Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sve prednosti proslave rođendana u dečijoj igraonici

Kada se slavi dečiji rođendan i mame i tate žele da svom sinu ili ćerki prirede nezaboravnu žurku. Ujedno, bilo bi lepo i da sami mogu u njoj da uživaju i da nisu suviše opterećeni detaljima. Kako se to postiže?

Nije tajna da su decije igraonice postale idealno mesto za priređivanje rođendanskih žurki najmlađima. Prednosti ovog izbora su višestruke. Ovde ćemo se osvrnuti na njih i napraviti neka poređenja sa alternativama. Isto tako, uzećemo u obzir i računicu troškova o kojoj svako razmišlja dok priprema slavlje. Običaj proslave rođendana nije uvek bio popularan kao što je to u našoj generaciji. Starije generacije pamte druga vremena. I tada se itekako slavilo, samo što su povodi bili drugačiji. Ako pitate neku baku ili prabaku, da vam ispriča kako je to bilo kad je ona bila mala, ispričaće vam jednu zanimljivu i posve drugačiju priču. Nekada su centralno mesto zauzimale verske proslave. Slavila se porodična slava, slava mesta u kom se živelo (kao na primer seoska slava) i naravno, najveći hrišćanski praznici Božić i Uskrs. Osim toga slavilo se više praznika koji su okružuju dva najveća, a to su Materice, Oci, Detinjci, Vrbica. Umesto rođendana, lični praznik koji je svaka osoba slavila bio je imendan. Tako da će vam neko iz najstarije generacije, ali ga upitate kako su izgledale rođendanske žurke u njegovo ili njeno vreme, verovatno reći da se tada nije slavio rođendan već imendan. To je praznik sveca po kome je osoba dobila ime. Neko ko se zove Nikola, slavio je dan Svetog Nikole kao svoj imendan. Desi se da se krsna slava porodice poklapa sa imendanom nekog od njenih članova, onda imamo duplo slavlje.

Blog ilustracija: Sve prednosti proslave rođendana u dečijoj igraonici


Foto: Pixabay

Potom je usledio period u kome religija nije bila društveno poželjna. Neke druge svetovne proslave preuzele su primat. Tu se našao i rođendan. I dan danas se slavi još više nego pre. U nekoj skorijoj prošlosti rođendani su se najviše slavili deci, ali sada je to drugačije. O odrasli vole da proslave svoj divan dan, okupe društvo u kući ili van nje i zabave se. Međutim, dečiji rođendani uvek su bili najvažniji. Mnoga deca očekuju proslavu, koja se može odložiti iz opravdanih razloga, ali ako njih nema, svako dete voli da slavi rođendan sa drugarima i da dobija poklone.

Generacija roditelja današnjih klinaca pamti posve drugačije proslave. Slavilo se u kućama i stanovima, a retko ko je mogao da ugosti sve drugare iz vrtića ili škole. Pravio se izbor onih najboljih, što je uticalo na razjedinjavanje grupa. Danas, zahvaljujući dečijim igraonicama jačaju veze među decom koja su zajedno u grupama u vrtiću ili odeljenjima u školi. Mnogi roditelji insistiraju na tome da se ne pravi razlika i da se obavezno pozovu sva deca na rođendan u igraonici. Tako se jača drugarstvo. Niko se ne može osećati zapostavljenim. Pa ko može i želi da dođe, došao je. Do vremena u kome dečije igraonice nisu postojale, rođendani u stanovima imali su mnoga ograničenja. Sav teret spremanja posluženja i torte, kao i posluživanje gostiju spadao je na domaćine. Mame su pored svih obaveza, morale da spreme kuću, hranu, naprave tortu. Kada gosti dođu, trebalo ih je posluživati, paziti na decu i biti prijatan i ljubazan domaćin. Briga da sve protekne kako treba isprečila se opuštanju i uživanju. Inače, ovi rođendani imali su malo drugačiji koncept. Obično je tu bilo više odraslih gostiju, rođaka i prijatelja porodice, a manje dece koji su drugovi i drugarice slavljenika. Po neko dete iz komšiluka i retko ko čije roditelje ne poznaju roditelji slavljenika. Kada su deca mala nije ni bilo praktično zvati i h na rođendan u kući bez pratnje roditelja. Kasnije, kad malo odrastu, bude tu poneki najbolji drug ili drugarica. Neko je pravio posebne proslave za odrasle goste i decu. To je duplo opterećenje za roditelje što se spremanja i svega ostalog tiče. Ali, to je bilo retko. Kada malo bolje razmislite, ti rođendani retko kad su podrazumevali drugare iz grupe, a najviše je tu bilo rođaka i njihove dece.

Organizacija ovakvih rođendan nije ni malo jednostavna. Nije jedino pitanje šta spremiti od posluženja i gde smestiti goste. Nije ni kraj kad se utvrdi gde će se deca igrati. Taj prostor morao je biti bezbedan. Ali, ostalo je pitanje ko će da ih zabavlja. Ako budu puštena da rade sama šta hoće, ne samo da će da okrenu kuću naopačke i naprave totalni haos, već će mogu i da se povrede. Kada sve to sagledate, i uz to činjenicu da alternative proslavi kod kuće tada nije bilo, jasno je zašto mi patimo potpuno drugačije rođendane od današnje dece. Jasno je i zašto su odrasli činili većinu gostiju.

Takođe, jasno je i odakle potiče tolika pomama za proslavama u dečijoj igraonici od kad one postoje kao pojam. Gomila problema je rešena. Nema spremanja hrane, nema posluživanja pića, nema čišćenja stana posle i pranja gomile sudova. Dalje, nema isflekanog nameštaja i išaranih zidova, nema glavobolje zato što je neko od gostiju seo i ne pada mu na pamet da obuzda svoje dete u napadu besa. Nema gužve i buke. Svi znamo koliko to može da bude stresno.

Da vidimo čega onda ima. Kada pravite rođendan detetu u dečijoj igraonici onda ima dovoljno prostora za baš sve drugare, njihove roditelje, vaše prijatelje i rođake. Koga god da želite da pozovete, možete. Potom, ima ko će sve vreme da se bavi animacijom dece, a ona se sve vreme igraju u prostoru koji je apsolutno bezbedan. Ima i ko će da poslužuje hranu i piće i da brine o tome da svako bude poslužen. Ima i ko će da počisti sav taj nered, dok se vi vraćate u svoj mirni dom, sređen i čist (ili onakav kakvog ste ga ostavili). Ima ko će da spremi klopu i tortu, ako vi to ne volite da radite ili ako niste tome vični. Ima i to da znate kad rođendan počinje, a kad se završava, a kad se slavilo kod kuće, moglo je da se desi da neko zasedne jer nema osećaja, a vaši roditelji umorni i jedva čekaju da sve prođe. Ima i toga da se ne brinete uopšte da li je muzika glasna i da li smetate komšijama.

Kada je o računici reč, proslava kod kuće manje košta u parama, ali vaši živci, vreme nekad nemaju cenu. Ovo i nije neko poređenje jer kategorije nisu uporedive. Kvalitet je viši u dečijoj igraonici zbog svih navedenih razloga i ograničenja koje sa sobom nosi kućna proslava.

Pročitajte još:

- Programi animacije u dečijim igraonicama

M. K.
Back to Top