno je da mu se prethodno malo koriguje oblik, kako nakon lepljenja fasete ne postane neprirodno velik (još veći nego što je bio).

FASETE, VINIRI ILI VENIRI – ČEMU SLUŽE I KAD SE UGRAĐUJU


CENE KERAMIČKIH FASETA

Cene keramičkih faseta u stomatološkim ordinacijama su više od cena kompozitnih faseta, upravo zbog činjenice da su one izrađene od keramike i duži im je vek trajanja. Cena im se kreće u iznosu preko 200 evra, i ona neznatno varira od ordinacije do ordinacije.

PRIPREMA I NAČIN ODRŽAVANJA

Priprema za ugradnju keramičkih faseta podrazumeva i više odlazaka kod zubara kako bi se sanirali svi eventualni kvarovi zuba ili drugi problemi koji bi mogli da se zakomplikuju kasnije. Viniri ili veniri se ugrađuju isključivo kada su svi zubi zdravi i svi problemi otklonjeni. Kada se ugrade, neophodno je da dodatno obratite pažnju na higijenu zuba i da ne zanemarujete redovno pranje i korišćenje zubnog konca. Keramičke fasete su izrađene od keramike, kako im samo ime govori. Zahvaljujući ovoj činjenici uz pomoć njih se može postići odličan estetski rezultat u vidu prirodnosti boje, sjaja zdravih zuba i celokupne imitacije izgleda prirodnog, blistavo belog zdravog zuba. Treba biti obazriv prilikom konzumiranja hrane koja je tvrda, da se fasete ne bi slomile. Bez obzira na to što su čvrste, kao što treba da vodimo računa o sopstvenim zubima i da pazimo da se ne polome usled žvakanja neke tvrde hrane, još više treba biti obazriv sa keramičkim fasetama.

FASETE, VINIRI ILI VENIRI – ČEMU SLUŽE I KAD SE UGRAĐUJU


DA LI MOŽE DA SE UGRADI SAMO JEDNA KERAMIČKA FASETA Ako imate samo jedan problematičan prednji zub, čiji Vam se oblik ne sviđa, ili ima neki drugi estetski nedostatak, moguće je da samo preko njega ugradite fasetu. Međutim, veoma je važno da se pogodi tačna nijansa kako se ovaj zub ne bi razlikovao po boji od susednih. Ako ipak ne može lako da se nađe nijansa koja bi se savršeno uklopila, bolje je ugraditi keramičke fasete na više prednjih zuba u nizu, kako bi njihov izgled bio ujednačen. Tako da, ne postoje unapred ograničenja u broju faseta koje treba ugraditi u stomatološkoj ordinaciji, ali kako biste bili zadovoljni rezultatom, poslušajte preporuke stomatologa, ukoliko Vam bude sugerisano da se ne ograničite na jedan zub. Jer, ako Vaš novi zub bude štrčao i izgledao veštački, proizvešćete suprotan efekat od onog koji ste nameravali.

ŠTA DA OČEKUJETE OD UGRADNJE FASETA Možda ste do sada imali otpor prema nekoj vrsti estetske intervencije na zdravim zubima čijim izgledom niste baš zadovoljni, iz bojazni da je to suviše invazivno, agresivno i da će oštetiti Vaše zube zarad lepote. Retko ko se odlučuje da neki manji nedostatak u obliku, boji, rasporedu i razmaku, reši tako što treba da ugradi zubne krunice, što podrazumeva pozamašno brušenje zdravih zuba. Mnogi će se pre pomiriti sa razmakom između jedinica, nego da stavljaju veštačke zube. Neko bi se možda odlučio za nošenje fiksne proteze neko vreme, ali šta ako su Vam zubi sitni, uski, tamni … Za sve ove situacije rešenje su keramičke fasete ili viniri. Zubne krunice se ugrađuju tek kad je situacija takva da fasete ne mogu da pomognu. Rezultatom ćete sigurno biti zadovoljni i prevazići će Vaša očekivanja ako se odlučite za ugradnju keramičkih faseta u jednoj od najboljih stomatoloških ordinacija koja Vam preporučujemo.

M. K.
Back to Top