Mirandre

Registruj se
Prijavi se

SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI U VRTIĆU

Kako izgleda dan u privatnom vrtiću

Svakog roditelja koji je upisao dete u neku od mnogobrojnih predškolskih ustanova sigurno zanima kako dete provodi dane u vrtiću i kojim se sve aktivnostima bavi. Na prvi pogled može da Vam se učini da je dnevni raspored sličan kod većine državnih i privatnih vrtića, i verovatno ste u pravu. Međutim, tu postoje i izvesne razlike koje čak migu uticati i na Vaše opredeljenje i izbor gde ćete upisati dete.

Blog - SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI U VRTIĆU


Mnogi privatni vrtići imaju ustaljen raspored koga se pridržavaju. On je najčešće istaknut na oglasnoj tabli i dostupan na sajtu samog vrtića, kako bi roditelji u svakom trenutku imali u vid u to šta njihovo dete radi. Takođe, roditelji treba da budu detaljno informisani i upoznati sa tim šta se sve uči u okviru redovnog programa, kao i koje dodatne aktivnosti dete pohađa kao sastavni deo celine obrazovno-vaspitnog rada.

KREIRANJE PROGRAMA VRTIĆA

Za pravilan rast i razvoj, neophodno je da postoji balans. Umerenost se od antičkih vremena smatrala vrlinom, a ovaj princip treba primenjivati i danas u svim aspektima života. Odrastanje dece i njihova pravilna nega mogu biti osetljiva tema jer uvek treba da znate šta radite i zašto to radite. Svako ko se bavi obrazovanjem dece predškolskog uzrasta vrlo dobro je upoznat sa svim izazovima koji se mogu javiti i na koje treba pravilno i trenutno reagovati. Sastavljanje programa rada i rasporeda dnevnih aktivnosti dece u vrtiću ni malo nije jednostavan zadatak. Ovim poslom ne treba i ne bi smeli da se bave laici i osobe koje za to nisu školovane. Čak iako neko ko je druge struke odluči da osnuje privatnu predškolsku ustanovu, u svakom slučaju neophodno je da angažuje stručnog konsultanta koji će biti zadužen za kreiranje programskog sadržaja koji će biti prilagođen različitim uzrasnim grupama. Takođe, podjednako je važno da programi koji se sprovode budu ravnomerno raspoređeni u toku radne nedelje, kao i da sadržaji u okviru njih budu raznovrsni.

Blog - SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI U VRTIĆU 2


RAZNOVRSNE AKTIVNOSTI

U vrtiću se svakodnevno odvijaju razne aktivnosti. One se mogu ugrubo grupisati i podeliti u nekoliko kategorija. Tako da bismo aktivnosti koje se odvijaju u samom vrtići mogli da ih podelimo na: sportske aktivnosti, umetničke aktivnosti, upoznavanje sveta oko nas, aktivnosti u cilju razvoja govora i savladavanja maternjeg jezika, učenje stranog jezika, dramsko stvaralaštvo, slobodne aktivnosti, osnove matematike i drugih prirodnih nauka, domaćinstvo … Ovaj spisak nije konačan, ali svakako su većina od ovih stavki zastupljene u manjoj ili većoj meri u mnogim privatnim vrtićima. Pošto se u poslednje vreme dosta polemiše o tome koliko deca treba često da pohađaju razne vannastavne aktivnosti i kako treba biti veoma obazriv, ne preterivati i ne opterećivati dete nagomilanim treninzima, časovima stranog jezika i časovima vezanim za neku umetnost (muzička škola, balet, školica slikanja …) – privatni vrtići su nastojali da unaprede svoju uslugu, tako da su najbolji od njih kreirali svoj program tako da dete dok boravi u vrtiću ima umereno i podjednako zastupljene sve aktivnosti (ili neke od aktivnosti po izboru roditelja), tako da nema potrebe dete voditi posebno na vanškolske aktivnosti. Čak se i savetuje da se dete ne opterećuje dodatnim aktivnostima i da je ono što mu je pruženo u vrtiću sasvim dovoljno za razvijanje posebnih talenata, i da je u potpunosti prilagođeno uzrastu. Ova činjenica veoma je važna zato što se na ovaj način omogućava da porodica može na okupu da provede svoje slobodno vreme, a ne da ga prekida odlascima na karate ili balet.

VAŽNO JE NE OPTEREĆIVATI DETE

Roditelji ponekad nisu svesni da previše aktivnosti može detetu doneti više štete nego koristi. Naročito ako su ambiciozni i ako primete da dete ima neki poseban talenat za na primer neki sport ili muziku. Treba voditi računa o detetovom uzrastu i o tome da je za njega itekako važan i odmor i slobodno vreme u kome će ono moći da se igra onako kako želi i kako mu u tom trenutku prija. Ako pretrpate dete obavezama u želji da mu pružite najbolje obrazovanje i otvorite vrata ka raznim mogućnostima, može se desiti da dete upravo stvori otpor ka nečemu za šta je inače talentovano. Zato, budite veoma obazrivi. Dobro se raspitajte i saznajte sve informacije u vezi sa sadržajima koje organizuje privatni vrtic u koji ste upisali svoje dete. Može da se desi da je to sasvim dovoljno i da popodne ili veče ostavite za odmor ili druženje.

DNEVNI RASPORED

Nakon dolaska u vrtić prvo se servira doručak. Posle doručka za svaki dan u nedelji postoji raspored. Nekad to budu časovi muzičkog, sportić za decu, likovno ili nešto drugo. U prepodnevnim časovima servira se prve, uglavnom voćna užina. Posle ručka je vreme za popodnevni odmor, kada mlađe grupe u vrtiću spavaju, dok se starija deca, koja su izbacila dnevno spavanje, odmaraju tako što se bave nekim slobodnim aktivnostima, ili nečim što nije fizički naporno. Popodne je rezervisano za slobodne aktivnosti u kombinaciji sa nečim iz stalnog nedeljnog rasporeda. Naravno, boravak napolju, igre u dvorištu ili obližnjem parku se podrazumevaju, i one se svakodnevno praktikuju ukoliko vremenske prilike to dopuštaju.

KREATIVNOST IZ DOSADE

Kada je reč o pravilnom rasporedu i činjenici da dete treba da bude rasterećeno, treba imati u vidu jedan važan aspekt. Psiholozi savetuju da dete treba da ima na raspolaganju vreme u toku svakog dana kada je potpuno slobodno da samo kreira svoju igru jer na taj način se razvija mašta i kreativnost. Roditelji katkad brinu da detetu ne bude dosadno nikad, ali upravo iz dosade se rađaju sjajne ideje i otkrivaju talenti.

IZLETI

Pored uobičajenih dana u vrtiću u kojima se sprovodi nedeljni raspored, koji se ponekad modifikuje, postoje i posebni dani kada se organizuju odlasci u pozorište, bioskop, muzej, zoo vrti ili na izlet van grada. Deca naročito uživaju u ovakvim aktivnostima i vole da provode vreme i van vrtića u društvu vaspitača i svojih vršnjaka. To su nezaboravne uspomene iz detinjstva kojih se svako dete rado priseća kad poraste.

K. M.
Back to Top