Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ugradnja sigurnosnih vrata je standard u novogradnjama

Građevinski preduzimači nastoje da pribave najkvalitetnije materijale kako bi se obezbedilo da novoizgrađene zgrade budu privlačne budućim kupcima. Prodaja stanova u novogradnjama podrazumeva da se vodi računa o kvalitetu izgradnje.

Ali, osim toga važni su i elementi koji se ugrađuju kao što je stolarija. Tu spadaju i kvalitetna ulazna vrata. U novoizgrađenim stambenim zgradama ili kompleksima sigurnosna vrata postala su standard. Podrazumeva da novi stan mora imati ovu vrstu zaštitne barijere na ulazu. Kako se vrši izbor i kako investitori odlučuju koji model da izaberu prilikom gradnje? Takođe, da li postoji mogućnost da kupci biraju i šta ako se time narušava uniformnost zgrade?

Blog ilustracija: Ugradnja sigurnosnih vrata je standard u novogradnjama


Foto: Mirandre

Na tržištu nekretnina stanovi u novogradnjama u vek su privlačili posebnu pažnju. Kupce motiviše više razloga. Liftovi su novi. U stanovima niko pre njih nije živeo. Sve je novo, tek napravljeno, nema popravki, renoviranja i prepravki nakon useljenja. U zavisnosti od toga u kojoj fazi izgradnje se stanovi prodaju zavisi i mogućnost izbora kupca kada su u pitanju neki detalji. Svaka odluka vezana za raspored prostorija i uticaj kupca na sam plan, moguća je u sivoj fazi gradnje. Ako se prodaju gotovi stanovi, onda je sve već predefinisano. Vodi se računa da se naprave komforni stanovi sa što boljim rasporedom prostorija i sa što kvalitetnijim ugradnim elementima. Sigurnosna vrata su u današnje vreme nešto što se podrazumeva. Nema ih samo onaj ko još uvek nije stigao ili mogao da zameni svoja stara drvena vrata, ali svako ko se useljava u nov stan očekivaće da ima sigurnosna vrata. Ako je u pitanju novoizgrađeni objekat, praktično je nemoguće naći neki koji na stanovima neće imati sigurnosna vrata.

Kakav je kvalitet sigurnosnih vrata koja se kao standardna ugrađuju u nove stanove? Ovo kupci često pitaju. Jasno je da je zlatna sredina nešto što je najbolje rešenje i svima najprihvatljivije. Kada kažemo zlatna sredina, mislimo pre svega na sigurnosna vrata domaćih proizvođača koja spadaju u višu srednju kategoriju što se cenovnog ranga tiče. Ujedno, ovo su i najprodavanija vrata kod nas, na našem tržištu. Ona su odličan izbor iz više razloga. Investitori ih kupuju jer kod domaćih proizvođača mogu da dobiju popust na količinu. Za uzvrat dobijaju vrhunska sigurnosna vrata koja po kvalitetu uopšte ne zaostaju za modelima koji su stigli iz uvoza iz zemalja sa zapada. Na primer, postoje renomirani proizvođači italijanskih sigurnosnih vrata koji su locirani u Italiji. Njihovi modeli su vrhunskog dizajna i kvaliteta, međutim po cenama mogu višestruko prevazilaziti modele sigurnosnih vrata domaćih proizvođača. To se rešava tako što se masovno kupuju domaća. Ako bi se neko zapitao da li su ona onda lošijeg kvaliteta, pošto su znatno jeftinija, treba da se zna da su ona pravljena upravo po uzoru na prestižne strane modele. Da ne bude zabune, to nisu kopije. To su sigurnosna vrata koja imaju sve bezbednosne elemente u svom sastavu kao i skuplja vrata stranih proizvođača. Što se tiče dizajne, prate se trendovi, a pošto za strane proizvođače rade najbolje plaćeni vrhunski dizajneri, onda oni svakako imaju pravo da se nazovu trend seterima. Trendovi se odnose i na elemente koji se ugrađuju. To su sigurnosne brave i okovi. Brave su uvozne i uzimaju se samo od najboljih i proverenih proizvođača, koji decenijama dokazuju kvalitet svojih proizvoda.

Šta ako neko želi skuplja sigurnosna vrata? Naravno, kada neko kupi stan u novogradnji koji već ima ugrađena sigurnosna vrata, to je njegov stan i može da menja vrata ako hoće i kad god hoće. Retko se dešava da se nekom ne dopadnu nova sigurnosna vrata i da želi neka koja su iz više klase, jer razlike su gotovo nevidljive. Štaviše, kupcima koji su se tek uselili, posebno se dopada što su sva vrata u zgradi ista i uniformna. To daje zgradi na kvalitetu, a stanarima osećaj većeg luksuza. Tako da nema mnogo primera kad je neko baš insistirao da zameni nova vrata koja spadaju u višu srednju klasu, nekima sigurnosnim vratim iz najviše klase.

Da li su uvek sigurnosna vrata koja se ugrađuju u novogradnje od domaćih proizvođača i da li sva ona pripadaju srednjoj višoj klasi? Ovo nije obavezno i nije pravilo. Štaviše, postoje i zgrade koje spadaju u top luksuzne novogradnje i u koje se ugrađuju neki od najskupljih modela sigurnosnih vrata. To se očekuje od strane kupaca. Sve ostalo u tim zgradama i stanovima je vrhunsko i najskuplje. Pločice u kupatilu, svi ugradni elementi itd. Cena kvadrata u ovakvim zgradama je mnogo viša nego što je to slučaj sa prosečnom cenom u tom kraju. Jednostavno one odskaču po svemu i privlače posebnu klijentelu, tj. kupce.

Ima i stanova u novogradnjama koje su obično negde na periferiji, gde su investitori hteli malo da uštede. Tako da su izabrali sigurnosna vrata iz jeftinijeg cenovnog ranga. Ova sigurnosna vrata ne izgledaju loše, funkcionalna su i imaju zadovoljavajući kvalitet. Zanimljivo je da kupcima ovakvih stanova ne smeta što vrata nisu neka od najskupljih. Čak, možemo reći da laici ne mogu na prvi pogled ni da ocene koja su vrata skuplja, a koja jeftinija, generalno gledano. Kupci stanova u krajevima grada na periferiji, gde su cene kvadrata niže zadovoljni su što se useljavaju u nove stanove u kojima je sve novo i ne moraju ništa da menjaju niti da ulažu dodatna sredstva u renoviranje. Isto tako, veoma su zadovoljni svojim novim ulaznim sigurnosnim vratima. Arhitekte enterijera biraju model vrata tako da se najbolje po boji i materijalu uklapa u celinu. Isto kao i u prvo slučaju gde su vrata nešto skuplja, uniformnost im dodatno diže cenu. Kada uđete u novu stambenu zgradu u kojoj su sva ulazna vrata potpuno ista imate osećaj da su ona mnogo skuplja nego što stvarno jesu i da su luksuznija. Treba napomenuti da nikog ne treba da zabrinjava aspekt bezbednosti. Sva sigurnosna vrata, čak i ona najjeftinija zadovoljavaju osnovni standard bezbednosti. Nijanse su ono što im diže cenu, ali najvažnije je da ste bezbedni čak iako imate jeftina sigurnosna vrata. To je još jedan razlog i podsećanje da kupite nova vrata ako do sad niste.

Pročitajte još:
- Oprez-evo kako provalnici pokušavaju da obiju sigurnosna vrata

M. K.
Back to Top