Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Tražite stomatologa za sebe i svoju porodicu

Dešava se da treba da promenimo stomatologa. Možda smo se preselili ili se naš stari zubar odselio. Šta god da je razlog, moramo što pre naći novog za sebe i svoju porodicu. Evo nekoliko saveta.

Na svu sreću, stomatoloških ordinacija ima punu, tako da nam izbor svakako nije sužen. Najbolje stomatoloske ordinacije nastoje da stvore imidž porodičnih doktora. Nude širok dijapazon stomatoloških usluga, tako da njima pokrivaju i dečiju stomatologiju. Kada su odrasli u pitanju, tu su i usluge iz oblasti estetske stomatologija, ali i iz oblasti oralne hirurgije. Važno je da sve možete da obavite na jednom mestu kod svog odabranog stomatologa. Kada ste još uvek u potrazi za ovakvom ordinacijom, onda treba da znate da ih ima više i da ćete vremenom naći onu koja Vam najviše odgovara. Svi smo mi različiti. Doktora ima puno. Njihov pristup se razlikuje. Nekome neko više odgovara nego neko drugi. Ne znači da ako Vam prijatelj preporuči svog zubara, da će i Vama njegov pristup odgovarati. Za doktore je najvažnije da znaju da rade svoj posao i da uvek i u svakom trenutku znaju kako da pristupe Vašim problemima u vezi sa zubima. Isto tako, važno je i da ordinacija za koju se budete odlučili bude lako dostupna i u hitnim slučajevima.

Opremljenost same stomatološke ordinacije veoma je važna. Od opreme zavisi i način lečenja nekih stomatoloških oboljenja. Uz stručan kadar i iskustvo, savremeni uređaji su važni jer oni omogućavaju da se problemi rešavaju na najbolji mogući način. Tako, na primer, lečenje kanala korena uz pomoć lasera ne može da se sprovede u ordinacijama koje laser nemaju. Ovo je veoma zanimljiv primer. Laser je veoma efikasna metoda. Pomoću njega se ubijaju bakterije i otklanjaju ostaci iz najsitniji udubljenja u kanalima do kojih stomatolog specijalnim iglicama ne može da dođe. Ako se ovi kanali totalno ne očiste i sterilišu, a zub se zatvori, u nekom trenutku problem će javiti ponovi i biće još gore nego prvi put. Zub će buknuti i dovesti do komplikacija. Vremenom, zbog otvaranja i ponovnog lečenja, i kasnije umrtvljavanja, zub postepeno propada. To neminovno vodi do vađenja zuba na kraju. I šta se ste time dobili? Namučili ste se i na kraju izgubili zub, koji bi inače mogao biti izlečen. Najsavremenije metode i tehnička dostignuća tome i služe. Treba da ih iskoristimo za naše dobro. To nije pomodarstvo ili neka alternativa nečemu što je isto tako efikasno. Da su zastarele metode jednako efikasne nikad ih ne bismo menjali. Stavite visoku cenu na Vaše zube. Ne dozvolite da ih olako gubite ili da propadaju jedan po jedan. Kada klupko krene da se odmotava, problemi se samo gomilaju, a cena lečenja zuba postaje sve veća i veća. Svaki prirodan zub je važan. Kada birate stomatološku ordinaciju, treba da osetite i kakav stav ima Vaš stomatolog. Osobe koje insistiraju na tome da se prirodni zubi moraju što duže očuvati, pa čak i po cenu njihove lepote, su pravi zubari koje treba da birate. Ako hoćete da brusite zdrave zube kako biste stavili preko krunice da bi zubi bili lepši, najbolji stomatolog će Vam ukazati na štetne posledice. Možda Vaši zubi nisu tako tužni ako što mislite. Možda ste umislili da su previše krivi. Bolje da nosite protezu neko vreme ili folije za ispravljanje nego da brusite zdrave zube i kačite krunice preko njih. Bolje je i da pod kontrolom stomatologa ubelite zube povremeno, nego da pošto poto hoćete veštake, misleći da ćete tako izgledati lepše. Najbolji doktori Vam nikad neće savetovati da radite nešto što je dugoročno na Vašu štetu, a što bi Vam možda samo trenutno dalo neko zadovoljstvo.

Blog ilustracija: Tražite stomatologa za sebe i svoju porodicu
Foto: Pixabay

Porodične stomatološke ordinacije bave se i dečijom stomatologijom. Tu je i neizbežna ortodoncija kako bi Vaši mališani imali lepe, zdrave zube koji su pravilno raspoređeni. Ako počnu na vreme i budu uporni, kad porastu, imaće biserne zube poređane u savršenom nizu. Takođe, navići će se da idu kod zubara. Biće im normalno da brinu o zubima. Naučiće od malih nogu kako se pravilno održava higijena zuba i usta. Neće im biti strano da koriste zubni konac, tečnost za ispiranje usta i interdentalne četkice. Ako ne vole da peru zube običnom četkicom, kupite im električnu. Nju će sigurno voleti. Uložite u zdravlje njihovih zuba i kupite neku skuplju četkicu koja ima senzor za pritisak i tajmer koji im ne dozvoljava da previše kratko peru zube. Moraće da peru zube minimalno dva minuta. Kad jednom budu navikli to da rade, postaće im normalno. Kontrolišite ih dok peru zube i smislite neku nagradu za pravilno oprane zube. To može biti i uslovljavanje da će sutra dobiti nešto što vole, neku sitnicu, ako operu zube kako treba. Ako su umorna uveče i nemaju snage da peru zube, podsetite ih na to ranije. ne dozvolite da dođe vreme za spavanje koje su ona možda probila i da onda zaista budu previše iscrpljena da bi prala zube. Isto tako, naučite ih da, koliko god da im se spava i da nemaju snage, ipak moraju oprati zube. Vodite ih sa sobom u stomatološku ordinaciju kada Vi idete na redovne kontrole. Tako će bolje upoznati taj prostor. Neće im biti nepoznat i stran kada ona treba da idu na pregled ili kontrolu proteze.

Odaberite jednu od najboljih stomatoloških ordinacija koja ima stručne doktore i koja je odlično opremljena. Možete i da odete na preglede u njih nekoliko da biste stekli utisak koji doktor Vam najviše paše i gde imaju sve što treba Vama i Vašoj porodici. Promene nisu ništa loše i verovatno ćete biti prezadovoljni kada napravite konačan izbor.

Pročitajte još:
- Kako se rešiti lošeg zadaha – saveti iz stomatoloških ordinacija

M. K.

Back to Top