Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Topla depilacija u kozmetičkom salonu

Da li spadate u onu grupu žena koje same sebi rade depilaciju? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda ste vi deo manjine. Većini je, ipak, ovaj kozmetički postupak suviše zahtevan ili bolan da bi ga samostalno sprovodile. A i zašto bi, ako sve to može mnogo lakše i jednostavnije u kozmetičkom salonu.

Potreba da koža bude glatka, te da se rešimo neželjenih malja, deo je standardne brige o sopstvenom izgledu i lepoti. To je osnova, bez koje se dalje ne može. Danas svaki kozmeticki salon nudi usluge depilacije. Nekada je to mnogima bila, maltene jedina usluga, pored standardnih tretmana lica. Iako se na tržištu u slobodnoj prodaji može naći više vrsta voska, za toplu ili hladnu depilaciju, a pored toga sve je više raznih aparata i uređaja za depilaciju, ipak, popularnost ove usluge kozmetičkim salonima nikad nije opala. Kako je to moguće, i zašto je to, ustvari tako? Naime, depilacija tj. uklanjanje dlaka sa nogu, ruku ili nekog drugog dela tela, nije baš jednostavna veština. Da biste naučili kako da depilirate sebe ili nekog drugog, potrebno je dosta vežbe i prakse. Ovaj zanat uči se u školama za negu lepote ili na specijalizovanim kursevima. Potrebno je strpljenje, dosta veštine, znanja i preciznosti da bi se depilacija valjano radila. Više faktora je u igri i svi oni utiču na uspešno obavljanje posla.

Blog ilustracija: Topla depilacija u kozmetičkom salonu


Foto: Pixabay

Priča o depilaciji ne može da se ispriča dok se ne podeli na onu o toplom i o hladnom vosku. Postupak je različit kod ove dve metode. Hladan vosak nije potpuno hladan, ali svakako se koristi na nižoj temperaturi u odnosu na topao vosak. U ovoj priči fokus nam je na toplom vosku. Pre svega, za depilaciju toplim voskom veoma je važno pogoditi tačnu temperaturu. Vosak mora biti dovoljno zagrejan da se rastopi, ali ne sme da pregori. Za razliku od kozmetičkih salona, koji koriste profesionalne grejače voska, u kućnim uslovima idealna temperatura se ne postiže lako. Svako ko se kod kuće depilirao toplim voskom zna vrlo dobro koliki je izazov da vosak ne zagori, pregreje se ili pokipi. Previsoka temperatura voska nosi sa sobom razne posledice. Na prvom mestu, upotreba ovakvog voska je opasna jer može izazvati ozbiljne opekotine. One su bolne, a mogu za sobom ostaviti i ožiljke. Kada se topli vosak greje u šerpi, on vrlo brzo počinje da se topi, a potom i da vri. Sve zavisi i od snage samog šporeta, ali svakako šerpa nije idealno sredstvo za grejanje voska. Kada se podgreva na ringli, on se ustvari neravnomerno topi i zagreva. Donji sloj je suviše vreo, a gornji je još uvek tvrd i neupotrebljiv. Mešanje i prevrtanje komada voska dovodi do ravnomernijeg zagrevanja, ali ono ipak ne može biti idealno ravnomerno. Lako se postiže ključanje dela voska, što kao rezultat daje suviše vruću masu koja izaziva opekotine na koži. Sa profesionalnim grejačima kojima rukuje stručno osoblje u kozmetičkom salonu, to ne može da se desi. Dakle, prva prednost odlaska u salon na toplu depilaciju jeste bezbednost i zaštita kože od opekotina. Nakon depilacije u kozmetičkom salonu koža se može tretirati umirujućim losionima, emulzijama i kremama, koje je smiruju i ublažavaju eventualnu iritaciju. Sve se radi u odnosu na tip kože, prema čemu se bira i preparat. Sve ovo isto u kućnim uslovima može da napravi više štete nego koristi, ako se posle depilacije upotrebi neka krema koja je suviše jaka za nežnu kožu ili koja sadrži sastojke koji bi je dodatno iziritirali.

Kada se topli vosak zagreva i topi u salonu, za to je potrebna unapred poznata minutaža. Kod kuće je sve drugačije. Komad voska koji se topi na ringli, ne samo što je teško ravnomerno zagrejati, istopiti i pri tom ne pregrejati, već tu ima još jedna začkoljica. Ako se izvežbamo i uspemo da postignemo idealnu temperaturu toplog voska spremnog za depilaciju, čim krenemo da radimo, on počinje brzo da se hladi. Ne možemo ga držati na ringli sve vreme jer će se pregrejati. Čim ga skinemo s vatre, brzo se hladi i steže. Moramo ga vraćati na ringlu i ceo proces ponavljati i to svaki put pazeći da se ne pregreje i zagori. Mnogo napetosti i mnogo vremena. Nasuprot tome, u kozmetičkom salonu zagrejan vosak stoji u temperiranoj posudi koja odražava konstantnu temperaturu i ne da mu ni da se ohladi ni da se pregreje. Depilacija je gotova neuporedivo brže, jer nema potrebe za stalnim podgrevanjem. Odlazak u kozmetički salon na depilaciju ustvari štedi zaista puno vremena.

Nemojmo zaboraviti da je vosak za depilaciju lepljiv. Ako kane na neku tkaninu teško se skida, praktično nemoguće. Ne može se oprati u mašini jer se zavlači u pore između tkanja. Kako je svaki topao vosak u nekoj nijansi boje meda ili sličnoj, on će ostaviti obojeni trag na bilo kakvoj tkanini. Delimično se može ukloniti pomoću pegle i papira, kao što se uklanjaju žvake, ali računajte da je to nešto ipak uništeno. Zato za depilaciju kod kuće oblačite stare majice za koje vam nije važno da li će nešto kanuti. Ali, šta je sa nameštajem i tepisima? Sve morate dobro zaštiti od flekanja. Znači da vam treba neka poveća mušema koja će prekriti prostor na kome radite. Ako sedite na njoj, biće vam neprijatno jer ćete se zalepiti za najlon i znojiti. Ako sve radite na pločicama u nadi da ćete ih posle očistiti, bolje nemojte, jer nije lako strugati vosak sa bilo čega, pa čak ni sa glatkih keramičkih pločica. Zato treba uzeti veliku papirnu podlogu i staviti je preko mušeme. Druga varijanta je stari peškir koji će vam samo za to služiti i koji će takođe da stoji preko mušeme. Sve je mnogo jednostavnije u kozmetičkom salonu, gde ne morate ni da mislite o tome šta gde kaplje. O tome neko drugi brine.

Dakle, ako se upustite sami u avanturu depilacije toplim voskom kod kuće, očekujte nered. Neko se vremenom izvežba, ali opet, sve to zahteva veliku pripremu.

Treba imati i dobru špatulu kojom se radi. Kada sami sebi radite depilaciju to nije isto kao kad je radi kozmetičarka. Ona može držati špatulu pod raznim uglovima, a vi ste ograničeni dok sami sebi depilirate noge ili ruke. Neke delove tela teže možete dohvatiti, što je dodatna komplikacija. Ako se tu vosak zalepi, onda je to dodatna gnjavaža da ga odlepite, jer ni ne vidite gde je tačno. Treba dosta prakse i vremena da se nauči depilacija, a još teže je raditi je sebi, tako da ako želite spremite se na dugotrajno i mukotrpno učenje sa dosta nereda dok vežbate.

Veština je nešto što se ne sme zanemariti. Najspretnije kozmetičarke imaju brzu i laku ruku. One znaju pod kojim uglom i kojim brzinom treba da trgnu svaki traku voska, tako da se sve dlake jednim potezom iščupaju, a da bol bude što manjeg intenziteta. Sami sebi dok radite, to nikako ne možete tako spretno izvesti kao kad to obavlja stručnjak.

Da ne zaboravimo da depilacija toplim voskom boli i da je mnogo lakše raditi je nekom drugom, a ne sebi. Svaki put kad treba traku da trgnete, znate da će da vas zaboli i nije vam lako da povlačite te poteze. Kozmetičarka ne razmišlja o tome i ne treba joj zalet pred svaki potez. Ona to radi spretno tako da što pre bude gotovo i da, samim tim i vama bude prijatnije.

Depilacija toplim voskom treba da se radi u dobrim i proverenim kozmetičkim salonima gde je higijena na viskom nivou, a osoblje stručno, vešto i pedantno. Poštedite sebe utroška vremena, nereda i neprijatnih situacija kod kuće i radite depilaciju ruku, nogu, nausnica, bikini zone, stomaka ili leđa u nekom od najboljih kozmetičkih salona.

Pročitajte još:

- Više usluga za kraće vreme u kozmetičkim salonima

M. K.
Back to Top