Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sve što je potrebno znati o ambalaži za hranu

Koja su to mesta gde kupujete namirnice? Pa, da krenemo od početka. Slikovito rečeno na svakom koraku vidimo prodavnice mešovite robe, pekare, mesare, ribarnice, markete od mini do megamarketa. Sada zelene pijace više nisu skrajnute na periferije. Velika je potreba za svežim namirnicama pa se mnogo zelenih pijaca relociralo u centre, bliže ili šire da bi što više namirnica, naročito dnevno svežih bilo na dohvat ruke što većem broju domaćinstava. Takve ali i sve ostale namirnice, manje ili više kvarljive ili osetljive u bilo kom pogledu potrebno je očuvati na svom putu od mesta gde se uzgajaju ili proizvode do krajnjeg korisnika a da pri tom ne izgube od svoje svežine, hranjive vrednosti i kvaliteta. Neophodno je da znamo na koji način možemo u svom domu očuvati namirnice prikladnim pakovanjem i čuvanjem, što nam omogućava kvalitetna ambalaza za hranu bez obzira da li je to polovina lubenice koja nam je preostala, jučerašnji ručak koji niko nije ni probao ili paket svežih, domaćih jaja koji je poslala tetka sa salaša.

Da krenemo sa upoznavanjem transportne ambalaže namirnica koje se otpremaju sa mesta pakovanja do mesta prodaje istih. Ne zahtevaju sve namirnice istu transportnu ambalažu. Ako ste ljubitelj morske ribe a ne živite pored mora i niste u mogućnosti da u ranu zoru odšetate do obale i kupite od lokalnih ribara netom uhvaćenu ribu, još živu, tada znate da se riba direktno iz mreža ili vrša stavlja direktno na led. Riba je jedna od najkvarljivijih namirnica i ako se dobro ne zaštiti nije dobra da se koristi u ishrani. Postoje visokokvalitetni plastični kontejneri koji se pune ledom i održavaju niske temperature veoma dugo, dovoljno dugo da se riba očuva svežom do mesta distribucije. Našem podneblju dostupnija je sveža rečna riba ali je situacija slična čak i ako je još živu kupujete u ribarnicama. Ne može biti dugo izložena višim temperaturama pa se neretko prodaje u zaštitnim kesama, specijalno napravljenim da održe nisku temperaturu namirnice koju smo kupili, u ovom slučaju ribe. To su veoma rasprostranjene freezing- vreće, termo vreće ili kese koje se proizvode u više dimenzija i nivoa hlađenja pa je i mogućnost njihove primene velika. Nekoliko slojeva izolovane plastike, uglavnom polietilenske, velike i male gustine koje se kombinuju sa slojevima tanke metalne folije, sa međuprostorom ispunjenim posebnim gelom koji omogućuje sadržaju ovih kesa, vreća ili torbi da ostane hladan bar dok ne stignete kući.
Blog ilustracija: Sve što je potrebno znati o ambalaži za hranu Foto: dohnalovajane, Pixabay
Slična je situacija sa mesom. Meso je takođe visokokvarljiva namirnica koja zahteva apsolutno pridržavanje svih standarda, sanitarnih naročito vezanih za sve faze procesa obrade mesa do transportovanja centrima distribucije mesa. Meso se od klanica prevozi hladnjačama koje obezbeđuju trajno nisku temperaturu za održanje mesa. Takođe se na mestima koje se bave prodajom mesa kao što su mesnice, specijalizovane prodavnice mesa i proizvoda od mesa, prodavnice koje u svom sastavu imaju odeljenja za prodaju istog nalaze hladnjače za skladištenje mesa u kojim je temperatura trajno niska onoliko koliko to standard nalaže. U skladu sa potrebama ili da kažemo, apetitom ukućana mi kupujemo količine mesa koje su nam dnevno potrebne. Povremeno kupujemo i više pa sami skladištimo meso u svom domu. Kada smo meso odabrali, uglavnom ga dobijemo u ruke upakovano u papir obložen tankom PVC folijom. I često takva ambalaža ni slučajno nije dostatna da meso sveže i zdravo stigne do štednjaka ili pećnice.

Kada je u pitanju transport voća i povrća, sam transport je unekoliko olakšan ali nije zanemariv. Mnogo kvalitetnih sastojaka mogu se izgubiti tokom dugotrajnog i neprilagođenog prevoza od tačke A do tačke B. Transport jaja, bilo kokošijih, nojevih ili prepeličijih zahteva primerenu ambalažu i oprezan transport da bi se izbegla šteta najviše što je to moguće.

Šta reći o mleku? Svako od nas zna iz iskustva koliko malo vremena svežem mleku treba da se pokvari. Najmanja nepažnja, dodir sa bakterijama, često onim anaerobnim, neprilagođena temperatura pri skladištenju, materijali koji menjaju hemijski sastav mleka, nedovoljno čiste posude i postoji čitav niz pretnji ovoj nezamenjivoj životnoj namirnici.

Kao na početku ove priče, na svakom koraku mogu se pronaći i mesta koja pripremaju hranu a da to nisu klasični restorani. Uglavnom se bave pripremom i dostavom takozvane brze hrane. Budimo iskreni – neki od nas ne vole da kuvaju. Neki se zaista trude ali sa manje ili više uspeha. I najzagriženije domaćice ponekad nemaju vremena da svojoj porodici obezbede kompletan ručak ili kuvanu večeru. O desertima da i ne govorimo…Svako od nas je bar ponekad naručio pripremljene obroke iz restorana, pizzerije ili obližnje ćevabdžinice.

Naše sada već razvijeno tržište nudi celu paletu proizvoda čija namena je ambalaža namirnica ili gotovih, pripremljenih obroka, priloga, slatkiša kao što su kolači, torte ili sladoled, napitaka bilo da želite čaj, kafu ili sok „za poneti“.

Papirna ili kartonska galanterija je sveprisutna i uglavnom najzastupljenija i najdostupnija. Odavno su u upotrebi papirne kese za hranu. Bilo da ste do pizzerije prošetali ili naručili, očekujte svoju omiljenu pizzu u kartonskoj kutiji, čvrstoj i odgovarajuće veličine čak i za one nestandardnih dimenzija. Palačinke, sendviči, hot – dog , negde i hamburgeri i meso sa roštilja stavljaju se u plastificirane papirne manje ili veće kese, pravougaone ili trouglaste, ili plastificirane kartonske kutije sa poklopcem prikladnih dimenzija. Tu su i raznolike manje ili veće činije za priloge, sosove, senf ili majonez, kečap čili sos sa poklopcem koji sprečava prolivanje. Na isti način osmišljene su kartonske čaše za tople i hladne napitke, šejkove i sladoled. Od plastificiranog kartona izrađuju se i flaše za sokove, mleko, jogurt, kefir ili čajeve. Plastificirani sloj služi očuvanju svežine i ukusa napitka ali i zaptiva, štiti od prolivanja tečnosti koju sadrži.
Blog ilustracija: Sve što je potrebno znati o ambalaži za hranu Foto: Daniel Albany, Pixabay
Izvanredno praktične su se pokazale i sve više se proizvode i koriste posude za pakovanje hrane od stiropora. Vodonepropusan, elastičan i lagan, pogodan je kao ambalaža za bilo koju vrstu hrane koju želite da spakujete, od tečne do čvrste, od tople do hladne. Ove izvanredne osobine stiropora dopuštaju i prate i najzahtevnije potrebe ambalažnog tržišta. Izrađuju se poslužavnici, tacne za sveže meso, posude sa ili bez poklopca, činije od stiropora za supe, čorbe i svu tečnu hranu, plitke ili duboke posude i tanjiri pogodni za upotrebu u sve prisutnijem keteringu. Tu su i raznovrsne posude za priloge, i neizostavne čaše i šolje za hladne ili tople napitke ili sladoled. Namenske posude od stiropora mogu biti standardnih dimenzija ali proizvođači sve više nude usluge izrade posuda nestandardnih dimenzija u skladu sa našim željama ili potrebama, i nije najvažnije da li je u pitanju ketering za više od stotinu ljudi ili brzinski obrok za nas troje. Veoma praktične posude sa poklopcem izrađuju se tako da im je dno posude izjedna ili iz dva ili tri dela. Ovo praktično rešenje štedi materijal jer ne morate svoje poručeno jelo dobiti u više od jedne posude.

Vrlo značajno mesto u proizvodnji i distribuciji zauzima PET ambalaža. Iz dana u dan tehnološki pristup proizvodnje ove vrste ambalaže inovira se i širi. PET ambalaža je izrađena od kvalitetne plastike, uglavnom transparentne ali može biti i obojena. Neotrovna je i ekološki prihvatljiva. Lako se reciklira i time joj je cena, kako proizvodna tako i cena koštanja finalnih proizvoda vrlo pristupačna. Od PET ambalaže značajno je izdvojiti širok asortiman većih i manjih boca za sokove, mleko i mlečne proizvode, čaj. Ogroman je izbor PET ambalaže za pakovanje hrane. Postoje standardne PET posude koje imanju okruglo, četvrtasto ili ovalno dno. Popularne su izdignute PET posude jer su veoma praktične za upotrebu. Posebnu vrstu PET ambalaže predstavljaju PP posude za pakovanje tople hrane i polipropilenske posude, pliće ili dublje. Ne bi bilo dobro zaboraviti reći nekoliko reči o namenski oblikovanim posudama kao što su posude za torte i kolače ili spremnici za jaja. Kolači se uglavnom pakuju u izdignutu PET ambalažu jer takve posude omogućuju da trud majstora poslastičara oko dekoracije kolača ostane netaknut. Torte, male, velike, prizemne ili na sprat, čokoladne, sa ili bez glazure, ukrašene, tematski ili u skladu sa prilikom koju treba uveličati oblikovane, ugodne i oku i nepcu treba stručno smestiti u kvalitetno izrađeno zvono da bi se sačuvale od topljenja, da ne bi izgubile oblik ili se mehanički oštetile. Okrugla, četvrtasta, ovalna, visokog poklopca, manja, veća i ogromna, daju garanciju da vaša proslava neće završiti bez ovog obaveznog dezerta. Ambalaža za jaja je interesantna jer ako želite da čuvate kokošija jaja, nema problema. Ali, šta ako imate nojeva jaja? Sve su češća i prisutnija na našem tržištu. Ili jaja prepelice? Pa, više ne morate da brinete. Mnoge radionice koje se bave izradom plastične ambalažne galanterije izrađuju kontejnere za jaja u nekoliko veličina. Kao i svi proizvodi od plastike, podležu reciklaži zaista nisu skupi.
Blog ilustracija: Sve što je potrebno znati o ambalaži za hranu Foto: congerdesign, Pixabay
U okviru plastične ambalaže, bitno je pomenuti takozvane MAP posude za zavarivanje. Pored standardnih dimenzija koje prate normative savremene ishrane, velika prednost ovih posuda je u tome što se poklopac zavari za posudu termičkim postupkom, čime se zaptiva sama posuda i onemogućuje prolaz vazduha. Time je garantovan kvalitet hrane koja se odlaže na taj način, hrana ostaje sveža i nutritivno apsolutno zadovoljavajuća za upotrebu.

Takođe vrlo značajna vrsta ambalaže koja se kod nas već decenijama proizvodi i koristi je ambalaža napravljena od aluminijuma. Lagana, praktična, lako se reciklira, dostupna, relativno jeftina, prilagođenih veličina, ova ambalaža proizvodi se u vidu tacni i poslužavnika, posuda različitih oblika i veličina. Činije, tanjiri, ovali, posude raznoraznih namena, od onih za topla ili hladna jela, salate, sosove, sve do aluminijumskih folija za industrijsko pakovanje ili kućnu upotrebu, pretpostavka se da je asortiman aluminijumske ambalaže vrlo široko zastupljen sigurno nije daleko od istine.

Na našem tržištu ambalaže za hranu pojavila se, ne tako davno DOYPACK ambalaža. Ova ambalaža proizvodi se od aluminijuma, plastificiranog ojačanog papira ili kraft materijala. Ova ambalaža je zahvaljujući svojim svojstvima, dizajnu i materijalima od kojih se izrađuje univerzalna. Moderan dizajn joj omogućuje veoma praktičnu primenu od izlaganja u prodavnicama, na kućnim policama ili na mestima gde je potrebno da ti sve od potrebnog materijala bude na dohvat ruke. Prva velika prednost ove ambalaže je u tome što joj je dno, bilo ono ovalno ili četvrtasto, stabilno. A na gornjem delu ambalaže postoji zip ili zatvarač. Svrha zatvarača je da svemu što sadrži očuva ne samo svežinu već i boju, miris ili aromu. Neverovatno olakšava radnu rutinu, jer ne zauzima mnogo prostora. Zip ili zatvarač ne dozvoljava da se sadržaj ambalaže rasipa. Ova ambalaža uglavnom sadrži ventil za odvod vazduha. Ne vakumira ali istiskujući višak vazduha omogućuje sadržaju svežinu i potrebnu postojanost. Od potrebe zavisi da li će proizvođač na ovu ambalažu predvideti i postaviti prozorčić ili prostor za deklaraciju, znači, ne birate samo dimenzije ove praktične ambalaže. Možete učestvovati i u dizajnu, pa odaberite po želji.

Sada, kada znate da je svest o potrebi čuvanja hrane sa svih aspekata koj e ona podrazumeva na vrlo visokom nivou, biće vam lakše da prepoznate kvalitet u odabiru svoje omiljene ambalaže.
J. S.

Pročitajte još:

- Kartonska ambalaža za pakovanje hrane
Back to Top