Mirandre

Registruj se
Prijavi se

STOMATOLOŠKE ORDINACIJE – higijena zuba od malih nogu

Razgovarali smo sa stomatolozima iz naših najboljih stomatoloških ordinacija u želji da saznamo u kojoj meri roditelji uče svoju decu pravilnom održavanju higijene zuba i usta. Da li sami roditelji znaju dovoljno o tome i u kom uzrastu treba početi deci usađivati zdrave navike?

Priča o dečijim zubićima počinje u veoma ranom uzrastu sa navršenih svega nekoliko meseci, kada oni polako počinju da niču. Ovo je poseban događaj za roditelje, koji je ujedno veoma važan i emotivan, ali i zahtevan za roditelje. Bebe lakše ili teže podnose proces nicanja prvih zuba, većina njih su nervozne i plačljive jer osećaju nelagodu. To se manifestuje time da imaju potrebu da grickaju igračke koje se zovu glodalice, jer im to olakšava bol koji osećaju i pomaže ubrzavanju procesa.

 STOMATOLOŠKE ORDINACIJE – higijena zuba od malih nogu


KADA JE PRAVO VREME DA DETE NAUČI DA PERE ZUBE

Prenosimo Vam uputstva koja smo dobili od lekara iz renomirane stomatoloske ordinacije u vezi sa pravilnom negom zuba i desni kod najmlađih. Mnogi roditelji ne znaju da čak i pre nego što detetu niknu zubi, trebalo bi da perete desni tako što će ih brisati sterilnom gazom, ili čistom krpom kako bi uklonili višak bakterija koje se tu nagomilavaju. Kada niknu zubi u početku treba sami da perete detetu zube koristeći specijalne četkice za bebe i zubnu pastu za bebe. Količina paste ne bi trebalo da bude veća od zrna pirinča, i obavezno je da pasta sadrži fluorid koji je zdrav za zube. Kada dete napuni dve godine trebalo bi samo da nauči da pljune pastu. Zato mu nemojte davati vodu da ispira usta ili kvasiti četkicu, jer to olakšava gutanje paste. Količina dečije zubne paste sa fluoridom u ovom uzrastu je srazmerna veličini zrna graška. Pravilna nega podrazumeva i upotrebu zubnog konca koji nastupa kada zubi porastu i počnu da se dodiruju. Do detetove navršene osme godine treba biti uz njega kad pere zube jer sve do ovog uzrasta deca imaju tendenciju da gutaju zubnu pastu.

KAKO SE PRAVILNO PERU ZUBI

Neophodno je pokazati detetu kako se pravilno peru zubi. Kada počne samo da pere zube, nadgledajte ga sve vreme i ispravljajte ukoliko pravi pogrešne pokrete. Neka mu ova aktivnost bude zanimljiva. Napravite atmosferu u kojoj će se dete osećati važno zato što samostalno pere zube. Zubi se peru u smeru u kom rastu, kako se ostaci hrane ne bi nagomilavali blizu desni. Potrebno je detaljno ih opreti ujutru, pre doručka, i uveče, neposredno pred spavanje. Vreme trajanja pranja zuba treba da bude 3 minuta. Deci, a i mnogim odraslima, je ovo predugo i dosadno im je da ovoliko vremena peru zube. Međutim, ovo vreme je neophodno kako bi se uklonio višak bakterija. Ne zaboravite da detetu usadite ovu naviku, jer pravilna higijena je osnova zdravlja zuba i usta.

 STOMATOLOŠKE ORDINACIJE – higijena zuba od malih nogu


KADA DETE TREBA DA IDE KOD ZUBARA

Prva poseta stomatološkoj ordinaciji može da se zakaže već kad dete napuni 12 meseci. Tada će stomatolog pregledati zube i videti da li se sve razvija kako treba i da li ima eventualno nekih problema ili kvarova. Karijes može da se javi i u mladom dobu usled nagomilavanja bakterija na zubima i nepravilne higijene. Nemojte se plašiti prva posete stomatologu. To nije klasičan pregled na koji pomislite kada se pomene poseta zubaru. Naime, dete sedi u Vašem krilu, a doktor blago pogleda kakvo je stanje zuba. Najbolje je da kada zakazujete pregled u jednoj od stomatoloških ordinacija, tražite da Vaše dete pregleda stomatolog koji se specijalizovao za rad sa decom. To je zato što oni imaju iskustva u radu sa najmlađima i znaju kako da im pristupe. Naravno, možete odvesti dete i kod svog stomatologa, što se stručnosti tiče, ne brinite, ako je dobar za Vas, biće dobar i za Vašeg mališana.

 STOMATOLOŠKE ORDINACIJE – higijena zuba od malih nogu




ORTODONCIJA

Grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog rasporeda zuba i oblika i veličine vilice uz pomoć ortodontskih aparata, naziva se ortodoncija. To su popularne dečije proteze koje danas i odrasli nose. Većini dece potrebna je bar mala korekcija, tako da se mnogi roditelji pitaju kada je pravo vreme da dete počne da nosi protezu. Pravo vreme će utvrditi stomatolog tokom redovnog pregleda. Neka deca već oko sedme godine mogu da počnu da nose protezu. To zavisi i od trenutne situacije, odnosno koji stalni zubi su nikli do tad, kako bi mogla da se modelira proteza koja će vršiti svoju funkciju. Deca u početku uglavnom nose mobilni ortodontski aparat, tj. protezu koju skidaju i stavljaju u toku dana, po potrebi. Kasnije dobijaju fiksnu protezu koje postavlja i skida isključivo lekar. Ona se zato nosi kraće, jer brže daje željeni rezultat. Kada stomatolog ustanovi da dete treba da nosi protezu, potrebno je zakazati vađenje otiska na osnovu koga se izliva kalup – savršena replika zuba i vilice, kako bi tehničari izradili protezu prema uputu stomatologa.

POZITIVAN STAV VEOMA JE VAŽAN

Uradite sve što možete da Vaše dete ima pozitivan stav prema pregledima u stomatološkoj ordinaciji i da se ne plaši zubara. Pre svega, V treba da imate pozitivan stav i da ne pominjete nikakav strah. Čak i ako se sami plašite zubara, Vaše dete to ne treba da vidi i da zna. O tome ne pričajte pred njim. Ako ste imali neku intervenciju koja Vam nije bila prijatna, nemojte direktno pokazivati detetu da Vas boli (na primer rana nakon neke operacije, ili vađenja zuba), jer ono će povezati odlazak kod zubara sa nečim što je veoma neprijatno i bolno. Ima vremena da ono samo počne ili ne počne da se plaši, nemojte mu Vi usađivati taj strah. Dete, nema ni čega da se plaši. Ukoliko se desi da ima karijes, i da zub treba popraviti, dete će dobiti adekvatnu anesteziju, a Vi to treba da mu predstavite kao nešto što ste i sami prošli, i što ni malo ne boli, čak je i zanimljivo. Ni slučajno mu nemojte prebacivati i govoriti da je ono krivo zato što jede puno slatkiša, nego mu nežno i mirnim tonom objasnite da šećer loše utiče na zube i da zato posle slatkiša treba oprati zube, kao i da ih treba manje jesti, kako se kvarovi ne bi ponavljali. Suvišno je da pričamo da decu nikad ne smete plašiti zubarima ili bilo kojim doktorima. To može imati mnogo negativnih posledica. Usadite Vašem mališanu zdrave navike u vezi sa oralnom higijenom, koje će nositi kroz čitav život, i koje će mu mnogo dobra doneti.

M. K.
Back to Top