Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ultrazvučni pregled trudnica u ginekološkoj ordinaciji

Kada žene posumnja da je u drugom stanju, obično prvo uradi kućni test za trudnoću koji se kupuje u apoteci. Ako je test pozitivan, sledeći korak je potvrda lekara. Kada se zakazuje prvi pregled u trudnoći i u kojoj nedelji može da se dobije potvrda na ultrazvuku?

Prvi simptomi trudnoće mogu da budu manje ili više izraženi. Žene koje nisu trudne po prvi put, često ih lakše prepoznaju, mada to ne mora d a bude slučaj. Opšte poznati simptomi kao što su jutarnja mučnina, izostanak menstruacije i slično prvi su signal da treba proveriti da li je reč o trudnoći. Ako žena odmah zakaže pregled, prvi savet iz ginekoloske ordinacije biće da pre dolaska uradi i kućni test na trudnoću. Ovi testovi su veoma jednostavni za upotrebu, i gotovo da nema žene koja ga nije bar jednom koristila. Kupuju se u apotekama, a koriste se tako što se testira uzorak od nekoliko kapi prvog jutarnjeg urina u kome se meri nivo beta Hcg – hormona placente. Još pouzdanija metoda za rano utvrđivanje postojanja trudnoće je merenje nivoa ovog hormona analizom krvi u laboratoriji. Tada se dobijaju veoma precizni rezultati koji daju jasnu sliku. Naime, hormon posteljice se u krvi žene koja nije trudna nalazi u zanemarljivo malim količinama. Ali, kada žena zatrudni nivo ovog hormona naglo raste iz dana u dan. Razlike u jedinicama i hiljadama su nešto što nije podložno spekulaciji. Kada nivo ovog hormona poraste, zna se da je reč o trudnoći. Jedina druga (loša) opcija koja je uzročnik porasta nivoa beta Hcg-a je postojanje nekih vrsta malignih tumora. Takođe, neželjena i potencijalno opasna opcija je da trudnoća zaista postoji, ali da je reč o vanmateričnoj trudnoći. Upravo zato se kod žena kod kojih se posumnja na postojanje vanmaterične trudnoće odmah nalaže vađenje krvi i proveravanje nivoa hormona posteljice. U ovim slučajevima brza reakcija spasava život.

Blog ilustracija: Ultrazvučni pregled trudnica u ginekološkoj ordinaciji
Foto: Pixabay

Dakle, da se vratimo na početak. Žena je posumnjala na trudnoću i lekar joj je preporučio da uradi test. Test je dao pozitivan rezultat i sledeće što treba da uradi je da zakaže pregled u ginekološkoj ordinaciji. Na prvom pregledu, ginekolog će proveriti zdravstveno stanje i uraditi ginekološki i ultrazvučni pregled.

Šta je to što žena može da očekuje na ovom pregledu? Naime, ili može dobiti potvrdu odmah da je trudna ili će možda morati malo da još da sačeka. Razlog je zato što se trudnoća na ultrazvučnom aparatu može detektovati tek oko pete nedelje, kada je plod dovoljno velik da može da se vidi na slici koja se formira. Kada se ovo desi, ukoliko je trudnoća željena, to su posebni trenuci. Na slici se vidi samo ovalni oblik ploda, ali i to je budućim roditeljima veoma uzbudljiv trenutak. Kako vreme bude odmicalo, posete ginekološkoj ordinaciji zarad ultrazvučnog pregleda biće sve zanimljivije jer će se videti slika bebe. Naročito je zanimljivo kada se kasnije ode na 4D ultrazvuk i kada majka, po prvi put, može da vidi lice svoje bebe koja je još u stomaku.

Ovo su najlepši delovi oblasti medicine koja se zove ginekologija i akušerstvo. Svaki lekar koji se suočava sa raznim izazovima, reći će da je deo vezan za vođenje trudnoće jedan od najlepši u poslu jer tada dobija priliku da učestvuje u veoma emotivnim, uzbudljivim i divnim trenucima mnogih porodica. To sa sobom nosi i veliku odgovornost. Ali, odgovornost je drugo ime medicinske struke, tako da ona uvek ide u rok službe.

Poznato je da se ponekad desi da žene ni ne otkriju odmah da su u drugom stanju, već mnogo kasnije. Svi znamo za one ekstremne slučajeve kada se žena porodi, a da prethodno nije ni znala da je trudna. Postoji i TV emisija o tome. Međutim, tu je reč stvarno o ekstremima koji su veoma retki. S druge strane, može da se desi da žena sazna da je trudna, a da prođe već nekoliko meseci od začeća. Ovo se obično dešava ženama koje nisu imale redovne cikluse, te im izostanak menstruacije nije bio dovoljan signal da posumnjaju na trudnoću. S druge strane, dešavalo se to i ženama koje su, uprkos tome što su ostale u drugom stanju ipak imale menstrualne cikluse sve vreme. Ovi ciklusi su obično manje obilni, ali mogu da zavaraju. I tako, desi se da žena dođe na redovnu kontrolu ili da zakaže pregled kod svog ginekologa jer oseti da je nešto boli, žiga i slično – i misleći da je reč o nekoj upali, sazna da je potpuno zdrava, ali i trudna 5 meseci. To je u prvom trenutku šok. Onda sledi preslišavanje u kombinaciji sa nevericom i postavljanjem dodatnih pitanja. Ali, iako je reč o neplaniranoj trudnoći, ne znači i da je neželjena.

Šta se još može iz ovoga zaključiti? Bez obzira da li je žena u braku ili ima stalnog partnera i dugu vezu, neplanirana trudnoća je znak da mere kontracepcija koju koristi (ili verovatno ne koristi) ne daje rezultate. Upotreba prezervativa trebalo bi da bude princip broj jedan svima. Oni su mnogo više od zaštite od neželjene trudnoće. Štite od polno prenosivih bolesti u kojih ima mnogo više nego što prosečna osoba zna. Neka od ovih oboljenja ostavljaju trajne posledice, a posledica nekih kao što je HPV može biti tumor grlića materice, koji ako se ne dijagnostikuje na vreme i ne izleči, postaje fatalan. Tako da, ne treba se igrati sa kontracepcijom i shvatati je proizvoljno. Primitivni stavovi dovode do širenja polnih bolesti, ali i do povećanog broja abortusa. Abortusi predstavljaju rizik po zdravlje žene. Iako ne moraju imati trajne posledice i to može da se desi. Zato, uvek treba voditi računa o svom zdravlju.

Trudnoću bi trebalo isplanirati i pripremiti se za nju. U tome ženama pomažu i saveti ginekologa. Oni se odnose na ishranu, način života i sve ostalo što bi možda trebalo korigovati kako bi se organizam najbolje pripremio za drugo stanje.
M. K.
Back to Top