Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sve što treba da znate - Nissan

Svetski poznato ime Nissan krasi japansku multinacionalnu kompaniju koja se od samih svojih početaka bavi proizvodnjom automobila. Sedište kompanije nalazi se u Jokohami, Japan i puno ime kompanije glasi Nissan Motor Company. Nissan je među prva tri proizvođača vozila u Japanu a među prvih deset u svetu. U Kini, Meksiku i još nekim zemljama, Nissan je vodeći japanski brend. Originalni auto delovi Nissan kupcima se nude u veleprodajama i maloprodajama širom sveta.

Prvih godina dvadesetog veka tri prijatelja i mehaničara su osnovali firmu kaja se zavala Kwaishinsha Motor Car Works. Njih trojica zvali su se Kenjiro Den, Rokuro Aoyama i Meitaro Takeuchi. 1914. godine izradili su prvo svoje vozilo koje se odlikovalo snagom od 10KS i motorom pokretanim sa dva cilindra. Ovo vozilo zvalo se DAT po početnim slovima prezimena svojih osnivača i mehaničara. Proizvodnja automobila je uspešno počelai 1925. godine se upuštaju u proizvodnju kamiona i menjaju ime kompanije u DAT Motorcar Company. Već naredne 1926. godine dolazi do spajanja DAT Motorcar Co sa Jitsuo Motors kompanijom iz Osake a koja je u to vreme bila jedan od najvećih proizvođača kamiona u Japanu. Novonastala kompanija dobila je ime DAT Automobile Manufacturing Company Ltd.
Blog ilustracija: Auto delovi Nissan Foto: Dayron Villaverde, Pixabay
Postojalo je tih godina nekoliko dobrih kompanija koje su proizvodile vozila. DAT Motors je vrlo brzo izbio na čelo i njihove deonice su se dobro prodavale. Poslovni čovek imenom Yoshisuke Aikawa je 1928. godine osnovao holding kompaniju Nihon Sangyo i 1931. godine odlučio da kupi kontrolni paket deonica DAT Motorsa. Kasnijih tridesetih godina ime Nissan nastalo je kao skraćenica imena NihonSangyo. U to vreme Nissan se bavio delatnostima koje su se odnosile na livnicu i poslove za nju vezane i proizvodnju delova za automobile. 1933. godine Aikava, koji je bio na čelu kompanije odlučuje da kompaniju preusmeri na isključivo proizvodnju automobila tj. vozila. Nekoliko uspešnih poslovnih poteza koje je Aikawa povukao u pripajanju i razdvajanju i preregistraciji pojedinih podružnica i njihov dalji specificirani rad je pravi temelj Nissan motorsa kao dela Nissan grupacije do današnjih dana.

Za razliku od nekih svojih konkurenata, Nissan je tokom Drugog Svetskog rata potpuno obustavio svoju proizvodnju. Vrlo brzo posle završetka rata, već krajem 1945. godine proizvodnja je uspostavljena i nastavljena. Datsun automobili počeli su da se proizvode od strane Nissana 1952. godine i to po licenci britanske Austin Motor kompanije. 1958. godine ovaj automobil počeo je da se veoma uspešno prodaje širom izbirljivog američkog tržišta. Zahvaljujući proizvodnji malih automobila koji su bili vrlo pouzdani i nadasve ekonomični, i njihovoj odličnoj prodaji, Nissan je u Americi sebi izgradio i osigurao vrlo visok rang i jaku poziciju. Sa Austin Motor je Nissan prekinuo svoju saradnju već 1960. godine.

Datsun Fairlady je sledeći Nissanov model – sportski model namenjen američkom tržištu ali je svojim performansama prevazišao ograničenja jednog tržišta. Uskoro je Datsun Fairlady postao najprodavaniji sportski automobil na svetu.
Blog ilustracija: Auto delovi Nissan Foto: Tordinator, Pixabay
Došlo je vreme da se osvoji i evropsko tržište. 1962. godine kompanija Nissan otvara svoje prvo centralno predstavništvo u Briselu, Belgija. Početkom sedamdesetih godina kompanija je objedinila svoje brendove prodavane na svetskom tržištu i od tada ih prodaje pod zajedničkim imenom Nissan.

Poslovna politika kompanije Nissan je otišla korak dalje u implementaciji svojih proizvoda na lokalnom tržištu. Nissan radi tako da proizvodnja njegovih automobila raste i razvija se upravo na prostorima gde se ti automobili prodaju. To znači da kompanija zapošljava lokalne stručnjake, koristi lokalne komponente neophodne za kvalitetan rad postrojenja koja su u vlasništvu kompanije, i na sve načine pokušava da udovolji zahtevima lokalnih tržišta gde za prodajom postoji potreba.

Nissan je prvi, od svih japanskih proizvođača automobila investirao u Evropski program. Prvi u nizu takvih koraka na lokalnim nivoima bila je saradnja sa španskom fabrikom automobila Motor Iberica SA. Ova saradnja je bila veoma uspešna. Rezultirala je zajedničkom produkcijom jednog od najpopularnijih Nissanovih vozila, Nissan Patrol.

Zadovoljna uspešnim poslovanjem na evropskom tržištu, kompanija Nissan 1984. godine odlučuje da proširi svoje evropsko poslovanje. U Sanderlendu, Velika Britanija izgrađen je novi razvojni i proizvodni pogon. Samo dve godine kasnije ovaj pogon proizveo je sledeće u nizu vrlo cenjenih Nissanovih vozila - Bluebird. Tih godina je mreža ovlaštenih distributera i automobila a i delova i akreditovanih Nissanovih servisa obuhvatila skoro sve evropske zemlje.

Nissan uspostavlja novi razvojno tehnološki centar u Sanderlendu. Do kraja osamdesetih Evropska centralna kancelarija preseljena je u Amsterdam, Holandija. Deset godina kasnije Nissan stiče novog partnera a to je francuski gigant u proizvodnji automobila, Renault. Nakon uspostavljanja ovog saveza Evropska Centralna kancelarija se opet seli, ovaj put u Pariz, Francuska. Pa ipak, Amsterdam je bio i ostao starteški važno uporište Nissan kompanije. U Amsterdamu Nissan ima i pristanište ali i skladište koje može u svojim smeštajnim kapacitetima da zbrine preko 35.000 vozila. Upravo iz Amsterdama Nissan snabdeva veći deo Evrope svojim vozilima. U Amsterdamu se takođe nalazi i centralno skladište rezervnih delova za Nissanova vozila.
Blog ilustracija: Auto delovi Nissan Foto: Dũng Nguyễn, Pixabay
Najzastupljeniji evropski Nissan modeli kao što su Nissan Primera, Nissan Mikra, Nissan Almera, Nissan Qashqai i dalje se proizvode u Sanderlendu u Velikoj Britaniji. Lokalna produkcija se u ovom slučaju pokazala kao najproduktivnija u celoj Evropi i daleko premašila svoju konkurenciju.

Kasne devedesete godine prošlog veka su bile kritične samo u jednoj, određenoj grani industrije ili proizvodnje. Svetska ekonomska kriza prodrmala je sve oblasti života i proizvodnje i to na svetskom nivou, kako joj i samo ime govori. Ni auto industrija nije uspela da se odupre teškoćama koje je kriza nametala. S tim u skladu i Nissan se našao u finansijskim problemima. 1999-te godine Nissan je ušao u savezništvo, poslovnu saradnju sa francuskim mega proizvođačem vozila Renaultom. Tim sporazumom stvorena je Renault – Nissan alijansa koja predstavlja prvi oblik ovakve saradnje između francuskog i japanskog proizvođača vozila. Vremenom je ova alijansa menjala svoje organizacione šeme sa manje ili više prostora dopuštenog od strane zakona, sa manjim ili većim udelom deonica, sa manje ili više uspeha u osamostaljivanju.

Prvi automobil koji je proizvela Renault – Nissan alijansa bio je Nissan Primera iz 2001. godine a koji sa Lagunom iz 2000. godine ima zajedničku, istu platformu. Nissanovi modeli Nissan Mikra, Nissan Note i Nissan Versa su plodovi nastavljene saradnje i imaju isti mehanički dizajn kao Renault Klio.

Saradnja sa Deimlerom koja je počela 2019. godine donela je nešto sasvim novo – fokus je usmeren na tehnologije kojima će se proizvoditi električni automobili, baterije i sve potrebne elektronske komponente i sistemi.

Blog ilustracija: Auto delovi Nissan Foto: AutoPhotography, Pixabay
S obzirom na tvrdnju iznetu u ranijem tekstu, Nissan ima svoje proizvodne pogone doslovno širom sveta. Ti pogoni se nalaze u Kini, Japanu, Vijetnamu, Indiji, Maleziji, Indoneziji, Tajvanu, Tajlandu, Filipinima, Meksiku, Brazilu, Maroku, Egiptu, Keniji, Južnoj Americi, Španiji, Velikoj Britaniji i širom Amerike i Australiji.

Od samog svog osnivanja i početaka proizvodnje, Nissan prednjači u osmišljavanju inovativnih tehnologija i proizvoda. Iz godine u godine dokazuje misao – vodilju da treba da radi ono što se drugi ne usuđuju. Nissanova poslovna politika je jasno artikulisana, sa dobro definisanim planom transformacije poslovanja u skladu sa tržišnim normama i promenjivim zahtevima kupaca. Nissan se trudi da performanse svojih vozila očuva u zdravom stanju, i na taj način se pripreme za sledeću fazu razvoja održivog rasta. Istraživački rad i sveobuhvatni tehnološki razvoj u kombinaciji sa poslovnom politikom korišćenja lokalnih resursa i poštovanja lokalne kulture, jezika, običaja i načina života dovoljna su garancija da svi mi koji smo se opredelili da vozimo bilo koji tip Nissanovog vozila nismo pogrešili. Plan održivosti kompanije Nissan ima za svoj cilj smanjenje kompletnog uticaja kompanije na životnu sredinu, pokušava da ojača njenu raznolikost i inkluziju te da poboljša njeno upravljanje, ne bi li na globalnom nivou ojačao borbu protiv zagađenja i klimatskih promena. Cilj kompanije Nissan je da elektrifikuje sva svoja novoproizvedena vozila do tridesetih godina ovog veka.

Poslednjih decenija Nissan je organizovao i sproveo mnogo obuka za vozače, mehaničare, menadžere, distributere i servisere svojih vozila i to u većini zemalja u kojima je osnovao svoje podružnice, magacine ili distributivne centre. Sama ta činjenica govori dovoljno o tome koliki napor i trud Nissan ulaže u sigurnost, bezbednost i zadovoljstvo svojih kupaca. Ne može vam se desiti da niste u mogućnosti da pronađete delove za svoje vozilo koje krasi Nissanov logo. Veoma brzo i lako možete pronaći sve što vam je potrebno – od ovlaštenog i obučenog servisera, preko distributera delova koji znaju svoj posao do delova koji će vam biti zamenjeni u najkraćem vremenskom roku, sa računom, garancijom kvaliteta izdatom od strane proizvođača i sertifikatom.

Nissanova vozila odavno su veoma dobro poznata vozačima širom naše zemlje. Prepoznatljivi stariji modeli su svojom pouzdanošću osvojili srca vozača ranih osamdesetih godina kada je naglo porasla prodaja ovih vozila na našim ulicama i putevima. Naravno da se kompanija Nissan postarala da obezbedi svojim kupcima mogućnost servisiranja i zamene delova otvaranjem akreditovanih servisa i distributivnih centara prvo u blizini a onda i u našoj zemlji.

Sve je više hibridnih ali i električnih vozila koja se kreću pored nas. Ako ste ponosni vlasnik nekog od tih novijih tipova vozila sa logom Nissan, ne treba da brinete. U Nissanovim ovlaštenim servisima uz uslugu, dobićete i savete kako da svoje vozilo najbolje održavate, na šta treba da obratite više pažnje ili kako da svoje vozilo zaštitite na najbolji moguć način i time mu produžite radni i životni vek.

Tokom višedecenijskog postojanja kompanije, Nissanovi inženjeri su postavili takozvani „Standard Nissan dizajna“. Ako vozite Nissanovo vozilo, samo originalni delovi moći će da se savršeno uklope tamo gde im je mesto i na taj način održati predviđene performanse vašeg vozila.

Preporuka je da se za pomoć obraćate isključivo Nissanovim ovlaštenih servisa koji zapošljavaju samo od strane kompanije obučene mehaničare koji su usko specojalizovani za rad na Nissanovim vozilima. Ako koristite originalne fabričke delove, treba da znate da su takvi delovi proizvedeni u skladu sa preciznim specifikacijama za fabričku ugradnju. Ukoliko je to prva ugradnja, sa originalnim delovima ona može biti besprekorna. Originalni Nissan delovi podležu garanciji u roku od jedne, dve ili tri godine. Ukoliko i popravke i servis svog Nissan vozila prepustite ovlaštenim serviserima i distributerima unutar Nissanove mreže, još jedna pogodnost vam se nudi – i rad na vašem vozilu je obuhvaćen garancijom.

Većina ovlaštenih servisa je u stanju da vašem Nissan vozilu za kratko vreme vrati prvobitne performanse, jer je to ono što svi želimo, zar ne? Važno je napraviti dobar odabir – akreditovane servise i originalne fabričke delove jer je to jedina dobitna kombinacija.
J. S.

Pročitajte još:

- Tri dijamanta, naravno – Mitsubishi
Back to Top